Ohrozovanie chodcov - Račianske mýto

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Uzavretý
meno
Marian 27. novembra 2014

Pri cukrarni Laurent na rohu Sancovej a Racianskej je samospravou neustale tolerovane parkovanie krizom cez cely chodnik. Okrem toho, ze s kocikom je niekedy problem prejst, tak najvacsim problemom je to, akym sposobom sa dostavaju na chodnik auta. CEZ PRIECHOD PRE CHODCOV, ktory je jednym z najfrekventovanejsich v meste.

Pred par dnami som dokonca stal na priechode s 1.5 rocnou dcerou, ktora akurat cerstvo chodi a davali sme prednost Skode Superb. Miesto toho sa vsak stalo nieco, co som necakal. Panko v Superbe vytocil kolesa proti nam a zacal nas odtlacat, pretoze on potreboval cez "zebru" vyliezt hore a vobec mu nevadilo, ze tam stojime a chcem prejst cez cestu... Arogancia ludi v tomto meste bude vzdy taka velka, aku odtoleruje policia. A ta ju mam pocit celkom poctivo zivi aj vo vlastnych radoch...

PROSIM PRETO KONECNE O OSADENIE STLPIKOV aspon po automat na listky MHD.

27. november 2014

Marian

btw... ten modry VW Passat s tabulkou Povazskej Bystrice to ma ako sukromne parkovisko uz niekolko rokov.
27. november 2014

Peter

Ste tam mohli ostat stat a nepustit ho. Ak by vas ohrozoval autom, tak zavolat policiu a nahlasit, ze vas niekto ohrozuje zbranou (autom).
27. november 2014

Netro

ako pise Peter, treba rychlo odfotit a volat 158 za ohrozenie
28. november 2014

Marian

To co pise Peter je takpovediac nemozne... mate so sebou male dieta, ktore musite drzat, nech nevbehne do cesty a okrem toho, taketo fotografie nasa policia nepovazuje za dokaz. Hlavne mal som niekam namierene a keby som mal fungovat tymto sposobom, tak v tomto meste volam policiu vzdy po vyjdeni z domu, co asi tiez nie je riesenie. Riesit sa to musi plosne a hlavne riesit to musi nasa necinna policia, nie aby jednotlivec bojoval s veternymi mlynmi
28. november 2014

Viktor

To ako mestska policia vo velkom rozsahu ignoruje svoje povinosti je priam skandalozne. Z vlastnej skusenosti viem, ze ak zavolate mestsku policiu, tak na dispecingu vam potvrdia vyjazd hliadky, ktora ale v realite nepride.
Suhlasim s panom Marianom, ze riesenie musi byt plosne. Aj ked je to smutne, taketo miesta potrebuju osadenie stlpikov a co sa tyka policie ta potrebuje kompletnu reorganizaciu.
29. november 2014

výr

Priamo v uliciach je odhadom aspoň polovica prípadov, kedy je nutné páchateľov/ohrozovateľov/priestupcov načapať/chytať/pokutovať/poučiť priamo pri čine. Oni predsa nebudú na požiadanie okoloidúcich čakať, kým po zavolaní príde po nich polícia; z arogantného odroňa sa behom sekundy nestane slušný usporiadaný občan.
Nie vždy je priestupok/prečin/trestný čin charakteru, že ten človek prichádza autom, niekoho ohrozí-niečo zničí, a auto na mieste odstaví.
Veď on môže toto spáchať aj pri odchode z miesta, aj pri prejazde, kedy ide ďalej. A nemusí byť len na aute, môže ísť peši, rozbíjať zastávku MHD a z miesta hneď prchať a pod.
Policajti sa nás aspoň 10 rokov snažia "vycvičiť", že máme volať linku 159. A čo keď nemáme pri sebe telefón, čo keď nemáme čas na nich čakať, čo keď sme chceli miestom prejsť už bez prekážok (takto sa najprv necháme ohroziť, zavoláme policajtov a ideme ďalej, aj keď už oni mali miesto zabezpečiť do poriadku samostatne včas predtým), čo keď v drvivej väčšine prípadov odroň presa na mieste nepočká (ešte nám môže dať na hubu keď spomenieme volanie policajtom - čo keď sme starší človek, čo keď s dieťaťom, čo keď žena, a čo keď aj muž ktorý si nechce nechať zlámať nos, alebo naopak nechce páchateľovi, ktorý naňho takto zaútočí, zlomiť nohu a byť zato trestaný).
Občania tu predsa nemôžu suplovať prácu policajtov "callboys" na telefóne keď oni v uliciach fakticky vôbec nehliadkujú. A ešte im aj zabezpečovať dôkazy z miesta činu - odovzdávať im ich (ktoré označia za nepovolené), zadržiavať či naháňať zločincov.
Toto je celé chybne, takto tu poriadok nikdy nebudeme mať. Poriadková polícia sa vyhovára na mestskú a naopak, a keď niekto z nich náhodou ide autom okolo podobnej udalosti ako je podnet, tak si ju vôbec sami "nevšimnú". Tiež sa vyhovárajú na nedostatok pochôdzkarov. No tak nech predsa pochôdzkujú sami! Máme celosvetovo najvyššie počty policajtov na počet obyvateľov, a tí sa ešte vyhovárajú na jediného pochôdzkara - ktorého nemajú, lebo nikto takú prácu nechce robiť; všetci ich kolegovia si budú sedieť ďalej v kanceláriách, voziť sa v autách, a oni sami človeka majú robiť pre nich nepohodlnú prácu, v počte 1ks chodiť celodenne po ulici a chytať lapať hoci aj bandy výtržníkov. To si nejak pomýlili svoje úlohy. Hliadkovať sa predsa dá aj za auta, z neho na hodinu vystúpiť a kráčať peši a potom sa doňho ku kolegovi vrátiť, tiež sa dá na mopede, motorke, na bicykli... V uliciach policajtov nemáme, ani sa priestupky a úpadok poriadku samé z tých kancelárií a áut neriešia. Je najvyšší čas na zmenu, už pred 10 rokmi bolo neskoro, vidíme že nás tu aroganti žerú a mesto nám aj kvôli nim upadá, ničí sa. Ustanoví aspoň nový primátor v tomto meste v tomto smere konečne poriadok?
29. november 2014

Viktor

Vyr: velmi pekne napisane. Plne sa stotoznujem s vasim nazorom. Som znechuteny z toho ako je policia apaticka a necinna.
05. december 2014

Marian

Az teraz som si uvedomil, ze tento problem je tu rieseny uz treti krat a na vsetkych troch fotkach parkuje ten isty VW Passat z Povazskej Bystrice...
07. január 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Hlavné mesto si uvedomuje problém sa parkovaním na chodníkoch.
Kľúčový problém je v zlom ustanovení zákona ( § 52 ods. 2 zákona č. 8/2009 o cestnej premávke), ktoré umožňuje parkovať aj na chodníku. Zmenu zákona však môžu urobiť len poslanci NR SR.

Mestská polícia vykonáva pravidelné hliadky, nemôže však zabrániť každému arogantnému správaniu vodičov, ktoré nie je porušovaním zákona. Váš podnet preposielame príslušným útvarom, ktoré preveria možnosť osadenia parkovacích zábran ( v rámci možností rozpočtu). Pokiaľ ide o parkovanie, ak je občan svedkom situácie, kedy vozidlá neparkujú v zmysle predpisov, odporúčame obrátiť sa priamo na Mestskú políciu na čísle 159.

Mgr. Marek Papajčík
Oddelenie marketingu a vzťahov s verejnosťou
Hlavné mesto SR Bratislava
27. január 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, dopĺňam stanovisko oddelenie dopravného inžinierstva Magistrátu hl. mesta:
"k požiadavke, ktorá sa týka osadenia dopravných kolov na Račianskom mýte (pri cukrárni Laurent), sme sa rozhodli vyhovieť, z dôvodu jej oprávnenosti.
V utorok, tj. 20.01.2015, operatívnej komisii pre určovanie dopravných značiek a dopravných zariadení bol prerokovaný návrh na osadenie dopravných kolov na Račianskom mýte. Návrh bol za prítomnosti zástupcu cestného správneho orgánu a zástupcu krajského dopravného inšpektorátu prijatý. Ďalším krokom je, že cestný správny vydá určenie na použitie dopravných značiek, a potom sa to môže zrealizovať. Za realizáciu zodpovedá oddelenie správy komunikácií v rámci finančných a časových možností pravdepodobne až v jarných mesiacoch."

Mgr. Marek Papajčík
Oddelenie marketingu a vzťahov s verejnosťou
Hlavné mesto SR Bratislava
29. apríl 2015

Červeňanová

Situácia pretrváva. Stojace autá bránia vo výhľade - autá odbočujúce zo Šancovej na Račiansku cez parkujúce autá zbadáte neskoro. Je vôbec dovolené parkovať v zóne križovatky? Je povolené inštalovať reklamy, ktoré bránia vo výhľade? Tu sa nedá tolerovať vysvetlenie o finančných a časových možnostiach. Miesto stromov sadíme stĺpy.
13. máj 2020

Peter Oravec

Odbočka zo Šancovej na Račiansku sa riešiť nebude:
"O 645-tisíc eur príde Generálny investor Bratislavy (GIB), ktorý tak nebude realizovať nový chodník na Vlárskej, priechod pre chodcov na Vlárskej a Klenovej, nebude rušiť odbočku zo Šancovej na Račiansku na Račianskom mýte, čo malo zlepšiť bezpečnosť chodcov, rozširovať cestu do Čunova ani pripravovať výkup a projekciu nového chodníka s osvetlením na Starých Gruntoch. Na Eisnerovej ulici v Devínskej Novej Vsi nevznikne uvažovaná svetelná križovatka."
https://www.yimba.sk/clanky/bratislava-a-koronavirus-ako-sa-menia-plany-hlavneho-mesta
24. máj 2020

Červeňanová

myslím, že odbočka bola autami využívaná, ale ten ostrovček je fakt maličký.
Som zvedavá aké bude mať toto rozhodnutie pokračovanie.
09. júl 2020

Martin Uváček

Vzhľadom na uzvretie odbočenia zo Šancovej na Račiansku a osadené zábrany by som označil podnet za vyriešený. Autá sa už nemajú ako dostať na tento chodník. Ani cez priechod.
20. september 2021

Peter Oravec

Dobrý deň,
podnet je znova aktuálny.
Na rohu Račianskeho mýta pred cukrárňou sa už znovu parkuje.
Prosím o osadenie stĺpikov.
Prosím o otvorenie podnetu a o jeho preposlanie.
S pozdravom.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania