Hluk z letného festivalu Uprising

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený
meno
Gabriela Luptakova 28. augusta 2022

Hlavne obyvatelia Ostredkov v Ružinove a časti Vrakune sú vyslovene terorizovaní hlukom aj cez deň aj v noci. Neviem, či tento rok bol aj festival Rádia Expres. Pokiaľ áno - tak klobúk dolu - nič sme nepočuli.

Ale hlavne poslednú noc prebiehajúci Reggae Uprising - no to bolo niečo príšerné. Na mestskej polícii tvrdili, že majú na to kopec sťažností, ale že to povoľuje Magistrát. Je tam niekto z Magistrátu celý čas prítomný, aby kontroloval priebeh a hlavne hlučnosť?

Som zásadne proti festivalom konaným v meste, pretože obmedzujú život a spánok tisícom ľudí.

31. august 2011

Odpoveď samosprávy

Napriek tomu, že hlavné mesto nie je zodpovedné za povolenie podujatia /je to vždy príslušná mestská časť/, vyžiadali sme o stanovisko prevádzkovateľa a správcu areálu Zlatých pieskov Správu telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta /STARZ/.

Stanovisko riaditeľa STARZ-u Ing. Jozefa Chynoranského k danej sťažnosti je nasledovné:

"V dňoch 26.8. - 28.8. 2011 sa v areáli Zlatých pieskov konal 4. ročník hudobného festivalu " Uprising Reggae Festival 2011 ". Organizátorom podujatia bola spoločnosť KULTURISE, s.r.o., Vajnorská 80/1172, Bratislava, ktorá mala s našou organizáciou uzatvorenú nájomnú zmluvu č. 16/2011, ktorej predmetom bol prenájom pozemkov na veľkej a malej lúke a nebytové priestory v prevádzkovej budove (hygienické zariadenia a šatne ). V podmienkach nájomnej zmluvy v čl. IV bolo, že nájomca sa zaväzuje:

- postupovať v zmysle platných právnych predpisov podľa Zákona č. 96/1991 Zb. o verejných kultúrnych podujatiach a Zákona č. 355/2007 Z.z. o ochrane a podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov

- získať potrebné povolenia a súhlasy príslušných orgánov na usporiadanie akcie

- oznámiť akciu OR PZ Ružinov - východ

Organizátor podujatia KULTURISE, s.r.o. si podmienky stanovené v nájomnej zmluve splnila vrátane ohlasovacej povinnosti na príslušnú mestskú časť Bratislava - Ružinov. Mestská časť Ružinov mala v našom areáli na mieste konania podujatia človeka, ktorý zabezpečoval meranie hlučnosti počas obidvoch dní v nočných hodinách.

Čo sa týka festivalu " Rádia Expres ", tak ten sa v tomto roku nekonal."

S pozdravom

PaedDr. Marián Valovič
oddelenie kultúry, školstva a športu magistrátu



Podnet bol odoslaný MiÚ MČ Bratislava - Ružinov.
31. august 2011

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

- Areál na Zlatých pieskoch spravuje príspevková organizácia hlavného mesta STaRZ (správa telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta).

- De facto akcie povoľuje prostredníctvom nájmu priestorov táto mestská organizácia. Pokiaľ s organizátorom neuzavrú nájomnú zmluvu, akcie sa tam nebudú môcť konať.

- Voči mestskej časti majú síce ohlasovaciu povinnosť, čo znamená, že dajú do podateľne papier o mieste a čase konania udalosti, avšak mestská časť ich nemôže nijako obmedziť alebo nepovoliť.

Oznámenie ani neznamená, že MČ podujatie povolila

Keďže vieme, že podujatia na Zlatých Pieskoch takéhoto charakteru spravidla rušia nočný pokoj v celom Ružinove, urobili sme niekoľko krokov:

- organizátorov sme zavolali na rokovanie, kde sme ich upozornili, že nemôžu rušiť nočný pokoj, čo nám aj prisľúbili

- požiadali sme Regionálny úrad verejného zdravotníctva o vykonanie merania hluku. Podľa našich informácii toto meranie neuskutočnili

- požiadali sme mestských aj štátnych policajtov o nočnú pohotovosť a kontrolu tohto podujatia (pred podujatím a aj počas akcie v nočných hodinách)

- náš pracovník bol v noci na kontrole a prinútil organizátorov hudbu aspoň čiastočne stlmiť (nemá však kompetenciu podujatie zrušiť)

Keďže ani tieto kroky neboli dostatočne účinné, starosta Ružinova bude iniciovať hľadanie riešenia spolu s primátorom.

Radi by sme ešte upozornili, že mestská časť nemá kompetenciu merať hluk, a teda informácia o pracovníkovi miestneho úradu, ktorý zabezpečoval meranie hluku nie je pravdivá.

MČ Bratislava- Ružinov
31. august 2011

Aqua

Vzhľadom na to, že prevádzkovateľ areálu (STARZ), ktorý prenajíma plochu organizátorom týchto produkcií dlhodobo nezvláda zabezpečiť (vynútiť) požadované podmienky (táto udalosť a problémy s hlukom sa tu nevyskytli prvý krát ale sa opakujú pravidelne!), je potrebné, aby zriaďovateľ organizácie STARZ (teda Magistrát) nariadil svojej organizácii, aby žiadne ďalšie prenájmy na usporiadavanie hudobných akcií na Zlatých pieskoch neuzavrel!

Dúfam, že týmto by sa tento problém s hlukom na Zlatých pieskoch, ktorý po celú noc otravuje niekoľko desiatok tisíc obyvateľov širokého okolia, VYRIEŠIL.
Nestačí, že obyvatelia širokého okolia sú denne atakovaný hlukom z diaľničného obchvatu (a to aj CELÚ NOC, keď sa valia obchvatom kamióny), ale ešte musíme znášať aj hudobné produkcie. Už naozaj stačilo.
31. august 2011

Milos

Je doslova zarážajúce, že konanie podujatia, kde dochádza k plánovanej hudobnej reprodukcii až do ranných hodín počas dvoch po sebe idúcich dní s potenciálnym dopadom na množstvo obyvateľov priľahlých mestských častí je iba záležitosťou uzatvorenia akejsi triviálnej nájomnej zmluvy s mestskou organizáciou STARZ! Ako je vôbec toto možné? Kde boli zástupcovia magistrátu hl. mesta? To skutočne magistrátu nezáleží na tom, ako STARZ narába s areálom Zlaté piesky a aké zmluvy svojvoľne uzatvára?

Keď zo skúseností z predošlých rokov je vopred zrejmé, že bude permanentne rušený nočný kľud a tak strpčovaný život tisíckam ľudí! A keď sa už akcia uskutočnila, prečo tam neboli prítomní zástupcovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, ktorí mohli zmerať hladiny hluku a prípadne aj v súčinnosti s políciou hneď na mieste zasiahnuť? Rád by som Ing. Chynoranskému odkázal, že vďaka jeho počínaniu si celú "kvalitnú" hudobnú produkciu odtrpeli nielen Bratislavčania, ale aj obyvatelia mesta Svätý Jur (z piatka na sobotu až do piatej hodiny rannej - môžem potvrdiť nielen z vlastnej skúsenosti).

Hudobná produkcia v podobe letného festivalu je určite správna idea, no treba dôkladne vybrať miesto pre realizáciu takéhoto podujatia a exaktne vymedziť čas podujatia. Areál Zlaté piesky rozhodne nie je správna voľba, preto dúfam, že podobné festivaly sa tam už viac konať nebudú.

Kvitujem prístup mestskej časti Ružinov, ktorá bude prostredníctvom starostu intervenovať za zmenu v tejto záležitosti u primátora hl. mesta BA.
22. január 2012

anonym

to ze sa to kona vzdy na zlatych je nesmierne prakticke, nechapem preco ludia nevedia pochopit, ze aj oni boli mladi a mali chut sa zabavit, preco by sa mali trepat niekam daleko 100km, ked tam je genialny priestor. 2 noci do roka vam takym sposobom vadia, ze si najdete cas a napisete o tom sloh, preco si radsej neusetrite ten cas a nepospite si??? budte trochu tolerantni aj vy voci mladym ludom, pretoze taki isti ste boli raz aj vy...
23. január 2012

aquaviva

RE: anonym

Píšeš "... nechapem preco ludia nevedia pochopit, ze aj oni boli mladi a mali chut sa zabavit, preco by sa mali trepat niekam daleko 100km, ked tam je genialny priestor. 2 noci do roka vam takym sposobom vadia,"

Nuž, možno to pochopíš, ak budeš doma ležať chorí v posteli a bude ti dve celé noci sústavne hučať hudba. Možno potom pochopíš.
Ja zase neviem pochopiť, čo to musí byť za hluk priamo tam, ak je hluk vo vzdialenosti cca 1,5-2 km vzdušnou čiarou tak, že v lete nemôžete na noc otvoriť okno, lebo to počujete, ako by ste mali pustené rádio ?
Je to normálne ?

P.S.
Tu však riešime to, že vlastník areálu nie je schopný zabezpečiť dodržiavanie podmienok !
Ak to vlastnik areálnu nedokáže a organizátor akcie nie je schopný pochopiť, ako sa má chovať, tak nech sa tam žiadne akcie nekonajú. Ja nevidím iné riešenie. Alebo máme (tie desaťtisíce postihnutých obyvateľov) tolerovať porušovanie predpisov a zmluvných podmienok ?
23. august 2012

Ján Burd

byvam 3km od zlatých pieskov a cele leto každy piatok a sobotu nespim kvoli hluku, dnes je steda a zo zlatych pieskov ide hluk ako cez vikend. Na slovensku je to tak,,, sku.....točná republika plna nekompetenynych ko....ordinatorov chaosu.
04. júl 2020

Gabriela Luptakova

NIe, podnet nie je vyriešený tým, že kvôli pandémii sú zakázané festivaly! Tu nejde len o festivaly! Ale každý víkend je nejaká žúrka alebo iná hudobná aktivita v okolí Zlatých pieskov a tak problém stále pretrváva! Napr aj dnes 3.7.2020 idú decibely, predpokladám z akcie, ktorú prikladám v prílohe. A chcela by som vidieť ten kontrolovaný vstup, keďže je vstup voľný! Aj pred dvomi týždňami boli tiež poriadne decibely, keďže bolo ešte dosť chladno a napriek zatvoreným oknám sa nedalo spať! Takže podnet NIE JE vyriešený!
05. júl 2020

Gabriela Luptakova

A opäť aj túto noc máme možnosť "užívať si" decibely dokonca z dvoch akcií, takže si fakt neviem vybrať, ktoráže z nich ešte neskončila a produkuje tie basové vibrácie. Ide o SoundSystem Meeting OpenAir na tenisových kurtoch od 16-tej alebo o zábavnú párty DJ Danosť od 17-tej na Zlatých pieskoch? Obe samozrejme bez uvedenia konca!
Ešte niekto chce tvrdiť, že je podnet vyriešený?!
Lebo tu skutočne nejde o 2 noci v roku, ale v každý víkend v letných mesiacoch! A to ešte pred začiatkom školských prázdnin, niekedy dokonca aj v horúcom máji :-(
27. august 2022

Janko

Tuto noc znovu.
27. august 2022

Waldu

Noc medzi 26.8 - 27.8.2022 hlavne od 1h - 3h30 neuveriteľný hluk produkcie Dnb zo Zlatých pieskov z festivalu Uprising. Vystúpenie mal podľa programu Roni Size. Naše sídlisko je pre silny nočný zvuk zo smeru Zlatých pieskov nárazníkovou zónou, prvé paneláky na Mezijarkoch, v našom dome a vchode su spálne otočené týmto smerom. Myslím ze je to bezohladnosť usporiadateľov vypeckovat beaty a basy a rušit nočný kľud 5km ďaleko. Dnešná noc 27.8 - 28.8. 2022 sa nesie už od 22h v podobnom duchu (hluku).
03. júl 2023

Kristián Šimko

Zlaté piesky-Zeleň a životné prostredie-iné

Znečistenie zvukom... toto počúvať v Podunajskych Biskupiciach je neprijemne a ešte aj keď malé dieťa. A hlavne po 22.
08. júl 2023

Janko

Dnes znovu.
15. júl 2023

Lucy Rendez

Dnes 15.7.2023 opäť
grillegalized-open-air-2023

Obyvatelia mestských častí nech si hluk odtrpia /je víkend, načo by sme chceli spať a ešteže by sme si chceli otvoriť okno (vonku teplo) tak to by sme už chceli veľa ....
17. júl 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň, problém bol zaslaný samospráve v podobnom podnete https://www.odkazprestarostu.sk/56364
S pozdravom,
Administrátor portálu Odkaz pre starostu
26. august 2023

Kristián Šimko

Aj uprising počuť až do Biskupic.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.