Bezdomovci na Rovniankovej


V riešení
meno
Pavol Oravsky 23. augusta 2014

Zdravim, rad by som sa informoval ako MU Petrzalka riesi problem s bezdomovcami na Rovniankovej ulici v priestore medzi Kauflandom a Technopolom. Lezovisk bezdomovcov stale pribuda a s tym suvisia aj skladky odpadu v tejto lokalite. Vid fotky. Dakujem

24. august 2014

Pavol Oravsky

26. august 2014

Peter

no tých je tam už neúrekom, pekne zmapované
28. august 2014

zuzana

mestska cast nerobi s problemom bezdomovcov NIC...a ti takmer geometrickym radom osiduju Petrzalku....pomaly nam budu byvat pod oknami bytov, pred vchodmi - ci vo vchodoch bytovych domov....teda vlastne mestska cst s nimi "pracuje" - chodi si s nimi podebatit, maju ich osidlia "zmonitorovane", pracovnici im chodia vysvetlit moznost pomoci pe ludi bez domova...a vybavene, uloha splnena...to ze sa z Petrzalky potom stava smetisko a z detskych ihrisk miesta pobytu pre bezdomovcov, to uz je asi problem nespokojnych petrzalcanov...podnetov na tento problem uz bolo v poslednych rokoch mnoho, stanovisko od kompetentnych prichdza opkovane v zneni, ako som uviedla
05. september 2014

anonym2014

Oni sa uz zdruju vo vchodoch v bytoch. Nerobi im problem ani cipovane vchodove dvere. Prespavaju vo volnych pristoroch medzi poschodiami.
08. september 2014

Zuzana

podnet "nerieseny" - cize nic nove co sa tyka "zaujmu" MC o tento palcivy a rastuci problem Petrzalky
08. september 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
nie je pravdou, že by mestská časť nerobila s bezdomovcami nič, práve naopak, venujeme im nadštandardnú pozornosť ako nikde inde v Bratislave. Pravidlene ich monitorujeme, poskytujeme im pomoc, poradenstvo, záleží však na tom, či ju prijať chcú alebo nie. Ani bezdomovca nemôžete prinútiť, aby išiel do nocľahárne či útulku, ak sám nechce, nemôžete ho donútiť, aby zmenil svoj spôsob života. Okrem rád a pomoci pravidlene čistíme "brlohy", ktoré po nich ostávajú a riešime ich spolu s mestskou políciou.
Konkrétne tieto pozemky sú súčasťou koridoru pre nosný systém MHD a nie sú vo vlastníctve ani v správe mestskej časti, písomne sme upozornili a vyzvali na odstránenie „čiernych skládok“ spoločnosť Metro, a. s., a to v termíne do 30. 9. 2014.
Pochôdzne terasy sú spoločnými časťami bytových domov. S prevodom vlastníctva bytových a nebytových priestorov dochádza automaticky aj k prevodu spoluvlastníckeho podielu na spoločných častiach a zariadeniach domu, ktorými je aj terasa. Aj napriek tomu, že terasa nie je zverená do užívania mestskej časti, boli dňa 27.08.2014 prostredníctvom Miestneho podniku verejnoprospešných služieb Petržalka, výklenky pod schodiskovými rampami v rámci možností vypratané a vyčistené.
Ak zistíte, že niekto znečisťuje a robí neporiadok, treba ihneď informovať Mestskú políciu hlavného mesta SR Bratislavy, ktorá kontroluje dodržiavanie VZN o čistote v našej mestskej časti.
Po konzultácii podnetu s Mestskou políciou hlavného mesta SR Bratislavy nám Mestská polícia prisľúbila častejšiu kontrolu tejto lokality.
Celej situácii by zároveň pomohlo, keby ľudia nevyhadzovali veľkorozmerový odpad (nábytok: stoličky, postele, matrace, skrine a pod) ku kontajnerovým stojiskám, odkiaľ si ich často bezdomovci berú a zaria´dujú si nimi svoje "brlohy" ale keby tento odpad odviezli do zberného dvora. V tomto smere by ste aj vy mohli robiť osvetu medzi svojimi susedmi a ďalšími obyvateľmi tak, ako to pravidelne my robíme napr. prostredníctvom PN.

Mestská časť Bratislava-Petržalka
08. september 2014

zuzana

ako uspesna je vasa praca s bezdomovcami, teda aby som bola presna "nadstandardna pozornost" vidiet presne v tom, ako sa nam pekne rozmahaju pri bytovkach ich osidlia ...ale vidiet, ze vy ste spokojni ...alebo ste nespravne pochopili ze tu nejde len o spokojnost bezdomovcov, ale ludi, ktori maju v okoli obydli to, co pisatel ukazal v podnete (vacsinou danovych poplatnikov...
z Technopolu to mate naozaj blizko, ked tak intenzivne a "nadstandardne" s bezdomovcami pracujete, je dost prekvapive, ze geta v okoli obydli nevidite...ci myslite, ze toto je predstava normalneho cloveka o prostredi, a akom chce zit ?
22. november 2014

Pavol Oravsky

Zase odznova...
16. august 2019

Odpoveď samosprávy

Príslušníci MsP popri plnení ďalších služobných úloh zameriavajú svoju činnosť aj na riešenie priestupkov týkajúcich zabezpečenia verejného poriadku na tomto mieste, kde sa na verejne dostupných miestach zdržiavajú osoby bez domova, ktoré následne znečisťujú svoje okolie.
Jedným z častých podnetov oznamovaných Mestskej polícii hl. m. SR Bratislavy (ďalej len „MsP“) je prítomnosť ľudí bez domova na takýchto miestach, ktorá je obyvateľmi vnímaná negatívne. Je však potrebné konštatovať, že samotná prítomnosť ľudí bez domova na verejne prístupných miestach nie je žiadnym deliktom, ktorý by oprávňoval hliadky MsP, resp. Policajného zboru k ich vykázaniu z daného priestoru, pokiaľ sa nedopúšťajú konkrétneho protiprávneho konania. Najčastejšie ide o znečisťovanie okolia odpadkami, výlučkami, rozoberaním obsahu kontajnerov, rušenie nočného pokoja či občianskeho spolunažívania a pod. V takýchto prípadoch MsP môže osoby sankcionovať alebo vykázať z miesta, kde sa takéhoto konania dopúšťajú, ak je ich protiprávne konanie spoľahlivo preukázané. Preto najefektívnejších riešením v takýchto prípadoch je telefonické vyrozumenie MsP, resp. PZ na tel. č. 159 a 158.
Aj napriek tomu je však problém s osobami bez domova jedným z prioritných úloh, ktorým MsP venuje mimoriadnu pozornosť. MsP vykonáva pravidelné kontroly v súčinnosti s pracovníkmi sociálneho oddelenia MiÚ Bratislava - Petržalka, za účelom riešenia tohto problému.
Ďakujeme za podnet.

Bc. Marcela Sabinová

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania