Pribinova-rozvodné siete-poškodená rozvodná skriňa

Zodpovednosť za riešenie: Iné

V riešení

Poškodená rozvodná skrinka so zásuvkovými vyvodmi 230/32A; 400V/16; 400V/32A. Kompetentný spamatajte sa, jedna sa o verejne prístupné miesto s prístupom laickej verejnosti. Súčasný stav a prevedenie je v rozpore minimálne 5-timi normami STN. Súčasný stav nevyhovuje žiadnym požiadavkám na krytie vzhladom na IP. Momentálne hrozí aj úplné zaplavenie vzhladom na aktuálne stúpajúcu hladinu vodného toku. Preveriť okamžite stav prítomnosti napätia a vypnúť az do odstránenia nedostatkov predmetného zariadenia.

19. júl 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
19. júl 2021

Roman Mihalik

Nedávno som šiel okolo a pán si tam nabíjal mobil. Ale zdá sa mi, že to bola vedľajšia skriňa o kúsok ďalej. Čiže by mali preveriť všetky v tej línii.
22. júl 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

sme radi, že vám záleží na stave nášho mesta. O vašom podnete sme informovali kompetentné oddelenie, ktoré sa ním už zaoberá.

S pozdravom,
Kto? Referát inžinierskych objektov

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
29. júl 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

predmetná "rozvodná skriňa" sa nachádza na pozemku reg. "C", parcelné č. 9193/8, LV č. 882, k.ú. Nivy, ktorý patrí do vlastníctva spoločnosti Verejné prístavy, a.s.. Podľa fotografie sa zrejme jedná o dokovaciu stanicu pre lodnú dopravu. Spoločnosť bola kolegom kontaktovaná, aby sa vyjadrila k zabezpečeniu zariadenia. Odpoveď Vám po obdržaní sprostredkujeme.

S pozdravom,
Kto? Verejné prístavy, a.s.

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
30. august 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

kolega sa podnetom zaoberal, hoc nepatrí priamo do našej správy a zistil nasledovné. Od spoločnosti EUROVEA, a.s., ktorá komunikovala problém s vlastníkom pozemku Verejnými prístavmi, a.s.. sa dozvedel, že sa jedná o zariadenie, ktoré je vo vlastníctve a správe spoločnosti EUROVEA. Samotná spoločnosť EUROVEA a.s. uvádza, že vzniknutý problém bude riešiť.
Zariadenia, ktoré sa nachádzajú popri chodníku pri obchodnom centre nie sú celoročne pod elektrickým napätím. Dokonca sa zo všetkých rozvádzačov používa iba jeden, a to jeden krát do roka pre servisovanie studní.
Celý úkon servisu podlieha pod dozorom, v opáskovanom priestore a po ukončení prác je skriňa odpojená od elektrickej energie. Spoločnosť EUROVEA zároveň dodáva, že vzhľadom na zložitý terén nie je možné osadiť rozvádzače do zeme alebo iným spôsobom.
Z toho dôvodu mohlo momentálne osadenie skríň budiť dojem nedokonalej ochrany okoloidúcich, i keď tomu tak nebolo. Spoločnosť sa na náš podnet rozhodla vymeniť rozvádzač za nový, aj napriek tomu, že rozvádzač neohrozuje elektrickým napätím svoje okolie.
Po osadení nového rozvádzača budú ostatné nepoužívané zariadenia odstránené.

S pozdravom,
Kto? Eurovea, a.s.

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
30. august 2021

Andrej

Len ako dodatok: Akékoľvek el.zariadenie, ktoré nespĺňa podmienky príslušných noriem STN prípadne ich samostatné používanie je v rozpore s vyhláškou BOZP (508/2009 Z.z.) či inými ustanoveniami nesmie byt používané a to ani pod dohľadom či dozorom. Rovnako príslušné zariadenie musí byť zabezpečené takým spôsobom aby bolo neprístupné, uzamknuté a označené. Na príslušnom rozvádzači a aj na ostatných, ktoré sa v odpovedi spomínajú chýbajú kryty na 5 pol zásuvkách (16A či 32A/400V) a rovnako aj istiace prvky su vystavene korozivnym vplyvom okolia (vlhkosti,prachu a pod) cim noeje splnena poziadavka na IP. Každopádne zodpovednosť prevádzky takýchto zariadení je v plnej kompetencii prevádzkovateľa a majiteľa a v neposlednom rade revízneho technika, ktorý zariadenie deklaruje ako spôsobilé. Môj podnet bol zaslaný z postu revízneho technika a výhradne s ohľadom na bezpečnost vzhľadom na situáciu v danom čase pridania podnetu. Ešte v ten deň bolo zariadenie na prítomnosť napätia telefonicky overené s príslušnými zodpovednými osobami a organizáciami. PS: Predmetné rozvádzače sú síce vyrobené v príslušnom IP ale iba v prípade ak sú uzatvorené (teda zatlačené do chodníka). V súčasnom stave už príslušné krytie nespĺňajú a nieje ho možné ani deklarovať keďže krytky su vylámané a priestor pre zasunutie rozvádzača je plný hliny. Samozrejme výmena rozvádzača je správnym riešením, ale vzhľadom na možné zaplavenie priestoru (od Dunaja) sa stav zopakuje :). pekný deň
12. máj 2023

Odpoveď samosprávy

Samospráva uviedla, že zodpovedným subjektom je: EUROVEA a.s.
12. máj 2023

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Iné
15. máj 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

kontaktovali sme zadávateľa podnetu s otázkou na stav riešenia.

Pavla Rachelová
Odkaz pre starostu
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania