Smetisko na Bočnej ulici v Trnávke

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Ružinov

V riešení
meno
Anonymný užívateľ 07. novembra 2011

Na Bočnej ul. priamo pri ceste, kadiaľ denne prejdu stovky áut, vzniklo smetisko s rôznym odpadom. Máme strach z prítomnosti hlodavcov a šírenia epidémie, nakoľko tam ľudia hádžu čokoľvek.

09. november 2011

Michal Drotován

Dobrý deň,

ak by ktokoľvek uvidel v tejto lokalite alebo v akejkoľvek inej lokalite v Bratislave, ako sa niekto zbavuje odpadu v rozpore so zákonom o odpadoch 223/2001 Z.z., a bude mať možnosť toto vykladanie zdokumentovať fotoaparátom - napr. odfotiť si pri vykladaní ŠPZ auta a pod. - poprosím Vás zaslať túto fotodokumentáciu príslušnému Miestnemu úradu alebo priamo k nám na Obvodný úrad životného prostredia v Bratislave - kontakt: [email protected].

Ak by v tomto prípade bol zistený vinník, tak by to musel odpratať na vlastné náklady v prípade väčšieho objemu a škody by bolo možné danú osobu aj stíhať za prečin neoprávneného nakladania s odpadmi (§302 Trestného zákona 300/2005 Z.z.).

Podnety od občanov a ich fotodokumentácia nám pomáha pri zisťovaní vinníka - ináč je prakticky nemožné zistiť vinníka, ak sa nejedná napr. o jeho osobné veci (obálky s menom a pod.) a teda daný odpad je ťažko identifikovať. Potom sa odstráňujú skládky na náklady daňových poplatníkov a teda sa na to odstraňovanie skladajú všetci - tieto peniaze by sa dali využiť skutočne rozumnejšie.

Michal Drotován
prednosta Obvodného úradu životného prostredia v Bratislave
09. november 2011

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

vieme o tomto probléme, pred niekoľkými dňami sme urobili miestnu obhliadku. Odpad je na súkromnom pozemku, preto ich nemôže upratať mestská časť. Majiteľov sme vyzvali na zrealizovanie oplotenia a odpratanie odpadu. Zároveň požiadame mestskú políciu o častejšie kontroly v tejto lokalite, pretože odpad vzniká aj kvôli bezdomovcom, ktorí sa tu združujú.

MČ Ružinov
09. november 2011

Anonymný užívateľ

Príklad podnetu so zachytením pôvodcov:

http://bit.ly/rxMfCW - na poslednej fotografii je zachytené EČ vozidla pôvodcu skládky odpadu, kompetentná samospráva s tým nič nespravila, resp. nemáme o tom žiadnu vedomosť (podnet bol samozrejme nahlásený štandardnou cestou ako každý iný podnet).
10. november 2011

Michal Drotován

Dobrý deň,

budem viac sledovať túto stránku a podobné podnety budeme riešiť. Viete o tom prípade v DNV, na ktorý odkazujete, aj jeho súčasný stav?
Či sa tam daný odpad nachádza stále alebo nie - ak áno, tak začneme konanie voči majiteľovi toho auta, ak nie, tak bol pozemok uvedený do pôvodného stavu a teda by bolo konanie bezpredmetné.

Ďakujem za informáciu

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania