Pravidelné zaberanie chodníka autami

Zodpovednosť za riešenie: Iné

Vyriešený
meno
Jakub 07. novembra 2014

V univerzitnom areáli medzi Fakultou matematiky, fyziky a informatiky UK a Fakultou elektrotechniky a informatiky STU, ako aj Fakultou informatiky a informačných technológií STU, vedie cesta, na ktorú sa dá napojiť z Litovskej ulice a z druhého konca zase z Ilkovičovej ulice. Chodník popri tejto ceste je pravidelne – obzvlášť v poobedňajších a podvečerných hodinách – zaberaný parkujúcimi autami, ktoré často nenechávajú ani pol metra miesta pre chodcov a okoloidúcich študentov. Tí sú tak potom nútení prechádzať cez trávu, čoho dôsledky je vidieť na priložených fotografiách (vychodený trávnik). Nezriedka sa stáva aj to, že vodič má na aute otvorené dvere, čím je chodník neprejazdný úplne.

Prosím o riešenie tejto situácie, napríklad značením, ktoré by parkovanie na tomto chodníku zakazovalo.

V tejto veci som kontaktoval aj mestskú políciu, kde mi však povedali, že nie je v ich kompetencii zasahovať na súkromnom pozemku. Každopádne, vhodnejším riešením než pravidelné volanie policajtov by bolo osadenie potrebného dopravného značenia.

07. november 2014

elyzejský

Mne sa to ich vysvetlenie nejak nezdá, však v našom volnotrhovom systéme bude čoraz viac územia zabraného a prislúchajúceho neznámym súkromníkom - vrátane takzvaných verejných plôch (=nie za plotom pri vlastnej vile). A ak už raz má zriadený chodník pre chodcov, tak snáď musí spĺňať určité náležitosti a znášať ťarchu povinností vyplývajúcich z takéhoto riešenia. Povinnosti sú pritom jasne ustanovené vo vyhláškach či zákonoch akým je aj Zákon o cestnej premávke - tam nie je žiadne delenie na súkromné a verejné. Dopravné pravidlá (vrátane tých na chodníkoch) musia platiť všade rovnako, nie že si budeme zisťovať na každom druhom rohu vlastníka a dožadovať sa oznámenia jeho svojvolných pravidiel (ktoré ani nikde nikdy nevydal v tlačenej/elektronickej forme).
Mestská polícia zas funguje pre občanov - aj iniciatívne, aj po zavolaní. Len ten zoznam občanov pre ktorých svojou nečinnosťou "pracujú", by nám mali uviesť. (Aj) Táto organizácia si neustále zlahčuje plnenie pre nich určených úloh, sériami jednoduchých výhovorek. Však keď nad nimi nie je riadny dohlad, tak... máme to čo máme.
10. november 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
pokiaľ je areál súkromný, tak správcom predmetnej komunikácie je vlastník areálu, resp. pozemkov. Z toho dôvodu je treba podnet smerovať na neho a žiadať ho o osadenie dopravného značenia. Samospráva nemôže osádzať dopravné značenie na komunikáciách, ktoré nemá vo svojej správe.

Patoprstý
MÚ Karlova Ves
11. november 2014

Admin BA-Karlova Ves

Podnet som preposlal s prosbou o vyjadrenie aj Slovenskej technickej univerzite v Bratislave (na [email protected]), ktorej, podľa katastra nehnuteľností, uvedený pozemok patrí.

Michal Molčányi
administrátor OPS pre Bratislavu - Karlovu Ves
26. september 2019

Lukáš Bartošovič

dobry den, preslo takmer 5 rokov od posledneho prispevku v ramci tohto podnetu a na predmetnej ulici sa za ten cas vselico zmenilo
parkovanie "na hulvata" je uz prakticky eliminovane, napriklad aj z dovodu pritomnosti krasnej dlhej zltej ciary
navrhujem zmenit status podnetu na "vyriešený"
26. september 2019

Jakub

No to je skvelá správa. :)

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania