Bočná-cesta-rozbitá (väčší úsek)

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Ružinov

V riešení
meno
Rudolf Remsik 28. septembra 2021

Nevyhnutné odčerpanie vody a následná oprava cesty.
Pre rozbitú a neustále zaplavovanú cestu k domom č.86A až 98 je znemožnený pohyb chodcov, cyklistov, poštárov a sťažený prístup odvozu odpadu OLO, zdravotníckych vozidiel, taxislužby atď.

28. september 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
06. október 2021

Odpoveď samosprávy

Samospráva uviedla, že zodpovedným subjektom je: ide o účelovú komunikáciu, nie je v správe mesta ani mč, pozemok patrí Slovenskému pozemkovému fondu resp. SR
14. október 2021

Rudolf Remsik

Cesta - pozemok patri mestu Bratislava a nie SPF.
14. október 2021

Rudolf Remsik

Predmetna cesta:
Kataster SR, LV č.1

16888/285 Parcelné číslo,

Vlastník

Hlavné mesto Slovenskej republiky Bratislava, Primaciálne námestie 1, Bratislava, PSČ 814 99, SR
24. marec 2022

Jarmila

Dobrý večer,
v prílohe vám zasielam foto komunikácie, ktorú máme ako prístupovú k našim záhradam. Toho času je už neprejazdná bez poškodenia naších áut. Kontaktovala som aj mestskú časť Ružinov, aby zabezpečili jej opravu a odpísali mi, že ju hl. mesto v roku 1992 neodovzdalo mestskej časti Ružinov.
Odpoveď od kompetentného môžem preposlať.
Požadujeme jej opravu, resp. odpredaj za symbolické euro a my sa už o jej opravu postaráme.
Očakávam, že sa tomuto problému bude niekto venovať v čo najkratšom čase.

S pozdravom

Jarmila Kontšeková
tel.č.: 0911411420
25. marec 2022

Rudolf Remsik

Dakujem pani Jarmile za pripojenie sa k podnetu pre opravu cesty.

Pre funkcionarov a uradnikov samospravy pripominam legislativnu zmenu z maja 2021, takze uz konajte v prospech obcanov, uz mate aj pravnu zaruku na opravu uvedenej cesty.



201
ZÁKON
z 12. mája 2021,
ktorým sa dopĺňa zákon č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov

Zákon č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 611/2005 Z. z., zákona č. 324/2007 Z. z., zákona č. 54/2009 Z. z., zákona č. 426/2013 Z. z., zákona č. 361/2014 Z. z., zákona č. 171/2015 Z. z., zákona č. 357/2015 Z. z., zákona č. 91/2016 Z. z., zákona č. 310/2016 Z. z. a zákona č. 359/2020 Z. z. sa dopĺňa takto:


V § 7 ods. 1 písm. d) sa na konci pripájajú tieto slová: „s možnosťou uhrádzania výdavkov spojených s údržbou a zhodnocovaním majetku, ktorého vlastník alebo správca nie je známy a zároveň je využívaný obyvateľmi obce na verejný účel,“.
28. marec 2022

Janka Iľanovská

Dobrý deň, pri každej zmene počasia je prejsť cez túto cestu skoro nemožné. Žiadame preto kompetentných, aby konali.

Janka Iľanovská
28. marec 2022

Rudolf Remsik

Dobrý deň všetkým obyvateľom a záhradkárom využívajúcim predmetnú nespevnenú cestu.

Problémová dažďová voda sa nevsakuje, lebo cesta je zanesená a stále zanášaná rôznym odpadom, betónom, hlinou atď. Vozidlami rozvírovaná voda potom naplavuje uvedený odpad do hrbov a tie pohyb ešte viac sťažujú. Východiskom je:
- odstrániť, teda zoškrábať z povrchu cesty nepriepustnú vrstvu tvorenú odpadom a potom naviesť makadam veľkej frakcie ,
- následne naniesť vrchnú vrstvu z menšieho makadamu frakcie 20-30, alebo asfaltovej drvy,
- takto vybudovaná cesta umožní vsakovanie dažďovej vody, jej absorbovanie v kamennom podloží a prejazd aj ťažkých vozidiel a techniky,
- nebudú zaplavované okolité pozemky záhradkárov a rezidentov a bude možný pohyb aj cyklistov a chodcov.

Vážení záhradkári, na záver:

ODPAD ZO ZÁHRAD VÁM ODOBERIE ZBERNÝ DVOR OLO BEZPLATNE. NEVYTVÁRAJTE OKOLO CESTY SMETISKO A KOMPOSTÁREŃ.

Darmo máte vyšperkované záhradky, keď z príjazdovej cesty ku nim niektorí z Vás vytvárajú smetisko. A keď niekto z Vás vykoná prierez okolitých drevín, tak si ich zoberte na spálenie v ohniskách záhrad alebo vyvezte do zberného dvora OLO.

Vopred ďakujú všetci slušní….
01. apríl 2022

Jarmila Kontšeková

Dobrý deň,
myslím si, že toto nie je priestor na komunikáciu so záhradkármi. Svoje námietky prosím adresujte priamo konkrétnému záhradkarovi. Za celé roky som nevidela, že by tam bol navážaný záhradny odpad.
Všetky námietky ohľadne poškodenej komunikácie je potrebné adresovať vlastníkovi komunikácie.
Nakoľko pri prejazde som si poškodila vozidlo, zvažujem vymáhať škodu od vlastníka komunikácie.
02. apríl 2022

Rudolf Remsik

Malý výber.
02. apríl 2022

Rudolf Remsik

Konáre hrozna.
12. apríl 2022

Peter

Zahradny odpad-hlina, kamene, kusy betonu...
13. apríl 2022

Jarmila Kontšeková

Myslím si, že toto bude beh na dlhé trate. Pokúšam sa vymôcť škodu na mojom vozidle, spôsobenú stavom prístupovej cesty. Vlastník, teda Hlavné mesto Slovenskej republiky Bratislava a mestská časť Ružinov v katastri ktorej sa predmetná parcela nachádza sa vyhovárajú jeden na druhého. Dnes mi prišla odpoveď z Magistrátu, že zodpovednosť má Ružinov, ktorý vydal stavebné povolenia na RD a stavby aj skolaudoval. Ešte chcem upozorniť, že predmetná parcela nie je vedená ako komunikácia, ale ako ostatná plocha.
13. apríl 2022

Janka Iľanovská

Milí priatelia,
uvedomujete si, že do doby, pokiaľ nebola výstavba vedľa predmetnej prístupovej cesty, bolo všetko v poriadku?
Janka
14. apríl 2022

Rudolf Remsik

Dobrý deň všetkým.
Stav cesty sa začal rapídne zhoršovať po roku 2011, keď Slovenský pozemkový fond odpredal záhradky do osobného vlastníctva záhradkárom a odvtedy nastala každoročne masívna výstavba množstva domov a chát v daných priestoroch. Napríklad teraz prebieha výstavba naraz troch domov v záhradkách a denne sa tam presúva ťažká technika (bagre, domiešavače s betónom, nákladné autá so stavebným materiálom, dodávkové vozidlá, atď.). Majitelia – stavebníci zo záhrad nie len že cestu neopravujú, ale niektorí tam vyvážajú stavebný, prípadne záhradný odpad, cesta sa rokmi zaniesla a dažďová voda sa nevsakuje. Dôkazov o vývoze kadečoho existuje dosť. Vozidlami rozvírovaná voda vytvára následne z odpadu hrboly a sťažuje prejazd osobných vozidiel, chodcov a cyklistov.
Riešením je minimálne zoškrábať hrboly a odstrániť vrchnú nepriepustnú vrstvu cesty na pôvodnú výškovú úroveň, navoziť makadam veľkej frakcie (60), zhutniť ho a naviesť následne vrchnú vrstvu makadamu menšej frakcie (20-30) do takej úrovne, aby nezaplavovalo pozemky a záhrady okolo cesty. Toto musí vykonať vlastník cesty, alebo tí vlastníci záhrad, ktorrí na cestu vyvážali a vyvážajú aj v súčasnosti rôzny odpad.
Miestni rezidenti za desiatky rokov opravovali danú cestu a finančne suplovali mesto už dosť ! Vrátane daní a nemalých finančných poplatkov mestu na rozvoj. Keby takto neboli zachraňovali situáciu, tak dnes už by prešla do záhrad zrejme len ťažká technika.
Existuje schválený územný plán aj projekt cesty od Bočnej ulice až po záhradky, tak ho treba urýchlene realizovať.
22. apríl 2022

Vladimír Šváb

Najväčší problém okrem toho čo tu napísal pán Remšík je aj bezohľadné a rýchle jazdenie po tejto komunikácii. Rýchla jazda v suchom počasí neskutočne víry prach a keď je cesta zaliata vodou tak rýchla jazda vyplavuje kamene na kraje mlák a vytvára stále väčšie hrby. Cez tieto hrby potom rýchly jazdci si potom poškodia spodok vozidla. Takže skôr ako sa tuto budeme obviňovať odporúčam všetkým ktorých sa táto komunikácia týka aby zobrali rozum do hrsti a začali spolupracovať so starousadlíkmi a pokúsme sa pomocou kontaktov nájsť nejaký spôsob ako konečne toto čudo (cestu) dať do normálneho stavu spoločne.
Ďakujem za pochopenie.
Šváb Vladimír, Bočná 94
15. jún 2022

Zuzana Rajčányová

Dobrý večer, pripájam sa k spolu záhradkárom s požiadavkou o opravu prístupovej cesty na Bočnej ul. ´Ďakujem za skoré vyriešenie našej požiadavky . Ján Rajčány
19. jún 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň, preposielam odpoveď zo SPF

S pozdravom,
Admin.
19. jún 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

ďakujeme za možnosť vyjadrenia k podnetu nižšie.

Slovenský pozemkový fond v zmysle zákona č. 330/1991 Zb. spravuje poľnohospodárske nehnuteľnosti vo vlastníctve štátu ustanovené osobitným predpisom (zákon č. 229/1991 Zb. o úprave vlastníckych vzťahov k pôde a inému poľnohospodárskemu majetku) a podiely spoločnej nehnuteľnosti vo vlastníctve štátu ustanovené osobitným predpisom. Zároveň nakladá s pozemkami, ktorých vlastník nie je známy, okrem pozemkov, ktoré sú lesnými pozemkami, ako aj s podielmi spoločnej nehnuteľnosti, ktorých vlastník nie je známy.

Podľa zistení SPF, v prípade označenej C-KN č. 16888/289 v katastrálnom území Ružinov nejde o nehnuteľnosť, ktorá by v súčasnosti spĺňala poľnohospodársky charakter v zmysle zákona č. 229/1991 Zb.. Tým nie je dotknutá skutočnosť, že SPF nemá žiadne informácie o pôvode ani vlastníctve označeného objektu, ktorý sa na pozemku nachádza. Uvedená ulica- cesta, slúži ako prístupová cesta k záhradkovej osade.

Bez ohľadu na vyššie uvedené, v zmysle zákona č. 180/1995 Z. z. platí, že Slovenský pozemkový fond nemôže pozemky, ktoré spravuje a s ktorými nakladá, sám užívať, ale ich prenajíma na účely poľnohospodárstva alebo lesného hospodárstva, prípadne v súlade s rozhodnutím príslušného orgánu štátnej správy vydaného podľa osobitných predpisov dočasne aj na iný účel.

Slovenský pozemkový fond rovnako nezabezpečuje údržbu ani správu tzv. verejných priestranstiev, ktoré sú definované v § 2b ods. 1 zákona o obecnom zriadení ako ulice, námestia, parky, trhoviská a iné priestory prístupné verejnosti bez obmedzenia, ktoré bez ohľadu na vlastnícke vzťahy slúžia na všeobecné užívanie. Údržbu a správu takýchto priestranstiev v zmysle citovaného zákona zabezpečuje obec (mesto) pri výkone samosprávy .



Ďakujeme za pochopenie.



S pozdravom



Ing. Alena Mahutová

Oddelenie komunikácie
19. jún 2022

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: MÚ Ružinov
22. jún 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, situáciu preveríme a budeme Vás informovať.

Komunikačné oddelenie

Miestny úrad Ružinov

V prípade ďalších podnetov alebo otázok nás môžete kontaktovať na [email protected].
Ďakujeme
23. jún 2022

Henrietta Hena

Dobry den, pripajam sa k podnetom obcanov o nutnosti riesenia ulice Bocna, ktora je katastrofalna, v ptipade dazda je takmer neprejazdna. Zahradu vlastnim od r. 2010 a v tomto stave je od zaciatku. Nesuhlasim s p. Remsikom, ze za szav zodpovedaju zahradkari, ktrori tam vynasaju rozny odpad.. osobne som nikoho nevidela, a nepredpojladam, ze by to niekto z nas robil, kedze tento stav sa dotyka nas vsetkym a zneprijemnuje zivot aj nam. Dakujem Marnusekova
23. jún 2022

Vladimír Šváb

Pani Henrietta Hena. To že vy ste nevidela nikoho vynášať na cestu svoj odpad zo záhrady neznamená, že sa to nedeje. Za prvé pán Remšík na cestu a na tie obrovské jamy vidí zo všetkých najlepšie nakoľko je to priamo pred jeho domom. A teda vidí každého akým spôsobom po danej ceste jazdí aj čo na danú cestu vynáša. Nie jeden krát daného znečisťovateľa zastavil a upozornil aby to nerobil. Ja bývam na čísle 94 už od roku 2000. Sám so po stavbe svojho domu na svoje náklady na cestu doviezol tri nákladné autá štrku nakoľko v tom čase bola cesta v dezolátnom stave. Bohužiaľ naozaj práve záhradkári a hlavne ich návštevy sa k tejto ceste chovajú mimoriadne bezohľadne. Mnohí z nich po ceste jazdia veľmi rýchlo, čo v čase sucha vytvára nedýchateľné kúdoly prachu. V čase dažďov zasa rýchla jazda vyplavuje z cesty jej kamenný podklad a vytvára stále hlbšie jamy. Ak by nebolo pána Remšíka, ktorý dlhé roky sám bez pomoci znižuje tie vyplavené hrby tak by sa po tej ceste už nedalo jazdiť. Ja sám som na ceste tieto hrby zarovnával tiež veľa krát. Tiež som sám nejedn krát videl ako ľudia práve zo záhrad vyvážali na fúrikoch rôzny odpad (betónovú drť, tehlym konáriky či trávu) a vysýpali tento odpad do jám. Samozrejme týmto konaním iba zhoršovali situáciu. Tá časť cesty ktorá je pred mojim domom až ku zadným záhradám je v takom dobrom stav iba preto, že pán Krištof na ňu naviezol lomový kameň v dvoch vrstvách a spolu sme to rozhrnuli a urobili tak ako by to malo byť na celej ceste. Všetko sme to urobili iba na naše náklady. Bohužiaľ spojiť sa a urobiť celú cestu takto sa nedá nakoľko nikto so záhradkárou nebol ochotný sa zložiť na práce a materiál hoci pán Remšík už dávno dal urobiť predbežný rozpočet aj na brány povešal výzvy na zbierku. Okrem starousadlíkov sa nik neozval. Ani jeden záhradkár. Mimochodom práve dnes pán Remšík oslovil jedného pracovníka s bagrom a na jeho náklady aspoň pozhéňali cestu a trochu ju urovnali ako sa to dalo momentálne urobiť. Takže by som bol opatrný v odsudzovaní človeka, ktorý tú cestu vlastne hlavne udržiava.
23. jún 2022

Henrietta Hena

Dobry den pan Svab, ja som nikoho neodsudzovala, ani p. Remsika, to by som si nikdy nedovolila, len som napisala, ze za stav nezodpovedaju zahradkari. Je to vysledok toho, ze cesta zrejme odjakziva nepatrila medzi priority mesta a nebola ziadnym sposob upravena. Ako som uviedla, takyto stav evidujem od pociatku, od r. 2010.
Nemam problem na udrzbu cesty priespiet, ale ziadnu vyzvu na zbierku som nezaregistrovala. Ako som uviedla, je aj nasim zaujmom, aby bola cesta opravena.
K podnetu p. Remsika na riesenie sa pripojam, nakolko stav cesty v 21.storoci a hlavnom meste, aj ked jeho okrajovaj casti, je neunosny.
Pekny den
Marnusekova
23. jún 2022

Vladimír Šváb

brý deň pani Marnusekova ako vidíte cesta je pod stálym dohľadom a aj dnes keď sa naskytla príležitosť tak bola na ceste urobená aspoň malá úprava. Bohužiaľ ako som už kdesi vyššie písal na konečné riešenie by bolo potrebné z cesty odobrať úribližne 15 až 20 cm terajšej vrstvy. Vyviezť ju na skládku. Potom by trebalo doviezť, rozhrnúť a spevniť aspoň 15 cm vrstvu lomového kameňa frakcie okolo 60 mm. Po spevnení na vrch ešte doviezť aspoň 5 cm vrstvu lomového kameňa frakcie 16-32 mm. Tiž ju rozhrnúť a spevniť najlepšie vybračným valcom. Po takomto výkone by cesta bola schopná bez poškodenia vydržať mnoho rokov a aj by sa zachovala schopnosť vsaku dažďovej vody. Bohužiaľ tieto kroky nie je možné urobiť bez ťažkej trechniky, koordinácie prác a spolupráce všetkých zainterosovaných (myslím starousadlíkov aj záhradkárov). Ak by sa takáto operácia dokonalo nastavila tak by ani nemusela trvať dlho. Ide len o to nájsť niekoho kto má prístup k strojom schopným z cesty odstránioť vrchnú vrstvu so zachovaním rovnosti povrchu. Optimálny na to by bol scraperr, ktorý zem odoberá aj vyrovnáva zárovň. Potom treba nákladné auto na odvoz zeme na skládku čo tiež stojí nemálo peňazí. No a nakoniec doviezť lomový kameň a mať stroje na rozhrnutie a zhutnenie vrstiev ktoré som popísal vyššie. Ako vidíte je na to treba veľa prostriedkov. Bohužiaľ pre mesto sme okrajová oblasť ktorá ich zaujíma iba v čase volieb. Svojpomocne ručne tu nedokážeme urobiť nič iba udržiavať aký taký stav.
01. marec 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

predmetná nespevnená prístupová komunikácia nie je zaradená do siete miestnych komunikácii III. a IV. triedy a z uvedeného dôvodu nebola predmetom zverenia do správy Mestskej časti Bratislava-Ružinov a nie je predmetom opráv prípadne inej investičnej činnosti MČ Bratislava-Ružinov v roku 2023.

Ako ste uviedli: V § 7 ods. 1 písm. d) sa na konci pripájajú tieto slová: „s možnosťou uhrádzania výdavkov spojených s údržbou a zhodnocovaním majetku, ktorého vlastník alebo správca nie je známy a zároveň je využívaný obyvateľmi obce na verejný účel,“. - Mestská časť - v rámci svojich možností - môže investovať peniaze do majetku, ktorý nemá vlastníka ani správcu, avšak v momentálnej situácii - finančnej, najmä po schválení nových zákonov - je prioritou investovať do tých komunikácií, ktoré sú v jej správe. Aj tie (vzhľadom na obrovskú finančnú náročnosť takýchto rekonštrukcií) však možno riešiť len postupne a podľa finančných možností samosprávy.

Komunikačné oddelenie
Miestny úrad Ružinov
V prípade ďalších podnetov alebo otázok nás môžete kontaktovať na [email protected].
Ďakujeme
02. marec 2023

Vladimír Šváb

Tuto už 20 rokov sa všetci (mesto aj miestna časť ) vyhovaraju ako sa približne 150 metrový kus príjazdovej cesty k pozemkom nedá opraviť . Je ale zaujímavé ,že od obyvateľov ktorí sú na tuto cestu odkázaní sa platba daní vyžaduje bezpodmienečne hoci kvalita komunikácie nie je na potrebnej urovni. Za toto obdobie sa vymenilo kopec starostov ktorí pred zvolením sľubovali modré z neba aj opravu tejto cesty. Po zvolení ale ako obyčajne zasa len hľadajú vyhovorky ako cestu neopravit.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.