Nevyznačený priechod pre chodcov

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Vyriešený
meno
Marko 07. októbra 2011

Dobrý deň, na rohu Zadunajskej cesty a Rontgenovej ul. je vďaka výstavbe Digital Parku omnoho frekventovanejšia premávka tak cestná ako aj peších. Už niekoľko rokov nie je premaľovaný priechod pre chodcov z rohu daných ulíc smerom k nadjazdu. V zákrute parkujú autá aj na bezbariérovom zjazde na priechod, ktorý tam už vlastne ani nie je. Čiže bezbariérový chodník je tam v súčasnosti k ničomu, zákruta je neprehľadná vďaka zvýšenému počtu parkujúcich áut a ľudia nemajú ako prejsť smerom k zástavkám MHD, Digital Parku a Auparku. Tento chodník je celý deň plný chodcov.

09. december 2011

Odpoveď samosprávy

Túto problematiku viac krát riešilo oddelenie územného rozvoja a dopravy Miestneho úradu v Petržalke ešte v roku 2009. Návrh bol prerokovaný s dopravným inšpektorom, ktorý so zriadením prechoduv križovatke Zadunajská cesta-Rontgenova ulica nesúhlasil.

Z uvedeného dôvodu mestská časť vyznačenie priechodu nerealizovala. 5. septembra t.r. sa na mestskú časť opäť obrátil žiadosťou obyvateľ o vodorovné (zebrou) a zvislé (dopravnou značkou) označenie priechodu pre chodcov na rohu Zadunajskej cesty a Röntgenovej ulice. Keďže situáciou v prechádzaní chodcov cez cestu v križovatke ulíc Röntgenova ulica – Zadunajská cesta sa mestská časť opakovanie zaoberala, pre objasnenie situácie uvádzame jednotlivé skutočnosti: - na Röntgenovej ulici, v mieste spojenia so Zadunajskou cestou, sú v dvoch miestach na chodníku znížené obrubníky.

Stavebná úprava chodníkov nebola budovaná ako bezbariérový vstup na miesta k priechodu pre chodcov cez komunikáciu, ale ako stavebná úprava cyklistickej trasy. Trasa bola zriadená mestskou časťou Bratislava-Petržalka a je v jej technickej evidencii.

Vyznačenie zvislým a vodorovným značením týchto cyklistických trás však neobnovujeme, pretože trasy boli zriadené na existujúcich chodníkoch a ich stavebno-technický stav už nezodpovedápožiadavkám súčasných noriem a zákonom, ktoré súvisia s cestnou premávkou na ich užívanie cyklistami. - zriadenie priechodu pre chodcov v mieste cyklistickej trasy sme podľa § 3 ods.7 zákona č.135/1996 Z. z. o pozemných komunikáciách (tzv. Cestný zákon), prerokovali s Dopravným inšpektorátom, ktorý so zriadením priechodu v mieste znížených obrubníkov nesúhlasil, keďže jeho umiestnenie na Röntgenovej ulici, v mieste spojenia so Zadunajskou cestou nevyhovuje súčasne stanoveným normovým rozhľadovým podmienkam.

Pri prechádzaní cez cestu odporúča riadiť sa ustanovením § 53 ods.3) a ods. 4)zákona č. 8/2009 Z.z., o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktoré znejú: ods. 3) Mimo priechodu pre chodcov sa smie cez vozovku prechádzať len kolmo na jej os.

Chodci smú prechádzať cez vozovku mimo priechodu pre chodcov, len ak s ohľadom na vzdialenosť a rýchlosť jazdy prichádzajúcich vozidiel nedonútia ich vodičov na zmenu smeru alebo rýchlosti jazdy. ods. 4) Pred vstupom na vozovku sa chodec musí presvedčiť, či tak môže urobiť bez nebezpečenstva, a len čo vstúpi na vozovku, nesmie sa tam bezdôvodne zdržiavať ani zastavovať. To platí na priechode pre chodcov i mimo neho. Chodec nesmie prekonávať zábradlie ani iné zábrany.

Mária Grebeňová-Laczová,
tlačová tajomníčka MČ Petržalka
13. december 2011

Maroš Kortiš

A toto je už v poriadku? Správcovia škôl a škôlok si maľujú žlté čiary ako len chcú, blokovali tieto miesta asi 2 týždne, doniesli si tam zákazovú značku a nestačí im 1 vyhradené miesto, kde parkujú 3 hodiny denne, ale už potrebujú 3, aby si tam odstavovali spolu s "hasičmi" svoje vraky. Ďakujeme, že "ste tu pre občana"!!! Občan nemá ako bezpečne chodiť na zastávku, vaše riešenie je, že tam nemôže byť prechod, hlavne, že dlhé roky tam bol to už inšpektorátu nevadilo? A hlavne, že inšpektorát nemal problém zo dňa na deň vysadiť zákazovú značku pri blízkom gymnáziu Mercury. Ste smiešny. Občan nemá kde parkovať, tak mu pod jeho oknami správa školských zariadení Petržalky zhabe ďalšie 3 miesta. Ďakujeme za obetavú "činnosť pre občanov". A to Vaše vyjadrenie k môjmu podnetu ste poslali už ďalším X ľuďom, čiže vyhrabať to z mailov je fakt zase len ukážka služby samosprávy pre občanov.
16. január 2012

Michal

Takže, aby som tomu správne rozumel - ako cyklocesta to už normám síce nevyhovuje, ale kedže je to evidované ako cyklocesta, nie je možné namalovať prechod pre chodcov. No a k tomu, že chodec smie prechádzať cez cestu aj mimo prechodu. To je síce fajn, ale ak sa práve oproti sebe na každej strane cesty nenachádzajú 2 medzery medzi autami kolmo na seba, tento postup nie je možné uplatniť (teoreticky nie je možné cez cestu ani legálne prejsť??), nehovoriac napríklad o kočíku, ktorý musí kľučkovať pomedzi autá a ešte dávať pozor na premávku.
06. jún 2019

Odpoveď samosprávy

Na základe uvedeného pokladáme podnet za vyriešený.




MÚ BA - Petržalka
23. jún 2019

Marko

Dakujem, po takmer 8 rokoch nic nerobenia sa to zrazu novemu starostovi podarilo za par tyzdnov. Ked sa chce, tak sa da. Len tak dalej.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania