Romanova - neorezané borovice

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Vyriešený

11 borovic,ktoré sú vysoké už po 5 poschodie. Nižšie byty nemajú už vôbec slnečný svit. Byty su vlhké a vzniká na nižších podlažiach plieseň. žiadosť je podaná, viac krát urgovaná, ale nedá sa donekonečna čakať

02. máj 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za podnet, aj v tomto prípade dreviny preverí poverená pracovníčka.
Kto? Referát zelene

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Bratislava-Petržalka
04. máj 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
kolegyňa z referátu zelene nás informovala, že sa s Vami pred 3 týždňami stretla a vec vydiskutovala, borovice vtedy zadala na orez. Viackrát Vám podľa jej slov bolo vysvetlené, že vzhľadom na vysoké číslo podnetov je potrebná trpezlivosť. Rovnako tak bola situácia pracovníčkou vysvetlená aj správcovi z Romanovej 40. Ste v poradí a orezy budú vykonané už čoskoro.

Ešte raz ďakujeme za pochopenie a trpezlivosť.

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Bratislava-Petržalka
09. máj 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
orez drevín na danej adrese bol pracovníkmi oddelenia správy verejných priestranstiev vykonaný 06.05.2022 a dokončený dňa 09.05.2022. Podnet považujeme za vyriešený.

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Bratislava-Petržalka
15. máj 2022

Cukrik .

dobry den pan Pavlík,neviem co povazujete za vyriesene. opilovanie par konarikov? nakolko sme ziadali presvetlenie a nie orezanie par konarikov z jednej strany borovic. Niektore konare zasahuju skoro do okien,tie zostali. Povazujem to za nevyriesene,nakolko slnko do bytov stale neprechadza. Doprajem vam pobyt v bytoch,kde je neustale vlhko hlavne pocas jesennych a zimnych obdobi. Susedia na nizsich poschodiach uz rezignovali a len povedali ze taky plesnivy byt zdedia ich deti. Staci sa ist popytat danych obyvatelov,ktorych sa to tyka a zistite,ze orez konarov bol nedastatocny,nic sa nepresvetlilo nakolko su dane borovice z pred 40 rokov na husto vysadene. Zaroveň,aby nesli este viac stromy do vysky sa zarezavaju aj vrsky stromov. Najväcsi strom je uz po 5 poschodie. Dufam,ze sa to doriesi nech mame konecne aj slnko v bytoch. dakujem za pochopenie
16. máj 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
podnet na Romanovej 40 bol v zaplnenom harmonograme vykonaný prednostne, a to aj na základe množstva podnetov z lokality.

Orez drevín (líp a borovíc) bol na danej parcele vykonaný pracovníkmi OSVP. Vrcholy na ihličnanoch sa nikdy neodstraňujú, pretože by šlo o odstránenie kostrových konárov, čo by bolo podľa Zákona 543/2002 § 4 ods. 1 brané ako poškodzovanie drevín.

V prípade, že občania naďalej trvajú na nedostatočnom vykonaní požiadavky, môžu požiadať o výrub predmetných drevín. Podľa § 47 ods.3 Zákona 543/2002 o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov sa môže výrub drevín vykonať len po posúdení ekologických a estetických funkcií dreviny a vplyvov na zdravie človeka a so súhlasom vlastníka alebo správcu, prípadne nájomcu, ak mu takéto oprávnenie vyplýva z nájomnej zmluvy, pozemku, na ktorom drevina rastie, ak žiadateľom nie je jeho vlastník, správca alebo nájomca a po vyznačení výrubu dreviny.

Je potrebné doručiť vypísanú žiadosť o výrub drevín, ktorú nájdete na stránke petržalka.sk medzi tlačivami. Súčasťou tejto žiadosti musí byť aj zápisnica zo schôdze vlastníkov bytov, kde s výrubom musí súhlasiť nadpolovičná väčšina obyvateľov bytového domu spolu s ich podpismi.

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Bratislava-Petržalka
17. máj 2022

PotPalo

Sranda bude, až tie pekné borovice vyrúbu, a byty budú plesnivé naďalej. Nikto nevie či sú príčinou práve stromy. Pokiaľ sú byty na západnej strane a ešte za rohom od južnej strany ako naznačuje mapa, tam slnko svieti hádam iba predvečer, pokiaľ vôbec, a ešte zateplený dom, ťažko povedať či by ho to nejako vyhrialo. Pri výsadbe sa malo počítať že stomy aj narastú na veľké, a mali sa sadiť ďalej od domu.
17. máj 2022

Cukrik .

PotPalo je to uplne zapadna strana kde je az privela slnka. Bohuzial stromy sadili este sudruhovia pred 42 rokmi co sme nevedeli ovplyvnit. 😤 a konsenzus vyssieho orezu konarov,(nikto sme neziadali ich vyrubat ) zostal nepochopeny.
18. máj 2022

PotPalo

Bohužiaľ dnešné staranie sa o dreviny pozná iba dva spôsoby:

1.) urobiť zo stromu "palmu", teda orezať všetky spodné konáre
2.) vypíliť strom úplne

Možnosť že odstránia konáre trčiace do fasády alebo do osvetlenia, prípadne odrežú vrch, to nepoznajú. A tak u nás stromy nemajú žiadne konáre do výšky troch metrov, nieje kam ani zavesiť kŕmitko pre vtáky alebo ukázať dieťaťu ako vyzerá vetvička. Za to ale pri vetre stromy šúchajú o fasádu, prípadne zakrývajú verejné osvetlenie.

Jediné čo ma napadá ako riešenie je zobrať pílku na dlhej tyči, a z okna poodpilovať čo treba, postupne z viacerých okien. Predtým sa ale pre istotu so všetkými dohodnúť.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania