Zle nastavený semafor pre chodcov pri Botanickej záhrade

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený
meno
Linda Domová 13. augusta 2021

Semafor pre chodcov a cyklistov v križovatke Mlynská dolina - Botanická je zle nastavený. Zelená pre nich zasvieti až v druhej vlne, t.j. keď autá v smere od Mlynskej doliny na nábrežie majú zelenú, električky stoja, stoja aj autá v smere na nájazd na Most Lafranconi alebo rovno na nábrežie, ale stále stoja aj cyklisti a chodci, pričom na to nie je vôbec žiadny dôvod, keďže prechod pre nich je voľný. Zelená im zasvieti až pri druhej vlne. Prosím o včasné vyriešenie.

13. august 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
23. august 2021

Michal

Zdravím, ja len otázočku - stláčate tlačidlo? Od polovice leta je križovatka v novom režime, kde si dopyty musíte zadávať...
27. august 2021

Linda Domová

Áno stláčam tlačítko pre peších aj pre cyklistov ale nikdy to nefunguje zelená sa prepne až pri druhej vlne
27. august 2021

Linda Domová

Okrem toho nerozumiem prečo je to by to malo byt nastavene v tomto režime a máme prechádzať iba na dopytovacíe tlačidlo keď električky a autá stoja a Vlna od Mlynskej doliny ide na zelenú.dakujem.
30. august 2021

Michal

Je to z jednoduchého dôvodu, ktorý nemusí laik celkom chápať.
Chodecká zelená totiž svieti nejaký čas - zvyčajne aby chodec prešiel aspoň do polovice priechodu. Je to preto, aby sa chodec necítil "zle", keď by mu hneď na začiatku prechádzania zrazu skočila červená. K tomu treba pripočítať bezpečnostný medzičas, keď chodec už nesmie vstúpiť na vozovku, ale aj ten posledný, ktorý na priechod vstúpil, musí ešte bezpečne prejsť, kým do križovatky vojdú vozidlá. Ak by zelená pre chodcov svietila (pre nikoho) zakaždým, znížila by sa tým pružnosť a priepustnosť križovatky. Vozidlá od Ml.doliny by už tam neboli (keď ich je menej) a stále by mal priamy smer červenú. Na to sú tlačidlá a treba ich zatláčať.
To, že si stlačíte tlačidlo pre cyklistu, vám nepomôže. To je jeho signál a vám ako chodcovi to zelenú nezariadi.
Zelenú pre chodcov "v druhej vlne" dostávate výlučne vtedy, keď ste si ju zatlačili neskoro a už vás križovatka "v prvej vlne" nestíha vybaviť. Môže sa to stať, keď už výjazd od Ml.doliny je zaradený, vy si stlačíte, no o chvíľu sa blíži koniec jeho zelenej, vtedy už musíte počkať. Rovnako, ak sa blíži električka alebo autobus, ktorý si požiada o preferovaný prejazd. Pokiaľ si tlačidlo stlačíte počas zelenej pre hlavné smery, tak vy ako chodec voľno dostanete.
Taktiež je dobré, križovatkou prechádzať korektne. Ak idete zo strany od Dunaja, tak počkajte po stlačení tlčidla na zelenú cez výjazd na most a nechoďte do ostrovčeka na červenú. V ostrovčeku potom stlačia totiž niektorí chodci nesprávne - opačné - tlačidlo (vyvolajú si zelenú "za chrbtom") a čakajú a čakajú... Okrem toho, čakať v ostrovčeku je vždy nebezpečnejšie ako čakať na okraji komunikácie.
30. august 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

sme radi, že vám záleží na stave nášho mesta. O vašom podnete sme informovali kompetentné oddelenie, ktoré sa ním už zaoberá.

S pozdravom
Kto? Oddelenie dopravného inžinierstva

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
10. september 2021

Linda Domová

Dobry den.
OK, dakujem za obsiahlu odpoved. Uz rozumiem.
Zelam pekny den. Linda Domova
06. jún 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

podnet sme preverili, križovatka funguje správne. Chodci a cyklisti dostanú zelený signál iba v prípade, že si aktivujú dopytové tlačidlo, v opačnom prípade zelený signál nedostanú. Riadenie je nastavené tak, aby po aktivácií dopytového tlačidla prešli cez všetky priechody plynulo bez čakania.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania