Lachova - tráva po kosení vo vode

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Vyriešený
meno
Anonymný užívateľ 09. októbra 2021

Tráva po kosení v chorvátskom ramene

12. október 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
kosbu okolia Chorvátskeho ramena zabezpečuje Slovenský vodohospodársky podnik - [email protected]. Naši kolegovia už upozornili jeho pracovníkov na trávu vo vode, podnet bude vyriešený čo možno najskôr.

Dávid Pavlík, Referát komunikácie s verejnosťou MÚ Petržalka
18. október 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
zasielame stanovisko pracovníčky SVP:
„Ako som v septembri informovala, na Chorvátskom ramene sa v priebehu mesiaca september a začiatkom októbra zrealizovala druhá kosba. Pri tejto kosbe, tak isto ako aj pri všetkých ostatných vykonaných v minulosti, popadala časť pokoseného materiálu ( tráva, rákos, ....) na vodnú hladinu. Tento pokosený materiál z vodnej hladiny nezbierame, čakáme, kým sa prúdením vody, a vetrom naplaví k priečnym prekážkam – t.j. k trom hatiam a k objektu zhybky pred čerpacou stanicou – následne naplavený materiál z týchto miest odstránime ( podľa potreby a množstva sa povyťahuje na breh buď ručne alebo strojovo). Na brehu sa nechá nejaký čas otiecť a preschnúť a následne ho odvážame. Tento postup sa opakuje každoročne po každej kosbe.
Takto na jeseň dochádza ešte k tzv. „sťahovaniu“ vodného rastlinstva do koreňového systému a úhynu jeho zelenej časti. To znamená že všetky vodné rastliny sa „pripravujú“ na zimu, „sťahujú sa“ do koreňov a celé rastliny hynú, odtrhávajú sa a časť z nich aj pláva a presúva sa po vodnej hladine. Na týchto rastlinách sa zachytáva pokosený materiál a spomaľuje jeho posun k hatiam a zhybke. S týmto bohužiaľ nevieme nič urobiť, musíme len počkať, kým sa všetok tento materiál ( uhynuté rastlinstvo + pokosený rákos s trávou) pohne a zhromaždí. Naši poriečny pravidelne kontrolujú celé Chorvátske rameno, zisťujú množstvo naplaveného materiálu a priebežne nás informujú o jeho množstve. Až budeme odstraňovať tento naplavený materiál, môžem vám poslať správu, aby ste boli informovaní.“

Dávid Pavlík, Referát komunikácie s verejnosťou MÚ Petržalka
27. december 2022

Martin Uváček

Overenie stavu podnetu - podnet bol vyriešený
30. december 2022

Odpoveď samosprávy

Martin,
ďakujeme za aktualizáciu podnetu.
Kto? Slovenský vodohospodársky podnik
Kedy? 2022

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Bratislava-Petržalka

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania