Kvalita bývania - bývalý LUDUS

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Uzavretý
meno
Anna 10. septembra 2014

V týchto dňoch prebieha montáž klimatizácie, resp. vzduchotechniky na rekonštruovanej budove bývalého LUDUS-u.
Zamysleli sa kompetentní, čo to urobí s kavlitou bývania ľudí, čo budú mať toto monštrum priamo pod oknami? Hluk a predpokladám aj smrad priamo do obývačky, kuchyne a spálne

12. september 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
na zmenu stavby, ktorá zahrňuje celkovú rekonštrukciu objektu za účelom zrealizovania „ Bowlingového centra“ vydal tunajší stavebný úrad stavebné povolenie. Stavebný úrad v uskutočnenom konaní preskúmal predloženú žiadosť, zaistil vzájomný súlad predložených stanovísk dotknutých orgánov požadovaných osobitnými predpismi. V konaní sa súhlasne vyjadril Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava, ktorý posudzoval v rámci celej stavby aj PD vzduchotechniky. Zdroj chladu – vonkajšia kondenzačná jednotka - bude umiestnená na streche objektu. Po preskúmaní veci Regionálny úrad verejného zdravotníctva zistil, že návrh pri rešpektovaní uložených povinností, ktoré stavebný úrad preniesol aj do stavebného povolenia, je v súlade s požiadavkami platných právnych predpisov určených na ochranu verejného zdravia.
Povinnosť stavebníka počas realizácie je, aby stacionárne zdroje hluku zabezpečil tak, aby ich prevádzka nebola zdrojom nadmerného hluku v súvisiacom prostredí podľa požiadaviek Vyhl. MZ SR č. 549/2007 Z. z. o prípustných hodnotách hluku, infrazvuku a vibrácií a o požiadavkách na objektivizáciu hluku, infrazvuku a vibrácií v životnom prostredí.
Stavebník musí pri kolaudácii predložiť protokol z merania hluku z technických zariadení objektu, čiže aj z klimatizačných jednotiek, ktorým sa preukáže splnenie požiadaviek Vyhlášky. MZ SR č. 549/2007 Z. z. o prípustných hodnotách hluku, infrazvuku a vibrácií a o požiadavkách na objektivizáciu hluku, infrazvuku a vibrácií v životnom prostredí. Protokol z merania hluku bude na kolaudačnom konaní posudzovať Regionálny úrad verejného zdravotníctva.
Na záver dodávame, že veríme a urobíme všetko pre to, aby to, čo na tomto mieste vznikne, bolo určite lepším riešením, než zdevastovaná budova plná smetia a bezdomovcov, z ktorej sa šíril smrad a hygienicky tiež absolútne nevyhovovala tomu, že sa nachádza v blízkosti obytnej budovy.

Mestská časť Bratislava-Petržalka
12. september 2014

Anna

Dobrý deň,
v prvom rade, posledná veta o rekonštruovaní budovy je úplne zbytočná.
Všetky hore uvedené argumenty o dodržaní vyhlášky tej či onej sú jedna vec, ale skutočnosť ako v praxi bude naozaj vzduchotechnika rušiť akýmkoľvek spôsobom súkromie a kvalitu bývania je druhá vec. Nie som odborník na uvedenú vzduchotechniku, ale prečo sú tie plechové monštrá aj s nejakými vyúsťovacími otvormi otočené práve smerom k obytnému domu? Prečo je to celé umiestnené v úplnej blízkosti okien existujúceho domu? Vždy "niekto" rozhoduje o nás - bez nás. Čo v prípade, že aj po všetkom dodržaní predpisov a noriem bude naozaj uvedená vzduchotechnika obťažovať obyvateľov? Predpokladám, že nič! Predpisy a technické normy sú dodržané (možno) tak vlastne o nič nejde. Som zvedavá, kto z prevádzkovateľov a ľudí kto o tom rozhodol, naprojektoval, schválil... by bez obáv sledoval a "tešil sa" na monštrum pred oknami. Človek cíti len bezmocnosť, ako zopár ľudí rozhoduje o kvalite života ostaných. Ďalej upozorňujem, že priamo pod oknami sú umiestnené mobilné toalety, je tu zabratý chodník haldou z vytrhaného asfaltu, kopa piesku atd. To nie je riadne označený stavebný dvor, ale drzosť stavebníka, a my - ľudia čo priamo na dvoch staveniskách bývame sme úplne bezmocní, voči smradu, hluku, prachu a rozhodovaní všemocných, ale má tešiť milá alibistická veta o tom ako robíte všetko pre......
12. september 2014

Anna

doplnenie podnetu - Označené objekty na foto a upozornenie na WC pod oknami a skládka materiálu mimo označený stavebný dvor.
03. november 2014

zuza

Bajan evidentne robí všetko pre to, aby obyvateľom Tupolevovej zničil podmienky bývania. Tvrdo si ide za svojimi srdcovými záležitosťami. hoci po Petrž. novinách vyhlasuje ako ho názory obyvatoľov zaujímajú, nikdy nevybavil žiadnu petíciu v prospech občanov a hľadí len na vlastný osoh. Dokedy bude ešte bašovať v Petr žalke za naše peniaze, ešte stále nemá dosť? Jeho drzosť a odvaha nemajú obdoby. Petrž noviny mu servilne slúžia na vlastnú propagáciu. Napoleonský komplex si kompenzuje najmenej jednou foto v každom vydaní PN.
03. november 2014

zuza

bajan je jeden profesionálny klamár a vždy urobí opak toho čo nasľubuje. Už by svoje geniálne nápady mal uplatňovať doma a nie v Petržalke.A tých prešustrovaných financií !!!!
06. august 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
na základe uvedeného považujeme tento podnet za uzavretý.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania