Že prečo máme v Ružinove zničené chodníky a trávniky(?)

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Ružinov

Uzavretý
meno
jass 09. decembra 2014

Nuž je to aj preto, že po nich pravidelne jazdia autá či ťažké kosačky Ružinovského podniku verejno-prospešných služieb, a.s. Nielen minulý týždeň videné niekoľkokrát, ale už dlhšie: auto ide po celej šírke chodníka a po zastavení pri malom koši, pracovník vysypáva odpad na korbu. Tam kde chodník končí, pokračuje auto jazdou po tráve (z ktorej sa takto stáva tráva bývalá, a následne pôda a bahno). Kosačky - tie ani nekosili (navyše, čo tu akože robia - kosia ešte v decembri? Kosia to, čo z "nestihli" v lepšom počasí, trávu spolu s neodhrabaným mokrým lístím?).

Predmetné chodníky na sídlisku sú už beztak samý kráter, jama a štrk - nikto zodpovedný nám ich pozdĺž Exnárovej-Ružinovskej v tejto časti, desaťročia neopravuje. Naopak, ešte nám tu tento rok nechali jednu časť využívaného chodníka rozkopať bez náhrady zbíjačkami http://chod.sk/bgtm1 nejakým dovandrovalcom Viscon s.r.o. z Hlohovca - a zvyšok ničí priamo "verejnoprospešný podnik" spomenutým štýlom práce.
Tam, kde musia ľudia kráčať vedľa rozkopaného (=zničeného) chodníka po pošliapanej tráve, im túto trasu ešte ničí RPVPS a robí z nej nepoužiteľné bahnovisko, s rozjazdenými stopami po pneumatikách.

Tento RPVPS by mal v našich priestoroch sám prednostne viac dbať o ochranu zelene i ostatných prvkov občianskej vybavenosti, komunikácií, a ukončiť takéto spôsoby; nie že jazdiť po zeleni autami, vyberajúc takto príručné koše, i po celej šírke chodníka (o.i. porušenie zákona, tiež obmedzenie-ohrozenie chodcov).
Vôbec by zrejme všeobecne mali upustiť od prehnanej mechanizácie - motorizácie svojich úkonov. Napríklad príručné koše vybrať /vysypať ručne trebárs na vozík, a až ten vysypať na korbu auta čakajúceho a jazdiaceho na miestach, kde to dovoľuje zákon o cestnej premávke; či vozík môžu mať trebárs zavesený za bicyklom, či prinajhoršom mopedom-skútrom (lepší by bol už elektrický pohon).
Tiež nemusia lístie rozfukovať hlasitými motorovými fúkačmi (beztak dodnes nestihli na väčšine miest odstrániť opadané lístie ani týmto zdanlivo uľahčujúcim spôsobom), ale bezhlučne a účinnejšie hrablami.
Takisto by niektoré sezónne kosenie mohli čiastočne robiť bezmotorovo ručne, miesto arzenálu 4-5 pojazdných motokosačiek + k tomu 2 ručné + 1 fukár + 2 autá na nevelkej trávnatej ploche medzi činžiakmi = hluk 120+ dB zaručený.

Takže, keď tu už účinkujú, úlohy by mali mať zadané inak, verejno prospešne (a byť aj priebežne kontrolovaní): len opatrovať, udržiavať, ochraňovať, nie miestami aj ničiť a škodiť, prispievať k exhalátom a nadmernému hluku, či na chodníkoch vozidlami zavadzať a ohrozovať.

09. december 2014

jass

P.S. tú spomínanú veľkú kosačku som nestihol odfotiť (nie je možné sem všetko aj fotograficky doložiť), prehnala sa chvíľu pred tým nákladným vozidlom, po tom istom chodníku, tiež so zabraním väčšiny jeho šírky. Aby ma niekto nechytal za slovo.
09. december 2014

bodliaková

Tak to je sila,o chvíľu tu nebude centimeter štvorcový,kde by chodec suchou nohou a bez úrazu mohol stúpiť.Kde ešte nešťastnou náhodou predmetný centimeter ostal,narvú sa naň parkujúce autá,hlučné mechanizmy a ke´d aj toto zlyhá,nastupujú tzv.cyklisti.Chodníky sú tu v horšom stave ako roku pána
MCML,a to ešte nie je sneh+ľad,to bude iná ekvilibristika na chodníkoch!
09. december 2014

Martin

Mozno im dohovoria ako v Dubravke, jednym uchom dnu a druhym von.
10. december 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za Váš podnet.
V mestskej časti Bratislava Ružinov sa na plynulejšie vyprázdňovanie odpadkových košov používajú obslužné vozidlá s ľahkou konštrukciou, ktoré svojou váhou minimálne zaťažujú chodníky. Uvedené poškodenia na chodníku sú podmienené vekom celej konštrukcie chodníka a vplyvom poveternostných podmienok počas celej jeho životnosti.
Na otázku, co robia kosačky v decembri na trávniku odpovedáme, že na trávnikoch nie su kvôli koseniu, ale hrabú lístie.
Výmena doterajšieho hlučného motorového vybavenia mechanizácie dodávateľa RP VPS za elektrické alebo akumulátorové je pri súčasnej finančnej situácii podniku nereálna.



kancelária starostu
10. december 2014

jass

Dobrý deň, kancelária. Tak ale zas netvrďte že jazda vozidlami po kráteroch chodníka, ich práve týmto ešte viac nepoškodzuje. A ten stav vyšľapaného chodníčka na tráve, ničeného týmito mechanizmami je akože tiež v poriadku?
Však ich skazonosné stopy sú úplne jasné a preukázané, aj na iných miestach pri chodníkoch. Priebežné kontroly prác by nezaškodili.
Ak nemožno vymeniť niektoré mechanizmy za elektrické ani na budúcoročnú sezónu orezov a kosenia, tak je ešte naporúdzi spomenuté podstatne lacnejšie riešenie vybavenia: mechanické. Bicykel i trojkolesový, kárička na vyberanie košov na zeleni a chodníkoch, ručné kliešte, ručné hrable, záhradnícke nožnice, pílky, lopaty.
10. december 2014

jass

Takto vyzerá chodník, ktorým jazdili pred pár minútami od zvečnenia 3 mechanizmy, údajne hrabajúce lístie. Všimnime si i okolitý trávnik. Mechanizmy sa odobrali po vyjazdenej blato-tráve ku obchodu Samoška, kde boli odstavené v celkovom počte 4ks, blokujúc miestnym pešiakom celú šírku chodníka. Majú snáď udelenú výnimku zo zákona o cestnej premávke, že chodci toto musia strpieť?
10. december 2014

jass

Mýlka je si myslieť, že autá a mechanizmy slobodne sa tu preháňajúce, viac nepoškodia takýto chodník, všimnime si tiež mrzké stopy po ich pneumatikách na tráve. Estetika a kvalita priestoru na život na Pošni.
10. december 2014

bodliaková

úprimne som sa zasmiala,treba si ceniť humor,je ho málo...vraj hrabú lístie.,
foto-anti-dôkaz nepustí!
11. december 2014

jass

Pani bodliaková, a to som sem ešte nedal "najlepšie" fotografie zo zelene zavalenej jesenným lístím, vzdialenej len desiatky sekúnd peši od inkriminovaných miest.
Ručné odhrabávanie je nielenže hlukovo a exhalačne neinvazívne pre životný priestor v husto obývanej oblasti, ale je asi 10x rýchlejšie, než toto tempo motorových vyfukovačov či vysávačov.
Ešte v polovici decembra a s ťažkou mechanizáciou bojujú s lístím, ktoré doopadávalo pred 7 týždňami, medzitým 20x navlhnutým, zmoknutým, napitým či hnijúcim, ktoré mohlo byť už dávno preč, za pár dní odhrabané hrablami v suchom stave pár dní po opadaní. Len to by tých 5-6 mechanických obsluhovačov muselo mať hrable v rukách. Ešte by aj ušetrili palivo.
A ten boj je týmto spôsobom neúspešný, keď najmenej polovica plôch je tu stále nezbavených lístia.
K arzenálu ručných náradí som ešte nespomenul ručné kosy, tie sú tiež účinné hlavne na malých trávnikoch, to ale počká do jari. S tým celoročným megahlukom RPVPS na sídliskách je už treba skoncovať, aspoň na polovicu intenzity a času.
11. december 2014

jass

Jedno slovo vyššie musím opraviť, navrhované vybavenie som samozrejme mienil manuálne, ručné (nie mechanické - výraz "mechanický" má len podružný význam ako "remeselný"). To je tak, keď treba všetko dopodrobna vysvetľovať, tak sa človek v slove aj pomýli. Nemám sterilné laboratórne podmienky na dokonalé sústredenie sa.
Je to o to ťažšie, že miestny obyvateľ tuší, že zodpovední nemajú zo stoličiek ani prehľad o tvári miesta, ani o prebiehajúcich dejoch, činnostiach, ich prejavoch, a dopadoch.
Títo "kosači" sa asi viac času zo dňa len premiestňujú s dvojstopými motorovými pracovnými vozidlami po všetkých ružinovských chodníkoch, aby potom za pracovný deň s moto-mechanizmami za obrovského revu motorov zbavili lístia jeden trávnik o rozlohe 10x30 metrov. A potom zas hodinu šiesti smrdutou jazdou hlučne odchádzajú po nepovolených trasách, kde za sebou nechajú rozrytý terén aj povrch peších cestičiek, a kde im musia babičky s barlami a ťahanými vozíkmi, i mamičky s kočíkmi, detičky na kolobežkách i ostatná miestna stafáž, uskakovať z beztak doriadených chodníkov.
12. december 2014

lubomir gavalis

kto chce hybnut svetom,musi hybnut sam so sebou.


odkaz pre poslancov
12. december 2014

korzáhi

od stolov a stoliček to móžu byt len takéto pohyby tak nevieme či by sme ich chceli videt takto sa hýbat http://www.howcast.com/videos/507568-How-to-Do-a-Chair-Dance-Burlesque-Dance
17. december 2014

rudlo

tí rachotilci nám tu robia rámus jak na tankových manévroch každý deň ešte aj týždeň pred vianocami! To je asi ten známy "adventný čas pokoja" pre miestnych, vo verzii miestneho úradu Ružinova. Blamáž na entú, takto hluku tu v živote nikdy nebolo, až s týmito správcami posledné roky, a tento rok do s rámusom dotiahli do vrcholu... vidno že tu nežijú a ani nepochádzajú odtialto.
tí roboši po súbežnom rozfukovaní krúžia cez jedno miesto viacerými vozmi aj 30x-40x aby ho zbavili listov a stále horším výsledkom jak keby cez neho v krátkosti 1x prešli hrablami bez rámusu, prašnosti, ohrozovania a obmedzovania miestnych ludí, ničenia trávy a drahoty.
14. január 2015

starx

Tí roboši si sami nevyberajú kedy, kam a ako pôjdu robiť. Stupiditu treba hľadať vo vedení.
26. január 2015

jass

Problém je ten že nájsť ju nestačí (tu prítomní jej výskyt iste všetci odhadli), treba sa jej oprostiť a začať pracovať v ustálenom, husto obývanom území ako príčetní - čo najviac ohľaduplne voči obyvateľom, prostrediu aj prírode a tiež rešpektujúc zákony vrátane dopravných pravidiel.
Týka sa všetkých zodpovedných riadiacich, kontrolných i výkonných zložiek.
Výskyt týchto akčných škodcov bol pozorovaný o.i. aj deň pred Vianocami, a to ich obťažujúce prístrojové invazívne vysávanie lístia pôsobí než ako odstraňovanie listov, skôr ako frézovanie trávnika a odstraňovanie trsov trávy.
03. marec 2015

jass

Žiaľ, dodnes sú tu koše na chodníkoch vyberané rovnakým štýlom, pritom už aj inde v meste fungujú na rôzne účely nákladné bicykle http://svihajsuhaj.sk/ , miesto všeničiacich a všadesmradiacich/hlučiacich áut a motorových mechanizmov. Tu v Ružinove nemajú úradníci voči pôvôdným obyvateľom či prostrediu už ani kúska úcty.
Nechcú nič prikázať údržbe tlačiť na vozíku, ťahať na bicykli,... a vôbec, čo vlastne chcú? Úplne rozložiť zničiť toto kedysi sympatické miesto? Načo je tu aj táto stránka?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania