Hubeného-osvetlenie-nevhodné (silné a pod.)

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Rača

Uzavretý
meno
Andrej 26. januára 2022

Nocne osvetlenie detskeho ihriska je prilis silne, ma inu farbu ako poulicne lampy a tienidla na lampach nebrania aby nesvietilo obyvatelom do okien. naco je potrebne v noci svietit na detske ihrisko ked sa tam nehraju deti? je to zbytocne plytvanie elektrinou. Ak uz by bolo nutne svietit na detske ihrisko aj v noci vhodne riesenie by bolo svietit minimalnym poctom lamp povedzme 4 a tou istou farbou a intenzitou svetla ako okolite poulicne lampy.

27. január 2022

Odpoveď samosprávy

Ďakujeme za podnet. Predmetné verejné osvetlenie bolo zrealizované v rámci rekonštrukcie predmetného ihriska v roku 2018. Dôvodom bol pravdepodobne nedostatok vhodne osvetlených detských ihrísk na území Krásňan.

Po množstve sťažností na pohyb neznámych osôb v neosvetlenom priestore a vyriešení rôznych technických chýb je verejné osvetlenie funkčné automaticky nastavené tak, aby sa zapínalo a vypínalo podľa osvetlenia v okolí. Aby nedochádzalo k zvýšenému svetelnému smogu oproti obvyklému stavu v meste Bratislava sme oslovili aj kolegov na Magistráte hlavného mesta SR Bratislavy a to vo veci výberu vhodných žiaroviek. Tie boli nainštalované v priebehu jesene 2021.

Dané osvetlenie tak považujeme za štandardné vo vzťahu k tomu, ktoré je využívané v meste Bratislava.

Zároveň chceme upozorniť na viacero podnetov na tomto portáli, ktoré sa týkajú práve nefunkčného osvetlenia. Ich identifikačné čísla sú: 105453, 103149 a 131397

Mgr. Matúš Čupka, vedúci oddelenia životného prostredia a dopravy MÚ Bratislava - Rača
28. január 2022

Matúš Ferenčík

Ozaj to tam svieti, a zbytočne, ako národný štadión. Do rozvodnej skrine sa dá nahodiť ovládanie. Pomohlo by, ak by sa získal názor okolitých obyvateľov, a v nejakej koncentrovanej podobe sa dostal na MiÚ (petícia)?
28. január 2022

Odpoveď samosprávy

Nepopierame, že režim osvetlenia sa dá technicky upraviť. Diskutabilné je však vedomé odpojenie časti verejného osvetlenia, ktoré bolo osadené len v roku 2018. Ak Mestská časť Bratislava - Rača investovala do verejného osvetlenia v tomto rozsahu, tak je pochopiteľné, že by sa aj malo využívať v plnom rozsahu.

To najmä v kontexte množstva požiadaviek na inštaláciu osvetlenia na iných detských ihriskách v správe Mestskej časti Bratislava - Rača.

Ako je zreteľné aj na tomto portáli, užívatelia ihriska majú požiadavky na sfunkčnenie osvetlenia nakoľko tu evidujeme až tri podnety týkajúce sa jeho obnovy.

Mgr. Matúš Čupka, vedúci oddelenia životného prostredia a dopravy MÚ Bratislava - Rača

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania