Sivosť Štúrovej ulice v priebehu rekonštrukcie

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Uzavretý
meno
rakytnica 16. októbra 2014

Dobrý deň,

môj podnet sa netýka ani tak priebehu rekonštrukcie, ale zarazilo ma cestou po Štúrovej ulici, aká sivá ostala. Bez farieb, iba pletivo, ktoré ohraničuje stavenisko a rozkopanú ulicu.

Rada by som mestskej časti BA-Staré Mesto navrhla, aby na pletivo boli osadené buď siete, plachty alebo plátna, ktoré by boli esteticky krajšie. Môj návrh ďalej spočíva v tom, aby Staré Mesto napríklad "zvolalo" študentov umeleckých smerov a žiakov základných umeleckých škôl z okolia, ale aj graffitti "umelcov", aby pomaľovali tieto plachty alebo iné ochranné prvky, ktoré by sa dali pripevniť na ploty, a prechod po chodníkoch popri stavenisku by nebol až taký sivý a depresívny.

Myslím si, že plachty nie sú veľká investícia a decká zo škôl by ich rady pomaľovali aj celkom dobrovoľne a pomohli tak skrášliť dočasnú a nepiaznivú situáciu v Starom Meste. Je to miesto, kde denne chodia nielen pracujúci ľudia či študenti, ale aj mnoho turistov. O to viac, že prichádza jeseň a zima, kedy už počasie tiež nebude také slnečné a aj zeleň stratí svoju farbu a bola by škoda nechať absolútne centrum úplne zosivieť.

Poprípade, ak by sa Staré Mesto odvolávalo na nedostatok kompetencie v tejto záležitosti, bola by som rada, aby túto záležitosť posunulo, resp. navrhlo investorovi vykonávajúcemu rekonštrukciu a výkopové práce.

Ďakujem za kladné vybavenie podnetu.

S pozdravom
Obyvateľka Bratislavy študujúca na neďalekej univerzite.

17. október 2014

Katarina Majercikova

Plachty? Vsak to bude robit taku tmu v tej ulici a navyse to bude vyzerat ako v Kocurkove.
17. október 2014

tiež študent

vskutku dobrý nápad , keď už bláznenie , tak už poriadne . Povedal by som že takmer úplne zbytočný podnet...ach , keď Vás iba toto trápi...
17. október 2014

cccc

cha-cha
17. október 2014

rakytnica

Vďaka vám za názory, avšak mne to stále príde ako dobrá idea trochu spestriť stavenisko v centre Starého Mesta, aby nebolo také pochmúrne a "špinavé" len preto, že sa pozriem cez sivé drôtené ploty na prach a trčiace kanále.

Dovolila som si inšpirovať sa zahraničnými mestami (Berlín), kde napr. pri konštrukcii nového metra celé stavenisko bolo ohraničené síce plotom, ale pestrým a farebným.

Pre vás som vyhľadala niektoré podobné prípady, že to nemusí výlučne stmaviť ulicu. A po tme vám to bude aj tak jedno ;)

Pomaľovaný plot v Helsinkách - http://komitu.blogspot.sk/2010/09/painting-bamboo-jungle-to-construction.html

Kvetinkový plot v Denveri - http://www.ladiesfancyworksociety.com/flower_fence.html

A dokonca Európska Centrálna Banka vo Frankfurte povolala miestnych umelcov, aby plot okolo staveniska pomaľovali - aj keď drevený. http://www.newyorker.com/business/currency/when-street-art-meets-high-finance

:)
17. október 2014

andrej!

to je zbytocne
17. október 2014

kontrolor

Ja by som tam nic nedaval, takto aspon pekne vidno v akom je to stave. Hadam to tam len nebude rozkopane este cely rok 2015 ? ci?
17. október 2014

tiež študent

to rakytnica : nič proti Vášmu nápadu , ale ten terajší plot má aj niekoľko výhod - aspoň vidieť , že sa na stavbe pracuje/nepracuje ( sme na Slovensku ), keby bol niečím prekrytý , budú sa robotníci zašívať a nebudú v oku okoloidúcej verejnosti. Okrem toho sme v Bratislave , skúsme teda na ten plot niečo dať : 1, nebude to možno v súlade so stavebným poriadkom , 2, uvedené veci s veľkou pravdepodobnosťou zmiznú alebo budú ničené ( otrhávané alebo inak poškodzované verejnosťou ) 3 , takže čo tým vlastne dosiahneme ? pravdupovediac asi nič , a skrášlenie mesta už vonkoncom nie .
17. október 2014

andrej!

cize podnet je zbytocny!
17. október 2014

varan

V prvom rade by nebolo zbytočné prekrytie či rovno nahradenie pletivového plota (o.i. velmi provizórneho) s velkými okami a fugami zo zdravotných dôvodov. Ale tu nás asi väčšinu obyvatelov naučili nezodpovední zodpovední, že v Ba sa zásadne ani hlučnosť, ani prašnosť nemeria. A tak sa ani žiadne opatrenia na ich znižovanie nepodstupujú, a vedené stádočko je s takýmto stavom spokojné. Tu bude istotne prašnosť prekročená nad zdravotnú normu po väčšinu času (vietor, sucho,..) a je fakt že je deprimujúce pozerať sa na ďalšiu neodsýpajúcu stavbu/rozkopávku z bratislavskej kolekcie.
To že tam niekto pracuje, si predsa prípadný kontrolór z ľudu vie overiť pozretím ponad plot (pomôže rabak, hliníkový rebrík, bednička, nadskok, pozretie sa z obloka prilahlých budov prípadne len započúvanie sa do pracovného ruchu [pomôcka: 1) za plotom je ticho = nikto nič nerobí; 2) za plotom je niečo počuť = je tam krátkodobo nahnaný kolektív pár zamestnancov na simulovanie postupujúcich prác; 3) je tam rachot = niečo tam robia].

Nápad je to dobrý, ploty sú predsa rôzne, aj také praktické zabezpečujúce dodržiavanie prípustných noriem prašnosti (buď, plastové, alebo nejaké tkaniny, dokonca farebné a s nápismi, niekedy aj čiastočne priehladné), alebo i ďalšie ako navrhuje pisatelka.

A ak by náhodou Úrad verejného zdravotníctva znova raz prekvapivo skonštatoval že normy prašnosti sú aj tu v poriadku, tak iste by nikoho nepotešilo obdržať závanom plnú hubu a oči prachu neznámej konzistencie (ako sa často stáva kdekolvek v tomto meste už pri strednom krátkodobom nápore vetra).

Takže iným, vhodným oplotením sa dosiahne minimálne presne tolkoto významných posunov, ako som tu musel pre nevedomých v príkladoch rozpísať.
Akurát toto mesto už dlhší čas nemá úroveň - ani zodpovedných predstavitelov (minimálny výkon a požiadavky na čokolvek), a často ani obyvatelov (vlastných či dochádzajúcich) - a tak postupne s úpadkom ďalšie masy degenerujú a nevidia prínos zmien ani tam, kde sa doslova žiadajú (prakticky, aj predpisovo).
18. október 2014

mudrc

podnet je nadbytocny!!!!!!!
19. október 2014

ivan

Aby to tam bolo veselé navrhujem na plot zavesiť najrôznejšie figúry. V životnej veľkosti, ba priam donedávna živé.Na začiatok- figurína , dajme tomu, ftáčnik, andrássy, štepán, rossová, kim ir fic, pre menej otrlých, kaliňák ,gašpar, na rozveselenie , koliesík, laššáková, atď. ,fantázii sa medze nekladú. To by bola atrakcia, ulica by ožila, aj turisti by iste došli.Či?
19. október 2014

adam

skraslit by sa to dalo!
20. október 2014

Sanches

Ivan dal pokoj s tymi gasparmi. Staci ze ohavia mestou svojimi podobami na bilbordoch.
20. október 2014

adam

cha-cha!
23. jún 2019

Martin Uváček

Ulica je už dávno hotová.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania