Dlhodobo odstavené vozidlo s neplatnou STK a EK - Záborského

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Nové Mesto

Vyriešený
meno
Alexandra 15. decembra 2014

Dlhodobo odstavene opustene auto s rakuskou SPZ, platnost STK do 10/2014, blokuje parkovacie miesto

08. január 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.
Ďakujeme za podnet. V bežných prípadoch nahlásime vozidlo na Okresný úrad pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie. Toto vozidlo má ale rakúsku ŠPZ a preto je nutné tento podnet nahlásiť na rakúske úrady, čo MČ NM nemá v kompetencii.

Ing. Natália Kudláčová
08. január 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.
Predmetné vozidlo sa už na mieste nenachádza.

Ing. Natália Kudláčová
08. január 2015

Odkaz pre starostu

Na margo (ne)kompetencie tých ktorých úradov prikladám odpoveď z ÖAMTC:

Grundsätzlich ist in Österreich die Polizei für die Abschleppung von Fahrzeugen, die keine gültige § 57a-Plakette haben und auf öffentlichem Grund abgestellt sind zuständig. Jedoch sind deren Amtsbefugnisse auf Österreich beschränkt. Eine österreichische Behörde darf auf slowakischen Hoheitsgebiet keine Amtshandlungen, wie Abschleppungen, durchführen.

Die Abschleppung müsste somit durch slowakische Behörden erfolgen, Da wir nur Auskünfte zu österreichischem Recht geben können, wissen wir leider auch nicht, an welche slowakische Behörde Sie sich wenden können, falls eine andere slowakische Behörde säumig ist.

Wir verbleiben
mit freundlichen Grüßen

MAG. TATJANA GAMIL
Rechtsabteilung

ÖAMTC | Schubertring 1-3 | 1010 Wien
T +43 (0)1 71199 21355 | F +43 (0)1 71199 21352
[email protected] | www.oeamtc.at
ÖAMTC ZVR730335108

Z odpovede vyplýva, že SK úrady sú povinné konať v tomto prípade tak, ako pri vozidlách so slovenským EČV a TK+EK - cestou cez OÚ pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie - pokiaľ sa teda auto nachádza na území SR, nemôžu rakúske úrady nic podnikať.
01. február 2015

senegalec

ŠPZ tohto dlhodobo parkovaného auta by mala byť oznámená príslušným rakúskym úradom, ktoré registrujú autá (napr, ako náš Dopravný inšpektorát). Ten určite pozná majiteľa podľa registrácie.
Je totiž možné , že bolo ukradnuté a majiteľ ho márne hľadá.
Každopádne by sa majiteľ mal postarať o svoje vozidlo.
15. apríl 2015

dobrý_sused

Matej Šebest: chcem sa spýtať 1.teda OÚ je schopný cez asi databázu polície dohľadať či má predmetné vozidlo TK a EK a na základe toho ho odtiahnuť? 2.a zaujímalo by, koľko OÚ vôbec tuší že takúto možnosť pri riešení majú /na tú 2. otázku asi ani netreba odpisovať../. Za odpovede vopred ďakujem.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania