Odpadkový kôš na nepatričnom mieste,po nevyžiadanom premiestnení

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Ružinov

Vyriešený
meno
roy-san 13. novembra 2014

Pri súčasnej predvolebnej výmene odpadkových košov (realizovanej aktuálne v týchto týždňoch, neraz úplne zbytočne) najprv pribudol nový kôš na inom mieste, než stál desaťročia ten pôvodný 5 metrov vedľa, podstatne vzdialený od vchodu. Pôvodný -ktorému nič nebolo- bol ponechaný ešte asi 4 týždne tiež, takže tu dočasne stáli koše dva.
Po celej Štefunkovej ulici už nebol, ani nie je žiaden iný takýto malý kôš, takže nikto iný nemá tú česť mať ho pred bránou vlastného vchodu. Len obyvatelia prvej brány, posledný mesiac.
Jeho nové umiestnenie priamo pred jeden jediný vchod je rozhodne neadekvátne, nepatričné a nevhodné ( = nedomyslené).

Koše totiž, ako je všeobecne známe, neustále šíria zápach, v teplejších dňoch priťahujú hmyz vrátane bodavého, každodenne priťahujú vyberačov košov-tulákov = často tým spôsobujúcich na mieste bezprostredný neporiadok; Takisto tu viaceré takéto koše -vrátane tohto- využívajú fajčiari ako svoje celodenné fajčiarske stojisko (napr. aj pri budove Geodézie priamo na ihrisku Chlumeckého: posledná foto) = prítomnosť škodlivého dymu priamo pri vchode. Tiež je tu občas možné vidieť potkany. Tie nepochybne "uvítajú" takýto kôš s okolitými smeťami, priamo pred jedinou bránou z dlhého domu.
Žiadam o nápravu tejto nepodarenej "akcie výmena košov" tak, ako sa výmena riadne robí: kedy sa najprv staré odstráni, a ihneď na ROVNAKOM MIESTE pribudne nové (kôš).
Požadujeme teda umiestiť kôš na pôvodné miesto, tak aby jeho umiestnenie nebolo viacnásobnou príťažou a znížením kvality prostredia pre tunajších obyvateľov.
To pôvodné miesto totiž malo svoj premyslený význam - desaťročia slúžilo aj pre prechádzajúcich Štefunkovou ulicou, ale aj pre tých, čo kráčajú po kolmo priľahlej Exnárovej (tým sa teraz novoumiestnený kôš podstatne vzdialil, až defacto ukryl a zneprístupnil).

Podotýkam, že celá akcia prebehla akoby schválne pokútne 2x v nedeľu, kedy nie je možné začať hľadať príslušného "zodpovedného" pracovníka na miestom úrade. No ani ich neskorším kontaktovaním sa nedocielila absolútne žiadna náprava do normálu.
1.) osadenie ďalšieho koša nastalo NE 12.10 2014 nejakou osádkou vozidla firmy Kulla - ako robotníci prišli, tak svojvoľne vybrali nové miesto, sem zarazili a zakopali novú tyč a na ňu nasadili nový kôš, a odišli
2) odstránenie pôvodného koša nastalo až v NE 9.11.2014

18. november 2014

Matus

vzladom na to, ako malo smetnych kosov je na uliciach, nechapem, preco sa odstrani funkcny kos a osadi sa novy na to iste miesto, ked sa za rovnake peniaze moze osadit ten novy tam, kde ziadny kos v okoli nie je
19. november 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za Váš podnet.
V mestskej časti prebiehala výmena poškodených cca 150 košov a osadili sme cca 50 ks nových smetných košov. Pôvodný kôš bol umiestnený v blízkosti okien, preto sme sa snažili osádzať nové tak, aby neboli v blízkosti okien, nakoľko ako aj uvádzate, z košov sa šíri zápach a lieta hmyz. Starý kôš zostal na svojom mieste, aby toto miesto v čase osádzania nových košov nezostalo bez odpadkového koša.
Po osadení nových košov prebiehalo odstraňovanie starých, zničených košov, či stĺpikov bez odp. koša.


kancelária starostu
19. november 2014

roy-san

teraz však každý jeden obyvateľ tejto brány denne prechádza nedobrovoľne niekoľkokrát tesne okolo smradlavého koša či tiež cigaretového dymu so stojacim fajčiarom (ďalšie nepriaznivé dôsledky tohto premiestnenia nebudem vypisovať znova) - celkovo sú to stovky prechodov denne tesne okolo.
A ak bol pôvodný kôš od NIEKTORÝCH okien či od domu vzdialený trebárs 3 metre a teraz je 4 (v prípade vyšších poschodí je rozdiel odlišný), a naopak k väčšine okien sa tento kýbel zas priblížil, tak to taká dômyselná sláva s určením tohto miesta, asi nebude.
Umiestnenie na pôvodné miesto bolo/ je určite vhodnejšie pre 99% tu bývajúcich. Ak by sa nové miesto zvolilo hoci necelý meter od pôvodného (z chodníkového pohľadu, nie vľavo od toho priľahlého malého kríka, ale vpravo) tak je to tiež 100x lepšie ako terajší stav. Pri vchádzaní/vychádzaní z brány okolo neho nikto nemusí nedobrovoľne vždy ísť, a možno ho tam uvidia aj chodci kráčajúci okolo po Exnárovej. Terajšie riešenie nie je vhodné, je preňho len jeden nepresvedčivý argument proti +- desiatim (a kvantitatívne oproti stovkám, vynútených denných kráčaní vedľa smradu).
19. november 2014

roy-san

Inak keď už sa tu argumentuje osaďovaním košmi, my tam ten kýbel ani vôbec nepotrebujeme mať umiestnený, na smeti máme kontajnery pár metrov mimo, z 13 vchodov na štefunkovej tiež nemá nikto takýto kôš pri vchode nikde, - a teraz je nám už načo tesne pri vchode? Nato aby tam stáli fajčiari a bol tam vysypaný neporiadok?
Buď ho dajte úplne preč, alebo na pôvodné miesto. Toto je učinená svojvôľa od úradníckeho stola, prinášajúca len negatíva miestnym obyvateľom.
20. november 2014

roy-san

Ešte prosím administrátora o zmenu stavu riešenia prípadu, pretože tento podnet rozhodne nebol "Vyriešený", len sa tu textovo zjavila jediná nepresvedčivá výhovorka, vlažne obhajujúca súčasný lapsus-quo. No riešiť sa nič ani len nezačalo, ani to nikomu z týchto košových samovoľno-premiestňovačov nenapadlo.
25. november 2014

roy-san

Celá reakcia vrátane systému odkaz pre starostu sú v tomto prípade výsmechom bezmocných, toto mi bolo zaslané do emailu:
„S radosťou Vám oznamujeme, že podnet Odpadkový kôš na nepatričnom mieste,po nevyžiadanom premiestnení bol označený ako Vyriešený.“
Výsmech a ešte aj s radosťou.
Pripomeňte mi, čo konkrétne z nepatričného umiestnenia koša bolo vyriešené? Nikto nehol ani zadkom, ani prstom (možno len v kancelárii prebehla interná kontaktná kombinácia týchto pohybov, ale v teréne nebol nik a nezmenilo sa tu nič) odporný stav bez zmeny ďalej pretrváva.
Keď na nás budú z kýbla útočiť osy, nasmerujeme ich na príslušných úradníkov.
30. november 2014

Podnet je

NERIEŠENÝ!
01. december 2014

Odkazprestarostu.sk

@roy-san - mohli by ste, prosím, napísať, ako konkrétne si predstavujete riešenie vášho podnetu? Samospráva vám na váš podnet odpovedala a poskytla vám svoje stanovisko, prečo ten kôš bol presunutý. Z nášho pohľadu je teda podnet vyriešený. Ďakujeme,

Ján Hefty
www.odkazprestarostu.sk
01. december 2014

roy-san

Tu predsa nešlo o lacnú výmenu slov k podnetu, ktorá popisovanú vec ani o chlp nemení, ale o čin na mieste:
"Premiestnenie zavadzajúceho koša" - odstránenie z nepatričného priestoru bezprostredne pred vchodom,
ktorým chtiac-nechtiac prechádzajú všetci obyvatelia tejto jedinej brány.

V tomto umiestnení prináša viac škody a rizík, než úžitku = zhoršenie priestoru v ktorom bývame (rozpísal som to snáď už dostatočne podrobne: súčasné zápory vs. žiadne klady).

(Reakciu pre prehľadnosť už radšej rozdelím na 2 príspevky)
01. december 2014

roy-san

Pri uvedení viacerých predošlých podrobností v tomto podnete vyššie (v novembri 2014), to bolo asi zložitejšie pochopiť.

Po 12.10.2014 kôš nastrčili nepriaznivo, zároveň do väčšej blízkosti množstva iných okien (od ktorých bol donedávna vzdialený; zápach z cigariet už cítime pri vetraní intenzívne každodenne, v lete to bude celodenne),
a hlavne: takto musíme a i naďalej budeme musieť nedobrovoľne každodenne prechádzať nielen okolo fajčiarov, ale aj okolo poletujúceho hmyzu iba v niekoľkocentimetrovom odstupe.
Viete o tom (príslušní úradníci MÚ), že pre alergikov môže bodnutie osou znamenať už do pár minút fatálne následky? Neporiadok smetí okolo koša/pod košom a kutrajúcich sa bezdomovcov, som už tiež spomínal. To je teraz náš "výstavný" vstup do brány.

Nikto ďalší nemá strčený kôš takto rovno pri vchode (ani na Štefunkovej, ani pri cca rovnakom dome vzdialenom 50 sekúnd chôdze na Chlumeckého, ani INDE), ani my sme ho tu doteraz nemali.
Kôš tu slúži beztak prioritne len ako popolník a pre cudzích okoloidúcich. Priťahuje fajčiarov, vyberačov-bedomovcov-ex basistov, poletujúci hmyz, rozsypané smeti zas priťahujú priamo pred vchod potkany, šíri smrad aj smetí, aj fajčiarov.

Opakujem podstatu podnetu: je nanajvýš žiadané, kôš z tohto nepatričného miesta odstrániť preč. Buď na pôvodné miesto (+/-), alebo hoci niekam na druhú stranu cesty, či do stredu ulice (nie ku vchodu).

Prečo musí byť život v Ružinove sprevádzaný doslova bojom o samozrejmosti, neraz bezúspešným? Samospráva ani teraz absolútne nič nevyriešila.
02. december 2014

steblo travy

Ide o to,vážení,že obyvateľom sa pod nos nainštaluje zdroj smradu a baktéríí,bez toho,že by bol nijako ináč užitočný! Kapíto? Nie_?
Kedˇv tomto sídlisku na nič nie sú peniaze,prečo sa míňajú na takéto stupídne akcie?
03. december 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
Po vykonaní všetkých prác, ktoré sa týkajú osádzania smetných košov v mestskej časti (umiestnenie nových košov, výmena za starých košov za nové) smetný kôš pred bytovým domom na Štefunkovej č. 1 bude premiestnený na iné miesto - za bytový dom Štefunkova 1 ( chodník pri ceste) .





kancelária starostu
08. október 2015

Kocúrkovo

Po takmer roku, po vtedajších dvoch mesiacoch argumentovania a dožadovania sa nápravy, než došlo ku dlhoočakávanému odstráneniu tohto narúšajúceho koša a k jeho konečnému umiestneniu inde (pred nijakou bránou), čo si myslíte vážení, že sa asi tak udialo začiatkom októbra 2015? Nejaký samozvaný dobrák, tam na to isté miesto znova nasadil, nainštaloval do zeme takú istú košovú tyč. Teda zjavne sa chystá k tomu istému pochabému umiestneniu rovnakého koša na inkriminované miesto.
Neuveriteľné. Početné protiargumenty k nevhodnosti a neželanosti pritom ostávajú rovnaké, nezmenili sa. Ani lobbying fajčiarov nemôže byť akceptovateľnou výhovorkou, ani nič iné.
Tyč dajte preč.
04. november 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
tyč, ktorá bola osadená začiatkom októbra pri vchode do domu bola odstránená a na rohu Exnárovej a Štefunkovej bol osadený nový kôš.





kancelária starostu

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania