Parkovanie pred SZŠ

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený
meno
Liee 06. októbra 2014

Dobrý deň, nakoľko nie je ideálne vyriešené parkovanie pred budovou SZŠ, posielam Vám možní vzhľad úpravy parkovacej plochy a tím aj zlepšenie bezpečnosti a plynulosti dopravy v tomto úseku. V súčasnom stave parkoviska nie je presne vymedzení chodník (pešia zóna), parkovacie boxy a autá musia prejsť cez chodník (množstvo chodcov - študentov) aby mohli zaparkovať pred budovou. Pri tomto stave, hrozí vážne nebezpečenstvo úrazu, nakoľko nie vždy je prehľadná situácia (najmä pri cúvaní).
Môj návrh spočíva vo vymedzení parkovacích boxov priamo s cesty a pridaním zábran na chodník, aby sa jasne vymedzil chodník pre peších a parkovacie boxy.
Zároveň s touto úpravou navrhujem aj vyhradenie určitých parkovacích boxov pred budovou Strednej zdravotníckej školy, nakoľko sa jedná o štátom zriadené zariadenie a nie je vždy možnosť zaparkovať pred budovou školy (tieto boxy by boli určené pre návštevníkov školy).

14. október 2014

Erik

Samospráva by mohla dať nejaké vyjadrenie.
30. október 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za Vaše návrhy. Váš podnet bol postúpený na oddelenie dopravného inžinierstva so prosbou o stanovisko.
K akejkoľvek zmene dopravného značenie a situácie je potrebný súhlas Krajského dopravného inšpektorátu Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave. Toto však nie je spôsob akým sa majú riadnym spôsobom podávať takéto návrhy. Naviac dôležité je stanovisko inštitúcie, ktorej sa to má týkať, a ktorá aj vlastní či spravuje pozemky pred vchodom. Rovnako investorom by musela byť predmetná škola, ktorá musí o takéto úpravy požiadať v stavebnom konaní.

Mgr. Marek Papajčík
Oddelenie marketingu a vzťahov s verejnosťou
Hlavné mesto SR Bratislava
09. január 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

oddelenie dopravného inžinierstva dáva nasledovné stanovisko k vášmu podnetu:
perfektne graficke spracovanie navrhu. Tento ma 2 strany pohladu:
1. z pohladu chodcov je prinosom, nakolko kolizne body vozidlo - chodec na chodniku nahradza koliznymi bodmi parkujuce vozidlo - iduce vozidlo na ulici.
2. Z pohladu bezpecnosti a plynulosti premavky na ulici je navrh zhorsenim z vyssie uvedeneho dovodu. Vozidlo cuvajuce z parkoviska bez naleziteho rozhladu vchadza do jazdnej drahy iducich vozidiel.

Domnievam sa, ze z hladiska závažnosti pripadnych kolizii je na tom horsie pripadna kolizia podla bodu 2, najma ak iducim vozidlom je trolejbus.

Pokial skola ma zaujem o vyhradenie parkovisk v zmysle predlozeneho navrhu, je potrebne tento navrh nalezite spracovat a dat najprv na vyjadrenie KDI. V kladnom pripade mesto ako prislusny cestny spravny organ rozhodne.


Mgr. Marek Papajčík
Oddelenie marketingu a vzťahov s verejnosťou
Hlavné mesto SR Bratislava
09. január 2015

Jožo

Návrh stačí jednoducho upraviť tak, aby sa do parkovacieho miesta cúvalo a problém je vyriešený. Podľa nákresu by to malo poskytnúť rovnaký počet parkovacích miest. Pri cúvaní vodič vidí, či za ním ide iné vozidlo a pri výjazde má omnoho lepší výhľad. Tým padne argument z bodu 2 a zároveň sa splní bod 1.
09. január 2015

Liee

Návrh č.1
Vodorovné dopravné značenie na parkovisku v pôvodnom návrhu s doplnením vodorovného a zvislého dopravného značenia pred križovatkou.
Upravenie dopravného značenia:
-zvislé dopravné značenie P1 spolu s dodatkovými
tabuľami č. E10 "Druh vozidla" so symbolom
osobného vozidla a č. E7
-domaľovanie vodorovného značenia V 5b

Návrh č.2
Otočenie vodorovného dopravného značenia v opačnom smere a cúvanie vozidla do parkovacieho boxu.

V dlhodobejšom čase, by som uvažoval nad zriadením vodorovného dopravného značenia č. V6a, respektíve č V 6b (priechod pre chodcov), nakoľko pred priľahlou budov Strednej školy žiaci prechádzajú cez vozovku na opačnú stranu (najbližšia cesta k internátom na Trnavskom mýte).
10. január 2015

Liee

Reakcia na 2 bod odpovede samosprávy zo dňa 09.01.2015:
Pri spomínanom úseku cesty Záhradnícka permanentne stoja vozidlá ktoré pri cúvaní nemajú dostatoční rozhlad do komunikácie a hrozí možné nebezpečenstvo. Prikladám aj obrázok.

Reakcia na financovanie cesty, ktorá bola uvedená v odpovedi samosprávy zo dňa 30.10.2014
Čo sa týka spomínaných chodníkou (komunikácia), niesu náhodou pod Vašou správou, nakoľko o 10 krokov ďalej idete opravovať chodník: https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/12404/rozpadnuty-chodnik-na-zahradnickej - ak sa nejedná o Váš majetok, ako je možné, že chcete opravovať cudzí majetok?
22. január 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, stanovisko oddelenia dopravného inžinierstva je nasledovné:

Upraveny navrh (sikme statie s cuvanim na miesto) hodnotime nasledovne:
- spravne sa uvadza, ze hlavny nedostatok povodneho navrhu (zachadzanie na miesto v smere jazdy) spocivajuci v nedostatocnom rozhlade parkujuceho vodica pri vychadzani je navrhovanou upravou odstraneny.

- neuvadza sa, ze cuvanie na parkovacie miesto je spojene s nahlym a uplnym zastavenim dopravneho prudu za vozidlom, ktore chce zaparkovat vratane prostriedkov MHD. Vznika tym ine riziko v tom, ze nahle a nutene zastavenie kolony vozidiel bez toho, aby ho vsetci ucastnici mohli predvidat obcas konci retazovymi zrazkami, hoci aj bez nasledkov na zdravi. Zahradnicka ul. patri do systemu tzv. vybranej komunikacnej siete s najvyssim dopravnym vyznamom, kde miestna dopravna obsluha (kam patri aj parkovanie) je mozna len v obmedzenom rozsahu. Priklad z opacnej strany ulice (sikme parkovanie na chodniku so zachadzanim na miesto v smere jazdy) vnimame ako nehodny nasledovania. Chodnik je urceny primarne pre chodcov, ako to napokom urcuje aj Zakon o cestnej premavke.

- napriek vyssie uvedenemu, v kazdom pripade, t.j. aj popri vyssie uvedenych nedostatkoch treba brat do uvahy aj prinosy pre pesich ziskane na chodniku vylucenim pohybu vozidiel s umyslom zaparkovat, co je hlavnou myslienkou predlozeneho navrhu. Aj chodci su totiz ucastnikmi cestnej premavky s pravom na svoj priestor.

S ohladom na vyssie uvedene, organy kompetentne rozhodnut o prijati, resp. neprijati predlozeneho navrhu (KDI a CSO) by mali tento posudzovat s ohladom na vsetky suvisiace okolnosti a na zaklade poznania aktualnej dopravnej situacie v riesenom priestore. ODI zastava nazor, ze chodniky a komunikacie su verejne priestory, ktore je mozne zaujat napriklad pre ucely parkovania iba v pripade ak ucel vyuzitia tychto priestorov nebude nijako obmedzeny.

Mgr. Marek Papajčík
Oddelenie marketingu a vzťahov s verejnosťou
Hlavné mesto SR Bratislava
03. február 2015

Liee

Dobrý deň,
v prvom rade by som chcel poďakovať samospráve, že sa aktívne zaujíma o problém a snaží sa ho vyriešiť.
Zároveň by som sa chcel opýtať, či by bolo možné odstrániť zábradlie pred budovou Strednej zdravotníckej školy, ako je tomu ďalej na Záhradníckej (smerom k Miletičovej). Môj návrh spočíva v tom, že sa tím čiastočne zvýši bezpečnosť chodcov, nakoľko sa budú chodci (autá) stretávať iba raz. Pretože by autá vchádzali priamo zo Záhradníckej. Osadením s jednej strany značkou IP 3b (jednosmernná premávka) a s druhej B2 (zákaz vjazdu všetkých vozidiel (v jednom smere)).
15. jún 2015

Liee

Možno som sa trochu predčasne vyjadroval pochvalne o samospráve. Chcel by som sa spýtať, zmenilo so niečo za ten vyše polrok, alebo všetko zostáva po starom?
30. jún 2015

Liee

Ako občan zaujímajúci sa o zlepšenie dopravy, by som si rád prečítal vyjadrenie samosprávy k poslednému môjmu návrhu zaslaného dňa 03.02.2015.
Ďakujem a čakám ....
12. február 2021

Peter Oravec

Dobrý deň.
Neriešený podnet.
Prosím o preposlanie.
S pozdravom.
06. máj 2021

Peter Oravec

Dobrý deň,
prosím admina, aby požiadal samosprávu o aktualizáciu vyjadrenia k podnetu.
S pozdravom.
24. júl 2021

Peter Oravec

Dobrý deň,
toto parkovanie je jednoznačne protizákonná. Zákon č. 8/2009, § 52 ods. 2 totiž o.i. hovorí:
"Iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať; ... Pri zastavení alebo státí podľa prvej vety možno vchádzať na chodník a vychádzať z neho len v mieste zastavenia alebo státia vozidla a n e m o ž n o pritom p r e k o n á v a ť z á b r a n y chrániace chodník pred zastavením alebo státím vozidiel.".
Vozidlá tam stojace stoja za zábradlím, teda prekonali zábrany. Nie je tam pritom ani žiadne označenie parkoviska a pod.
Prosím o preposlanie samospráve.
S pozdravom.
24. júl 2021

Peter Oravec

* protizákonné
30. október 2021

Martin Uváček

Overenie stavu podnetu - podnet zatiaľ nebol vyriešený
30. október 2021

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,
podnet bol opätovne odoslaný.

S pozdravom,
Admin.
16. december 2021

Peter Oravec

Dobrý deň,
Neriešený podnet.
Prosím o preposlanie.
S pozdravom.
12. august 2022

Peter Oravec

Dobrý deň,
v súsvislosti so zavedením parkovacej zóny navrhujem označiť ako vyriešené.
S pozdravom.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania