Agátová-strom-chýbajúci

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Dúbravka

Vyriešený
meno
Andrej 26. júna 2021

Dobrý deň, chcel som sa informovať ohľadom projektu- stavby obytnej štvrte, údajne podľa infomácií od developera na ich webe- priamo v lese na konci Dúbravky v "tesnej blízkosti chráneného územia". Predstava vyrúbaného lesa vo mne vzbudila obavy a tak som sa chcel spýtať nakoľko bude vynahradená ujma na životnom prostredí, aj keď vyrúbaný les už asi nenahradíme? Bude zabezpečená ochrana zvyšku lesa počas výstavby a následne prispôsobenie lesa nakoľko v poslednej dobe pribudli aj iné veľké rezidenčné projekty na jeho hraniciach. Doteraz som si nevšimol v Bratislave realizáciu takých veľkých projektov v lese, pričom záujem na ochrane takýchto zalesnených plôch u obyvateľstva je proritou pre ich význam (odstránenie zelene pri horskom parku). Vďaka za odoveď

29. jún 2021

Odpoveď samosprávy

Stavba „Sand Resort“ je navrhnutá na okraji mestských lesov. Umiestnením a povolením uvedenej stavby sa ochranné pásmo lesa nezmenilo. Okresný úrad Bratislava, Pozemkový a lesný odbor v zmysle § 10 ods. 2 zákona č. 326/2005 Z.z. o lesoch vydal záväzné stanovisko k návrhu umiestneniu uvedenej stavby v ochrannom pásme lesa, ktorým vyjadril súhlas za dodržania ním stanovených podmienok, okrem iných, že stavba bude umiestnená len na uvedených pozemkoch a žiadnou časťou nebude zasahovať do lesných pozemkov.

K uvedenej veci ochranného pásma lesa a príjazdu k lesným pozemkom sa vyjadrili aj Mestské lesy v Bratislave, v ktorých stanovili podmienky. Podmienky Okresného úradu Bratislava, Pozemkového a lesného odboru a podmienky Mestských lesov, stavebný úrad zahrnul do rozhodnutia o umiestnení stavby a do podmienok stavebného povolenia.

Okresný úrad životného prostredia podľa zákona č. 24/2006 Z.z. vydal záväzné stanovisko k navrhovanej stavbe „Sand Resort“, vyhodnotil požiadavky vyplývajúce z procesu hodnotenia vplyvov na životné prostredie a posúdil, že predložený zámer je v súlade so zákonom č. 24/2006 Z.z. o posudzovaní.

Podľa platného územného plánu hlavného mesta funkčné využitie riešeného územia je občianska vybavenosť celomestského a nadmestského významu, číslo funkcie 201, prevládajúca funkcia je aj prechodné ubytovanie podielom funkcie bývania (byty). Hlavné mesto SR Bratislava posúdilo predložený zámer – umiestnenie uvedenej stavby vo vzťahu k platnému Územnému plánu hlavného mesta SR Bratislavy, rok 2007 v znení zmien a doplnkov, na základe čoho vydalo súhlasné záväzné stanovisko, čím potvrdilo súlad investičného zámeru stavebníka s platným územným plánom.

Každá výstavba môže mať v istej prípustnej miere negatívny vplyv na svoje okolie. Príslušné zákonné predpisy však stanovujú mieru týchto negatívnych dopadov, ktorá nesmie byť prekročená. K tomu sa v územnom konaní a stavebnom konaní vyjadrujú príslušné dotknuté orgány, ktoré zastávajú úlohu ochrany dodržiavania zákonov v zmysle § 126 stavebného zákona, vydávajú záväzné stanoviská na základe im prislúchajúcich právnych predpisov a osobitného predpisu vymedzujúceho pôsobnosť dotknutého orgánu, na podklade skutkového a právneho stavu daného predovšetkým platnou legislatívou a dokladmi, ktoré predkladá žiadateľ o vydanie záväzného stanoviska.

Stavebný úrad stanoviská, vyjadrenia a požiadavky dotknutých orgánov zahrnul do podmienok územného rozhodnutia a stavebného povolenia. Z vyjadrení dotknutých orgánov vyplýva, že stavba podľa predložených dokumentácií pri splnení daných podmienok neprekračuje prípustné zákonnými predpismi stanovené limity miery negatívnych vplyvov na svoje okolie ako aj na vnútorné priestory samotnej navrhovanej stavby.

Stavebník má povinnosť po dokončení stavby uskutočniť náhradnú výsadbu, ktorej spoločenská hodnota je 28 594,- eur, alebo rozdiel musí doplniť ako finančnú náhradu. Súčasťou projektu pre stavebné konanie je samostatná časť a to sadové úpravy navrhnuté odborne spôsobilou osobou.

Pozemky, na ktorých je stavba „Sand Resort“ navrhnutá sú vo vlastníctve stavebníka a podľa aktuálneho listu vlastníctva sú určené na využívanie pre rastlinnú výrobu, alebo poľnohospodárske využitie a pod. ... alebo pozemky dočasne nevyužívané pre rastlinnú výrobu, alebo pozemky na ktorom sú skaly, svahy, rokliny a pod... a iné plochy, ktoré neposkytujú trvalý úžitok. Podľa skutkového stavu uvedené územie nie je les a ani lesopark, nie je nijako účelne využívané.

Stavebný úrad mestskej časti Bratislava-Dúbravka vydal dňa 22.4.2020 rozhodnutie o umiestnení stavby „SAND RESORT DÚBRAVKA“ Agátová ul. Dúbravčice – sever, MČ Bratislava-Dúbravka, ktoré nadobudlo právoplatnosť dňa 22.6.2020.

Stavebný úrad vydal dňa 18.2.2021 stavebné povolenie, právoplatné dňa 21.4.2021, ktorým povolil v stavebnom konaní stavbu „SAND RESORT DÚBRAVKA“ Agátová ul. Dúbravčice – sever, MČ Bratislava-Dúbravka (ďalej len „stavba“), na žiadosť spoločnosti Park Villa s.r.o., Poštová 3, 811 06 Bratislava (ďalej len „stavebník“).

Jedná sa o komplex objektov, a to bytového domu a objektov slúžiacich na prechodné ubytovanie - apartmánového domu a apartmánového hotela s prenajímateľnými apartmánmi, ktorý je rozdelený na ubytovaciu časť a samostatne stojace ubytovacie objekty. Dopravne je navrhovaný komplex napojený priamo z Agátovej ulice.
Kto? Stavebný úrad

Rastislav Bagar, prednosta MÚ BA-Dúbravka
30. jún 2021

Andrej

Ďakujem za podrobnú odpoveď

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.