M. Curie Sklodowskej - invazívna rastlina

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Vyriešený
meno
Miroslav 14. júna 2021

Na parkovisku pred Sklodowskej 2, konkrétne nad parkovacími miestami č. 14 a 15 je asi 8 metrov vysoká invázna drevina pajaseň žliazkovitý.
Rovnaká drevina sa vyrastá zo zeme aj pri kontajnerovom stojisku pri Jankolova 9.
Ďalšie 2 kusy asi 8 metrov vysokých stromov sú vedľa trafostanice (bývalá večierka) pred Jankolova 9.
A ešte pri schodisku, ktoré vedie do parčíka na ovsištskom námestí z bývalej petržalskej pivárne a pizzerie california. Výška dreviny je už cez 2 metre.
Ďalej cestou od domu kultúry ovsište po mamateyovej smerom na križovatku s gettingovou ulicou po pravej strane pri ceste, strom pajaseňa asi 10 metrov vysoký.

17. jún 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za Váš podnet. Dobrý deň,v súčasnosti prebieha monitoring týchto inváznych druhov, na základe ktorého budú tieto dreviny v zmysle zákona postupne odstraňované.
Kto? Referát zelene

Oddelenie životného prostredia, územného rozvoja a dopravy
Miestny úrad mestskej časti Bratislava-Petržalka
20. júl 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

táto zeleň bola odstránená a podnet doriešený.

Pajasene žliazkaté sú zaradené medzi invázne dreviny a zo zákona sme povinní ich odstraňovať. Podľa § 3 ods. 2 zákona č. 150/2019 o prevencii a manažmente introdukcie a šírenia inváznych nepôvodných druhov a o zmene a doplnení niektorých zákonov sú „vlastník alebo správca pozemku povinní za podmienok a spôsobom, ktoré ustanoví ministerstvo vykonávacím predpisom, odstraňovať zo svojho pozemku invázne nepôvodné druhy uvedené v národnom zozname alebo v zozname Európskej únie a starať sa o pozemok tak, aby sa zamedzilo ich šíreniu“. Podľa § 47 ods. 4 písm. h) zákona 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov sa „súhlas na výrub drevín nevyžaduje, ak sa výrub vykonáva v súvislosti s odstraňovaním inváznych nepôvodných druhov drevín uvedených v zoznamoch podľa osobitných predpisov“.

Mestská časť vykonala inventarizáciu inváznych drevín a postupne na základe ich stavu sme začali s ich odstraňovaním. Predmetný strom bude odstránený v súlade s právnymi predpismi. Spôsob odstraňovania inváznych drevín určuje vyhláška MŽP SR č. 450/2019 Z.z., ktorou sa ustanovujú podmienky a spôsoby odstraňovania inváznych nepôvodných druhov.

Pajasene sa podľa vyhlášky odstraňujú chemickým spôsobom. Likvidované jedince sa odstraňujú až po úplnom odumretí, zvyčajne po dvoch rokoch od aplikácie na predchádzanie koreňovej výmladnosti predčasným odstránením nadzemnej biomasy.
Kto? Referát zelene
Kedy? 2022

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Petržalka

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania