Autá porušujú zákaz vjazdu na cyklotrasu Novomestské podhorie

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Neriešený
meno
Peter Vojtek 11. novembra 2014

cyklotrasa Novomestské podhorie (úsek od Horskej ulice na Sliačsku) vedie po úzkej asfaltovej ceste, na ktorú je dopravným značením zakázaný vjazd motorovým vozidlám.

Skutočnosť je žiaľ taká, že v pracovné dni (najmä ráno) v smere z Peknej cesty do centra mesta túto cestu so zákazom vjazdu zneužívajú vodiči aby sa vyhli kolónam na Račianskej ulici.

Situácia je z toho dôvodu na cyklotrase nebezpečná - cesta je úzka a na niektorých miestach neprehľadná a o kolízne situácie nie je núdza.

Polícia sa občas snaží túto situaciu riešiť a zastavuje/pokutuje arogantných vodičov, ale to je riešenie dôsledku a nie príčiny, a v poslednej dobe mám pocit ze polícia tuto cestu využíva rovnako ako ostatní - na rýchlu cestu smerom do centra mesta.

Po tejto ceste so zákazom vjazdu sa určite pohybujú aj autá ktoré majú právo na vjazd - povolenie na vjazd majú na čelnom skle. Z celkového počtu vozidiel ide však o zanedbateľné množstvo.

Mestskej časti BA NM som tu navrhoval riešenie v podobe osadenia rampy:
http://www.banm.sk/auta-casto-porusuju-zakaz-vjazdu-na-cyklotrasu-novomestske-podhorie/

odpoveď hovorcu mestskej časti je nasledovná:
"Navrhované použitie rampy musí byť v zmysle platnej právnej úpravy určené Hlavným mestom SR Bratislavou so súhlasom Krajského dopravného inšpektorátu, pričom realizáciu musí zabezpečiť správca alebo majiteľ komunikácie, ktorým mestská časť Bratislava - Nové Mesto nie je."

neviem na koho a ako sa mám v tejto situácii obrátiť - nie je mi zrejmé aký úrad reprezentuje "Hlavným mestom SR Bratislavou" a čo predstavuje získať súhlas "Krajského dopravného inšpektorátu".

tu je mapa, kde som vyznačil problematické miesta na cyklotrase, na jednotlivé značky je možné kliknúť a rozbalí sa video/fotografia:

http://umap.openstreetmap.fr/en/map/2014-09-porusovanie-zakazu-vjazdu-na-cyklotrasu-no_17079#15/48.1862/17.1234

12. november 2014

Stano

Pridavam sa k podnetu. Cestu vyuzivam pravidelne na dochadzanie bicyklom, ci behom do prace, no v rannych hodinach to viac ako cyklocestu pripomina standardnu cestu. Kazdy den tu stretavam auta nerespektujuce zakaz vjazdu,niektori vodici sa snazia jazdit opatrne, uvedomuju si, kde sa nachadzaju, pri stretavani s cyklistom sa daju na kraj, niektori vsak idu bezohladne, cesta je na vela miestach skutocne uzka. Vela aut, ktore stretavam, ma za okienkami rozne povolenia, no po blizsom preskumani je zjavne, ze neopravnuju vodica na vjazd, tykaju sa uplne inych oblasti, ako povolenie na vzjazd do zony v Starom meste, rozne sluzobne povolenia, a pod. Pracu a pomoc policie si vazim, no nemam pocit, ze policajne auta, ktore tu stretam (niektore dni aj 3), vyuzivaju cestu pri plneni policajnych povinnosti, casto idu prirychlo, bez zapnutej signalizacie ci vystraznych zariadeni a cestou len prefrcia.

Tiez sa pridavam k nutnosti doplnit chybajuce dopravne znacenie a prip. aj osadit nejaku rampu zabranujucu vjazd (tu je vsak otazka, ako sa vyriesi dostupnost vinohradov ich majitelom). Takisto by bolo fajn, ak by prislusna mestska cast informovala o probleme a ziadala PZ SR o nezneuzivanie danej cesty resp. ziadala zvysit vyskyt dopravnych policajnych hliadok najma v rannych hodinach a skutocne auta aj pokutovat.

Budem velmi rad, ak cyklocesta zacne plnit svoj ucel a bude bezpecnou alternativou pre aktivnych ludi. Za akekolvek riesenie problemu vopred vdaka!
13. november 2014

Stano

Pridavam linky na zopar videi z danej "cyklocesty":
http://youtu.be/c4AisIY_7YQ
http://youtu.be/oJptKecoHts
http://youtu.be/Nn0UWeo8WDM
13. november 2014

samo

bude havaria
13. november 2014

Stano

samo - uprimne verim, ze toto nebolo myslene ako vyhrazka. Kazdopadne, prave toho sa obavam, velakrat k nej uz nebolo daleko. ak Policia, ci mesto nezasiahne, skor ci neskor sa jej dockame. Zakon musi platit pre vsetkych
13. november 2014

samo

to nie ale to bola napomienka

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.