Verejné osvetlenie Pračanská ul.

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

V riešení
meno
Martin Bak 14. októbra 2014

Dobrý deň
Pračanská ul. v úseku od ul. Pri Mlyne po Čierny chodník, na rozdiel od úseku od ul. Čierny chodník po Uhliskú ul. má verejné osvetlenie len na jednej strane (od ul. Pri Mlyne po ľavej strane).Na druhej strane verejné osvetlenie nie je vybudované a táto časť ulice a chodník sú neosvetlené resp. osvetlené nedostatočne svetlami z druhej strany ulice, pretože v stredovom páse je na niektorých miestach vysoká, neudržiavaná zeleň.
Plánuje MiÚ realizáciu chýbajúceho osvetlenia? Ak nie, uvítali by sme zaradenie realizácie do plánu aktivít čím skôr.
Medzičasom prosíme o orezanie zelenie v stredovom páse, jednak kvôli svetelnosti a jednak aj z estetických dôvodov.
Za skoré vybavenie vopred ďakujeme.
S pozdravom
Mgr. Martin Bak

28. október 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za podnet.

Po Vašom podnete naši pracovníci z oddelenia životného prostredia a hospodárskej správy vykonali obhliadku zelene v deliacom páse na Pračanskej ul. medzi ul. Pri mlyne a ul. Čierny chodník. Zistili, že je možné skrátiť kroviny v deliacom páse cca o jeden meter. Skrátenie krovín bude vykonané pri poslednej kosbe Pračanskej ul. Predpokladaný termín do konca mesiaca október.

Čo sa týka verejného osvetlenia, náš pracovník ma po obhliadke rozvodov verejného osvetlenia informoval, že „rozvody verejného osvetlenia a svietidlá sú umiestnené spolu s rozvodmi NN (nízkeho napätia) na stĺpoch NN na obidvoch stranách, takéto riešenie je v úseku medzi ulicami Uhliská a Čierny chodník. V úseku medzi ulicami Čierny chodník a Pri mlyne je rozvod NN len na jednej strane, a preto aj orientácia verejného osvetlenia len na jednej strane. Taktiež NN prípojky k jednotlivým užívateľom sú vyhotovené samonosným káblom s nepravidelným rozmiestneným stĺpov. Vzhľadom na skutočnosť, že mestská časť nie je vlastníkom verejného osvetlenia, jedná sa o cudzí majetok. Vlastníkom verejného osvetlenia je Hlavné mesto SR, ktorý prevádzkuje verejné osvetlenie cez odbornú firmu Siemens, a preto predpokladáme, že táto firma garantuje riadnu funkciu verejného osvetlenia a osvetlenia na priľahlých priestoroch.“

Ale ako mestská časť môžeme iniciovať doplnenie verejného osvetlenia, ak jestvujúce nestačí.

Zatiaľ veríme, že pomôže skrátenie krovín o 1 meter.

S pozdravom

Ing. Ján Mrva, starosta
28. október 2014

Mgr. Martin Bak

Dobrý deň p. starosta
Jestvujúce osvetlenie len na jednej strane ulice je nedostatočné, najmä v hmlisté, daždivé dni, ako práve v tomto období. Stačí sa prejsť neosvetleným úsekom ulice po 16 hod., rozdiel je zrejmý.
Skrátenie krovín o 1 m nebude postačovať, pretože kroviny sú značne prerastené a bránia tak osvetleniu pravej strany ulice z lámp umiestnených na ľavej strane ulice. Kroviny je potrebné zrezať do výšky cca 120-150 cm, čo je zhruba výška udržiavaného živého plota (chcem veriť že to bola primárna funkcia ich výsadzby). Takáto výška je teda estetická a zároveň, čo je dôležitejšie v tomto momente, necháva dostatočný priestor pre spomínané presvetlenie druhej strany ulice. Skrátenie o 1 meter nebude podľa môjho názoru praktické ani estetické.
Domieval som sa, že ak je MČ správcom komunikácie, zodpovedá aj za jej komplexnú funkčnosť, súčasťou ktorej je bezpochyby aj osvetlenie. Preto prosím iniciujte doplnenie, a to nielen na Pračanskej, ale aj v iných úsekoch (napr. ul. Pri Mlyne od posledného domu po žel.priecestie je absolútne neosvetlená).
S pozdravom
Mgr. Martin Bak
29. október 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

čo sa týka orezu krovín na Pračanskej, ich skrátenie bolo konzultované s pracovníčkou oddelenia životného prostredia, kde stanovisko k skráteniu krovín bolo bez výhrad, avšak orez stromov sa dá robiť len vo vegetačnom období t.j. po 1.4.

Orezy krovín, ktoré robia naši pracovníci, vedia urobiť len čiastočne, to, čo vedia urobiť zo zeme. Na ostatné skrátenie je treba techniku, ktorou MČ Bratislava – Vajnory nedisponuje.
Ako ma informoval vedúci hospodárskej správy, uvedená problematika bola medzitým prekonzultovaná aj telefonicky s Vami a osobne aj s Vašou manželkou.

Riešenie je teda nasledovné: vlastnými silami a prostriedkami sa budeme snažiť zabezpečiť maximum orezu krovín do výšky 1 – 1,5 m. Ostatné práce odkonzultujeme s firmou, ktorá robí pre nás ďalšie práce, kde dohodneme aj termín aj požadované prostriedky.
Čo sa týka osvetlenia, budeme ho riešiť koncepčne. Na Magistrát sme už nahlásili viacero podnetov ohľadom doplnenia osvetlenia vo Vajnoroch. Všetky ďalšie požiadavky sa zosumarizujú a pošlú Magistrátu na riešenie.

Ďakujeme za pochopenie.

S pozdravom

Ing. Ján Mrva, starosta
29. október 2014

Mgr. Martin Bak

Dobrý deň p. starosta
Ďakujem za odpoveď, súhlasím.
Áno, volal som na úrad v tejto veci, prišlo mi to rýchlejšie a praktickejšie, chcel som zároveň poďakovať vedúcemu hosp.správy za rýchle upratanie Koniarkovej ul. od napadaného lístia.
Všetko dobré prajem.
11. november 2014

Martin Bak

Dobrý deň
Zeleň v stredovom páse bola orezaná len do polovice v časti medzi ul. Pri Mlyne a Čierny chodník (po č. 63), od polovice minulého týždňa sa práce zastavili a nepokračujú.
Prosíme o doriešenie podnetu a pri tejto príležitosti aj o odvoz lístia, ktoré sme pri nezrezaných kríkoch pri svojpomocnom čistení krajnice nazbierali.
S pozdravom
Mgr. Martin Bak
12. november 2014

Odpoveď samosprávy

Vážený pán Mgr. Bak,

na základe Vašej urgencie dokončenia orezov stredovej zelene na Pračanskej ul. si Vám dovoľujem oznámiť nasledovné. Mestská časť Bratislava – Vajnory zabezpečuje pomerne široký rozsah aktivít, ktoré musí zabezpečiť s tým istým počtom pracovníkov. Z dôvodu potreby sprevádzkovania ľadovej plochy, ale aj príprav volieb, sme boli nútení načas prerušiť orezávanie vzrastlej zelene. Predpoklad pokračovania orezávania druhej časti ulice je v druhej polovici budúceho (47.) týždňa.
Čo sa týka odvozu lístia, tento zabezpečíme v priebehu zajtrajška.
Ďakujeme za trpezlivosť a pochopenie.

S úctou

Ľubomír Krištofič
Vedúci oddelenia HS, NHIM, IHM

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania