Hviezdoslavova-chodník-znečistený

Zodpovednosť za riešenie: Prešov

Uzavretý

Z akeho dovodu si dalo mesto vypracovat manual verejnych priestranstiev, ked ho nedodrziava? Vid chodnik z asfaltu. Dakujem za odpoved (aj ked necakam ziadnu, ako to zvacsa byva).

03. september 2021

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.

Mestský úrad v Prešove
30. september 2021

Jozef

stojaca voda na novom chodníku. 😪
01. október 2021

NebudemLabutKedNebuduUradnici

Investor NOVUMu porobil dlazobne chodniky, ludia sa stazovali, ze chodnik na Hviezdoslavovej nadvazujuci na novu cast investora je v dezolatnom stave na hanbu, tak hla ako mesto to vyriesilo, drbli asfalt ako pokracovanie a hla ako bezne dokonca sfusovane, nevyspadovane rovnaka fuserina ako novy zatopeny cyklochodnik na Kupelnej ul. Normalne zrusit cely odbor na urade s architektmi, naco ich tam mame a platime ked nedokazu taketo veci ustriehnut, aby namiesto dlazby sa nepokracovalo s asfaltom.
01. október 2021

Michal

Žiadam mesto o
- informáciu, či prebehli preberacie skúšky tohto chodníka (na nerovnosti povrchu) a zverejnenie protokolu
- informáciu, či a kedy mesto reklamuje chodník na Hviezdoslavovej ul. (kaluže vody po daždi) a
- zverejnenie stanoviska odboru hlavného architekta k rekonštrukcii tohto chodníka.

Verím, že túto žiadosť mesto zodpovie bezodkladne, t. j. max. do 8 dní.

Ďakujem.
05. október 2021

Infitter

Zaujímalo by ma, či bola reálne nejaká stavba v rámci infraštruktúry realizovaná v súlade s manuálom, keďže stále sa bohužiaľ v Prešove na chodníkoch preferuje asfalt pred dlažbou. Už tam len čakám prvú rozkopávku, čo by pri dlažbe nebol problém.
06. október 2021

Michal

V prípade tohto podnetu týkajúceho sa Hviezdoslavovej ul. (Centrálne mesto) je podľa Manuálu tvorby verejných priestorov (s. 179): "vhodné používanie súčasných materiálov najlepšie prefabrikovaných. Veľkoformátová alebo maloformátová kamenná dlažba alebo betónové liate povrchy. Používanie betónovej zámkovej dlažby pre jej krátku životnosť a slabú estetickú kvalitu nemožno odporúčať."

Teda manuál odporúča, explicitne však neprikazuje použiť takéto materiály, ani nezakazuje použiť asfalt. Na viacerých miestach síce uvádza "Nevhodné je taktiež primárne plošné používanie asfaltu na vozovky a chodníky", avšak mesto "sekundárne", zrejme z finančných dôvodov, používa na chodniky plošne tmavý, cestný asfalt.

Vzhľadom na finančnú situáciu, ale v značnej miere aj vzhľadom na schopnosti mesta preukázané napríklad aj pri (ne)riešení množstva iných, značne triviálnejších podnetov sa obávam, že je nerealistické očakávať v súčasnosti od mesta, aby pri výbere materiálu na povrch chodníkov vzalo do úvahy aj celkové náklady na vlastníctvo ("TCO"), t. j. vrátane zvýšených nákladov pri opravách, či budúcich občasných, ale nutných rozkopávkach asfaltového povrchu, či uvažovalo s ekologickosťou (o. i. akumulácia tepla asfaltom cez deň, vyžarovanie v noci), estetikou a pod.

Koniec-koncov, dodatočné zvýšené náklady pri prerábkach, opravách asfaltového povrchu (v porovnaní s rôznymi druhmi dlažby) už zrejme nebude musieť uhrádzať z rozpočtu táto generácia vedenia mesta, ale iná. Takže prečo by sa súčasná týmto zaoberala?

Ale možno sa mýlim a mesto odpovie, zdôvodní použite asfaltu v tomto prípade a uvedie aj fakty – porovnanie TCO jednotlivých povrchov.

Samostatnými kapitolami na zamyslenie, okrem vhodnosti používaného asfaltu, sú.:
- kvalita používaného asfaltu na chodníkoch
- kvalita vykonávania prác, dodržiavanie technologických postupov, priebežná kontrola a kontrola pri preberaní diela mestom (Príklady? Hviezdoslavova, cyklistický chodník na Kúpeľnej, vnútroblok na 17. novembra, dlažba na ul. Biskupa Gojdiča, ...)
- nedodržiavanie zákonov a vlastných sľubov zo strany mesta

Uvidíme, či, kedy a ako mesto odpovie (na pôvodný podnet, žiadosť z 1.10., na tento príspevok)

Na záver len
- konštatujem, že od prijatia pôvodného podnetu mestom (3.9.2021) a prisľúbenia "bezodkladného informovania" pred 3 dňami uplynul mesiac
- dávam mestu opätovne do pozornosti Rozhodnutie Najvyššieho súdu SR č. 5 Tdo 32/2012, v ktorom sa uvádza "Pod pojmom bez zbytočného odkladu (bezodkladne) treba rozumieť v lehote spravidla pár dní (max. 5 – 7 dní), no určite nie mesiac"
12. október 2021

Michal

Môže mesto vysvetliť, prečo ani po vyše mesiaci neodpovedalo na podnet zo dňa 1.9. a ani neupovedomilo a neodôvodnilo potrebu predĺžiť 30 dňový termín na odpoveď?

Verím, že moju žiadosť o informácie zo dňa 1.10. mesto zodpovie najneskôr do konca októbra, vrátane.porovnania celkových nákladov vlastníctva (TCO) pre jednotlivé povrchy chodníkov (v príspevku dňa 6.10.)

Ďakujem.
19. október 2021

Michal

Prosím admina OpS o preposlanie príspevku v diskusii zo dňa 12.10. mestu.
20. október 2021

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.

Mestský úrad v Prešove
10. november 2021

Odpoveď samosprávy

Manuál tvorby verejných priestranstiev mesta Prešov slúži ako nápomocný materiál pri tvorbe verejných priestranstiev.

Odbor životného prostredia a dopravnej infraštruktúry MsÚ
10. november 2021

Jozef

Wow, vyčerpávajúca odpoveď. Ale je v nej vlastne obsiahnuté všetko - manuál je len ignorovateľný zdrap papiera, za ktorý mesto vysolilo peniaze z našich daní a pýšilo sa, že ho snáď ako jediné mesto na Slovensku máme.
10. november 2021

Michal

Prosím OpS o zmenu stavu podnetu z "uzavretý" na "v riešení", mesto nevybavilo tri podnety – zo dňa 30.9. (@Jozef), 1.10. (@Michal) a 12.10. (@Michal)
Prijalo ich až 20.10. a teda 30-dňová lehota na ich vybavenie ešte neuplynula.

Pravdepodobne o tom mesto vie, pre istotu si však dovolím pripomenúť, že na vybavenie ostávajú ešte tri podnety zo dňa 30.9. (@Jozef), 1.10. (@Michal) a 12.10. (@Michal).

Za ich správne (o. i. včasné, úplné, zdôvodnené, nie formálne) vybavenie ďakujem.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania