Gessayova - opakované venčenie a voľný pohyb psov

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Uzavretý

Opakované venčenie a voľný pohyb psov na detských ihriskách vedľa a v aj priamo v areáli základnej školy Gessayova napriek zákazu.

12. apríl 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

niektoré podmienky držania psov sú upravené v zákone 282/2002 Z.z. a vo všeobecne záväznom nariadení mestskej časti Bratislava-Petržalka č. 10/2019. Zákon o psoch zmocňuje obce upraviť všeobecne záväzným nariadením vymedzenie miest, kde je voľný pohyb psa zakázaný. Podľa § 4, uvedeného VZN je vstup so psom zakázaný:

a) do detských ihrísk a pieskovísk,
b) do vodných plôch jazera Veľký Draždiak,
c) do areálov školských a predškolských zariadení, (!)
d) do športovísk a štadiónov prístupných verejnosti,
e) do zdravotníckych zariadení, detských domovov a domovov dôchodcov,
f) na cintoríny,
g) na trhoviská, tovarové burzy a ďalšie miesta označené zákazom vstupu so psom,
h) do všetkých verejnosti prístupných budov a plotom ohradených priestorov, okrem prípadov, keď to prevádzkový alebo iný poriadok vlastníka, nájomcu, iného užívateľa alebo správcu takejto nehnuteľnosti dovoľuje.

V prípade, že sa v mieste, kde ste sa pohybovali nenachádzalo vyznačenie zákaz voľného pohybu psov, či už vo forme informačných tabúľ alebo nástrekov mestská polícia môže majiteľov voľne pustených psov, bez rozdielu rasy, riešiť v blokovom konaní a za priestupok im udeliť pokutu do 65,- €. Každý, kto psa vedie, je povinný predchádzať tomu, aby pes útočil alebo iným spôsobom ohrozoval človeka alebo zvieratá, a zabraňovať vzniku škôd na majetku, prírode a životnom prostredí, ktoré by pes mohol spôsobiť. Ak tak neurobí, dopúšťa sa taktiež priestupku. V tomto prípade Vám odporúčam obrátiť sa na Mestskú políciu, ktorá je oprávnená a povinná konať.

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Bratislava-Petržalka

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania