Detvianska-chodník-bariéra na chodníku

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Rača

Uzavretý
meno
Daniel Bartoň 23. júla 2021

Prosim o posunutie kvetinacov tesne ku ceste (0,5m od hrany obrubniku) aby sa zbytocne umelo nezuzoval chodnik. Vdaka.

Spravca chodniku je mc ba-raca

23. júl 2021

Mario Liptaj

Plus o to clovek celkom lahko zakopne, ak si nedava pozor.
25. júl 2021

Odpoveď samosprávy

Ďakujeme za podnet. Kvetináče sú na tomto mieste z dvoch dôvodov:
1. tvoria bariéru motorovým vozidlám, ktoré roky na tomto chodníku parkovali - žiaľ prax ukázala, že vodičov neodradili bariérové obrubníky a parkovali na dlažbe hneď po ukončení rekonštrukcie oboch chodníkov. Alternatívou by bolo umiestnenie stĺpikov, ktoré by však museli byť od seba umiestnené cca 1.80 cm čo by rozdrobilo peší koridor.

2. rešpektujú ostatné bariéry na chodníku a dostupný peší koridor - v prípade chodníka na fotke ide o dopravné značky, ktoré musia byť na chodníku umiestnené. Tie kvetináče rešpektujú a nezužujú chodník nad mieru dopravných značiek. V prípade chodníka pri pobočne banky sú zas existujúcimi bariérami stromy a s nimi súvisiace obruby, ktoré sú opäť umiestnením kvetináčov rešpektované.

Bariérové obrubníky aj kvetináče na tomto dôležitom verejnom priestore nás žiaľ mrzia, ale pri "kultúre" parkovania v Bratislave sú žiaľ nevyhnutnou súčasťou riešení, ktoré poskytujú chodcom viac ako 1.5 metra šírky chodníka. V tomto prípade ide o šírku cca tri metre medzi kvetináčmi a oplotením na kraji, respektíve šírku cca päť metrov mimo kvetináčov a iných bariér.

Kvetináče budú z daného miesta úplne odstránené po zavedení parkovacej politiky na tejto ulici nakoľko vtedy bude tvrdo postihované parkovanie mimo vyznačených parkovacích miest. Také na tomto chodníku predpokladám, že nebudú vyznačené.

Matúš Čupka, vedúci oddelenia životného prostredia a dopravy
25. júl 2021

Daniel Bartoň

Ďakujem za obsiahlu odpoveď. Samozrejme súhlasím so zachovaním kvetináčov. Žiadam len o ich posunutie bližšie k vozovke. V súčasnosti vďaka kvetináčom vznikol viac ako 1,5 m široký hluchý priestor namiesto chodníka vľavo od kvetináčov. Dopravné značky zužujú chodník lokálne, kvetináče takmer po celej dĺžke. Ak ich nie je možné posunúť kvôli iným okolnostiam, potom rozumiem.
26. júl 2021

Martin

Asi tým chceli iba napísať, že ak posunú kvetináče bližšie k ceste, tak vznikne dostatočná šírka na legálne parkovanie vozidiel. Po zaparkovaní ostane ešte 1,5m šíroký chodník.
26. júl 2021

Daniel Bartoň

"Iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať; to neplatí pre (...) státie vozidla s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou neprevyšujúcou 3 500 kg na okraji chodníka priľahlého k ceste, pri ktorom ostane súvislá voľná šírka chodníka najmenej 1,5 m (...) Pri zastavení alebo státí podľa prvej vety možno vchádzať na chodník a vychádzať z neho len v mieste zastavenia alebo státia vozidla a nemožno pritom prekonávať zábrany chrániace chodník pred zastavením alebo státím vozidiel. (...)" - § 52 ods. 2 zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke - znenie účinné od 15.05.2021

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania