Túlavé mačky na Fedinovej ulici

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Vyriešený
meno
Edo 18. októbra 2014

Dobry den,
chcel by som upozornit ci nahlasit tulave macky. Je to na Fedinovej ulici č. 3 oproti materskej skolke. Denno denne tulave macky vysedavaju na cestach a chodnikoch, niekedy je ich viac ako 2 a ani sa vobec neboja ludi co chodia okolo nich v bezprostrednej vzdialenosti. Bud su na ludi uz zvyknuti a teda su tam uz dlhu dobu alebo su chore. Moze sa stat ze skoncia pod kolesami auta alebo budu nadalej roznasat choroby na ludi. Trebalo by to niekde nahlasit ale neviem komu.

18. október 2014

Ernest H.

a ake choroby? Ak ich neolizujete tak ziadne . Budte radi ze tam su, inak by tam sedavali potkany a ina haved !
18. október 2014

Milka D.

nemáte občan iných starostí?nechajte tie tvory žiť,evidentne nikomu neubližujú,a áno lovia inú hávedˇ!
18. október 2014

rotel

Hlavne že psy nemajú choroby; na rozdiel od mačiek sú naopak častým zdrojom strachu pre ich agresivitu, ich sklony k napádaniu ludí (a ich domáce zvery), žiadne vodidlá či náhubky... a popritom neprinášajú žiadnu všeobecnú užitočnosť pre človeka (ako býva lovenie premnožených potkanov, myší, iných hlodavcov,...).
Ten pán (či chlapec) Edo by sa mal ešte zamerať aj na vtáky, hmyz, mikroorganizmy, akékolvek iné zvieratá ktorým mestský človek zabral miesto na život, a mal by požadovať prinajmenšom ich vyhladenie napalmom tak, aby v meste ostal len betón, človek, pes a potkany.
Naozaj škandál, niektoré mačky sa človeka neboja (!), čo sa prejavuje ich nerušeným pokračujúcim sedením na múriku, či tráve (na rozdiel od útočenia tesákmi hroziaceho nielen od túlavých psov, ale najčastejšie od tých, čo majú svojich majitelov).
Nechápem tento pohon zameraný z ríše zvierat, práve na mačky.
Premnoženie mačiek som v tomto meste za celá roky ešte nevidel. Ale pozor, nastáva zmena smerom k evakuačnému k poplachu, lebo "niekedy je ich viac ako 2"...
A ešte je tu jeden tvor, ktorý roznáša choroby, skúste hádať o aký druh ide: pohybuje sa v obchodných centrách, čakárňach, v prostriedkoch hromadnej dopravy, v stravovacích zariadeniach, na pracoviskách.
Takže všetkých čo práve roznášajú choroby, asi treba podla nadhodenej logiky preventívne vyhubiť.
18. október 2014

nik

no horsie je ked tie macky chodia spinit do detskych pieskovisk, ktore nie su prikryt,e lebo na to nie su peniaze. A ked dieta dostane toxoplazmozu asi nech trapi iba jeho rodicov...
18. október 2014

Edo

KED VAM TIE MACKY NEVADIA PRECO SI ICH NEVEZMETE DOMOV?
18. október 2014

Julie

Sloboda zvierat nie tak davno v TV hovorila, ze poulicne macky choroby neroznasaju, ze je to vymysel modernej doby. Staci sa mackam vyhybat a je to.

Co sa tyka deti, treba na ne proste davat pozor. Osobne si myslim, ze pieskoviska su uz same o sebe hygienicke zavadne i bez "pomoci" maciek a psov. Dazd splachne zo vzduchu mozno este horsie veci, nez si myslime...
19. október 2014

Jaja

Mačky neroznášajú choroby, práve naopak likvidujú hlodavce. Mačka to robí bez toho, aby sa musel rozhadzovať jed. Jedom na potkany sa väčšinou otrávia zvieratá, ktoré človeka neohrozujú. A ak niekto chce niečo robiť s túlavými zvieratami, tak ich netreba vyhadzovať na ulicu, aby neboli premnožené treba ich dať sterilizovať a nie je od veci si ich adoptovať. Mačka je vhodná aj ako spoločníčka napr. k deťom, osamelým ľuďom, starším ľuďom a vôbec k ľuďom, veď preto sme si ju domestikovali.
19. október 2014

Ľudka B.:

Mačka nie je žiadna vec, je to živý, užitočný tvor odkázaný na nás ľudí, a tak sa treba o ne postarať. Nemusíte ich zbožňovať, stískať, len ich nechajte prosím na pokoji, neubližujte im. Sú tu ľudia s dobrým srdcom, rozumom, úsudkom a tým im pomôžu. Mačky som vždy kŕmila, kŕmim a budem kŕmiť, pretože by si hľadali potravu po kontajneroch a keď by večer dáka mačka z kontajnera vyskočila, tak to by som sa riadne zľakla a už len potom by boli choroby. Zároveň sa starám o ne aj po zdravotnej stránke, odčervujem ich, v spolupráci s OZ štepíme a dávame sterilizovať. Bývame pri potoku a živého potkana som veru nevidela, zabitého áno. Teraz sú už moderné kryté pieskoviská alebo ohradené, závisí od obce ako jej záleží na svojich občanoch a ako sa stará o nich. Plachta na pieskovisko nie je veľký náklad pre obec a ani príspevok na sterilizáciu mačky nie je veľký náklad, len treba chcieť a spolupracovať s OZ
19. október 2014

Kateřina Javorská

Zmienili ste niekoľko problémov. Prvým sú mačky na ulici. Zväčša sa tam ocitli pretože ich, príp.ich otca, mamku niekto vyhodil nekastrovaných. Rozmnožili sa a budú v tom pokračovať, ak im v tom niekto - rozumný človek - nezabráni. Kastráciou! Po druhé - desinfotmácie!! Mačky neprenášajú choroby. Fáma o toxoplazmóze je nebezpečný precedens, aby ich ľudia týrali a hubili. Na to, aby ste dostali toxoplazmózu by ste museli zjesť mačací trus! Po tretie: Mačky - ak sú zdravé - sú skvelou zdravotnou políciou. Udržiavajú totiž ako každý predátor rovnováhu v prírode. POkým sme mali mačky pri našom paneláku, nebol tam jediný potkan. Keďže sa tak vlastne starajú o nás, je na nás, aby sme sa starali o nich. S pomocou dobrovolníckych organizácií, alebo aj na základe zbierky v dome ich dať odčerviť, zaočkovať a predovšetkým kastrovať. A na zimu im zabezpečiť miesto na spanie a stravu. Mačka aj keď je sýta, neprestane poľovať! Osvietené samosprávy intenzívne komunikujú s útulkami a podporujú rozumné prežívanie mačiek pri našich domoch. Zle fungujúce samosprávy mačky hubia, trávia (Vraj na hlodavce - a čo tie ježky veveričky a iné tvory, které takisto zožerů návnadu? O psíkoch ani nehovorím!!) ašíria desinformácie. Tým sa zároveň starajú o to, aby sa v ľuďoch pestovala nenávisť, arogancia až agresivita. Človek je síce pán tvorstva, ale mal by to využívať, nie zneužívať!
19. október 2014

Miso

Ja chcem nahlasit "Eda" ktory sa pohybuje po Fedinovej ulici. Siri strach z chorob maciek. Problematike sa nevyzna. Nesleduje genezu problemu , ktora zacla u nezodpovedneho majitela, ktory macku vyrazil na ulicu a konci hlupymi ludmi ,ktory nerozumeju ,ze vykastrovana macka na ulici je nieco ,ako jedove navnady v pivniciach domu.
19. október 2014

irenalorencova

preber sa clovece chorý si ty co su to za somariny a pieskoviska prestudujte si pani zlata ako sa toksoplazmou nakazite a že po tych pieskoviskach potkaniky chodia to je lepsie že a vy druha mudrlantka ze nech si ich zoberieme domov ked nam nevadia ja take z ulice už doma mam a preco su vonku?kvoli takym ludom ako ste vy aj macky aj ine tvory boli stvorene aby žili nie len primitíny ludia ako stevy a to vase zmýšlanie je mi na grc z vas
19. október 2014

Mima

Pomoooc zase niekto videl macku na ulici!
Macky na ulicu jednoducho patria, na dedinach to nikomu ani netrkne, to len v mestach by mali zrejme mali zit v kanaloch, aby ich nahodou nezbadal nejaky clovek, lebo hned je velky problem na svete.
Macky ak su chore, trpia chorobami prenosnymi na macky a zvycajne tie macky uhynu. Tieto vyzeraju velmi zdrave a to ze nie su plache neznamena ze su nakazene. Kazdemu vadi toxoplazmoza a nadava na macky, pritom konzumuje bravcove maso, co je najvacsim zdrojom nakazy.
V Petrzalke skor ako s mackami je problem skor s nezodpovednymi majetelmi psov, ktori vidia len toho svojho psa a nerespektuju nikoho a nic okrem seba a svojho milacika. Ziadne voditka, nahubky, nic. Nie je problem stretnut po sidliskach majitelov aj s 5 volne venciacimi sa psami, ktori samozrejme reaguju uplne inak ked su vo svorke, ako ked nie.
Ja chapem, ze nie vsetci musia milovat macky. Uplne staci, ked ich nechaju na pokoji zit
Co sa tyka Bratislavy, konkretne Petrzalky, tu vykonavali kastracie uz viacere obcianske zdruzenia. Ale jedine SZ ma zmluvu s mestom na preplatenie kastracii feralnych maciek. Staci poziadat o ich odchyt na magistrate. SZ vsetko zabezpeci a po kastracii vrati macky na povodne miesto. Vsetko sa da riesit, len treba chciet.
19. október 2014

Veronika Mrackova

som si to vsetko pricatala a prisla som na to, ze mnohi ludia si mylia sidlisko s dedinou. Na dedinach su macky uzitocne pretoze chrania polia, urodu od mysi hlodavcov. Ale na sidlisku nemame polia, stodoly a ani sklady, sypky. Ludia ich v ramci dobreho pocitu nakrmia ale uz viac sa o nu nestaraju. Dat ju prec nie je spravne takze kazdy kto ma proti tomu nieco je zly. Vy co tu vsetci ochranujete macky ste iba sebci. Nechcete sa ich ani vzdat ani ich opatrovat doma. Pritom macky rovnako ako pes je ovela cistotnejsia a vychovanejsia a moze byt doma cely den. Vykastrovat a vyhodit na ulici gratulujem sa risenie. Tu nie je problem v mackach ale v ludoch, vo vas.
19. október 2014

Zuzu

ja chcem zas v Petržalke viac mačiek. Viac stromov, viac kvetov, skrátka živú prírodu. Aj ten betón sa dá skrášliť a zútulniť zeleňou. Mačky sú úžasné stvorenia, ktoré ničia hlodavce. Stačí ich kastrovať a kŕmiť. A tá mačička na obrázku vyzerá v perfektnej kondícii. Dokedy tu budeme všetci obeťami indivíduí, ktorým vadia mačky, stromy, labute, vtáčiky, dokonca deti? Vám netrhá srdce keď vyrúbu strom lebo niekomu vrhá tieň do okna? Prečo si nevymení byt s niekým, kto sa ráno rád zobudí na štebotanie vtáčikov a nejde bývať na vyššie poschodie? Ja som 19 rokov mala izbu pred ktorou bol strom a bolo to krásne, nechodila som na mestský úrad, nech mi povolia ho vyrúbať, ako som to videla pred časom tu v Petržalke.
Mačky ničia hlodavce, ktoré môžu byť mimoriadne útočné, roznášajú choroby a množia sa neuveriteľnou rýchlosťou. Pieskoviská treba prikrývať, to je snáď každému jasné. A nielen kvôli mačkám. A že nie sú peniaze? To sa medzi rodičmi postávajúcimi okolo pieskoviska nenájde ani jeden kutil, čo zbúcha niečo čím by sa to prikrývalo? To snáď ľudia čakáte, že veci sa spravia samé od seba?
A čo je čudné na tom, že sa mačky neboja ľudí? Tisíce rokov žijú v blízkosti človeka. Niektoré pouličky sú plaché, niektoré prítulné, tiež majú svoje povahy a skúsenosti s ľuďmi a psami. To ešte neznamená, že by boli choré. Prítulnosť mačky nie je známkou choroby. Autor mal rovno napísať, že mu mačky vadia ako také a nevymýšľať si tu nezmyselné teórie o prítulných chorých mačkách. Navyše veľká časť petržalských mačiek je už kastrovaná, je stále viac ľudí, ktorí sa o mačky na uliciach starajú, s takýmito útokmi voči zvieratkám, do ktorých investujeme čas a peniaze nám len pľujete do tváre. Autor evidentne o mačkách nič nevie, len ich videl na ulici a teraz sa domáha riešenia od samosprávy, pritom je kopa ľudí a občianskych združení, ktorí sa mačkám aktívne venujú, nevypisujú sťažnosti a najmä: vedia čo robia.
19. október 2014

Juraj Elias

Toto je naozaj uz otrepane. Netreba sa nicoho bat. Macky tu boli vzdy a aj budu. Alebo chcete radsej potkany? Jedine co by mohla Petrzalka spravit je vyclenit peniaze na kastracie. To by som bol vsetkymi desiatimi za. Nie je dovid na ziadnu paniku. Macka bola vyhodena nejakym nezodpovednym Petrzalcanom. Preto sa neboji. Ja zijem od narodenia v Petrzalke a od malicka som vedel kde su tulave macky. Chodil som sa s nimi hravat. Mam 35 rokov a ziadnu chorobu. A to vtedy bola aj besnota ktora ale v Bratislave uz niekolko rokov nie je. Takze prestante burcovat ludi lebo je to naozaj len skodu. Radsej treba deti vychovavat k ludskosti. Tam treba minat energiu.
19. október 2014

EVA BURYOVA

Dokonca lekár odporúča mať mačičku doma k deťom,aby si budovali imunitu.
A aké choroby?tá mačička je veľmi zdravá ty........veď Vás tam za chvíľu zožerú potkany,číňania sa o to postarajú.
19. október 2014

Julie

Vacsina ludi by len vsetko chytala a zabijala. Ale potom sa veselo chodime pozerat na par exemplarov do ZOO, a tvarime sa, ze je nam ich luto. Ale vacsinu pozabijame my, alebo umrie vdaka nam ludom. A to sa netyka len obycajnych maciek...
19. október 2014

Verča

Edo a čo ti tie mačky spravili, že ti vadia? buď rád, že ti myši a potkany nekrižujú cestu domov.
19. október 2014

mim

az 2??? DVE??? my tu mame koloniu 20 maciek a nastastie sme natolko inteligehntni, ze vieme posudit, ci a ako poulicna macka dokaze preniest chorobu na cloveka. Vazeni pane, najprv treba nastudovat ako to s mnackami v skutocnosti je. Dalsia vec je, ze ak tuzite po premnozeni potkanov a mysi v okoli skolky, nech sa paci..
19. október 2014

mim

edo, a ked Vam tie macky na ulici tak vadia, tak preco si ich nevezmete domov Vy? My vsetci uz ich mame viac ako dost a tiez sme ich zachranili z ulic, kam sa dostali vdaka nejakemu dvojnohemu petrzalskemu skodcovi.
19. október 2014

Lita

tak ja by som snad aspon jeden komentar za vsetky...ale prosim dokladne precitat cely clanok..inak to nema vyznam.Rozumny clovek to pochopi


http://prievidza.sme.sk/c/6371354/prievidza-zredukuje-pocet-tulavych-maciek-chce-to-spravit-humanne.html
19. október 2014

editas

Denne okolo vás chodia ľudia, ktorí majú 100x viac chorôb - aké choroby prenášajú mačky. Aj o holuboch sa to hovorí - poznáte niekoho kto sa nakazil od holuba? Skôr je to aktivity deratizérov, ktorí ich kántria pre vlastný zisk.
19. október 2014

LuciaB

Ludia, viete ako milin ludi v amerike dostali toxoplazmozu? Krajali si salatik, paradajky, papriky....na tom istom drevku, ako krajaju maso! a potom obvinili macky! Teraba mat specialne drevko na maso a specialne na zeleninu.
Navyse vela nemoci prenasaju hlodavce, ktore skacu po kontajneroch, behaju kanalmi a zumpami a potom nemaju problem navstivit nase domacnosti, pobehat po nasich spajzkach....co to ochutnaju...Macky nas tisicrovia ochranuju a za to s im v starom egypte dostalo vysokych poct. Naopak, v stredovaku, kedy boli uznane za pomocnicu diabla bola natolko zdecimovana jej populacia, ze sa potkany premnozili a po eurobe zurili epidemie moru...Epiemie sifilisu vsak neprenasali ...tu si rozdavali medzi sebou ludia sami.
Takze.......
20. október 2014

Ada S

Vazeny pan starosta, na tuto opoved som velmi zvedava. Edo asi potrebuje lekarsku pomoc, macicky len financnu. A rovno by ma zaujimalo, preco si Magistrat ceni zivot maciek len na trapne 2 Eura. Kedze SZ dostava za zber kadavra 6 a za kastraciu poulicky 8 Eur, uz sa nedivim, ze sa im do toho moc nechce. Ani tomu, ze od nich macky zahadne miznu.
20. október 2014

mňau mňau

všetci čo tu tak milujete mačky , zoberte si jednu k sebe domov a máme po probléme . Odporúčam Vám , aby keď budete v lete najlepšie spať s otvoreným oknom , aby Vám tam tieto milé stvorenia mraučali , keď sa do nich kocúr potrebuje opäť dostať . Hovoríte tu o potkanoch , áno mačky síce potkany a myši všeobecne chytajú , avšak väčšinou vtedy keď musia . Sporadicky mačka aj potkana/myš zabije , avšak keď je pravidelne kŕmená , tak ho bumužiaľ nechá tak...Áno , potom ich musia odpratať ľudia , ktorí ich pri venčení psa nájdu . Ku kastrácii , mali sme podobný problém , všetky mačky v našom okolí prišla odchytiť pani z Rakúska ( SZ sa veľmi nechcelo ) , všetky boli aj vykastrované , mysleli sme si , že je pokoj . Čuduj sa svete , onedlho prišli ďalšie mačky , a samozrejme , kotí sa to ďalej . Ešte raz : ak Vám teda mačky naozaj nevadia , zoberte si ich domov , tam ich kŕmte , starajte sa o nich a hlavne budte v pohode . Toľko "odborníkov" v jednej diskusii som dávno nevidel . Za starých čias tu toľko mačiek nebolo , naši dedovia ich strielali priamo z oknien svojich domov , čuduj sa svete , nikomu to nevadilo , príroda bola v rovnováhe a všetko fungovalo...nehovorím , že som zástanca streľby na ulici , len hovorím ako to bolo...Prajem všetkým pekný slnečný deň :)
20. október 2014

Julius

Mňau mňau mi hovori z duse, tolko ochranvcov zvierat, som nevedela ze v Petrzalke ich tolko zije. Sak ked ich prejde auto tak budu nariekat nad mackami. Pokial tie macky niekto krmi tak tie macky su teda jeho a nech si ich bere domov. Pokila ich neprikrmuje nikto uplne na ich dlabe tak by mali vsetci byt ticho a nechat to na mestu aby to vyriesilo. Urcite nie je vporiadku aby v meste kde nie su polia behalo a zdrzovalo sa tolko macie ci uz roznasaju chorobu ale len niekto nema srdce ze sa o ne postara ale je tak pokrytecky ze ich neda vonku. Sak pridu mrazy tak aj tak pokapu. A potom mozu mily ochrancovia vypisovat.
20. október 2014

Julie

"V meste" mozno polia nie su, ale okolo mesta je ich dost. Hlavne v okoli Petrzalky, od Rakuska. Kedysi boli polia skoro v centre Petrzalky, na miestach dnesnych obchodov na Panonskej. Ale kto ma kratku pamat, alebo tu nebyva od zaciatku, to samozrejme nemoze vediet ze:)

Urcite sa tu nikto nehraje na velkeho ochrancu zvierat, ale su aj ludia, ktori nemaju vsetko na haku. Aj ludi je na planete uz privela, a nejdeme ich strielat.
20. október 2014

Flego

Ak je na obrázku skutočne mačka, ktorá je predmetom príspevku, tak môžem smelo predpokladať, že jej nič nieje. Má čistý ňufáčik, čisté jasné oči, čisté uši, čistú lesklú srsť, dobrú postavu, vidieť že je dobre živená. Možno sa to niekomu nezdá, ale mačka človeka k životu nepotrebuje. Ak mačky nie sú premnožené a majú dostatočne veľký revír, tak aj v meste si nájdu dostatok hlodavcov. Zima im nevadí, sú veľmi vynaliezavé a vždy si nájdu teplý úkryt. Stačí ich jednoducho nechať na pokoji, oni sa už o seba postarajú.
20. október 2014

Kateřina Javorská

ZJavuje sa tu veľa desinformácií, zrejme od ľudí, ktorí mačky nepoznajú. Mačka neprestane loviť, len preto, že je kŕmená. Taksito nosí myši a potkanov. Nie každý i mačku môže, alebo chce zobrať domov. Ja mám štyri mačky doma, sú to šľachtené zvieratá s PP a už žiadne ďalšie zveira mať nemôžem. Vysvetľovanie by trvalo dlho a asi by ho pochopili len tí osvietení. Okrem toho sa starám o 6 pouličných mačiek, Žijú v chránenom areáli, sú kastrované (cca 210euro) a kŕmené (o tejto sume sa radšej nebudem zmieňovať). Zaočkované, odblšené, odčervené.Delím sa iba s dvomi ďalšími kamarátmi. Chápen, že niekto nemusí mačky milovať, ale určite by ich ako homo sapiens nemal týrať. TRba tým, že im neposkytne pomoc v núdzi. Ozaj, kupujete Nota bene? Ja áno!
20. október 2014

katarina

pan starosta by si mal precitat clanok ako rozumne sa tzv. premnozenost snazia
riesit v prievidzi...vypisovat tu o strielani maciek pretoze v case parenia mnaukaju je trapne...to budeme strielat aj pripitych susedov pretoze v case zaverecnej vyspevuju a to nie len sezonne ale takmer celorocne? alebo nasich hadavych spoluobcanov ktori vsetko riesia hromadnym vykrikovanim pripadne hromadnou bitkou tiez postrielame? ludia chytte sa konecne zdraveho rozumu...macka je dokazatelne uzitocna a co sa tyka prenosu chorob prenasa ich podstatne menej ako hlodavce ktore chyta pudovo pretoze je selma a ci je hladna alebo najedena nema ziaden vplyv na jej spravanie... to ze je napr na sidliskach premnozena je len dosledok neriesenia situacie ...a ja osobne viem ze na fedinovej ulici oproti c. 3 je niekto vazne chory...urcite to nie je ta krasna macka na fotke...ale je to clovek ktory tento prispevok napisal...urcite sa tam najdu aj dvaja mozno traja taki ktori od neho tu chorobu uz chytil lebo on sa ju snazi roznasat po okoli a ohrozuje tym vsetkych ludi ktori s nim pridu do styku..potom spolu pobehuju po cestach aj po chodnikoch neboja sa ani ludi aj auta chodia okolo co ked skoncia pod kolesami...a pritom by mali byt izolovani od svojho okolia lebo su prenho viac nebezpecni ako krasna dobre zivena na prvy pohlad zdrava cicuska na obrazku...takze na zaver stare a zname zi a nechaj zit!!!
20. október 2014

LuciaB

Macky lovia pre zabavu...Ja mam doma 3 macky...dva kocure s PP a jednu macku najducha...doma im to musim kompenzovat hrami.....taham po zemi plysovu mys. oni ju samozrejme lovia, ci su syti, alebo nie...proste potrebuju tento druh zabavy. na prizemi v nasom dome zije kocur Ryso a ten chodi kazdy den na zahradu a do okolia lovit. na ich balkone potom vystavuje svoje trofeje. na zahrade zije dalsi velky kocur. ten nepatri nikomu. nosim mu jedlo, aj pani z prveho poschodia. oba kocure su kastrovane. Ale ajtak sa obcas pobiju a pocujem v noci ich hadky...vobec mi to nevadi. fakt ma viac stvu opilci, ktori prevratia kontajner a rozhadzu smeti po okoli...je fakt uzasne to po nich potom rano zbierat. okrem toho moji domaci muckovia tiez doma mnaukaju, bekaju a vydavaju rozne zvuky, ale ved su to macky a nie akvariove rybicky...ten zahradny kocur by sa ajtak uz nenaucil zit v byte. ma uz svoje roky a je divoky. neda sa pohladit. ked ma zbada, tak ticho zamnauka a caka na proviant. pride blyzsie, ale vzdy tak, aby som nemala sancu ho chytit. ja myslim, ze u nas nikomu nevadi a odkedy je kastrovany, tak uz ani neznackuje.
inak napadlo ma tiez, ci tento duchaplny prispevok, okolo ktoreho sa tak zbehla debata nieje len provokacia, lebo je tak pitomy, ze sa mi verit nechce, ze niekto taky dokaze vobec pocitac zapnut a nieto este najst tuto stranku a napisat prispevok. ten prispevok vyzera, ako keby ho napisat clovek s inteligenciou tekvice...pardon, ale vazne.
21. október 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
zhodou okolností sme v piatok 17. 10. 2014 odoslali požiadavku na odchyt a kastráciu/sterilizáciu mačiek v našom katastrálnom území, a to na základe informácií od občanov. Súčasťou požiadavky bol mimo iných aj odchyt jednej dospelej a dvoch mladých jedincov mačky v lokalite Fedinovej ulice 1-7. V zmysle zmluvy uzavretej medzi hl. mestom SR Bratislavy a občianskym združením Sloboda zvierat budú takto odchytené mačky sterilizované/kastrované, aby sa zabránilo ďalšiemu nekontrolovanému množeniu, pričom tieto jedince sú pre ďalšiu identifikáciu označené zastrihnutím ucha. V rámci zákroku sa okrem iného vykoná aj vyšetrenie zdravotného stavu. V prípade, že sa nevyskytnú ďalšie komplikácie, takto ošetrené mačky pracovníci Slobody zvierat vypustia v mieste odchytu, čím sa vzhľadom na ich teritoriálne chovanie zabráni opätovnej rekolonizácii nesterilizovanými/nekastrovanými jedincami. Takýmto spôsobom je možné udržať populáciu ferálnych mačiek v prijateľných medziach. V prípade ďalších zistení o výskyte mačiek je možné sa za účelom riešenia obrátiť na mestskú časť alebo priamo na Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy na emailovú adresu [email protected].

Mestská časť Bratislava-Petržalka
23. október 2014

Frantisek Novak

tie macky su agresivne. mojho psa dvakrat napadli vecer macky (dve naraz) bez toho aby javil nejaky zaujem o ne...rozbehli sa asi z 15 metrov k nam a boli dost agresivne. Nehovorim o tom ked sa paria jake zvuky pri tom vydavaju. To ze skacu po autach je dalsia vec. Ale najviac ma s.e.r.u. ludia ktorí ich krmia.
23. október 2014

Kateřina Javorská

Mohli by ste, prosím, František, vysvetliť, akým spôsobommačky napadli vášho psa? Žiadne zviera totiž neútočí iba tak, čo asi ako majiteľ psa viete. Akým spôsobom boli agresívne? Mačky sú teritoriálne zvieratá a je pravdepodobné, že mali s psami zlé skúsenosti. Jednoducho si chránili svoje teritórium. Nepredpokladám, že by vášho psa pohrýzli... Čo sa zvukov týka, ak budú kastrované, žiadne zvuky vydávať nebudú. A čo sa kŕmenia týka - ako milovníkovi zvierta (máte predsa psíka, nie?) by vám asi dosť vadilo, keby nejaké zvieratko trpelo, či už hladom, chladom, alebo zo zranenia spôsobeného zlými ľuďmi.
23. október 2014

Frantisek Novak

p. katerina.
mal som maleho psika ktory mal uplne na haku macky aj psov. vysli sme z vchodu von a spod auta vybehla macka a zacala skrabat mojho psa.
druhy pripad bol taky ze sme stali na trave. pes bol cca meter odo mna nieco si nuchal a nejavil absolutne ziadny zaujem o macky. zrazu sa k nam asi z 15 metrov rozbehli dve macky. obe vydavali sycave zvuky, ledva som psa stihol dvihnut na ruky. To ze su macky teritorialne a mali zle skusenosti so psami je akoze nejake ospravedlnenie? teraz akoze ked ma nejaky pes zlu skusenost s malym dietatom lebo ho potiahlo za usi je ok ze bude utocit na deti? tiez sa k tomu postavite tak ze pes mal asi zlu skusenost? Nie-zodpovedny bude majitel. ale kto je zodpovedny za tulave macky?
Co sa tyka toho krmenia. Kazdy tu vypisuje ze macka lovi potkany a neviem co vsetko. tak preco si neulovi? naco ich treba prikrmovat? ak ich ludia budu prikrmovat tak potkany ulovia asi fakt iba ako svoju trofej a nechaju ich mrtve len tak lezat na sidlisku. Je teda macka tvor divoky, ktory lovi a netreba ju prikrmovat alebo je to domaci maznacik, ktory by bez ludskej pomoci vonku zahynul? ak ano tak potom prosim, treba vsetky odchytit a najst im domov u milovnikov maciek.
Ak uz predsa len ludia prikrmuju tak nech si ten bordel co po sebe nechaju aj odpracu. Mozem vam nafotit tie tacky, na akych sa predava maso ako su po ich krmeni vsade pohodene.
23. október 2014

Ivan Belaj

LuciaB co je na tom, ze niekomu vadia tulave macky ktore sa ponevieraju? co je na tom ze to pise clovek s inteligenciou tekvice ako ste to uviedli? Je to normalny prispevok tak ako tu uz boli pisane v prispevku v Dubravke, zrejme to bude tym ze s ludmi nedokazete vynst ale iba s mackami. Co mi je Vas uprimne luto ze sa zastavate maciek miesto ludi. Kam tento svet speje ked uz clovek cloveku vlastnemu druhu nevie prist na meno. Odporucim Vam zaliest do jazskyne samej s mnoha mackami a iba si ich prikrmujte sak to im staci predsa ! Mimochodom byvaly sused mal macku takzre presne viem co robila a kde chodila, mal ju v panelaku, takze nemusite sa tu ohradzovat tym ze ludia ani nepoznaju a stazuju sa.
23. október 2014

Flego

Pán František, chovám mačky cez 50 rokov, ale to čo tu popisujete, je pre mňa nová informácia. Nikdy som sa nestretol s tým, že by mačka utekala za psom a napadla ho. Mačka zostáva na mieste, syčí a ak pes neprestane, dostane pazúrmi po čumáku. Ale k ozajstnej bitke nikdy nepríde. Mačka obyčajne utečie. Môj 2-kilogramový pes nemá problém zahnať na strom 5-kilogramového kocúra. Možnože ste si len správanie mačiek zle vysvetlil, ak som to nevidel na vlastné oči nemôžem to posúdiť.
Čo sa týka prikrmovania mačiek, v tom s vami súhlasím. Ako som už písal vyššie mačka človeka nepotrebuje. Môj názor je, že prikrmovanie mačiek nevhodnou stravou ako sú zvyšky jedla je kontraproduktívne. Jednak to zhoršuje ich zdravotný stav a jednak znižuje záujem loviť. Mačka môže dostať občas trochu mlieka, kvalitných granúl, alebo kúsok mäsa, ale to je všetko. Samozrejmosťou je prázdne misky odstrániť!
A ešte jeden názor, zo ktorý ma mnohí nebudú mať radi, nadbytočné mačky treba nekompromisne likvidovať. Mačka potrebuje k zdravému životu dostatočne veľký revír, ktorí ju uživí a ak ho nemá trpí hladom a chorobami. Umelé udržovanie premnožených mačiek prikrmovaním nevhodnou stravou prispieva jedine k tomu, že zdravotný stav mačacej populácie sa zhoršuje a môžu sa naozaj stať prenášačmi chorôb.
23. október 2014

Frantisek Novak

Flego: nie kazdy pes ma v povahe macky zahnat na strom. Moj pes ktoreho som mal bol malicky flegmatik, ktory ignoroval psov aj macky. Navyse v case ked sa to stalo uz bol takmer uplne slepy. To iste sa stalo susedovi ktory ma bigla. macka vybehla spod auta na jeho psa. Je jedno ci ho dosrkiabala alebo nie. Macka sa pravdepodobne zlakla a zautocila. Pes sa nasledne tiez zlakol a utiekol do vchodu. Tak isto sa macka ale moze zlaknut noh maleho dietata na ktore zautoci.
Macky ktore sa za nami rozbehli boli dve, jedna mensia a jedna vacsia. Neviem ci sa vacsia snazila naucit lovit mensiu alebo boli besne alebo neviem ake. v podstate to je ale jedno. Je tu problem premnozenych maciek, ktory treba riesit odchytom. A velkym ochranocm zvierat, ktori ich prikrmuju treba dat pokutu za prikrmovanie aj za znecistovanie okolia.
23. október 2014

Marianna Blahova

Je normalne ze sa situacia premnozenia zvierat riesi odstrelenim. Macky na sidlisku sa premnozuju a to dokrmenie to len zhorsuje. Tiez vsetko treba odtial potial. Tie macky nepochyta diva zver musi to len clovek. Robilo sa to aj v minulosti ale teraz je trendy vsetko zive ochranovat. Zabudame vsak na to ze na vsetko matka priroda nestaci a za toto premnozenie mozeme my ludia.
23. október 2014

Mima

Tolko nezmyslov ako v poslednych komentaroch som fakt davno necitala. Strielat, nicit, travit...vazeni psickari. Pre vas je najvacsi strasiak toxoplazmoza, ktora je v porovnani s toxokarozou jedna malina. A je viac nez pravdepodobne ze ju roznasa prave vas pes.
A este nieco: nikto nemoze zakazat krmit macky. Existuje vyjadrenie ustavneho sudu, ktory jasne povedal, ze by islo o narusenie sukromia. Takze mackari. Kludne krmte, ale nezabudnite si po sebe aj upratat!!!! Nikdy nenechavajte na mieste bordel, lebo jedine za to vsm moze realne hrozit pokuta, nie za krmenie. Ale u nas su problem skor sklenene a plastove flase, a verte ze nie od mackarov. Dokonca velakrat aj poloprazdne pohodene...
23. október 2014

Frantisek Novak

Mima vas sa ani neoplati komentovat...
23. október 2014

Marianna Blahova

Problem treba riesit z vyssieho a suvislejsieho pohladu a nie iba zo subjedktivneho pocitu ako tu vypisuje Mima, LuciaB, katarina .... a dalsi
Komplexne riesenie chyba rozum a nie city.
23. október 2014

Flego

:-) Mima. ty si asi nerástla na dedine v časoch, keď ešte neboli žiadne hypermarkety a všetko sa chovalo doma. Ak si chcela niečo zjesť, musela si si to najprv zabiť, či už to bol holub, kurča, kačica, hus, zajac, prasiatko... A k životu samozrejme patrilo aj utrácanie nadbytočných psov a mačiek. Možno si ešte niekto pamätáte, ako vaše babky a prababky topili nadbytočné mačence. Tiež som bol za mladi "humanista" a "milovník mačiek" a tak som neuposlúchol babkin príkaz a mačence som neutratil. A potom som sa musel pozerať ako pomaly hynú na podvýživu, pretože dospelé mačky im nedovolili loviť vo svojom revíry. Po tejto skúsenosti som pochopil, že príroda má svoje zákony a tie nemožno obchádzať pod zámienkou falošnej lásky. Mačka žije vedľa človeka po tisíce rokov a napriek tomu si zachovala svoju nezávislosť. 20 rokov som choval perské mačky, ale to je niečo iné, neboli nikdy vonku a tak boli doma spokojné. Ale ak som zabudol na noc vypustiť svojho divokého kocúra, tak pokojne vyskočil z prvého poschodia :-) Bol zvyknutý na voľný život a aj keď cez deň pokojne spal doma, na noc chcel ísť vždy von.
23. október 2014

Flego

Ešte som zabudol dodať Mima, toxoplazmóza nieje žiadna malina. Nakazená žena môže potratiť alebo porodiť postihnuté dieťa. Mám známu, ktorá kvôli tejto diagnóze niekoľkokrát potratila. Keď našej milovanej perzskej mačke diagnostikovali toxoplazmózu, tak som neváhal ani sekundu, či ju dať utratiť. V žiadnom prípade som nechcel riskovať, že by moje vnúčence boli postihnuté.
23. október 2014

Lenka

Pán Flego. To čo tu píšete vôbec nechápem. Na jednej strane napíšete, že chováte mačky 50 rokov! A na druhej strane nemáte o nich skoro žiadne vedomosti a ani žiadny vzťah k nim? To, čo ste už teraz napísali o tej toxoplazmoze ma načisto dostalo. Máte asi dosť rokov a je smutné, že pradepodobne stále žijete v dobách dávno minulých. Zredukovanie počtu mačiek - topením mačiat... dať utratiť vlastnú mačku, ktorej diagnostikovali toxoplazmózu? To už naozaj nemyslíte vážne. V dnešnej dobe, kde sú informácie ľahko dostupné na internete, ktorý zjavne používate. A keby ste sa tým aspoň nechválili, ale Vy tieto dezinformácie ešte šírite ďalej. http://sk.wikipedia.org/wiki/Toxoplazm%C3%B3za
23. október 2014

Lukáš

Kdyz se tu lidé ohání toxoplazmozou, mužete mi říci, jak strašně závažné to dle vás je ?? :D

Za prvé : Toxoplazmozou podle nedávných studii na světě trpý až 1/3 lidí, kdyby byla tak nebezpečná, byli bychom již mrtví :D .

Za druhé: díky toxoplazmoze se asi brzy bude moci léčit rakovina.

Za třetí : Toxoplazmozou se nejčastěji mužete nakazit, špatnou higienou, tedy, že si neumyjete ruce, či potraviny rostoucí venku, kočka je častný přenašeč, nikterak jediný, za druhé, nejčastěji se lidé nakazí tím, že sní neupravené či neočištěné plodiny.

Vymlouvat se na pískoviště a nakazu dítěte, když ani pořádně nevite co tento parazit člověku zpusobuje či muže zpusobit... ehm je dost ubohé.

A dodatek k panu Flego : to je dost tvrdý přistup, jednoduše, stačí dodržovat higienické naviky a nic nehrozí, znám desítky žen co porodili či otehotněli a nasledně porodili zdravé dítě, doma kočku mají ... Dodatek, stačí aby jste někdy měl toxoplazmozu a test na ní bude vždy pozitivní... je to nemoc která v člověku dlouho nevydrží ... to jen na okraj, že jste zabil zvíře, které nejspíše v sobě nic nemělo jen kvuli tomu, že si neumíte umývat ruce :) .

Gratuluju, ja bych takto preventivně zabil všechny kuřáky, aby děti nevyrustali mezi kuřáky a nevyvolala se u nich rakovina plyc :) .

A projistotu ještě nechat zabít všechny konzumenty alkoholu, protože dle studii, alkohol také poškozuje mozek, děti alkoholiků jsou méně inteligetní, v poslední řadě alkohol zpusobuje agresi lidí :) , takže pryč s lidmi co ho pijí...

NECHCEM ŽÁDNÝ DVOJÍ METR..... juuuuuuuuu
23. október 2014

Ja

kvôli toxoplazmóze utratiť mačku????? a to si vravíte chovateľ???? CHORÉ, asi tak isto ako niektoré príspevky v tejto diskusii..... úplne všetci viete o čom píšete, hlavné je len sa zapojiť
23. október 2014

Silvia

Lukáš splietate piate cez deviate, porovnávate uplne odlišné veci. Evidentne vidno ze nie ste veterinar. Taki ludia co ich rozhodi nejaky komentar by nemali tuto stranku vobec citat.
23. október 2014

Silvia

Mila mimo vyberat vety z Vasho prispevku, ktory ste dali takze:
Najviac ohrozenou skupinou sú nenarodené deti. Pokiaľ sa budúca mamička infikuje tesne pred otehotnením alebo počas prvého trimestra, zvyčajne dochádza k potratu. Pri infekcii v druhom trimestri sa tvoria vrodené vady. Čím je plod starší, tým je riziko vzniku vád menšie.
Ked sa niekto rozhodne pre utratenie macky je normalne ak pre POTRAT svojho dietata.
23. október 2014

Ja

Silvia, vy sa určite tiež vyznáte! Stačí trošku čítať, aby sa všetkým mudrlantom otvorili oči.....

Ten kto sa TOXOPLAZMÓZOU nakazí od mačky, či už svojej vlastnej, alebo túlavej si to ZASLÚŽI!!! Je to obyčajný špinďúr a mal by sa miesto vypisovaniu v nejakých diskusiách venovať zlepšovaniu svojich hygienických návikov!!!

Na to, aby človek vedel, že od mačky sa nakazí len minimálne percento ľudí, netreba byť veterinárom a ani iným lekárom. Nakaziť sa dá infikovaným mäsom, zle tepelne upraveným, napríklad.

Vážne obdivujem Vašu obmedzenosť! Je smutné, že v dnešnej dobe sú ľudia, čo majú informácie z minulého storočia a šíria tu bludy a dezinformácie!

Chudák MAČKA môže za všetko! Preto určite ženy - veterinárky, ordinujú aj v tehotenstve, že?
23. október 2014

Silvia

Ja prosim dajte sa liecit alebo si vezmite prasky. Asi mate vykyvy hormonov.
23. október 2014

Flego

Neskutočné v akej dobe to žijeme! Perská mačka má záchodík doma a tak človek, ktorý ju chová denne prichádza do styku s výkalmi obsahujúcimi vajíčka. Nákaza v prvom trimestri spôsobí potrat a v druhom trimestri poškodenie plodu. Tu chce naozaj niekto tvrdiť, že by riskoval život a zdravie svojich detí kvôli mačke, ktorá bola pozitívne diagnostikovaná??? Nehnevajte sa, ale máte úplne prevrátené priority!
23. október 2014

Lenka

Silvia nemyslím, že tu má niekto výkyvy hormónov. Len vieme o čom píšeme na rozdiel od Vás. Koľko článkov Vám treba ešte skopírovať, koho vyjadrenie by ste potrebovali, aby ste uverili tomu, čo píše Lukáš a dotyčná Ja? Vy si stále len budete písať dookola to svoje, bez toho, aby ste prispustili, že sa mýlite.
23. október 2014

Ja

Flego: pozitívne diagnostikovaná mačka ako dlho roznáša nákazu? Ako dlho musia byť výkaly na vzduchu? Môže sa človek nakaziť opakovane?

doporučujem prečítať si štúdiu, istého českého vedca, ktorý tomuto zasvätil veľkú časť svojho vedeckého života...... budete múdrejší a otvoria sa vám oči
23. október 2014

Silvia

v com sa mam mylit? ze som za to aby sa premnozene tulave macky odchytili a utratili? tak v tomto sa urcite nemylim a podcenovat ludske zdravie tak nebudem sa ospravedlnovat ze som clovek a clovek mi je prednejsi ako zviera. Mali by ste sa hnevat na takych Cinanov ktori jedia macky a je to pre nich pochutka. Chyba tu niekomu rozum pretoze normalne rozmyslajuci clovek by nemohol takto citovo vybuchnut a zastavat sa a nadavat ludom na fore. Mali by sa tu ospravedlnovat hlavne ti milovnici maciek ktori tu verejne niekomu nadali obvinili ho. Ludia ste a neviete sa spravat medzi sebou hanba Vam. Ani tie zachranene macky Vas nespasia.
23. október 2014

Flego

A čo sa týka toho podceňovania chorôb, ja napríklad mám od mladosti trvale poškodenú pečeň po prechodenej žltačke. A to som pritom až úzkostlivo čistotný. Predpokladám, že ma vtedy nakazil môj vlastný kocúr. Napriek tomu som na mačky nezanevrel a chovám ich dodnes. Tak len toľko z praxe vy internetoví teoretici :-)
23. október 2014

Silvia

Flego oni to aj tak nepochopia. Pretoze oni sa budu zubami nechtami drzat a zastavat len toho svojho ale ostatnim co maju opacni nazor tak su ti najhorsi. Co Vas oni mozu poznat ako a kde zijete. Maju svoj zivot obmedzeni svojimi nazormi a mimo toho je vsetko fuj, zle, hnus. Mne osobne sa takito ludia bridia. Pritom v skutocnosti akceptujem to ze tie macky maju radi ved komu by sa nepacili je to zlate, mile pritulne urcite mat oblubene zviera je tazke sa ho vzdat myslim ze to vacsina ludi zazila. Ale vidiet veci z vyssej perspektivy vseobecne v com je problem tak len to ze oni tam tie macky CHCU mat. Darmo bude pan Edo davat podnet. On bude vzdy horsi ako ten co tu macku zabije pre nich. Je smutne ze ludia medzi sebou nedokazu vynst a spolocne nieco normalne prediskutovat a najst riesenie.
23. október 2014

Lenka

Ja už k tejto téme len jedno, lebo ako vidím, tak to s Vami nemá zmysel. Ja som asi taký internetoví odborník, že som od malička vyrastala s mačkami na dedine. Teraz zachraňujem mačky z ulice a hľadám im nové domovy. Podotýkam, že tie mačky z ulice mám doma v byte, spávajú s nami v posteli. Žiadnu smrteľnú a ani inú chorobu som od nich nedostala, som živá a zdravá. :) Za posledné 3 roky som z ulice stiahla už cca 50 mačiek, prevažne mačiatok, ktoré už dávno robia radosť svojim novým majiteľom. Okrem toho kastrujeme pouličné mačky. Tie, ktoré sú plaché sú vypúšťané späť do svojej pôvodnej lokality, kde sú prikrmované a vykonávajú deratizačnú funkciu. A ešte jeden posledný odkaz na článok o toxoplazmóze, aj keď si myslím, že si to aj tak neprečítate. http://www.lovecat.sk/toxoplazmoza-vo-svetle-faktov/6/1
23. október 2014

Ja

my sme obmedzení faktami v prvom rade, pani Silvia..... ľudia sú na tejto planéte premnožení mnohonásobne a to nikto nerieši, len sa pekne množia ďalej! trápia vás mačky na sídlisku, ktoré podľa vás roznášajú vymyslené choroby, najradšej by ste ich vyhubili, to že sú svojmu okoliu prospešné to už nevidíte.... najlepšie ja nasypať všade jedy a otravy, možno sa potom neotrávia len myši a mačky...... kde je trochu ľudskosti?
23. október 2014

Flego

Je to určite chválihodné, čo robíš Lenka, ale z dlhodobého hľadiska neudržateľné. Je to proste preverené niekoľko tisícročnou praxou, mačiek môže byť len toľko, koľko sa ich dokáže uživiť. A týka sa to každého zvieratka v prírode, nielen mačky. Prečítaj si veľmi pekný Erikin blog.
Ale všetkým ochrancom postavím otázku takto: koľko zvierat ste už zabili? Myslím takých ku ktorým máte vzťah, ktoré od narodenia s láskou chováte, aby ste ich nakoniec zjedli. Je niekto z vás poľovník alebo rybár? Jete mäso? Zaujíma vás ako žilo kuriatko, ktoré práve papkáte? Viete, že jatočnú hmotnosť dosiahne za 35 dní šialeného "života" keď sa väčšinou nemôže ani pohnúť. Ale aspoň to má hneď za sebou, ostatné zvieratká sú na tom podstatne horšie: nosnice, chovné prasnice atď. atď.....
Alebo iná otázka - ak práve nesiete jedlo vašej mačičke, pozriete sa pod krík, ako sa má "váš" bezdomovec, ktorí žije pri vašej bytovke? Poznáte jeho meno? Poznáte jeho príbeh? Nosíte mu čaj a teplé jedlo? Vezmete ho k sebe aby sa umyl, oholil, dáte mu čisté veci a necháte ho prespať? Venujete radšej 50 eur na kastráciu mačky, alebo na jedlo pre toho človeka? Našli ste už v prírode mŕtveho človeka? Videli ste niekoho spáchať samovraždu? Kde zomreli vaši príbuzní? V nemocnici, alebo u vás doma na posteli a držali ste ich pritom za ruku?
Za posledných asi 50-60 rokov sa u nás udiala jedna zásadná zmena, a to, že rodenie a umieranie, ktoré sa predtým diali doma pred očami všetkých, sa presunuli za sterilné steny nemocnice. A začali sme sa tváriť, že smrť neexistuje. A potom reagujeme hystericky nad každým mŕtvym mačiatkom a psíčkom. Takéto veci nás dojímajú k slzám. Ale koľký z vás plačú pri správach o Ukrajine, Sýrii, Iraku, Lýbii, Somálsku, Sudáne. Jedna mŕtva mačka vás dokáže zdvihnúť zo stoličky, ale milióny mŕtvyh ľudí - veď to je len štatistika.... Ale každý z nich mal matku, otca, bratov, sestry a každý z nich chcel žiť.....
23. október 2014

LuciaB

Bozemoj! Dnes sa maciatka nemusia topit, lebo sa daju macky sterilizovat...Toxoplazmozu mozete dostat z masa, hlavne ak na lopari na ktoprom ho krajate si urobite salatik...a podobne...
Tiez by ma zaujimalo, ako Flegova macka dostala toxoplazmozu, ked zije doma. Zrejme je fakt biedny v ramci hygieny, alebo nepremrazuje maso, ktore jej dava. ktovie, ci ju daval niekedy ockovat.
Tie utoky maciek nechapem, v zivote som sa s nicim podobnym nestretla.
S ludmi viem vychadzat velmi dobre, o to nemusite mat strach.
A napisala som, ze mi pripada prispevok ako zly zart... mam podozrenie, ze niekto si tu z ludi ulieva a dobre sa bavi na nasich komentaroch. ved aj je na com.
23. október 2014

Flego

Lucia, ty si vážne chorá osoba, čo som ja nejaký asociál??? Toxoplazmóza prežíva v suchom prostredí aj rok potom, čo sa tam vyšpinila nakazená mačka. Stačí aby mačka nachvíľu vybehla von a oňuchala infikované miesto. Ak budeš žiť dostatočne dlho môžem ti zaručiť, že ty aj tvoje mačky určite ochoriete. A potom si spomeň na tieto tvoje hlúpe kecy o hygiene a očkovaní a o tom aké je jednoduché vyhnúť sa chorobám. Zdravá si len preto, že si ešte mladá, ale každý človek aj každé zviera nakoniec raz ochorie a zomrie.
23. október 2014

LuciaB

Pan Fego, ako viete, ze sa nas netykaju tragicke spravy v televizii? Nieje to mozno take atakujuce, ako stretnutie s ozajstnym mrtvym. Ci je to clovek, alebo zviera. Viem, ze jatocne zvierata ziju svoj hrozny kratky zivot. podpisala som niekolko peticii, aby sa s tym nieco robilo, podpisala som aj peticiu proti zabijaniu maciek a psov v cine koli jedlu a kozusine, aj proti otrhavaniu angorskych kralikov od srsti koli nasim nobl svetrikom...podpisala som mnoho peticii tykajucich sa ludi, aj zvierat... mnohymi sa podarilo urobit napravu, mozno ciastocnu, ale predsa.
Co sa tyka bezdomovcov, dam jedlo bezdomovcovi, ktory ma snahu nieco spravit. ti, ktori sa chcu len ozrat a zivot na ulici im vyhovuje, tych ignorujem..ani im neublizujem, ani im nedavam na cuco...
9 rokov u mna byval clovek, ktoreho som stiahla z ulice...poznala som ho a vedela som, ze to nieje bezdak ozran...proste len clovek, ktory ostal bez privatu.
23. október 2014

LuciaB

Mlada uz uplne niesom....predtym som chovala holuby na balkone. Nikdy nic na mna nepreslo...Horsie su napriklad klieste v lese, od ktorych som dostala Boreliozu...
Moja mama chova macky tiez a su to dedinske macky...chodia bezne von. Uz maju 12 rokov a tiez nijaku Toxoplazmozu nedostala. Ani macky. Moje macky su cisto bytove. Dve su s PP a jedna je chovana od maciatka doma, aj ked povod ma ulicovy. Jeden z PP kocurov ma testy svojich tiez cisto bytovych rodicov na rozne, aj dedicne choroby s negativnym vysledkom.
Nechapem potom, ako mohla vasa uboha macka dostat Toxoplazmozu, ak ste poriadny a dosledny. Mozno ju mala od povodneho chovatela a uz na nu davno nebola nebezpecna. Je mi jej luto.
Samozrejme, ze macka moze pocas zivota dostat choobu, aj ja mozem dostat, ale ju liecim a neutracam. Za tu ulicovu macicku som vyhodila nemale prostriedky, aby som ju dala do poriadku a zbavila ju vsetkych parazitov. Ale odvtedy je zdrava a ked sa mi nieco nezda, okamzite ju nesiem ukazat veterinarke. Ked sa vratim od niekadial, kde som v kontakte s divo zijucou mackou, alebo volne pobehujucim psom a podobne, dbam na to, aby som vsetko dezinfikovala. Zatial sa mi dari.
Ked zviera ochorie na nemoc typicku pre stareho jedinca, to je predsa ina vec. Samozrejme, ze macicky casto umieraju na rakovinu, alebo zlyhanie obliciek, srdca...Ale to je ina kauza...
23. október 2014

Flego

:-) no pekne pani Lucia, toľko spoločných názorov na život máme a vy ma jednoducho odsúdite bez toho aby ste ma poznala. Myslel som, že to píše nejaká emotívna pubertiačka. Za svoj posledný komentár sa samozrejme omlúvam, ale nepredpokladal som, že taký koment môže pochádzať od serióznej dámy. Nuž musím priznať, že aj mne občas prepne a neviem nájsť hranicu, kedy už treba zviera utratiť - za opreráciu sučky ktorá tu pri mne leží sme dali sumu, ktorá by nám so ženou stačila na stravu pomaly na dva mesiace. Ale nebanujem, už roky nás zahŕňa láskou, ktorá sa nedá zaplatiť :-) Raz sme išli s naším kmérskym kocúrom k veterinárovi, že trochu kašle a odpoveď bola prekvapivá - že sa mu už nedá pomôcť. Nechcel som tomu veriť a za liečenie som vyvalil mesačný plat a kocúr aj tak zdochol. Perzskú mačku sme dostali už chorú na ladviny a za polročné liečenie sme vyvalili majland, ale nič nepomáhalo. Keď nás odporučili na veterinu do Brna, tak sme to vzdali a mačku sme kurírovali podomácky. A ona sa vyliečila a žila ešte veľa rokov.
Nuž a kde sa berú moje "extrémne" názory? Jednoducho som vyrastal v dobe, keď zabíjanie bola normálna vec. Dedo bol poľovník, otec rybár, babka chovala množstvo domácich zvierat. Odmalička som vedel, že ak chceme jesť, musíme si jedlo najprv zabiť. Ale ako sme zvieratá s láskou chovali, tak sme ich aj s láskou zabíjali. Dodnes si pamätám, ako dedo hladkal zajka, aby sa pred smrťou nebál. Ako sa to líši od dnešného priemyselného zabíjania!
Kastrácia mačiek je fenomén posledných rokov. Kedysi bola veterina len v okresnom meste, aj to nie v každom. Populačná explózia mačiek a psov sa riešila domácim utratením a nikto to nepokladal za zvrátenosť.
Takisto napríklad poľovníci regulujú stav zveri odstrelom kusov vyradených z chovu. Nikto ich nechytá a nekastruje. Každé zvieratko potrebuje svoj životný priestor, inak môže ochorieť celá populácia.
Ak máte svoju mačku, o ktorú sa mienite starať celý život, je to v poriadku, ale som zásadným odporcom prikrmovania cudzích mačiek odpadkami z jedál. Podporuje to premnoženie a zhoršuje zdravotný stav populácie mačiek v priestore, kde sú takto náhodne prikrmované.
24. október 2014

LuciaB

Ja zijem v starom meste v Bratislave a pri dome mame zahradu. Na prizemi jedna rodina ma kocura Rysa, ktory chodi von a lovi. Ulovky potom vidiet na ich balkone. Na zahrade mame kocura, volam ho Mucko. Neviem odkial sa vzal. Asi ho od niekadial vyhnali priebojnejsie kocure, lebo je uz zletily a zije tu teraz asi dva roky. S Rysom superia o postavenie na zahrade. Zaciatkom leta Mucko vyzeral velmi zle. lomcovali nim hormony a on sa len bil a malo jedol. Vsetku energiu daval do bitiek. Cely bol doranany a vychudnuty. Pohlad mal matny, srst spinavu....Obratila som sa na Slobodu zvierat, ze by som potrebovala odchytovu klietku, lebo OZ ktore mi prislubilo kastraciu nemalo odchytovu klietku. Pani Dugovicova zo slobody zvierat mi odpovedala, ze odchytovu klietku maju a ze mi kocura aj vykastruju. Tak sme sa dohodli s vyjazdarom, ten priniesol klietku, vysvetlil mi fungovanie a vlozil navnadu. Nadranom ma zobudil narek Mucka v klietke. Sla som ponho. Doniesla ho domov, zavrela v kuchyni, aby k nemu nemohli moji chlpati kamosi. Naliala som mu vody...Aj som skusla strcit ruku do klietky. Kocur vrcal, sical, ale nehryzol, ani nedriapal. Napadlo ma, ci to nieje nejaky opusteny kocur. Pred rokmi som videla maciatko podobneho vzhladu o par domov dalej na prizemi v okne. Ze by to bol on? Po kastracii som Mucka vypustila zase na zahrade. Velmi sa polepsil. Dnes je z neho zase krasny urasteny a cisty kocur. Uz sa tolko nebije, racej sa slni na garazach. Obcas robia s Rysom na seba ramena, ale to asi len zo zvyku.
Cez cestu za plotom su kontajnery, kam hadzu odpadky zo vsetkych stanicnych bufetov. Za bieleho dna je tam mozne vidiet stovky potkanov vsetkych velkosti. Ja osobne som rada, ze mame Mucka na zahrade a robi nam tam ostrahu pred prebehnutim "kanalgrazlov"....A pokial Mucko je na zahrade, je iste, ze jeho miesto nezaujme iny nekastrovany kocur a nekona sa populacna explozia. V nasom okoli je to uplne v poriadku. presne viem, kde zije aky kocur a aka micka....v okruhu asi 100 metrov omentalne nijaka macka, len 2 kocure. oba sterilizovane. potom dalej dve macicky. Zatial som nezistila, ci su niekoho a ci su sterilizovane. Ale s maciatkami som ich nevidela. Poto az pri ministerstve zahranicnych veci ziju dva mlade kocure, zrejme nekastrovane, aj ked sa mi zdalo, ze jeden z nich mal isteho casu na krku obojcek...ze by sa mi to zdalo? teraz ho nema. V nasej lokalite je trochu obtiazne zistit, ktore macky maju a ktore nemaju majitela. Akurat velmi zdecimovane exemplare mozu naznacovat, ze zrejme na nich nikomu nezalezi a teda nikoho niesu.
Moj dedko bol tiez polovnik, ale babicka bola proti vrazdeniu a zakazovala mu brat na polovacky deti. Pokial som zila s rodicmi, nijake zviera nepadalo do uvahy. chodila som ale na jazdecky kruzok a neskor, ked som sa odstahovala k babicke, chovala som holuby...a tym sa to vlastne zacalo. Po babickinej smrti som ostala sama a zatuzila som po zvieracom kamaratovi, po ktorom som vzdy tuzila. A on, teda ona prisla celkom necakane, ked som zachranila malicke maciatko zaseknute v eskalatore....(predtym sme mavali u mojeho byvaleho nejake kocuriky....najduchy a bolo s nimi vzdy veselo...)Maciatko potrebovalo neskor ejakeho kamarata a tak som zaobstarala dva orientalne kocure. Jeden zo Slovenska a jeden z Prahy...Su to nadmieru inteligentne bytosti. rozumeju presne, co im hovorim...posluchaju...ovsem, ak chcu...na povely. A mladsi kocur ovlada mnozstvo "slov", ktorimi ku mne hovori a dava najavo pocity a co chce. Je mimoriadne ukecany a velmi tvrdohlavy. Ked nieco chce, dokaze vystrajat ako decko pred vykladom s hrackami. Ale vie byt aj velmi mily a laskyplny. Odkedy mam tych mojich, sucitim aj s tymi, co nemaju to stastie a ziju na uliciach. Oni maju zase slobodu, ale ako to byva, nieco je za nieco. Velmi ma hneva nezodpovedne chovanie ludi k zvieratam, ked ich opustaju, alebo si beru na ramena tolko...vselijaki ti "zberatelia zvierat", ze to potom nevedia zvladnut. Zvierata sa rozkocuju v ich domacnostiach a hinu na choroby a neduhy...potom sa rozne pise o neprisposobivych obcanoch, ktorim v byte skace 30 chorlavych maciek a im je zatazko dat co len jednu sterilizovat. Keby bolo v mojich silach, vzala by som na svoj dvor aj Mucka zo zahrady, ale v mojich podmienkach je dost tie tri macky, ktore mam doma. Nemam dom s dvorom, len obycajny byt v starom dome a snazim sa zvladat tie tri macky, ci uz financne, ale aj svojou pozornostou. Su to vsetko velmi zive a komunikativne tvory a momentalne su aj vstahy v nasej smecke priaznive, co je velmi dolezite. Este tie granule nejake mesko, co ostane po mojich chlpacoch odnesem Muckovi...
Kedysi som byvala v Petrzalke a pametam si mnoho tulavych psov, ktore sa potulovali okolo panelakov. teraz je tam plno bezprizornych maciek, ktore ktovie ako sa ocitli v tom anonimnom megasidlisku. Macaci mor, ktory pred nedavnom zuril v Slobode zvierat bol zavleceny prave maciatkom z Petrzalky!
Predsalen je zozdiel zahrady a dvory v starych bratislavskych lokalitach a betonova dzungla sidliska. Obrovske baraky, preplnene kontajnery, anonimny neporiadok okolo barakov...a vtom sa prehrabujuce nestastne macky z ulice spolu s hlodavcami ...
Prikrmovaci maciek by si mali davat pozor aj na to, ze ak nechaju pohodene misticky so zradlom neprikrmuju len macky, ale aj tie hlodavce...nemyslim, ze by prikrmovanie maciek bolo zle. tam, kde ich neprikrmia ludia, pojdu macky po kontajneroch. ziadna vyhra!

Diskusia

Diskusia k tomuto podnetu bola uzatvorená.