Jungmannova - statika terasy

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

V riešení
meno
Peter Czirak 08. apríla 2022

Na terase dochadza k zatekaniu, co ms nepriaznivy vplyv na nosnu konstrukciu. Vplyvom degradacie betonu a korozii vystuze doslo k poskodeniu smykovej vystuze pri podpere co oslabuje unosnost profilu. Nosna spodna vystuz je tiez znacne skorodovana.
Poskodenie nosnika smykom moze dojst nahle bez predchadzajucich varovnych signalov, preto by bolo vhodne prizvat statika, pretoze okrem opravy a utesnenia terasy, je potrebne zvolit vhodny postup sanacie nosnych prvkov.

08. apríl 2022

Common Ennemy

nebodaj tie terasy vlastní mesto? nieje to záležitosť bytového družstva?
09. apríl 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.
Terasa na Jungmannovej je vo vlastníctve Hlavného mesta a spravuje ju Bytové družstvo Petržalka.
Dotknuté strany si podľa slov viceprimátorky Kratochvílovej uvedomujú, že stav terasy nie je dobrý a aktuálne prebiehajú rokovania mesta, bytového družstva a komunikujú aj s obyvateľmi, ktorí sú ochotní na opravu prispieť. Bytové družstvo podľa nej malo urobiť stavebnotechnický posudok kľúčových častí terasy.

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Bratislava-Petržalka
09. apríl 2022

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
09. apríl 2022

Peter Czirak

Hlavne treba mat na pamati, ze vacsina tychto poruch su staticke poruchy a preto je dolezite aby dokumentaciu spracoval kvalitny statik so skusenostami s rekonstrukciami a havarijnymi stavmi budov.
11. apríl 2022

Peter

Nič nové, podľa skúseností z minulosti si to bude prehadzovať mestská časť s magistrátom, nakoniec sa zistí, že nie je žiadne kolaudačné konanie, ide o čiernu stavbu s výsledkom, že to nemá majiteľa a že do cudzieho majetku samospráva nemôže investovať, pretože by porušila zákon. A sme opäť na začiatku problému, kruh sa uzavrie.
12. apríl 2022

Viera

Terasy su prevazne na pozemkoch Hl. mesta Bratislava, takze ak je na mojom pozemku nejaka stavba, riesim, takze terasy by malo doriesit mesto.
18. máj 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za podnet, ktorého prijatie týmto potvrdzujeme. Pridelili sme ho kolegyniam a kolegom, ktorí majú riešenie danej agendy v kompetencii. O priebehu riešenia Vás na základe obdržaných stanovísk budeme priebežne informovať.

S pozdravom,

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
23. máj 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

pochôdzna terasa Jungmanova nie je vo vlastníctve hlavného mesta. Uvedený podnet odstupujeme stavebnému úradu Petržalka.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
23. máj 2022

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: MÚ Petržalka
31. máj 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
o stanovisko k podnetu sme požiadali náš Stavebný úrad.

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Bratislava-Petržalka
31. máj 2022

Peter Czirak

Najrozumnejšie by bolo zorganizovať pracovnu skupinu do zástupcami mesta, mestskej časti, správcov priľahlých objektov a odborníkov na stavby (2 ľudí z projekcie (statika architektúra) a 2 zo stavebných firiem ktoré sa zaoberajú rekonštrukciou) a pohnúť to dopredu, pretože stav je naozaj kriticky a vzhľadom na to, že na terasách su umiestnené aj plynové prípojky, mohli by sme sa pri páde terás dočkať aj druhého Prešova.
02. jún 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
zasielame stanovisko pracovníčky stavebného úradu:

Mestská časť Bratislava - Petržalka, ako stavebný úrad 1. stupňa príslušnému podľa §117 ods. 1 zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku v znení neskorších predpisov (ďalej len „stavebný zákon“) v spojení s ustanovením § 5 písm. a) bod 1. zákona č. 608/2003 Z.z. o štátnej správe pre územné plánovanie, stavebný poriadok a bývanie a o zmene a doplnení stavebného zákona, v spojitosti s § 7a ods. 2 písm. i) zákona SNR č. 377/1990 Zb. o hlavnom meste Slovenskej republiky Bratislave v znení neskorších predpisov (ďalej len „stavebný úrad“) vyzvala Bytové družstvo Petržalka, so sídlom Budatínska 1, 851 05 Bratislava, IČO: 00 169 765, vlastníkov bytov a nebytových priestorov bytových domov so súpisným č. 1150 Jungmamova 2-4, so súp.č. 1151 Jungmannova 6-8, so súp.č. 1170 Jungmannova 10-12, so súp.č. 1171 Jungmannova 14-16, so súp.č. 1172 Jungmannova 18-20, so súp.č. 1185 Vlastenecké námestie 7-8 a so súp.č. 1186 Vlastenecké námestie 9-10 (časť pred vchodom č.9), vlastníka stavby so súp.č. 3485 - Jungmannova TS 825 a stavby so súp.č. 3484 - Jungmannova TS 824 v Bratislave
1. aby neodkladne, najneskôr do 7 dní od doručenia tejto výzvy uskutočnili opatrenia, ktorými účinne zabránia vstupu osôb a vjazdu motorových a nemotorových vozidiel do zásobovacej chodby pristavanej technickej vybavenosti s tým, že do vykonania opráv budú vstupy do bytov a nebytových priestorov zabezpečené z terasy
2. zabezpečili statické posúdenie existujúceho stavu pochôdznej terasy ako pristavanej technickej vybavenosti stavby s návrhom nevyhnutných potrebných opatrení v termíne do 28.2.2022.

Vzhľadom na to, že ste uvedenú výzvu vlastníci nesplnili a s prihliadnutím na charakter a stavebnotechnický stav nehnuteľnosti pristavanej technickej vybavenosti stavebný úrad určil náhradnú lehotu na splnenie povinnosti. Ak uvedená povinnosť nebude ani v náhradnej lehote splnená, stavebný úrad podľa § 87 ods.2 stavebného zákona zabezpečí plnenie povinnosti na náklady vyššie uvedených vlastníkov.

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Bratislava-Petržalka
03. jún 2022

Viera

takže vlastníci bytov, ktorí nemaju vo vlastnictve terasy maju povinnosť zabezpečovať opravy, ale hl. mesto na ktorého pozemkoch stoja tieto terasy, nemá žiadne povinnosti..........
04. júl 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.

Dňa 16. júna 2022 sa uskutočnilo stretnutie zástupcov mestskej časti Petržalka a hlavného mesta Bratislavy, na ktorom sa dohodol ďalší postup na zabezpečenie stability celej terasy Jungmannova.

Po vzájomnej dohode stavebný úrad uloží mestu povinnosť odstrániť nevyhovujúci technický stav terasy. To znamená, že hlavné mesto bude mať povinnosť vypracovať statický posudok terasy ako aj návrh nevyhnutných opatrení na zabezpečenie jej stability, a to na náklady dotknutých vlastníkov terasy.

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Bratislava-Petržalka
18. júl 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

v súvislosti s týmto podnetom pridávame stanovisko viceprimátorky Kratochvílovej:

Za Hlavné mesto SR Bratislava si dovoľujeme uviesť, že v súčasnosti Slovenská technická univerzita v Bratislave finalizuje pre mesto (nižšie spomínaný) statický posudok. Následne si Vás dovolíme informovať o ďalšom postupe.

Vzhľadom na to, že je posudok vykonávaný pre hlavné mesto, presúvame naň aj zodpovednosť za riešenie podnetu.
Kto? Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
Kedy? 2023/2024

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Petržalka
18. júl 2023

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania