Sklodowskej- revitalizácia problémového kontajnerového stojiska

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Uzavretý
meno
Miroslav 18. júna 2021

Dobrý deň, na Sklodowskej ul. č. 2-4 je na parcele mesta kontajnerové stojisko, ktoré je v dnešnej dobe nevyhovujúce:

- zlé dispozičné riešenie - prístup z vozovky na ktorej premávajú autá, alebo z obrubníka, ktorý je vyvýšený 40 centimetrov nad úrovňou podlahy stojiska a tvorí bariéru najmä pre seniorov,

- nehovoriac o tom, že druhý prístup do stojiska je zo strany vozovky parkoviska, dvere sa otvárajú smerom do vozovky, čo predstavuje zvýšené riziko ako pre chodcov, tak pre motoristov

- napriek uzamknutiu sa do neho vlámaním a poškodzovaním vstupných dverí dostávajú bezdomovci a niektorí si tam dokonca ustielajú a prespávajú. Zámok tam už bol mnohokrát poškodený a jeho oprava stojí nemalé prostriedky.

- šíriaci sa zápach nám, ktorí bývame v najnižších poschodiach v letných mesiacoch značne znepríjemňuje riadne užívanie nehnuteľností, nehovoriac o množiacich hlodavcoch, ktorí si ku kontajnerom našli cestu z neďalekého zanedbaného domu kultúry ovsište.

Zbúranie problematického kontajnerového stojiska a jeho obnova za modernejší a úspornejší typ zapustený v zemi, ktorý sa už osvedčil napríklad na neďalekej ulici Šustekova - Lužná, alebo na sídlisku "Slnečnice" by vyriešil všetky vyššie uvedené problémy - polozapustené smetné nádoby nelákajú vyberačov odpadkov, neposkytujú útočisko hlodavcom, je možné ich bezbariérovo spojiť s existujúcim chodníkom, ľahšie sa v ich okolí udržiava poriadok a hlavne sa od nich aj v teplých mesiacoch nešíri zápach tak, ako z pôvodných...

Keď mesto dokázalo polozapustené kontajnerové stojiská vybudovať v rôznych lokalitách, medzi inými aj pri takom "skvoste" ako je známy bratislavský pentagon na Stavbárskej ulici, verím, že dokáže zaradiť aj naše kontajnerové stojisko do plánu revitalizácie - výmeny kontajnerového stojiska za nový, osvedčený bezproblémový typ, polozapustený v zemi.

18. jún 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
21. jún 2021

Palo

Dobry den pan Miroslav, kde prosim byvate? Vopred dakujem.
22. jún 2021

Miroslav

Dobrý deň Palo, žiaľ, bývam priamo pri tomto probléme (vchod 2).
22. jún 2021

Palo

Dobry den, dakujem. Pytal som sa hlavne kvoli tomu ze byvam tiez ako vy pisete pri probleme ale nevnimam to tak ako pisete. Vas podnet sme vcera preberali aj so susedmi z prveho poschodia priamo nad stojiskom a ozaj nevieme kde ste dospel k tomu ze mame hlodavce a smrad pri kontajnerovom stojisku. Cez vikend sme svojpomocne z casti natahovali zabranu na stojisko proti vranam aby neroztahovali smeti z kontajnerov ked uz my ludia nevieme zavriet kontajner, nakolko pletiva bolo malo cely proces este musime dokoncit. Priamo v kontajnerovom stojisku sme stravili s kolegom z dvojky, ja som zo stvorky viac ako hodinu a smrad tam nieje. Vasa sprava ma zaujala a reagujem aj z toho dovodu ze pani co sa stara o upratovanie nasho domu je tak svedomita ze kontajnerove stojisko cisti velmi pravidelne a nam tiez zalezi na tom aby sme sa mali lepsie. Ak Vam nieco prekaza a mate podnet ktory by ste ako obyvatel domu rad riesil urcite si s kolegom z vasho domu a aj s nami zo stvorky najdeme cas. Vecericky, maleho zajka alebo jezov neberiem ako nieco proti comu by sa malo bojovat alebo poukazovat ako na problem s hlodavcami.
22. jún 2021

Miroslav

Dobrý deň Palo, keď budem mať viac času, pridám fotky alebo videá hlodavcov (tj. potkany) ktorými disponujem, zhotovené v noci, termokamerou. Aby ste ma pán sused nepochopili zle, nijako tu nechcem znevažovať, ani spochybňovať aktivity kolegov z vedľajšieho vchodu ohľadom upratovania, staráte sa o okolie skvele a niet tomu čo vytknúť, ale to žiaľ niekedy nestačí, najmä ak ide o infraštruktúru, ktorá má 40-ročný investičný dlh a v dnešnej dobe je už vo viacerých ohľadoch nevyhovujúca.
Pokiaľ ide i smrad v letných mesiacoch, ten žiaľ zdokumentovať pre potreby tejto webovej platformy nedokážem, avšak určite sú moje okná vzdušnou čiarou bližšie ku kontajnerovému stojisku (vchod č. 2 je viac vysunutý ku ceste), než okná našich susedov zo "štvorky", ktorých ešte delí od stojiska živý plot a vysoké stromy, ktoré vytvárajú čiastočnú bariéru
PS. ježko nie je hlodavec a skutočne ho nepovažujem za problém, rovnako ani ďalšie zvieratá typu veverice. Čo ale je problém, sú potkany, myši a čiastočne aj túlavé mačky, ktoré sú tam hlodavcami a odpadkami priťahované a môžu predstavovať zdravotné riziká. Problémom sú aj ostatné závažné nedostatky, menované vyššie, ktoré nie je možné odstrániť pletivom, ani svedomitým upratovaním, ale len výmenou nevyhovujúceho riešenia za nové, osvedčené. Prajem pekný deň.
22. jún 2021

Dana

Ahojte susedia z vchodov 2 a 4, zaregistrovala som sa tu dnes len pre tento podnet, lebo si myslim, ze nasa diskusia moze posunut nasu lokalitu vpred co sa tyka rozvoja a jej zhodnotenia, alebo ju moze naopak zakonzervovat v sucasnom stave na dalsich XY rokov, co by bola velka skoda.
Myslim si, ze obrovska cast toho co pise Miroslav ma svoje racio a je opodstatnena. Suhlasim s opisom zleho riesenia stavby, co je v kolizii s cestou a premavkou aut a nema ani bezbarierovy pristup. Nieco s tym spravime az ked tam nase decka, rodicov alebo nas primackne o mur ci dvere auto, alebo si dolameme nohy na vyvysenom schode pri vstupe z chodnika ? Treba si uvedomit, ze v nasej bytovke byva mnoho starych ludi a aj my raz budeme v ich veku, co dnes nevnimame ako problem, moze byt onedlho aj pre nas prekazka.
Pripadne co ak tam nejaky asocial pri preberani obsahu kontajnerov vyruseny obyvatelom domu niekomu ublizi ? Neni nic vynimocne ich tam vidiet, ako otvaraju dvere napriklad srobovakom !! no a potom vojdite s pocitom bezpecia do kontajneroveho priestoru, kde je tam ozraty asocial so srobovakom v ruke, alebo tam poslite zenu ci decka. Zamok je dnes viac neunkcny, ako funkcny, dokedy to chceme dookola davat opravovat ? Nie je lepsie mat kontajnery, ktorych obsah sa neda vyberat ?
Zapach neni vzdy je citelny, raz je ho citit priserne, potom su dni, kedy ho je citit minimalne alebo vobec. Vnimanie pachov je velmi subjektivne, ale nedovolila by som si z ucty k susedom co to vidia ako problem napisat, ze nase odpadky nesmrdia, lebo si okolo smetnych nadob upratujeme. Ak zapach nejaky sused vnima citlivejsie, nie je na mieste o tom polemizovat, treba byt ohladuplny, predsa su to odpadky, ktore urcite nikomu nevonaju, len niekto to vnima viac, niekto menej a treba podporit kazdu iniciativu, ktora to pomoze vyriesit.
Moj nazor je, ze vymena kontajnerov je dobry navrh, mali by sme urobit vsetko pre to, aby sa samosprava zacala starat a vratila nam cez investicie do nasho prostredia aspon cast miestnych dani a poplatkov, ktorymi ju kazdy rok dotujeme.
Dufam, ze sa k tomu samosprava vyjadri a zacne nas konecne brat ako svojich klientov a nie iba platcov dani.
25. jún 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň všetkým diskutujúcim,

za kontajnerové stojisko je zodpovedné bytové spoločentsvo v zastúpení správcu bytového domu. Pokiaľ máte záujem o revitalizáciu kontajnerového stojiska a žiadate oň ako vlastníci bytov v bytovom dome, je potrebné túto žiadosť adresovať Magistrátu prostredníctvom správcu, ktorá bude následne odborným útvarom individuálne posúdená.
Celý návod, v ktorého závere sú aj kontaktné osoby, nájdete v priloženom dokumente. Podnet preto na portáli OPS uzatvárame a želáme veľa šťastia pri vybavovaní.

https://bratislava.blob.core.windows.net/media/Default/Dokumenty/manual%20KS.pdf

S pozdravom,

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
25. jún 2021

Miroslav

Dobrý deň vážení z magistrátu, ďakujem za odpoveď, mám otázku čo konkrétne vám bráni vyriešiť tento podnet ex offo, na základe tohto podnetu a vlastného šetrenia, namiesto toho aby ste prenášali byrokraciu na obyvateľov?
Súčasné kontajnerové stojisko nie je umiestnené na pozemku vlastníkov bytového domu, ani nie je v ich vlastníctve. Prečo by sa nad rámec platenia miestnych daní a poplatkov mali podieľať na riešení problému, ktorý nevytvorili a investovať svoj čas a peniaze do majetku mesta, ktorý im nepatrí?
Vďaka za odpoved.
30. jún 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Za umiestnenie kontajnerového stojiska zodpovedá správca, ktorý na seba preberá administratívnu záťaž, ktorá je s týmto procesom spojená. Nie je samozrejmé, že stojisko bude umiestnené na pozemkoch vo vlastníctve mesta – správca v podstate mesto žiada o povolenie na využívanie pozemku za týmto účelom (a vytvára sa zmluva o zriadení vecného bremena, celý postup nájdete v priloženom dokumente na strane 50). Správca rovnako môže žiadať akýkoľvek iný subjekt = vlastníka, na ktorého pozemku má byť kontajnerové stojisko vybudované.

Magistrát nezriaďuje kontajnerové stojiska, ani ich nerevitalizuje. Súčasťou výstavby bytových domov je podľa stavebného zákona aj povinnosť vyčleniť priestor pre umiestnenie kontajnerov – na túto povinnosť dohliada stavebný úrad. Čiže ide o majetok vlastníkov nehnuteľnosti. Magistrát nezodpovedá za umiestnenie kontajnerového stojiska, podieľa sa len na administrácii zapojenia do systému zberu odpadu. Taktiež, hlavné mesto nezodpovedá za kontajnerové stojiská a ich čistotu – za tie nesú zodpovednosť majitelia bytovým domov v zastúpení správcu, ktorým je stojisko určené.

Taktiež, na vysvetlenie, magistrát nebuduje polopodzemné kontajnery. V minulosti podporilo ich výstavbu, napríklad prostredníctvom dotácie o ktorú bolo možné požiadať. V rokoch 2017 a 2018 sa hlavné mesto v spolupráci so spoločnosťou OLO a.s. podieľalo, formou poskytnutia dotácie, na vybudovaní 27 polopodzemných kontajnerov na zmesový komunálny aj triedený odpad. Vybudovanie takéhoto typu kontajnerového stojiska je však rozhodnutím investora stavby, alebo správcu nehnuteľnosti.

Podnet týmto vysvetlením považujeme za uzavretý. Ďalšie riešenie prináleží správcovi bytového domu. Prosíme admina o uzavretie podnetu.

S úctou

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania