Na Slavíne-Zeleň a životné prostredie-iné

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

V riešení
meno
Zuzana Cemanová 14. júna 2021

Dobry den,

kto sa stara mestsku zelen v Starom a Novom Meste? Chcem vediet, kto je zodpovedny za tie kreatury, co vznikli po celom meste, nielen na Slavine, aj na nabrezi pri Sade Janka Krala, na Safarikovom namesti, skratka, kam sa pozriem kazdy druhy strom je zniceny. Orezy, ktore boli tento rok vykonane nehorazne zdevastovalo stromy a aj nase mesto. Ja uz nemozem nikam ist a mat radost z mesta ani zo zelene, lebo na to sa neda divat! A zdaleka nie som sama! Je fajn, ze sa vysadili nove stromy, ale tie budu rast este 30rokov, to uz mozno ani nezazijem! Tie stromy stratili krasu aj vitalitu, a mozno prave preto potom schnu, maju plesne a musia sa vyrubat. Nehovorim o stromoch, ktore treba orezat z nejakych dovodov. Tieto nikomu tam nezavadzali. Kto je zodpovedny?
Dakujem.

15. jún 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
16. jún 2021

Jerome

vyzera to nepekne...!
30. jún 2021

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom

Veronika Prachárová
Odkaz pre starostu
[email protected]
07. júl 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

sme radi, že vám záleží na stave nášho mesta.
Orezy, ktoré mesto vykonáva sú robené pod odborným dohľadom. Často sa to nemusí zdať ale množstvo stromov v našom meste sú, vzhľadom na roky zanedbanú údržbu, zvnútra choré a orezy sú robené kvôli bezpečnosti. Bezpečnosť je na prvom mieste.
Zeleň v našom meste má bohužiaľ na starosti veľa subjektov. Hlavné mesto, mestské časti, Slovenský vodohospodársky podnik, Železnice Slovenskej republiky...
V tomto prípade má Slavín na starosti spoločnosť Marianum, spadajúca pod Hlavné mesto. Vzhľadom na povahu orezu mohli do tejto konkrétnej situácie vstúpiť pamiatkári nakoľko je Slavín významným pietnym miestom, ktorého úlohou je aby bol viditeľný z veľkej časti mesta.
Na konkrétnu situáciu sa organizácie Marianum spýtame a dáme Vám vedieť.

S pozdravom
Kto? Marianum

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
08. júl 2021

Jerome

to Marianum nevedlo? Koho zamestnavaju, ze si dovolia takto sprzniť nar.kult.pamiatku!
Pokutu a povinnost vysadit nove velke stromy! AMATERI
08. júl 2021

Jerome

vyzera to OTRASNE!
09. júl 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

spoločnosť Marianum nás informovalo, že KPÚ sa k orezom nevyjadruje.
Orezy drevín sa vykonávajú certifikovanými arboristami v prípadoch poškodenia drevín, za účelom zabezpečenia ich ochrany a bezpečnosti. Orezávanie drevín je vykonávané takým spôsobom, aby sme predchádzali ich zbytočným výrubom a snažíme sa drevinu ponechať, aby čo najdlhšie plnila svoju ekologickú funkciu.
Rozumieme, že takéto orezy môžu byť rušivé, ale podľa vyškoleného arboristického personálu boli nevyhnutné pre budúce dlhé zdravie drevín.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
09. júl 2021

Zuzana

No, ja som tam nahodou stretla praveze stretla zamestnancov, ktory sa tam o zelen staraju. Pytala som sa ich, kto rozhoduje o tom, co sa oreze a ako ta zelen bude vyzerat. Bolo mi jasne povedane, ze "o tom rozhoduje veduca Slavinu". Pytala som sa, ci ma veduca vystudovanu arboristiku - ze nie. Toto je take riesenie podnetu, to aj ja mozem zaslat stanovisko, ze o stromy sa tam stara arborista. Ale pravda to urcite nie je. A co teda dalej? Je to tam v katastrofalnom stave. Dakujem.
09. júl 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

starostlivosť o zeleň (kosenie, zalievanie) je vec. na ktorú nie je potrebný arboristický dohľad.
Orez stromov a práce vo výške (ako v tomto prípade) sú, ale iná kategória a realizujú ju pracovníci a pracovníčky s arboristickým školením.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
10. júl 2021

Jerome

Magistrat, idealne by bolo zverejnit, kto konkretne , aka firma robila posudok a nariadila takéto orezy.Ďalej, CI SA PLANUJE NOVA VYSADBA.
10. júl 2021

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol preposlaný samospráve s upozornením na otázku.

S pozdravom

Barbora Kmeťová
Odkaz pre starostu
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania