Čierna stavba - Na Rozhliadke

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Nové Mesto

Vyriešený
meno
Peter 02. septembra 2014

Na ulici "Na rozhliadke" vyrastá čierna stavba. Podlažnosť je v rozpore s územným plánom Bratislavy zonácie Podhorský pás v zodpovednosti stavebného úradu Nové mesto. Rozpor je v podlažnosti, kde zonácia Podhorský pás povoľuje pre danú zónu 2+1. V prípade tejto stavby, keďže spodné podlažie je zapustené do terénu a vrchné má rovnú strechu je maximálna podlažnosť 3 nadzemné podlažia. Úroveň 3 nadzemných podlaží je na fotodokumentácii vyznačená červenou čiarou.

03. september 2014

jaro

Kdyz vy pristavite, my to potahneme viiis.
08. september 2014

Mária

V Novom meste je to tak.. dokonca verím, že stavebný úrad im na to vydal stavebné povolenie...stavebný úrad nového mesta nepomôže...treba sa obracať vyššie a vyššie na krajský úrad resp. na ministerstvo vnútra pod, ktoré spadajú títo úradníci s skúsiť možno štátny stavebný dozor a pod. skúste nahliadnuť na jednu zo stránok "skládka stavebného odpadu a cesta ako off road"...uvidíte rok boja s úradníkmi po celom SLovensku, teraz som sa v tejto veci obrátila na poslacov však je pred volbami, 9.9. majú poslanci sedenie dojdite a možno niečo vyriešite..sedenie je aj pre verejnosť a môžu predkladať návrhy...
08. september 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.
Ďakujeme za podnet. Na ulici Na rozhliadke sa realizuje stavba: "Trojgeneračný rodinný dom o 3 bytových jednotkách" na základe právoplatného stavebného povolenia z roku 2012.
Povolená stavba je umiestnená v lokalite, pre ktorú je spracovaný územný plán zóny Koliba Stráže a nie územný plán zóny Podhorský pás.
Určenie podzemných podlaží v zmysle STN 73 4301 Zmena 1, čl. 4.1.6. je definované tak, že za podzemné podlažie sa považuje každé podlažie, ktoré má úroveň podlahy v priemere nižšie ako 800mm pod úrovňou upraveného priľahlého terénu. Na výpočet aritmetického priemeru výškovej úrovne podlahy vzhľadom na terén sa uvažujú najmenej 4 reprezentatívne body po obvode posudzovaného podlažia, v zložitejších prípadoch sa posudzuje viac ako štyri body o rôznej výške - body s maximálnymi a minimálnymi hodnotami výškovej úrovne vzhľadom na terén.
Územný plán zóny Koliba Stráže (ÚPZ-KS) v znení VZN MČ Ba – Nové Mesto č. 1/2008 - neobmedzuje počet podzemných podlaží, pričom za podzemné podlažie sa považuje každé podlažie, ktoré má úroveň podlahy alebo jej väčšej časti (pôdorysu) nižšie ako 1300mm od najnižšieho bodu upraveného priľahlého terénu. ÚPZ-KS je prísnejší a hodnotu 800mm zvýšil na 1300mm.
Pre výpočet priemernej výšky upraveného terénu pre Vami posudzovanú bytovú jednotku sú pre výpočet určujúce body upraveného terénu na nárožiach podzemného podlažia a body na bočných stranách, kde upravený terén klesá, teda šesť reprezentatívnych bodov. Ich výška je 266,850m n. m., 268,200m n. m., 271,155m n. m., 272,655m n. m., 272,655m n. m., 272,655m n. m., a ich priemerná výška upraveného terénu je 270,695m n. m. Výška 1. podzemného podlažia je 268,230m n. m. a je (270,695 – 268,230) 2,465m pod okolitým upraveným terénom, čo vyhovuje podmienke STN (min. 0,8 m pod UT) a aj podmienke ÚPZ-KS (min 1,3 m pod UT). Posudzované podzemné podlažie je svojim charakterom nebytovým priestorom.
Súlad povoľovanej stavby s územným plánom zóny bol kladne posúdený v záväznom stanovisku dotknutého orgánu, ktorého obsah je pre stavebný úrad záväzný podľa stavebného zákona.


Ing. Natália Kudláčová
08. september 2014

Mária

ako som hovorila. Má to stavebné povolenie a úradníčkovia si stoja za tým...obhajujú podzemné poodlažia a zabudli minimálne to navrchu...ak je v územnom pláne povolená iba výstavba rodinného domu potom podla stavebného zákona je rodiiný dom definovaný ako 2 poschodia + 1 ustupujúce.....znamená to, že tie dve dole si majú dať niekam a tie hore tiež....ale na stavebnom úrade, majú problém s počítaním...
08. september 2014

Lukas

Vážená pani Kudláčová,
reagujem na Vašu odpoveď avšak podnet nebol úplne zodpovedaný, preto ho nepovažujem za vyriešený a chcem požiadať o zodpovedanie druhej podstatnejšej veci.
1. zodpovedaná bola otázka podzemných podlaží, súlad s stn a najma s ÚPZ-KS.
2. NEZODPOVEDANÉ: Počet povolených nadzemných podlaží je tak ako je v podnete uvedené 2+1, tzn. v tomto prípade je časť spodného podlažia zapustená v teréne, potom stavba môže mať ďalšie dve plnohodnotné podlažia, pretože má rovnú strechu. Táto rozostavaná stavba má však minimálne posledné podlažie, ktoré je ustúpené naviac v rozpove s ÚPZ-KS.
Poprosím Vás o doplnenie odpovede.
08. september 2014

Miki25

Krasna stavba, ak vidim dobre tak to ma 4 poschodia a ktomu spodne ma strop 5 metrov, vidim dobre alebo sa mi to iba zda?
14. február 2015

marfy

No zablúdial som sem a ked som videla vyriešený skoro som odpadla. Ten Kusý tam fak nemá čo robiť, však pod ním sú samí neschopáci - slušne. Teraz po volbách tam dotiahlo svoju dalšiu háved už máme nového prednostu - manažér kampaňe nezávislých...a chystá aj nového hlavného kontrolóra . tu je namieste otázka za čo vdačí jemu. Inak problém pošlite na prokuratúru tá tú mestskú háved dá do poriadku. Odvolajte sa na stavebný zákon a definíciu rodinného domu. stačí to poslať na adresu [email protected] a pojde to samé do dvoch mesiacov máte odpoved.
01. marec 2016

Marian

Samozrejme to celé dopadlo tak typicky slovensky - stavba krásne stojí, všetci sú spokojní, nikto nedostal úplatok a všetko je úplne v poriadku :


Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania