Stavebný úrad BA II a jeho rozhodnutia

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Ružinov

Vyriešený
meno
Anonymný užívateľ 19. septembra 2011

Rád by som upozornil zodpovedných na zvláštne vydávanie stavebných povolení na stavebnom úrade BA II pre oblasť záhradkárskej osady Mokráň-Záhon pri Zlatých pieskoch. Neviem na základe akých kriterií posudzujú žiadosti o stavebné povolenia, ale v spomínanej osade je min. 30% čiernych stavieb.

Niekorí ľudia s povolením môžu zastavať skoro celý pozemok, iní len malú časť (vraj platí pomer zastavanosti a pod.). Napr. p. Greksa si tam postavil veľký rodinný dom bez povolenia, ktoré samozrejme dodatočne vybavoval.

My sme žiadali o stavebné povolenie 2x, čo nás stálo nemalé peniaze na poplatkoch za úrady + 3.500€ za projekt domu, ale asi sme nezaplatili "správny" poplatok "správnemu" človeku. To si na úradoch môžu rozhodovať ako chcú? Nemajú byť jasne dané pravidlá?

20. september 2011

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

V súčasnosti stanoviská mestskej časti, na základe ktorých sú následne vydané aj stavebné povolenia (pokiaľ stavebník spĺňa aj všetky ďalšie požiadavky), reflektujú uznesenie Mestského zastupiteľstva č.629/2009 zo dňa 29.1.2009, ktorým bola odsúhlasená Urbanistická štúdia zóny Zlaté piesky, ktorá záhradkársku lokalitu Studený dolec (pri komunikácii Mokráň záhon) určila pre "funkciu rekreačno-oddychového charakteru ovocných alebo okrasných záhrad“. Pre novú výstavbu sa povoľujú jednoduché jednopodlažné stavby na individuálnu rekreáciu, a to ako nepodpivničené objekty max. zastavanej plochy 20m2 v bloku IV01 (západná časť) a 35m2 v bloku IV02 (východná časť). Povoľuje sa 1 podkrovné podlažie s výmerou do 50% nadzemného podlažia. Min 30% nezastavanej plochy záhrady musí tvoriť vysoká zeleň, min.60% nezastavanej plochy záhrady nízka zeleň."

Pokiaľ máte informácie o čiernych stavbách, alebo stavbách, ktoré mali byť povolené a bezdôvodne neboli, prosím informujte nás- prostredníctvom odkazu pre starostu alebo priamo na [email protected] . Veľmi radi zjednáme nápravu.

Ďakujeme za spoluprácu.

MČ Bratislava- Ružinov
21. september 2011

mp

Ďakujem za vyjadrenie, ale to, že by malo platiť uznesenie zastupiteľstva č.629/2009 zo dňa 29.1.2009 je síce pekné ale, že sa tam stavajú rodinné domy, ktoré vôbec nespĺńajú tieto nariadenia (Pre novú výstavbu sa povoľujú jednoduché jednopodlažné stavby na individuálnu rekreáciu, a to ako nepodpivničené objekty max. zastavanej plochy 20m2 v bloku IV01 (západná časť) a 35m2 v bloku IV02 (východná časť). Povoľuje sa 1 podkrovné podlažie s výmerou do 50% nadzemného podlažia. Min 30% nezastavanej plochy záhrady musí tvoriť vysoká zeleň, min.60% nezastavanej plochy záhrady nízka zeleň." ) asi nikoho netrápi... Tieto nariadenia poznám - podávali sme 2x žiadosť o stavebné p.. Jedna vec je, čo je na papieri a druhá skutočnosť! Už z fotografie, ktorú som sem dal je jasne vidno aké sú niektoré domy veľké a ďalšie také sa začínajú stavať! Asi je zbytočné snažiť sa na slovensku niečo dosiahnuť legálne...
29. september 2011

Anonymný užívateľ

Konkretizujte prosím konkrétne prípady čiernych stavieb v danej lokalite a pridajte ich prosím na stránku Odkazprestarostu.sk, aby sme mohli monitorovať riešenie konkrétnych problémov. MiÚ ponúka vo svojej odpovedi súčinnosť, ktorá môže byť v tomto prípade vnímaná oprávnene ako dostatočné riešenie všeobecného podnetu, ktorý ste na web pridali. Z tohoto dôvodu označujeme podnet ako riešený.
10. október 2011

Záhradkár

No mna by zaujimalo, aky inteligent obmedzil vystavbu rekreacnych domcekov na plochu 20 m2. Dovtedy sa tam povolovalo zastavat 100 m2, zrazu niekto zistil, ze z toho vznika obytna stvrt, tak to zmenil znovu ako za sociku.
Tak mi povedzte, ako by ste sa cez vikend vyspali s 3 detmi v bude o ploche 20 m2. Da sa to, ale od rekreacie to ma daleko. Chceli sme si tam postavit ozajstny maly mily rekreacny domcek, cca 5x8m, prizemny, kde by sme na stare kolena so zenou travili leto, vianoce.
Radsej nech tam vzniknu domceky do plochy cca 40 m, co uz staci dochodcom aj na sezonny pobyt, aj rodine na leto, ako takto. Do 20 m2 to bude stale len chatrc. Navyse cim viac tam ludi bude aj prespavat, tym menej sa tam bude kradnut. Bezdomovecke ghetta v okoli sem chodia ako do Tesca.
15. október 2011

nespokojny

pokial viem, urbanisticka studia nie je zavazna a teda by mohli byt povolene stavby, ktore splnaju dnesny standard (podla mna takych 80m2). studia naozaj ako z cias minulych socialistickych. studeny dolec dobre poznam. okopavat zeleninku tam chodia akurat tak dochodci, ktori zial uz nevladzu. mladsi tam maju postavene rekreacne chaty, niektori to stihli pred 2009 ini zas nie. ale zda sa ze sa tam zo vsetkych ciernych stavieb riesi len jedna. zahrady, na ktorych je moznost vystavby len 20m2 nie su atraktivne pre nikoho tak sa obavam, ze z toho bude casom len dzungla, kedze v dnesnej dobe nikto nema chut chodit na zahradu pestovat, a v 20m2 teda ziadna rekreacia nehrozi. len v susedstve nasej zahrady su dva pozemky na predaj. a kto to kupi? aby si tam postavil kulnicku na drivi? nikto. stane sa z toho opustena dzungla kde bezdomovci a romovia budu mat utocisko v chatrajucej chate. a ja mam ist potom na svoj pozemok okopavat zeleninku ked mi z nej aj tak nic neostane.
17. november 2011

Milan Beňko

Dobry den, my mame chatku o zastavanej ploche 44m2 z roku 2010. Potrebujeme domcek trochu rozsirit, alebo urobit podkrovne podlazie, na miestnom urade ruzinov sa nikto na podatelni so mnou ani nechce bavit, ze si mam podat ziadost o uzemnu informaciu, co je to za blbost, ked sa clovek chce ist poradit a zmene stavby po dokonceni, aby nieco ziadal a dostal len informaciu listom. V inych mestach sa da ist priamo na stavebny urad. Touto cestou sa chcem spytat, ci sa da teda ist na oddelenie stavebny urad a preco ma panie na podatelni tam anilen nevpustia. Este by ma zaujimalo to, o com sa tu pise, ze si tu byva hocikto vo velkych barakoch a my, ktori nemame ziadne znamosti, sa s nami ani nikto nebavi, to rovno mozme aj my pristavat co chceme a zaplatit pokutu a budeme si byvat, toto ale nieje riesenie, dakujem za odpoved. Ja sa aj podpisem: Milan Beňko.
23. január 2012

mp

Dakujem, ze sem pridali aj dalsi ludia svoj prispevok... Kompetentni urcite vedia aki je stav a to je dost smutne.
Intenzivne hladame dom s pozemkom v rakusku, lebo tu je vsetko v ri** ! Posledny nech zhasne.

Navrhujem aby sme si isli spravit poriadok v statnej sprave sami!!!
23. január 2012

Milan Beňko

Treba asi stavat nacierno, ako ostatni, ved nikto z toho nema nic, ziadny postih, jedna pokuta navzdy a to je vsetko, ved naco vybavovat nieco.......starousadlici si to svoje presadili a maju pokoj, za plotom mame obrovske sklady a vyrobne haly a my si nemozme dostavat ani malu izbicku, v strede hlavneho mesta, je to trapne....
25. január 2012

záhradkár 1

Skutočne, 20 m2, to je na posmech. Kde to žijeme ? Nemienim tam trvale bývať, ale sprcha, to je prepych ? a okrem toho - k záhradke treba mať aj rôzne náradie, hrable, motyky, krhly, fúrik, kosačku, čižmy, gril, .... Kto povolil zastavať 100 m2, ten ešte rozmýšľal ... Komu slúžia úradníci platení z našich daní ?
25. január 2012

záhradkár 2

Ja som v r.2010 požiadal Mestskú časť BA Ružinov o informáciu akú plochu môžem zastavať na parcele, ktorej som vlastníkom. Zdôraznil som, že bývať tam nemienim, malo ísť o rekreačnú chatku. V odpovedi z 5.5.2010 ktorú som dostal sa píše, že do 20 m2. Mám to čierne na bielom aj s podpismi a gaľatou pečiatkou. Výsledok: so stavbou som ani nezačal. Čudujete sa ?
25. február 2012

aaa

Tento Bazmekistan treba obratit cely hore nohami...a dobre si pamatat, kto na tych uradoch teraz pracuje.
11. júl 2012

m

Prave sme premyslali nad kupov pozemku v tejto lokalite, lebo je to kusok od vody a na leto je to super lokalita a hlavne klud a ticho.Clovek s rodinkou by na chvilku vypadol z centra. Lenze "chatu" o rozlohe 20m2 to je tak pre psa naradie,kosacku,nejake nafukovacky na jazero a kde sa zlozime my ostatny? ci si postavime stan a pojdeme na vlastnom pozemku to stanu?????
11. júl 2012

záhradkár3

Prístup MÚ BA Ružinov i MESTA je ukážkou ignorancie záujmov občanov. Súhlasím s názormi záhradkára 1, 2 aj m: Najhoršie je to, že hlas občana si nikto nevšíma. Nuž, ale máme demokraciu... Hovorilo sa o tomto probléme i na schôdzi záhradkárov. Nový výbor prisľúbil, že sa bude vo veci angažovať. Je to boj s veternými mlynmi ? Dokedy ?
19. júl 2012

...

Presne ako hovoris,boj s veternymi mlynmi, kym tych dementov odtial nevyprasime lopatami po gebuliach.
Uloha tychto institucii v takychto pripadov je hlavne v komplikovani zivota ludom...ved predsa jednoduchsie je vsetko vsade obmedzit, znemoznit a skomplikovat, nech to lahne popolom bez zaujmu znechutenych ludi, aspon sa z toho bude lahsie rodit nejaky developrojekt, ktory to tam cele zachrani, ked to spustne.
30. august 2012

Beata

Zdravím, aj my sme tí šťastlivci z ešte pôvodných záhradkárov, normálne zarábajúci a bez vplyvných kontaktov, naivne si kosiaci trávičku na záhradke dúfajúc, že aj my si raz jedného dňa budeme môcť užívať malický domček na rekreačné účely , kde sa vyspí 5 členná rodina a prípadne sa osprchuje v dôstojných podmienkach...Je mi z toho do plaču, lebo bohužiaľ doteraz ani moji rodičia "nestihli" načierno postaviť dom a dnešných 20 m2 je ozaj trápnych...netúžim zastavať celú záhradu, ale dnes cca 80 m2 nie je naozaj vila ... Raz ked tam príde Penta a podobní, tak zrazu sa bude dať, že?
09. september 2012

Zahradkar

Chcela by som sa prosim opytat ako to je s murom, ktory nam v auguste vyrastol v zahradkarskej osade, zabral cast cesty a tak spravil z jednej z ciest slepu ulicu. Nie su nahodou tieto cesty v spolocnom vlastnictve vsetkych zahradkarov?
10. september 2012

mp

Je veľmi zaujímavé ako sa v danej lokalite menia z času na čas predpisy a nariadenia. Zujímalo by ma kto a akým spôsobom dosiahol toho, že je tam povolená stavba max. 5x5m ?

Stavebný úrad je ako štát v štáte, čo mi dosvedčili aj architekti... Robia si tam čo chcú a nikto im nič nemôže!

Záhradu sa pokusíme predať a túto niekoľko ročnú neúspešnú epizódu nášho života necháme za sebou.

banánová republika
17. október 2012

Stefan

Ako Neviem ako fungiúje nas urad v Ružinove najskor tam bolo povolene stavat potom zas nie komu to prospieva akym zaujmom je tam postavenych cca 100 domov a ostatny si nemozu postavit ani chatku je to smiesne co tu ten ružinov stvara kolko treba priniest uplatok?
06. január 2013

vladimir

ked sa povolovali stavby aj 80m 2 v rokoch 2005-2009 islo sa podla uzemneho planu.Potom nejaky clen vyboru zahradkarskej osady poziadal stav.urad, by sa tam nestavali chaty, nech je to ako za sociku, max. 16m2 chatka. Tak si to kyberneti z mestskej casti zobrali za svoje a zacali protizakonne zamietat stav.povolenia, nemali na to narok. Platny je uzemny plan (kod , nejaka studia nema pravne zavazny charakter, musel by byt urobeny uzemnyplan zony, ktory by musel byt schvaleny zastupitelstvom. Od kedy tam boli schvalovane dom ys podorysom aj 100 m,sa nic nezmenilo. Na stranke normalneho stav.uradu mate info - http://www.dubravka.sk/sk/Mestska-cast/Forum-1/objectInd/2.alej
kod uzemia ako na zlatych 1203 - do300m2 zastavanej plochy. Treba im pohrozit sudom, pochopia,len starosta o tom nevie, p.Pekar by mal byt o tejto aktivite informovany.
06. január 2013

vladimir

ked sa povolovali stavby aj 80m 2 v rokoch 2005-2009 islo sa podla uzemneho planu.Potom nejaky clen vyboru zahradkarskej osady poziadal stav.urad, by sa tam nestavali chaty, nech je to ako za sociku, max. 16m2 chatka. Tak si to kyberneti z mestskej casti zobrali za svoje a zacali protizakonne zamietat stav.povolenia, nemali na to narok. Platny je uzemny plan (kod , nejaka studia nema pravne zavazny charakter, musel by byt urobeny uzemnyplan zony, ktory by musel byt schvaleny zastupitelstvom. Od kedy tam boli schvalovane dom ys podorysom aj 100 m,sa nic nezmenilo. Na stranke normalneho stav.uradu mate info - http://www.dubravka.sk/sk/Mestska-cast/Forum-1/objectInd/2.alej
kod uzemia ako na zlatych 1203 - do300m2 zastavanej plochy. Treba im pohrozit sudom, pochopia,len starosta o tom nevie, p.Pekar by mal byt o tejto aktivite informovany.
06. január 2013

vladimir

ked sa povolovali stavby aj 80m 2 v rokoch 2005-2009 islo sa podla uzemneho planu.Potom nejaky clen vyboru zahradkarskej osady poziadal stav.urad, by sa tam nestavali chaty, nech je to ako za sociku, max. 16m2 chatka. Tak si to kyberneti z mestskej casti zobrali za svoje a zacali protizakonne zamietat stav.povolenia, nemali na to narok. Platny je uzemny plan (kod , nejaka studia nema pravne zavazny charakter, musel by byt urobeny uzemnyplan zony, ktory by musel byt schvaleny zastupitelstvom. Od kedy tam boli schvalovane dom ys podorysom aj 100 m,sa nic nezmenilo. Na stranke normalneho stav.uradu mate info - http://www.dubravka.sk/sk/Mestska-cast/Forum-1/objectInd/2.alej
kod uzemia ako na zlatych 1203 - do300m2 zastavanej plochy. Treba im pohrozit sudom, pochopia,len starosta o tom nevie, p.Pekar by mal byt o tejto aktivite informovany.
08. apríl 2013

Marian

Dovolil by som si vážený stavebný úrad upozorniť na definíciu pojmov podľa oficiálneho a všetkými rešpektovaného dokumentu "Metodika výpočtu všeobecnej hodnoty nehnuteľností a stavieb" z marca 2001 Ústavu súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity, ktorý platí dodnes (strana 12 a 13 dokumentu). Podľa tohto dokumentu sa definujú pojmy rekreačná chata a záhradkárska chata ako:
Rekreačné chaty: Sú to stavby so zastavanou plochou do 80m2 vrátane veránd, vstupov a podpivničených terás s maximálne jedným nadzemným podlažím a podkrovím, môžu mať podpivničenie. Obstavaný priestor madzemného podlažia a podkrovia nesmie prekročiť 360m3.

Záhradkárske chaty: Sú to stavby so zastavanou plochou do 25m2. vrátane veránd, vstupov a podpivničených terás s maximálne jedným nadzemným podlažím a podkrovím, môžu mať podpivničenie. Obstavaný priestor madzemného podlažia a podkrovia nesmie prekročiť 110m3.

Podľa charakteristiky funkčných plôch platného územného plánu je plocha v lokalite Mokráň Záhon definovaná ako funkčná plocha 1203, kde prevládajúce funkčné využitie umožňuje stavať rekreačné chaty (viď definícia hore) a záhradkárske chaty (viď definícia hore).
Isto by všetci vlastníci nehnuteľností, z ktorých daní je platený štátny a obecný aparát, ocenili, ak by sa dámy úradníčky pri formovaní územnoplánovacích informácii a zamietavých odpovedí na žiadosti o stavebné povolenia zoznámili s pojmami, o ktorých rozhodujú.
11. apríl 2013

zahradkar3

Tato stranka sa vola Odkaz pre starostu. Cita ju pan starosta vobec? Alebo nema zaujem nieco zmenit?
11. apríl 2013

niekto

myslim, ze takych ako je "pan" starosta to nezaujima...!

treba si postavit na cierno a hotovo, ale rychlo kym sa neupravi zakon. a jedna rada - ak uz mate na pozemku nejaku stavbu, ktora je zapisana aj v katastri, tak ide o prestavbu a tam sa dostavate na uroven pokuty max. do cca 850€ !!! ked na vas v tejto smiesnej republike s***, tak s nimi treba vycurat... Tu sa inak neda! je to sice smutne ale co uz. Indiani si u nas mozu postavit dom na cudzom pozemku bez projektu a povoleni a nezburaju im to.. tak co?
23. máj 2013

zahradkarka

mili zahradkari, ked uz si davate meno zahradkar 1,2,3 .....tak to znamena ze ucel vyuzitia vasho pozemnu musi byt jasny. To, ze su stanovene nejake limity, tak to je OK, pretoze ja si rada posedim na lavicke a pokocham sa zelenou, inak by som si asi kupila byt v Petrzalke, tak sa nad tym skuste zamysliet.
Aj ja viem, ze sa pred tym stavali vacsie "chaty", avsak to bolo na ludoch, ako velmi dodrzia pri tej vystavbe aj skutocny ucel pozemku, tak bol definovany aj zakon, ze velkost stavby musi zodpovedat ucelu pozemku, co som napriklad ja aj dodrzala, ale ked ze vacsina ludi - vseliakych nenazrancov, priselcov a podobne zacali tento zakon zneuzivat a nevedeli si vazit dostatok zelene v prostredi, v ktorom ziju - tak tu mate vysledok- limity.
Tento tyzden pripravujem zoznam mien, parciel, LV a fotodokumentaciu vsetkych velkych ci ciernych stavieb za posledne cca 2 - 3. To len pre info, ci uz s tym suhlasite alebo nie. Zoznam poputuje oficialne na stavebny urad a urad starostu.
Prajem pekny slnecny den betonovej dzungli.
23. máj 2013

Beňko Milan

mila slecna alebo pani, ked pisete ze ludia davaju nick zahradkar 1,2,3, tak si vy nedavajte nick zahradkarka...mozno tu mate zahradku ale vobec nechapete podstatu a pointu. my vacsina ludi co tu piseme tieto komentare sme si tu kupili pozemky v case ked bola dovolena vystavba a zaplatili sa nemale peniaze za hodnotu zahradky s povolenou danou vystavbou, mesto zrazu zmenilo nariadenie tusim v roku 2009 a odvolava sa na uzemny plan a hodnota pozemkov klesna rapidne a nanestastie sa uz neda ani stavat takze co ma podla vas potom clovek robit...Chapem ze to ludia zneuzivali a aj budu ale je to jedna z poslednych lokalit na Slovensku kde je to takto prehnano osekane, vsade inde je minimalne 80m2 povolene a nemyslim ze je tam betonova dzungla a v rakusku a inych krajinach vznikli z takychto lokalit krasne obyvane zony a teraz to pisem kvoli tomu ze ked sa zastavate klasickych zahradkarov, tak kym tu boli len taki tak sa tu kradlo ako na beziacom pase a bolo to tu spustosene komplet. Ved starozahradkari ani na schodzi nic neschvaluju lebo setria a potom by tu nebola betonova dzungla ale normalna dzungla vid zahradky bez domov ako v pralese a neudrziavane, potkany, hmyz a vsetko mozne a neda sa im to ani predat lebo nikto to nekupi ked nemoze nic stavat len sopku na naradie. A ten vas zoznam nezabudnite napisat hlavne panov poslancov ktori tu maju najvacsie domy a nikdy sa im nic nestalo, nech sa zacne najprv od nich, potom od beznych ludi, lebo maju byt prikladom, s pozdravom...
24. máj 2013

mp

pre zahradkarka:

skor nez sa zacnes posmesne vyhrazat a vypisovat by si si mala uvedomit min. to, ze niektori ludia kupili takyto pozemok v case, ked sa tam stavat dalo! ziadali sme v tom case o stavebne povolenie 2x, vyhodili sme von oknom kopec penazi za projekt (nie katalogovy), za poplatky a aj tak sa nam nepodarilo povolenie vybavit! medzi tym sa tam veselo stavalo a ako je tam vidiet vsetko je o jednotlivcovi na stavebnom urade - niektore domy su na celej ploche zahrady a niekde povolili len nieco mensie... ked clovek vidi, co sa v tejto bananovej republike deje a nedokaze si legalne taketo povolenie vybavit bez toho aby dal uplatok, tak zacne stavat na cierno. ja osobne mam na toto velmi dobry dovod! musim zabezpecit rodinu a musime niekde BYVAT. doteraz byvame so synom u rodicov a mame k dispozicii jednu malu izbu, syn ma uz 9r. a ked raz vlastnim pozemok, ktory sa predaval ako stavebny, tak si tam postavim dom a nebudem za rovnaku cenu kupovat byt v panelaku! takym ako vy by som nieco velmi rad povedal z oci do oci... vy mate kde byvat a chodite na zahradu oddychovat ale ja nie! a je zaujimave, ze nasi susedia su radi, ze staviame a nebude sa tam tak kradnut! naposledy im vykradli chatky vo februari... chcel by som vediet o ktoru "zahradkarku" ide, lebo je tam vacsina ludi, ktori si chcu nieco postavit. druha vec je, ze preco starosta zmenil nariadenie...ak vam to nezapina, tak moze ist o znizenie cien pozemkov kvoli developer...
24. máj 2013

zahradkarka

Vazeni, no iste ze ste vyhodili vela peniazi za projekty, ale projekty ake? urcite to nebol projekt na chatku, ked bol taky "drahy". Hadam ked kupujem zahradu, tak viem o tom, ze je to zahrada a nie STAVEBNY POZEMOK.
Tak sa teda bavme o zahrade a nie o pozemku, urcenom na vystavbu.
Priznam sa, ze aj ja, keby som mohla, tak si postavim velky dom, a dokonca rada, ale viem preco ten pozemok mam -lebo ju tu klud, zelen, spev vtakov.... ziaden barak nalepeny jeden na druhom, ako napriklad v Trnavke o par ulic dalej. Musite uznat sami, ze vzhladom na velkost tychto pozemkov a vase poziadavky ma domy citujem: "vsade inde je 80m2...." to tu bude vyzerat jedine tak.
Ved ak mate zaujem a chcete nieco riesit - tak to rieste, ja vas aj rada podporim a aj vam dam vlastny podpis, ak to bude poziadavka rozumna - to znamena na vystavbu chaty ci domceka o velkosti 30 - 40m2 zastavanej plochy - ale nehnevajte sa 80m2? Ked mate na dom takej velkosti - tak si kupte inde riadny stavebny pozemok. Inak toto je ta vec, ktora ma nasrala a viedla k tomu, aby som toto cele zacala riesit: velke stavby=velke az nadrozmerne auta, ktore sem chodia a bezohladnost aj tych stavitelov ci vlastnikov pozemkov, opakovane poskodenie ci uz mojho majetku alebo aj majetku mojich susedov (t.j. ploty, auta, stromy...), velke auta s velkym nakladom v tychto ulickach nemaju co robit!!! Na zaciatku, ked som aj nieco riesila - sme fungovali systemom auta avie, tie kratke miesacky, male traktoriky, ktore sa vysadili pred arealom a zaroven aj upozornenie parkujucich susedov v zmysle ze "zajtra cakam dodavku niecoho" alebo aj v ten den "prosim ta prepatkuj, aby sa ti s autom nic nestalo" - KAM SA TOTO PODELO?? Tak kaslem na vas a vase povolenia, ked ste bezohladni...
Pokial ide znizenie cien pre ine projekty - tak samozrejme viem ze su, ved posledna ulica vo nemoze stavat, lebo tam je naplanovana velka dvojprudova cesta uz asi tak 10 rokov, ten projekt a uzemne planovanie si aj viete pozriet na Krajnej ulici. A uz roky sa hovori o projekte aj na druhej strane - vybudovanie aqua parku a t.d.
Rovnako sa bojim, aby som o ten svoj neprisla.
Pokial ide o starych zahradkarov ci nefungovani systemu alebo zarastenych pozemkoch - preco laskavo nepridete na tie "schodze", co sa robia, ved ked nas bude viac, tak hadam nieco odhlasujeme a aj to niekam posunieme, ked sa dohodneme na nejakych pravidlach. Ked na zvaz kasleme, tak tam pridme a odhlasujme, ze ich tam nechceme - akurat potom to asi bude trvat 10 rokov - kym sa to doriesi a kym sa mesto zacne starat aj o tieto male bezvyznamne cesticky....

PS: tych panov poslancov by som tiez rada do toho zoznamu zahrnula - akurat uz nespadaju do kategorie "cierna stavba" ci pre nedodrzany limit - nakolko tu svoju megavelkost maju oficialnu a aj zadanu ci uz v LV alebo v katastralnych mapach...ale verte mi, tych by som dala ako prvych.
18. jún 2013

Stefan

Záhradkárka:
Keď chceš udávať a robiť zle ľuďom ktorí tam majú snahu aspoň niečo stou džungľou robiť tak prosím ale uvedomte si že minca ma dve strany
Záhradkárka
26. jún 2013

zahradkarka

Nic to nemeni na veci, ze zahrada je zahrada a nie stavebny pozemok.
Rovnako ako aj to, ze povodni obyvatelia su k sebe ohladuplni, narozdiel od ostatnych, to radsej budem pozerat na tu dzunglu, ako na znicene ploty ci stromy.
28. jún 2013

Stefan

Zahradkarka si este pozostato doby STB ked sa ludia udavali a sledovali a teraz sa tvaria ako najlesi spasitelia sveta, udam kazdeho len aby som mala pocit ze nieco robim v tom svojom nudnom zivote
je mi s ludi ako TY zle a hambim sa za nic
01. júl 2013

zahradkarka

ze su ludia k sebe ohladuplni a nenicia cudzi mjetok je prezitok STB? OK tak v tom pripade sa za mna kludne mozete hanbit.
Pekny den zelam a pekny a prijemny zivot.
17. júl 2013

Stefan

Stefan zdedil som tam zahradku po Babke zacal som si tam stavat malu chatku zahradkarka nas ako STB udala ked mi nariadia zburanie alebo odstranenie moju zahradu poskytnem dlhodobo neprisposobivej rodine s plaveckeho Stvrtku ktoru som už predbežne kontaktoval a ponuknem im ju na nastahovanie to budu moje dalsie kroky a potom sa to tam moze menit na Džunglu
31. júl 2013

jozef

jozef zahradkár.Jozef kúpil som nedávno záhradku tiež som požiadal o výstavbu.poslali mi odpoved tiež,že 20m2.ale hlavne,že vedla mna má postavený rodinný poschodový dom suseda.to je zaujímavé a to žiadnych dvadsať metrov štvorcových neni.ale dobrých asi 150m2.ako je to teda možné jeden môže a druhý nie.
05. august 2013

zahradnik zapom

tak uz sme vedeni na magistrate tejto bananovej republiky ako cierna stavba a cakame co bude ;) neviem, ktory saso nas udal ale viem si domysliet...

... chystaju sa nejake zmeny, tak treba konat...
18. január 2014

miro

treba to asi riešiť dynamitom ....
18. január 2014

mirovi

ano - na MU BA
06. marec 2014

Barbora

Dobry den.Chcela by som sa spytať že ci by tam nebola zahradka do prenajmu z vodou aj elektrinou.BOla by som rada keby ste o niečom vedeli.Dakujem
06. máj 2014

zd

Mala som to stastie, ze sme zahradnu chatu postavili v roku 2008, 80 m2 plus 1NP. Zdruzeniu zahradkarov sme poctivo zaplatili 5000,- Sk na obnovu ciest. Netusim, na co boli peniaze pouzite. Myslim vsak, ze v tejto ZO je velkym problemom prave zdruzenie. Safaria so spolocnym majetkom a robia zle na uradoch! Ak by sme sa vedeli spojit, my, co nie sme clenmi zdruzenia, bolo by to fajn, sama nic nevybojujem!
16. jún 2014

kovac

Vazeny pan starosta, mam otazku ohladom burania a novej stavby Heliosu na Herlianskej ul. V akom je to stadiu? A ako je zabezpecene, ze buduci vlastnici priestorov budu parkovat na svojich miestach v garazach, pripadne parkovisku Heliosu a nie p prilahlych uliciach, napr. Solivarskej a Herlianskej, kde parkuju prave obyvatelia tychto ulic.
Lebo pre mna kazdy developer je skodna zver (kazdy musi tahat stavby do vysky a sirky a nicit tak zivotne prostredie a uberat priestor aj inym)...Lenze toto je zasrana bananova republika, kde developoer si robi so statom co chce...skusil by to v Rakusku, Nemecku atd...len to su na rozdiel od nas civilizovane staty...
04. september 2014

Slavka

Ak potrebujete realizovať čokoľvek v tejto lokalite, alebo v inej záhradkárskej lokalite, kontaktujte p. Bilčíkovú [email protected]. Zastupuje ľudí v sporných lokalitách, kde si Magistrát vydáva záväzné stanoviská v rozpore s územným plánom. Sú nás desiatky... Len na obhajobu Ružinova, oni nemajú šancu rozhodnúť inak, než im nadiktuje Magistrát, resp. nemajú na to odvahu. To ale neznamená, že si tam Greksa postavi 120m2 + 120m2 poschodie a my 25m2, tak to teda nie. Nebojte sa obhajovať svoje práva aj keď to bude znamenať hrať hru kartami Magistrátu.
10. september 2014

cocker.ba

Komentár bol odstránený z dôvodu porušenia pravidiel diskusie.
07. december 2014

Karlo

Záhradkárka pozdravujem! A rovno sa hrdo hlásim, na jar idem stavať rekreačnú chatu 80m2+poschodie, tak snáď som Vám to bonzovanie aspoň trochu uľahčil. Ďakujem Slávke za kontakt na p. Bilčíkovú, úplne zmenila môj pohľad na to svinstvo čo magistrát robí v rozpore so zákonom. Bojujte, nenechajte sa zastrašiť zakomplexovanými osobami! Celá stavba ma bude stáť 79000,-€, to je tretinová cena identickej rozlohy čohokoľvek v BA. Takže milá záhradkárka, za tie ušetrené peniaze mi ani nebudete vadiť, keď Vás tam budem stretávať.
06. marec 2015

Martina

Nerozumiem tomu Karlo. Podarilo sa ti to stavebne povolenie na rekreačnú chatu 80m2+poschodie , alebo ides do toho na vlastnu past?
Ostatnim drzim palce lebo je to chore co sa tu deje a ako sa daju prisposobovat zakony,
27. september 2015

Ondrej P

Tak teraz som sa dobre pobavil! Záhradkárka, tebe som už písal v inom príspevku, že si mimo, ale strašne. Mám tu tiež stavbu, vystriedal som 5 právnikov, niečo strašné. S Bilčíkovou spolupracujem momentálne aj ja, tieto lokality má v malíčku, má už aj stanovisko prokuratúry kde je uvedené, že MAGISTRÁT NEPOVOĽUJE STAVBY V ROZPORE SO ZÁKONOM. Hrôza! Pokiaľ viem, spolupracujú s ňou viacerí nie len z tejto lokality, lebo Magistrát sa riadi neplatnými štúdiami aj na x-ďalších lokalitách v Bratislave. Ružinov nemá na výber, musí sa riadiť stanoviskom Magistrátu, takže oni sú v tom nevinne, aj keď zamietnutie Vám príde finálne z Ružinova. Nechcem tu robiť reklamu p. Bilčíkovej, právnikov čo sa venujú stavebnému zákonu je určite viac, len si dajte pozor aby Vás prvý právnik neoblbol, mohol by som rozprávať...Ak nepochodíte, napíšte mi mail, pošlem Vám kontakt.
26. apríl 2016

petra

Dobrý deň, chystám sa kúpiť záhradku na Bočnej ulici. Vie mi niekto poradiť aké limity a predpisy treba dodržať pri rekonštrukcii staršej záhradky o rozlohe 16m2 ? A ako to tam vyzerá s plánovanou výstavbou cesty ako pokračovanie Studenej ul., vie o tom niekto niečo viac?
Dakujem
02. máj 2016

Lucia Bilcikova

Dobrý deň pani Petra, dovoľte, aby som Vám odpovedala prostredníctvom tohto portálu napriek tomu, že ste ma kontaktovali emailom, nakoľko by som touto cestou rada odpovedala aj majiteľom záhrad, ktorí ma pomerne často s obdobnou otázkou oslovujú.
Územný plán hl. mesta BA v platnom znení je pre dané územie výlučným právne záväzným dokumentom a doposiaľ nebol prijatý ďalší, resp. iný záväzný dokument, a to územný plán zóny, ktorý by obsahoval detailnejšie regulatívy pre dané územie.

Urbanistická štúdia, na ktorú sa Magistrát BA a Mestská časť BA - Ružinov odvolávajú, nie je právne záväzným podkladom a akékoľvek stanoviská odvolávajúce sa na túto štúdiu ako na záväznú sú vydávané v rozpore s platnou legislatívou. Urbanistickú štúdiu ako podklad pre vydávanie napr. územného rozhodnutia je možné v zmysle stavebného zákona uplatniť v prípade, ak nebol pre územie spracovaný územný plán obce alebo zóny (čo však daný prípad nie je, nakoľko mesto Bratislava územný plán spracovaný má).

Napriek uvádzanému Magistrát BA, ako aj Mestská časť BA – Ružinov, aj naďalej vydávajú zamietavé stanoviská k realizáciám v záhradkárskych lokalitách. Rovnako je to aj v lokalite - Vajnorské Jazero, ale aj ďalších záhradkárskych a rekreačných oblastiach. Paradoxom je potom situácia, kedy realizácia čiernej stavby a jej následná legalizácia (žiadosť o vydanie dodatočného stavebného povolenia k stavbe) môže viesť k rýchlejšiemu nadobudnutiu skolaudovanej nehnuteľnosti, než je štandardný postup. Uvedené, prosím, chápte nie ako odporúčanie, ale skôr ako povzdych nad absurdnosťou vyplývajúcou z praxe.
Akokoľvek je táto situácia absurdná, odporúčam Vám požiadať o stavebné povolenie a dôsledne sa vyvarovať chybám, ktoré by viedli k zamietavým stanoviskám. Klienti, ktorých v tejto, ale aj v iných rekreačných lokalitách v obdobnej situácii zastupujeme, sú v rôznych štádiách konania o vydanie dodatočného stavebného povolenia k stavbe alebo v konaní o vydanie stavebného povolenia k stavbe a nie je možné aplikovať paušálnu a univerzálnu radu.

Citujem zo štúdie, na ktorú sa odvoláva v záväzných stanoviskách k investičným činnostiam Magistrát BA a následne aj Mestská časť BA – Ružinov, pričom daný regulatív však záväzná časť územného plánu (vyhláseného všeobecne záväzným nariadením obce) NEOBSAHUJE.

T.j. podmieňovanie splnenia kritérií zadefinovaných v tejto štúdii je v rozpore s platnou legislatívou.

Pre novú výstavbu sa povoľujú jednoduché jednopodlažné stavby na individuálnu rekreáciu, a to ako nepodpivničené objekty max. zastavanej plochy 20 m² v bloku IV01 a 35 m² v bloku IV02, umiestnenými v zadnej tretine pozemku od prístupovej komunikácie. Povoľuje sa 1 podkrovné podlažie s výmerou do 50% nadzemného podlažia. Min. 30% nezastavanej plochy záhrady musí tvoriť vysoká zeleň (ovocné a okrasné stromy), min. 60% nezastavanej plochy záhrady nízka zeleň (trávniky, kvetové záhony). Spevnené plochy a plochy pre pestovanie zeleniny (ako doplnková funkcia záhrady) môžu tvoriť zostatok z nezastavanej plochy pozemku. Záhrada a záhradný domček, ktoré nie sú napojené na kanalizáciu, musia byť vybavené žumpou. Nad rámec prípustnej zastavanej plochy sa povoľujú ľahké konštrukcie do 16m² (altánky, pergoly). Neprekročiteľná výška stavby v hrebeni strechy: 5,5 m nad výškou osi priľahlej prístupovej komunikácie. Táto regulácia platí aj pre pozemok, ktorý vznikne zlúčením parciel. Charakter tejto regulácie je podmienený územnotechnickými parametrami lokality (charakter parcelácie, nedostatočná infraštruktúra, obmedzené možnosti dopravnej obsluhy, bezpečnostné požiadavky v území a pod.). Súčasné objekty, ktoré prekračujú limity tejto regulácie je možné ponechať, pokiaľ boli realizované v súlade so zákonom. V prípade ich využívania na funkcie bývania musia spĺňať osobitné požiadavky na kladené na bytové budovy v zmysle stavebného zákona a vyhlášky, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o všeobecných technických požiadavkách na výstavbu. Tieto objekty možno rekonštruovať, ale nemôže sa zmeniť ich stavebný objem. Ploty: povoľujú sa pletivové ploty výšky najviac 150 cm s možnosťou obrastenia popínavou zeleňou alebo so sprievodným živým plotom. S ohľadom na možnú infiltráciu do spodných vôd sa v území nepovoľuje hnojenie pôdy.

Grafická časť, podľa ktorej môžete identifikovať Vašu záhradu:

http://www.bratislava.sk/VismoOnline_ActionScripts/File.ashx?id_org=700000&id_dokumenty=11021516

V prípade otázok ma prosím kontaktujte prostredníctvom emailu: [email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania