Dopravná-priechod pre chodcov-chýbajúci

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Rača

Uzavretý
meno
Peter Kopča 07. októbra 2021

Dovoľujem si dať podnet na zriadenie priechodu pre chodcov na ul. Dopravná, BA – Rača, v lokalite: zastávka MHD, Východné–smer Rača - potraviny Terno. Jedná sa o miesto kumulácie značne vyššieho počtu chodcov (potraviny kolmo na zast. MHD „Východné“ (smer Rača). študent. domov APZ, internát UNINOVA ..Intenzita dopravy je v špičke enormná (predovšetkým v čase špičky, je priam nemožné veľmi dlho prejsť - aj niekoľko minút na druhú stranu cesty). Dôvodom je blízke priecestie, dochádza často k naakumulovaniu veľkého počtu motorových vozidiel, ktoré už ale potom „nepustia chodcov“ cez cestu. Niektorí občania následne v úmysle stihnúť svoj spoj MHD „prebehujú“ pomedzi prichádzajúce autá.. Zriadenie priechodu pre chodcovby malo zásadný vplyv na bezpečnosť chodcov. Ďakujem. Ing. Kopča Peter

11. október 2021

Odpoveď samosprávy

Ďakujeme za podnet. Posúvame ho správcovi predmetnej komunikácie, ktorým je Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy.

Mgr. Matúš Čupka, vedúci oddelenia životného prostredia a dopravy MÚ Bratislava - Rača
27. október 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

sme radi, že vám záleží na stave nášho mesta. O vašom podnete sme informovali kompetentné oddelenie, ktoré sa ním už zaoberá.

S pozdravom
Kto? Oddelenie dopravného inžinierstva

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
20. január 2023

Martin Uváček

Bude sa tento priechod riešiť v rámci rekonštrukcie priľahlého námestia?
20. január 2023

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: MÚ Rača
31. júl 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, preposielam stanovisko oddelenia hospodárskej správy:
Priechod pre chodcov žiaľ súčasné legislatívne normy nepovoľujú zriadiť v priestore autobusovej zastávky, pričom do priestoru autobusovej zastávky sa počíta priestor na komunikácii, v ktorom autobus zachádza k zastávke i priestor na ktorom z nej vychádza. Vzhľadom na toto širšie pásmo priestoru zastávky, priechody pre chodcov sú možné až na úrovni okolitých bytových domov, nie v priestore, kde je námestíčko.
Vzhľadom na možnosti rozšírenia vozovky a vytvorenia „zálivu“ pre autobusy a plynulosť dopravy v úseku námestíčka na Dopravnej, bolo preto vhodnejšie ponechať na úrovni námestíčka autobusovú zastávku a neprekladať ju k bytovým domom, keďže takéto riešenie by bolo mimoriadne náročné finančne i časovo okrem ďalších komplikácií. Z uvedených dôvodov teda nie je možné v tomto priestore umiestniť i priechody pre chodcov.
Projekt rekonštrukcie povrchov na námestíčku neobsahuje časť elektrických sietí (a teda ani verejného osvetlenia) alebo zmeny dopravného riešenia, nakoľko mestská časť v tomto nemá potrebné kompetencie (pozemok je vlastníctvom ŽSR, a.s. len v nájme s obmedzeným právomocami pre MČ Rača; komunikáciu a osvetlenie spravuje Hlavné mesto Bratislava a autobusovú zastávku MHD spravuje mestský podnik DPB). Zámerom mestskej časti bola rekonštrukcia len v rozsahu, na ktorý má mestská časť priamy dosah - rekonštrukcia povrchov, usporiadanie priestoru pre bezpečný pohyb chodcov a cyklistov, komfortné čakanie na autobus a viac možností posedenia a viac zelene.

Daša Barteková, poverená vedením oddelenia životného prostredia a dopravy

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania