Púchovská-semafor-zle nastavený

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

V riešení

Moznost zabocit dolava priamo na prechadzajucich chodcov je velmi hlupa a vytvara pre chodcov vysoky pocit nebezpecia.

22. august 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
24. august 2021

Štefan

hocikde v meste fungujú takto semafory.. stačí otvoriť oči.
24. august 2021

Mario Liptaj

To ma byt ospravedlnenie?
26. august 2021

Robo

My vodiči a chodci sa vieme orientovať v premávke aj na križovatke riadenej svetlami. Áno, toto je bežný stav Rača nie je skanzen.
26. august 2021

Mario Liptaj

Ved prave, ma dost velku populaciu chodcov...
27. august 2021

Robo

To, že je ta križovatka v tomto nastavení pre chodcov nebezpečná máš ozdrojované? Štatistika nehodovosti, príčiny, zavinenia? Alebo len pocit aktivistu?
27. august 2021

Mario Liptaj

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0022437582900019 “The results showed significant increases in pedestrian and bicyclist accidents involving right-turning vehicles at signalized locations following the introduction of Western RTOR. These increases were: 40 % for pedestrians and 82 % for bicycles in New York State; 107 % for pedestrians and 72 % for bicycles in Wisconsin; 57 % for pedestrians and 80 % for bicycles in Ohio; and 82 % for pedestrians in New Orleans. Analysis of police accident reports suggested that drivers stopped for a red light are looking left for a gap in traffic and do not see pedestrians and bicyclists coming from their right.”
27. august 2021

Mario Liptaj

Viem ze to nie je presne rovnaka situacia, ale v podstate podobna. Ak vodica neupozornis na pritomnost chodcov, tak si ich nevsima.
30. august 2021

Yurij

Nevidel som tam este ziaden problem a to tam denne jazdim. Ak niekto nevie, ze tam ma dat chodcovi prednost, tak na to je policia aby to riesila. Semafor za to nemoze.
30. august 2021

Michal

Zdravím Mário,
vy prikladáte v prílohe inú situáciu, dokonca v USA. Tam existuje pravidlo, že aj počas zasvieteného signálu "stoj" je možné odbočiť vpravo pri dodržaní ostatných pravidiel cestnej premávky (niečo ako keby bol priložený náš nový typ signálu č.730 podľa Vyhlášky 30/2020). Keď sa toto začne využívať aj u nás, je možné, že taktiež príde k nárastu kolízií.
K podnetu:
(Aj) v uvedenom prípade (keďže výjazdu z bočnej ulice svieti plný signál) platí znenie Vyhlášky 30/2020, §14 , odsek (2):
c) signál zelenej farby „Voľno“; vodič smie pokračovať v jazde pri dodržaní pravidiel cestnej premávky.
Dodržaním pravidiel cestnej premávky sa myslia najmä pravidlá pri odbočovaní či poslúchnutie pokynu vyplývajúceho z dopravnej značky (príkaz, zákaz). Signál Voľno “prebíja” jedine značky o prednosti v jazde; všetky ostatné regulácie na danej križovatke (napr. prikázaný smer, zákaz vjazdu a pod.), ako aj všeobecné pravidlá o odbočovaní (povinnosť dať prednosť protiidúcim vozidlám pri odbočovaní doľava, povinnosť dať prednosť chodcom pri odbočovaní, atď.) ostávajú zachované. Zelený signál nič nemení taktiež na pravidle, že vodič nesmie vojsť na križovatku, ak mu situácia nedovoľuje pokračovať za križovatkou v jazde, takže by bol nútený zastaviť vozidlo na križovatke. (http://ocestnejpremavke.sk/svetelne-signaly/)

To, že vy máte subjektívne nepríjemný pocit, ešte neznamená, že vodiči nie sú znalí dopravných predpisov (ale áno, niektorí nie sú).
Pri modernizácii svetelných križovatiek sa zvykne v prípadoch, kedy je chodecký priechod odsadený ďalej od zeleného signálu pre vozidlá, umiestňovať ešte výstražný blikač ako upozornenie. Toto je stará križovatka a možno raz, keď dôjde k jej modernizácii, bude váš hlas vypočutý. Ale napriek tomu, nie je to chyba a to, že vozidlo vojde do križovatky a dáva vám na priechode prednosť, nemusíte pociťovať ako nebezpečné a zlé riešenie. Ako uvádzajú diskutujúci nado mnou, je to úplne bežný spôsob riadenia aj inde.
30. august 2021

Michal

Pardon, samozrejme som myslel Vyhlášku 30/2020, §15 , odsek (2)
30. august 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

s reakciou užívateľa Michal (aj podľa iných reakcii od neho tipujeme, že sa jedná o odborníka v oblasti svetelnej signalizácii) sa stotožňujeme.
To, či je križovatka v pláne na rekonštrukciu zistíme a dáme Vám vedieť.

S pozdravom
Kto? Oddelenie správy komunikácii

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
20. september 2023

Marián Luha

Dnes skoro jednu pani zrazilo auto, auto šlo z Detvianskej, smerom na Puchovsku. Zelena je tam pre chodcov príliš krátka. Nikto tak nestihne prejsť, a kto ide prvý raz tadial tak vznikajú zbytočne možné kolízne situácie! 🥲🤦‍♂️
20. september 2023

Marián Luha

Dnes skoro jednu pani zrazilo auto, auto šlo z Detvianskej, smerom na Puchovsku. Zelena je tam pre chodcov príliš krátka. Nikto tak nestihne prejsť, a kto ide prvý raz tadial tak vznikajú zbytočne možné kolízne situácie! 🥲🤦‍♂️
20. september 2023

Odkaz pre starostu

Vážení užívatelia,

predmetný podnet sme opätovne preposlali zodpovednému subjektu.

S pozdravom,

Tomáš Štěpán
administrátor odkazprestarostu.sk
Bratislava - Rača

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.