M. Curie Sklodowskej - starý stavebný odpad

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Vyriešený
meno
Miroslav 29. mája 2021

Pri kontajnerovom stojisku na Sklodowskej ul. č. 2 je medzi ohradou a chodníkom na zemi stavebný odpad - panely, ktoré niekomu zrejme zostali z prerábky bytu, ktoré tam nemajú čo hľadať, je potrebné ich odstrániť.
Hneď vedľa nich je zničený obrubník, zarastený trávou, ktorý je nebezpečný pre chodcov - nedávno si na na tom vytkla členok staršia pani, pri vynášaní smetí.

03. jún 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za Váš podnet.
Mestská časť Bratislava-Petržalka vyzve príslušného správcu kontajnerového stanovišťa na plnenie povinností vyplývajúcich zo Všeobecne záväzného nariadenia č. 9/2019, ktorým sa mení a dopĺňa VZN č. 2/2014 o dodržiavaní čistoty a poriadku na území mestskej časti. V prípade, že správca nehnuteľnosti na výzvu v určenej lehote nezareaguje, začne mestská časť konanie o uložení pokuty.
Kto? Referát čistoty a poriadku

Oddelenie životného prostredia
Miestny úrad mestskej časti Bratislava-Petržalka
03. jún 2021

Miroslav

Dobrý deň,
neviem či ste si to z textu podnetu a priložených fotografií nevšimli, ale:
1. odpad je mimo kontajnerového stanovišťa, na parcele mesta.
2. k poškodenému a pre chodcov nebezpečnému obrubníku, taktiež na parcele mesta, ste sa vôbec nevyjadrili. Je potrebné ho opraviť.
16. jún 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, podľa § 2 ods. (6) zákona NR SR č. 182/1993 Z.z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov spoločnými časťami a príslušenstvom domu, ktoré sú určené na spoločné užívanie a slúžia výlučne tomuto domu a pritom nie sú súčasťou domu tzv. príslušenstvo, sa na účely tohto zákona rozumejú okrem iného aj prístrešky (teda aj na smeti).
Podľa § 121 ods. (1) Občianskeho zákonníka č. 40/1964 Zb. v znení neskorších predpisov sú príslušenstvom veci, veci ktoré patria vlastníkovi hlavnej veci (domu) a sú určené na to, aby sa s hlavnou vecou trvale užívali.
Podľa § 6 ods. (2) zákona č. 283/2018 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v znení neskorších predpisov, správa domu je obstarávanie služieb a tovaru, ktorými správca alebo spoločenstvo zabezpečuje pre vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome
a) prevádzku, údržbu, opravy, rekonštrukciu a modernizáciu spoločných častí domu, spoločných zariadení domu, priľahlého pozemku a príslušenstva,
b) služby spojené s užívaním bytu alebo nebytového priestoru,

Z citovaných právnych predpisov vyplýva, že vlastníci bytov a nebytových priestorov a spoluvlastníci spoločných častí a zariadení domu sú zo zákona povinní zabezpečiť, aby bytový dom, ktorého sú spoluvlastníci, mal zabezpečené hygienicky bezchybné a protipožiarne zabezpečené zariadenia na ukladanie komunálneho odpadu bez ohľadu na to, akým spôsobom vlastnícke práva nadobudli. Na nich je dôkazné bremeno preukázať, ako majú zabezpečené plnenie týchto povinností, zároveň sú zodpovední za neplnenie zákonných povinností, ktoré pre spoluvlastníkov domu vyplývajú z všeobecných právnych prepisov a všeobecne záväzných nariadení.
Oddelenie životného prostredia mestskej časti Bratislava-Petržalka reaguje, ako vecne príslušný útvar, iba na tú časť podnetu, ktorá sa týka porušenia Všeobecne záväzného nariadenia č. 9/2019, ktorým sa mení a dopĺňa VZN č. 2/2014 o dodržiavaní čistoty a poriadku na území mestskej časti. V čase konania kontrolnej ohliadky bolo bezprostredné okolie kontajnerového stanovišťa znečistené objemným odpadom, čím došlo k porušeniu viacerých ustanovení uvedeného VZN.
Zo strany odd. životného prostredia nie je možné posudzovať a vyjadrovať sa k nevyhovujúcemu technickému stavu peších komunikácií a nehnuteľností. Bod 2. Vášho podnetu preto postupujeme príslušnému útvaru, ktorým je Referát technických činností.

Ďakujem za pochopenie.

Oddelenie životného prostredia
Miestny úrad mestskej časti Bratislava-Petržalka
30. jún 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, na základe výzvy mestskej časti Bratislava-Petržalka bol objemný odpad z okolia kontajnerového stojiska v určenej lehote odstránený

Oddelenie životného prostredia, územného rozvoja a dopravy
Miestny úrad mestskej časti Bratislava-Petržalka
30. jún 2021

Miroslav

Dobrý deň, odpad odstránený nebol, možno keby ste si pozreli kontajnerové stojisko zo všetkých strán a nie iba z jednej a aj to iba zo vzdialenosti 50 metrov, tak by ste počas obhliadky zistili, že je medzi ohradou a chodníkom leží na zemi stále stavebný odpad - niekoľko rozbitých panelov, ktoré sú zachytené na fotografii č. 2 tohto podnetu. Je treba ich odstrániť, lebo tam nemajú čo hľadať.
Týmto prosím administrátora o opätovné preposlanie nevyriešeného podnetu samospráve. Vďaka.
30. jún 2021

Miroslav

Viď foto.
30. jún 2021

Miroslav

ďalšie foto
03. august 2021

Palo

Vybavene, hotovo a ja opat dakujem za ochotu chlapom MPVPS.
13. august 2021

Miroslav

vynikajúco, ešte by mohla samospráva opraviť zničený a nebezpečný obrubník, na ktorom sa takmer zmrzačila naša susedka a bude to v poriadku

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania