Dvořákovo nábrežie-cyklotrasa-chýbajúca


Vyriešený
meno
Romana 08. mája 2022

Cyklochodnik alebo parkovisko?
Prosim o preverenie ci pod mostom Lanfranconi existuje cyklotrasa alebo bola osadena znacka, ktora vyznacuje nove parkovacie miesta.
Co znamena namalovany bicykel na ceste v kombinacii so znackou dopravna obsluha volno? Kazdy pracovny den tam totiz stoja odparkovane auta a zablokuju celu cyklotrasu. Na bicykli je mozne prechadzat len v protismere,medzi autami, vznikaju tam kolizie a je to velmi nebezpecne.

09. máj 2022

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
10. máj 2022

Michal K.

dopravna obsluha na bicykloch :)
aj smerom na nabrezie je znacka cesticka pre cyklistov, aj pre chodcov ci kombinovana a auta tam bezne jazdia a parkuju.
10. máj 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za podnet, ktorého prijatie týmto potvrdzujeme. Pridelili sme ho kolegyniam a kolegom, ktorí majú riešenie danej agendy v kompetencii. O priebehu riešenia Vás na základe obdržaných stanovísk budeme priebežne informovať.

S pozdravom,

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
13. máj 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

daná dopravná značka označuje vyhradenú komunikáciu pre cyklistov s dodatkovou tabuľou "515 Voľno". Dodatková tabuľka umiestnená pod značkou označujúcou špeciálnu cestičku alebo pruh umožňuje použiť špeciálnu cestičku alebo pruh vyznačeným účastníkom cestnej premávky, avšak neprikazuje im ju použiť. Ak ide o špeciálnu cestičku alebo pruh určený pre chodcov alebo pre cyklistov, účastník cestnej premávky, ktorému sa umožní takúto cestičku alebo pruh použiť, nesmie pritom obmedziť ani ohroziť chodca alebo cyklistu.
Na parkovanie na takto označených komunikáciách sa vzťahuje štandardné ustanovenia o parkovaní, ktoré mimo iného vraví: Zastavenie a státie § 23 (1) Vodič smie zastaviť a stáť len vpravo v smere jazdy v jednom rade a rovnobežne s okrajom cesty Pri státí musí zostať voľný aspoň jeden jazdný pruh široký najmenej 3 m pre každý smer jazdy. Pri zdokumentovaných odstavených automobiloch v odkaze sú porušené obidve ustanovenia zákona, v tomto prípade odporúčame volať hliadku Mestskej polície.

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
13. máj 2022

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Mestská polícia hlavného mesta SR Bratislavy
13. máj 2022

Michal K.

vazey magistrat, nemate pravdu a neplatia "standardne" ustanovenia o parkovani. (standardne na slovensku, ale nie v civilizovanych krajinach)

Cestička pre cyklistov C8
Prikazuje cyklistom použiť v predmetnom smere takto označenú cestičku alebo pruh. Cestičku alebo pruh pre cyklistov môže použiť aj osoba pohybujúca sa na kolieskových korčuliach, lyžiach alebo na obdobnom športovom vybavení, ak tým neobmedzí ani neohrozí cyklistov. Cestičku alebo pruh smie použiť aj osoba tlačiaca bicykel. Iným účastníkom cestnej premávky je používanie cestičky alebo pruhu zakázané.

kedze parkovanie nie je dopravna obsluha, parkovat sa tu nesmie za ziadnych okolnosti a MsP je povinna priestupky riesit. povinne volanie hliadkyy obcanom ku kazdemu podnetu je znova "standardne" tu na slovensku, ale nie v normalnom svete.
16. máj 2022

Peter Oravec

Dobrý deň,
plne súhlasím s Michalom a kladiem otázku magistrátu, či pracovníci magistrátu poznajú zákony SR. A ak ich poznajú, ako môžu napísať taký nezmysel, aký napísali v odpovedi.
S pozdravom.
18. máj 2022

Odpoveď samosprávy

Príslušníci MsP sú o tomto probléme vyrozumení a inštruovaní, aby počas výkonu služby riešili túto situáciu a zabezpečili zákonný stav.

Ing. Marta Urbanová
19. máj 2022

Michal K.

celkovo je tu znacenie velmi zvlastne. ako si ma clovek vysvetlit napriklad toto pri vyjazde na hlavnu cestu?
19. máj 2022

Michal K.

pri vjazde maju motocykle a auta volno ako na fotografii vyssie. pravidelne tu vsak parkuju zahranicne autobusy sportovych klubov. no a znacka smerom z parkoviska znova hovori iba o dopravnej obsluhe. ako maju teda vyjst auta z parkoviska? to nie je dopravna obsluha.
19. máj 2022

Romana

Dakujem magistratu za odpoved, na ich odporucanie som teda volala Mestsku policiu, pretoze situacia je tam cim dalej tym horsia. Ako pise Michal K. dnes parkovali za znackou 2 obrovske nemecke autobus. Pri vyjazde z parkoviska nebola sanca aby niekto cez nich videl. Auta vchadzajuce na parkovisko blokovali celu cestu, do toho cyklisti, skratka uplna katastrofa. Autobusy tam boli odparkovane uz skoro rano a vecer tam este stale stali. Po nahlaseni na Mestsku policiu som tam cakala 30minut, nikto neprisiel.
Asi treba aby tam niekoho zrazilo, potom sa zacne riesit.
20. máj 2022

Miška Balážová

Romana, tiež som tade išla, autobusy 17:30 tam ešte stále boli, keďže som bola v skupine nemohla som volať meskáčov ale potvrdzujem že chaos tam bol strašný práve kvôli autobusom - nedalo sa cez ne vidieť. Možno by tam bolo treba len osadiť extra značku zákaz parkovať alebo namalovať tie žlté pruhy po boku len potom neviem či cyklista bude mať dovolené zastaviť na boku.
Ale určite to treba riešiť čím skôr!
20. máj 2022

Peter Oravec

Dobrý deň,
ja len upresním, že "žlté pruhy" už nie sú v zákone.
S pozdravom.
20. máj 2022

Michal K.

autobusy zahranicnych sportovych klubov tu parkuju roky, asi akcie FTVS. len to nie celkom jasne znacenie pribudlo
01. jún 2022

Odkaz pre starostu

Vážení užívatelia a užívateľky portálu,

nakoľko samospráva plnohodnotne zodpovedala otázku k podnetu, tento podnet-otázka je v zmysle pravidiel portálu označený ako Vyriešený.

Pre samotné porušovanie platných zákonov je potrebné volať príslušníkov Mestskej Polície na čísle 159. Na základe opakovaného vyjadrenia Mestskej polície k podnetom zasielaným cez portál Odkaz pre starostu, nie je možné vyvodzovať zodpovednosť na základe fotografií v podnotoch, nakoľko polícia vždy vyhodnocuje aj ďalšie okolnosti priestupkov a vie teda konať len na mieste.

Ďakujeme za pochopenie.

Tím Odkaz pre starostu
01. jún 2022

Michal K.

este treba dalsi podnet na to chaoticke znacenie
16. jún 2022

PeteR

Dobrý deň,
Tu je trošku problém. Sporné značenie a parkovanie na pruhu pre cyklistov sa nachádza na parcele Univerzity Komenského (asi vedľajšia FTVŠ), a to aj s parkoviskom čo je hneď vedľa:
https://zbgis.skgeodesy.sk/mkzbgis/sk/kataster/detail/kataster/parcela-c/804096/20822_103?pos=48.144609,17.075126,18

No a tým pádom sa asi nejedná o verejnú komunikáciu keďže sa nachádza na súkromnom pozemku. Dopad na parkovanie a právomoci Mestskej Polície tým pádom netreba rozoberať.

S pozdravom,
Peter
16. jún 2022

Peter Oravec

Dobrý deň, Peter,
len otázka: Na neverejnej komunikácii neplatia dopravné značky a zákony tohto štátu?
Ďakujem. S pozdravom.
16. jún 2022

Michal K.

komunikacia je verejna a teda tam platia dopravne predpisy. aj ked je na sukromnom pozemku. rovnako ako napriklad na parkovisku pred hypermarketom.
16. jún 2022

PeteR

Ak majú v katastri na danom pozemku Univerzity Komenského vedenú ťarchu na prechod a prejazd, tak je tam verejná komunikácia na ktorej platí dopravná vyhláška.

A ak tú ťarchu nemajú, tak sa jedná o súkromnú cestu kde je vymáhateľnosť pravidiel cestnej premávky (slušne povedané) sporná.

Kataster som do detailov nesledoval. Vždy som tadiaľ prešiel bez problémov. Ale je pravda že by tie autobusy mohli parkovať na parkovisku na tom určenom. Mohli by, majú ho tam.
16. jún 2022

Peter Oravec

Peter,
priznám sa, že nerozumiem Vašej argumentácii, že "sa jedná o súkromnú cestu, kde je vymáhateľnosť pravidiel cestnej premávky (slušne povedané) sporná".
Pravidlá cestnej premávky sú dané zákonom tejto republiky ako akýkoľvek iný zákon. Dúfam preto, že tým nechcete povedať, že vymáhateľnosť trestu za zločin (povedzme za vraždu) je na súkromnom pozemku sporná?
Osobne si myslím, že takémuto výkladu zákonov SR by sme sa predovšetkým tu, na OPS, mali brániť zubami-nechtami.
S pozdravom.
16. jún 2022

PeteR

Nie, nikdy som netvrdil že trestný čin je sporný na súkromnom pozemku. Zákony SR platia na celom území SR.

Tvrdím že dopravná vyhláška nie je zákon, a priestupky voči parkovaniu na súkromnom pozemku mimo verejnej komunikácie majú spornú vymáhateľnosť. V opačnom prípade by som si pozrel tie štósy pokutových bločkov keď si vlastník pozemku zaparkuje svoje auto na svojom pozemku a sám si zablokuje napríklad vjazd do vlastného dvora.

Tvrdím, že sa jedná o súkromnú parcelu vo vlastníctve Univerzity Komenského. Pozrel som aj zoznam ťárch prislúchajúcich ku uvedenému Listu Vlastníctva, a nič ako povinnosť strpieť prejazd a prechod verejnosti tam nevidím. Sú tam ťarchy kvôli plynovej prípojke, trafostanici, údržbe a prechodu/prejazdu pre vlastníkov niektorých priamo menovaných parciel.

Ale rád vy som sa dozvedel kde si tým pádom overím, že sa jedná o verejnú komunikáciu.

Jediné na čom sa zhodneme je, že tie večne tam parkujúce autá a autobusy môžu parkovať na tom parkovisku vedľa, hneď pod mostom. To tiež patrí UK.

PS: Celý tento problém vznikol ešte za komunizmu, keď štát nepreviedol počas stavby Mostu Mládeže pozemky na seba, ale nechal ich UK keďže to je medzi FTVŠ a Botanickou Záhradou. Tak, ako to urobil trošku severnejšie, hneď za cestou.
16. jún 2022

Peter Oravec

Peter,
Vaše trvdenie, že "dopravná vyhláška nie je zákon", sa nezakladá na realite.
"Dopravná vyhláška" JE zákon, a to zákon č. 8/2009 Z. z. (Zákon o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov). K tomuto zákonu existoval rovnako zákon, v ktorom boli riešené dopravné značky, a to zákon č. 9/2009 Z.z. Tento zákon bol v časti o dopravných značkách nahradený vyhláškou 30/2020 Z.z. Vyhlášky vyhlásené v Zbierke zákonov SR majú záväznosť zákona.
https://www.zakonypreludi.sk/zz/2009-8
https://www.zakonypreludi.sk/zz/2009-9
https://www.zakonypreludi.sk/zz/2020-30
S pozdravom.
16. jún 2022

PeteR

Ale no tak, takéto právne bezvedomie som už dávno nevidel.

Zákony schvaľuje Prezidentka alebo Prezident. Dopravnú vyhlášku schvaľuje náčelník policajného zboru. Dopravná vyhláška len doplňuje a upresňuje zákon.

A teraz si poprosím overenie o tej verejnej komunikácii na súkromnej parcele UK. Bez toho tam mestapo ani nepáchne.
16. jún 2022

Peter Oravec

Peter,
môžeme, prosím, skúsiť vecne a bez invektív? Ďakujem.
Vyhlášku neschvaľuje náčelník policajného zboru, ale podpisuje ju minister vnútra.
Nerád citujem wikipédiu, ale je to tam napísané jasne:
"Vyhláška je na Slovensku všeobecne záväzný právny predpis vydávaný ministerstvami alebo ostatnými na to zmocnenými ústrednými orgánmi štátnej správy, a to na základe zákonov a v ich medziach. Je to právny predpis nižšej právnej sily ako je zákon. Pokiaľ je vyhláška v rozpore so zákonom, platí to čo hovorí zákon."
Ak by sa vyhlášky nemuseli dodržovať, tak by nastala anarchia.
Ešte niekoľko citátov zo zákona 8/2009 Z.z. k povinnosti dodržovať dopravné značky:
§ 3 ods. 2: "Účastník cestnej premávky je ďalej povinný
b) poslúchnuť pokyn vyplývajúci z dopravnej značky alebo dopravného zariadenia,"
§ 6a: "Držiteľ vozidla je povinný zabezpečiť, aby pri prevádzkovaní motorového vozidla boli dodržiavané pravidlá cestnej premávky podľa tohto zákona, ktoré ustanovujú
a) zákaz predchádzania podľa § 15 ods. 5, § 35 ods. 3 alebo zákaz predchádzania vyplývajúci z dopravnej značky alebo dopravného zariadenia,
c) povinnosť zastaviť vozidlo na príkaz dopravnej značky „Stoj, daj prednosť v jazde!“ alebo na signál so znamením „Stoj!“,
d) zákaz otáčania a cúvania podľa § 22 ods. 4 alebo zákaz otáčania vyplývajúci z dopravnej značky alebo dopravného zariadenia,
e) zákaz zastavenia a státia podľa § 25 alebo zákaz zastavenia alebo státia vyplývajúci z dopravnej značky alebo dopravného zariadenia,"
§ 16 ods. 5: "Vodič nesmie prekročiť najvyššiu dovolenú rýchlosť jazdy vozidiel určenú dopravnou značkou alebo dopravným zariadením."
Podobne sa o dopravných značkách zmieňuje napríklad § 20, 25, 52, 55, 57, 59, 59a zákona č. 8/2009 Z.z.
Napokon je tu § 60, 61 a 62 Zákona č. 8/2009 Z. z.:
§ 60: "(1) V cestnej premávke sa používajú
a) zvislé dopravné značky,
b) vodorovné dopravné značky,
c) dopravné zariadenia.
(2) Úprava cestnej premávky vykonaná dopravnými značkami a dopravnými zariadeniami je nadradená všeobecnej úprave cestnej premávky.
(9) Podrobnosti o dopravných značkách a dopravných zariadeniach, ich vyobrazenie, význam a umiestňovanie na ceste a na mieste pri ceste ustanoví všeobecne záväzný právny predpis, ktorý vydá ministerstvo vnútra." (to je tá vyhláška č. 30/2020 Zbierky zákonov).
§ 61 ods. 1: "Cestná premávka je riadená dopravnými značkami, dopravnými zariadeniami alebo pokynmi policajta."
S pozdravom.
16. jún 2022

PeteR

Čiže ak si namaľujem na vlastné dvere alebo chodník preškrtnutý červený kruh, tak ma tam začnú na vlastnom pozemku pokutovať mestapáci. Bez ohľadu že si môžem na vlastnom pozemku parkovať podľa ľubovôle, a tak isto aj moje návštevy. To znie logicky.

Ale k veci. Pochybujem že štát alebo magistrát si vysporiada pozemky pod Mostom Mládeže, známym teraz ako most Lafranconi. Hlavne ak tak neurobil od začiatku stavby v roku 1985 (37 rokov nazad).

Bolo by rozumné, keby sa niekto z MNV alebo iného úradu, napríklad bratislavský cyklokoordinátor dohodol s UK alebo priamo s FTVŠ na rozumnom využívaní verejne prístupných ciest. Pozor, nepliesť si verejne prístupné cesty na súkromnom pozemku s verejnými komunikáciami.

Mladého bratislavského cyklokoordinátora vídavam takmer každú sobotu piť pivo pri Tyršáku. Ale naňho mán radikálny názor získaný za vyše 10 rokov čo ho osobne poznám. V úrade je kratšie.
16. jún 2022

Peter Oravec

Dobrý deň,
zrejme si môžete namaľovať na dvere, čo chcete, ale podľa § 61 zákona č. 8/2009 Z. z. platí toto:
"(2) Použitie dopravných značiek a dopravných zariadení v jednotlivých prípadoch určuje
a) orgán podľa osobitného predpisu; použitie dopravných značiek, ktoré upozorňujú na železničné priecestie, a dopravnej značky, ktorá prikazuje vodičovi dať prednosť v jazde, ak sa má umiestniť pred železničným priecestím, tento orgán prerokuje aj s Úradom pre reguláciu železničnej dopravy,
b) Úrad pre reguláciu železničnej dopravy po prerokovaní s orgánom, ktorý by inak bol oprávnený určiť použitie dopravnej značky, s orgánom Policajného zboru a so správcom cesty, ak ide o dopravnú značku označujúcu železničné priecestie,
c) Vojenská polícia vo vojenských objektoch a priestoroch."
Osobitným predpisom je Zákon č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách (cestný zákon) v znení neskorších predpisov.
Zhrniem: Ja som chcel k celej veci povedať len to, že ak sú tam dopravné značky a vodiči ich nerešpektujú, ta v tom prípade má a musí zo zákona zasiahnuť polícia a zabezpečiť súlad so zákonom. To, že to polícia nerobí a ignoruje porušovanie zákona, je dôkazom impotencie polície a toho, že nežijeme v právnom štáte (to jest v štáte, v ktorom platia zákony). To je v podstate všetko, čo som chcel povedať.
Takže ja osobne nebudem skúmať, komu ten pozemok patrí alebo nepatrí. Sú tam dopravné značky a tie platia bez ohľadu na to, komu patrí pozemok.
S pozdravom.
16. jún 2022

PeteR

V tom prípade poprosím ku dôkazu tvrdenia že sa jedná o verejnú komunikáciu aj alebo dôkaz že ten nápis na súkromnom pozemku je podľa zákona legálny, a nejedná sa o Grafitti.

Ale znova k veci: tu je potrebné neargumentovať "Zájazd alebo rodičia priniesli deti na športový zápas, a zaparkovali na súkromnom pozemku UK v nepotvrdenom pruhu pre cyklistov". Ale jednoducho osloviť pravých ľudí ktorí cítia zodpovednosť a bezpečnosť športu a bezemisnej dopravy.

Inak sa na to Mestapo vykašle s poznámkou: Aspoň deti nefetujú.

Ja som s tou poznámkou plne v súzvuku, aj keď mi mierne vadí blokovanie autobusmi a autami, ktoré môžu parkovať na parkovisku vlastniacom UK. Mimo športových zápasov som tento problém nezaznamenal, ale nechodím tadiaľ každý deň. Takže nevylučujem že to neokupujú aj chytráci ktorých vyhnali z iných parkovísk v meste.
16. jún 2022

Michal K.

vazeny pan Peter, na tuto temu sa uz mnohokrat vyjadrovali aj experti, staci trosku pogooglit

https://blog.sme.sk/drahovsky/cestovanie/parkovisko-s-oznacenim-sukromny-pozemok
https://auto.sme.sk/c/6391152/pokuta-hrozi-aj-na-sukromnej-ceste.html
...

cize ak sposobite dopravnu nehodu v podzemnej garazi obchodneho centra, ktore je sukromne a stoji na sukromnom pozemku, nic Vam nepomoze, platia tam dopravne predpisy rovnako ako pod mostom Lanfrancni
17. jún 2022

PeteR

Opakujem že sa nejedná o nehodu ani o trestný čin. Jedná sa o priestupok. Toľko ku odborným komentárom.

Takže odporučím to, čo odporučilo MNV. Vybavovať sa s mestskou políciou. A dodám, že bude veľmi dobré aj požadovať od mestapa vyjadrenie či zakročili, poprípade prečo nezakročili.
17. jún 2022

Peter Oravec

Peter,
aj ja opakujem: "To, že to polícia nerobí a ignoruje porušovanie zákona, je dôkazom impotencie polície a toho, že nežijeme v právnom štáte (to jest v štáte, v ktorom platia zákony)."
Pretože viem, ako prebieha volanie na MsP a zákrok MsP, navrhujem, aby sme sa tam na mieste stretli a spoločne zavolali MsP. A spoločne budeme vidieť, ako prebieha zákrok hliadky MsP. Budeže to veselosti.
S pozdravom.
17. jún 2022

PeteR

Rád si počkám na vyjadrenie mestskej polície. Predpokladám že to bude v štýle:

Vlastník alebo správca ich nesplnomocnil na zakročenie na súkromnom pozemku Univerzity Komenského.

To splnomocnenie je esenciálne.
17. jún 2022

Peter Oravec

Peter,
keď mne neveríte, ok, s tým sa zmierim. Ale už Vám to rovnako vysvetlil aj Michal K. Aj s odkazom na analýzu:
https://blog.sme.sk/drahovsky/cestovanie/parkovisko-s-oznacenim-sukromny-pozemok
z ktorej citujem:
"... nie je rozhodujúce kto je vlastníkom pozemku, ale rozhodujúce je, či vlastník pozemku začlenil svoj pozemok, respektíve komunikácie na ňom do cestnej siete. Ak áno, ide o cestnú sieť, kde sa každý riadi zákonom o cestnej premávke a ďalšími predpismi. Ak nie, tak musí byť takéto miesto nedostupné pre ostatných účastníkov cestnej premávky ...".
Z uvedeného okrem iného vyplýva, že polícia ani MsP nepotrebujú žiadne splnomocnenie, polícia je povinná zasiahnuť priamo na základe svojej povinnosti vyplývajúcej zo zákonov SR.
S pozdravom.
17. jún 2022

PeteR

V tom druhom odkaze sa spomína splnomocnenie ktoré je na takýto právny úkon potrebné.

A to je dôvod prečo si rád počkám na vyjadrenie zodpovedných orgánov. Len mám obavy, že tolerancia vlastníka daného pozemku skončí, a danú súkromnú komunikáciu aj so súkromným parkoviskom dá oplotiť. Tým sa môže skončiť príbeh niekoľkých cyklotrás ktoré tadiaľ vedú.

Viem že v Bratislave sú podmienky pre peších a pre cyklistov zúfalé, a som rád za toleranciu ak ma pustí majiteľ cez súkromný pozemok. Ale zákony platia pre všetkých. Rovnako platí aj nedotknuteľnosť súkromného majetku.

Inak, rád by som si pozrel overenie že sa jedná o cestnú komunikáciu. Pri stavbe toho mostu sa na taký drobný právny úkon asik pozabudlo.
11. júl 2022

Romana

Chcem verit, ze aj tieto pripomienky zabrali a niekto kompetentni sa na to dodatocne aj realne pozrel, nielen odpisal default pripravenu odpoved a odskrtol si, ze podmet vybaveny.
Mozno je to prazdninami alebo nebodaj pomohol zasaj mestskej policie, auta mali v jeden den papuce, ale toto zivelne parkovanie nastastie skoncilo, Cesta je konecne prazdna, nestoja tam auta a mozeme bezpecne prejst na bicykli.
11. júl 2022

Michal K.

nechem Vam brat nadej, ale podla skusenosti to bude na jesen znova ako bolo. MsP sa tam mozno este par krat zajde pozriet a po prazdninach tam bude zas plno aut

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania