Blikajúca zelená

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený
meno
Michal 30. decembra 2014

Dobrý deň, chcem sa spýtať na svetelnú križovatku pri Ekonomickej univerzite, prečo sa zmenilo nastavenie a prestala blikať zelená? Pri rýchlosti, ktorá je na tejto ceste nie je moc bezpečné okamžite brzdiť, keď skočí oranžová. Predsa účelom blikajúcej zelenej bolo upozorniť na blížiacu sa oranžovú. Vraciame sa späť do minulosti? Dočkáme sa teda aj príslušníka VB, ktorý bude ručne riadiť križovatku s čierno/bielou paličkou? Ďakujem za odpoveď.

30. december 2014

Ivan

myslim ze na SMEcku som nedavno cital ze sa to ide pomaly rusit,nie som si presne isty z akeho dovodu ak sa nemylim tak na podnet magistratu.
Rusi sa to postupne na tych krizovatkach kde robia napr. nejake planovane udrzby,opravy,vtedy to zaroven aj vypnu...
(zase typicke Slovensko,spravime krok vpred a potom krok vzad...)
30. december 2014

Rúfus

slovensko spravý krok vpred a potom tri kroky späť
30. december 2014

Dodo

Ruší sa to z dôvodu že na Slovensku funguje tzv. systém bliká...rýchlo ešte stiham! Pretože akonáhle sa rozblikala zelená každý v tom momente dupol na plynový pedál aby nemusel stáť...presný opak toho čo sa od toho očakávalo. Niekde som to čítal cca polroka dozadu. Vtedy to sledovali a testovali. Takže vymizne to od vsadial.
31. december 2014

Mimar

@Dodo: díky za info. Myslím, že tu platí, koľko ľudí, toľko chutí. Ja tiež pridám, lebo je to bezpečnejšie, ako začať zo 60/70-tky brzdiť na plné gule a mať každú chvíľu rozbitý zadok. Zaposledné dva týždne som videl dve nehody presne z tohto dôvodu. Ešte aj dopravní extperti nechápu, prečo to magistrát zrušil. Kedysi sa hovorilo aj o semaforoch, ktoré budú na displeji zobrazovať čas červenej a zelenej, aby sa vodič vedel orientovať. Dúfam, že toto nakúpia a po dvoch rokoch zrušia, lebo magistrát zistí, že ľudia nepoznajú čísla....
04. január 2015

Martin

Rusi sa to preto, lebo experti nezvladli nastavenie semaforov. Kedze v ramci programovania pridali 5 sekund, tak to rozhodilo takty krizovatiek a zhorsila sa priepustnost.
04. január 2015

Martin

Este doplnim jeden zaujimavy clanocek
04. január 2015

Mimar

Díky Martin za informácie.
(viď článok) No a máme tu tie displejové semafóry....bude nový tender, vyhrá "najlepší" a za tri roky to zrušia, lebo ľudia...
Problém so zlým nastavením križovatiek je aj na klasických (bez blikania), dnes už každá križovatka má v zemi senzory a aj tak čakáme na červenej, pričom v druhom smere už nie sú žiadne autá. Myslím, že je to len o správnom naprogramovaní a sledovaní vyťaženosti. Je 21.storočie a všetko môže dynamicky riadiť počítač.
05. január 2015

Dan

Mimar, vies co je vtipne? Ze tieto semafory s displejmi maju uz par rokov na Kube. Osobne som to videl na mnohych krizovatkach. A zaprdeny Zapad ich tiez nepouziva velmi pokial viem, ak vobec, takze nemozeme cakat ze nieco podobne bude na zaprdenom Slovensku.
05. január 2015

Mimar

;-) Tak teraz rozmyslam,ci sme lepsi alebo horsi ako Kuba...
12. január 2015

Agronom

Netreba chodit kvoli odpocitavacom az na Kubu pouzivaju ich aj par sto km od nas Srbsko, Rumunsko, Bulharsko, dokonca aj v armenskom Jerevane som ich zazil. skutocne vyborna vec, ale zjavne taketo socialisticke prezitky u nas zatial nemaju miesto a dlho ho mat nebudu.
21. január 2015

Peter

odpocitavace su aj v gyori. ale videl som to uz aj u nas, len som zostal taky zarazeny ze si nejao neviem spomenut kde to bolo kurnik...ale urcite na SK :)
22. január 2015

Mimar

v Martine
22. január 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
Vypnutie blikavej zelenej na križovatke Dolnozemská – Gettingova (pri Ekonomickej univerzite) bolo pokračovaním procesu rušenia blikavej zelenej na križovatkách a priechodoch pre chodcov, ktoré boli vybrané v rámci pilotného projektu v r. 2009. Stretnutie odborníkov v doprave, ktoré iniciovalo oddelenie dopravného inžinierstva magistrátu (ODI) za účelom získania názoru zo skúseností s blikavou zelenou sa jednotne zhodlo o jej zrušení a také odporučenie bolo predložené aj vedeniu mesta. Blikavá zelená znižuje priepustnosť hlavne dynamicky riadených križovatiek. Zrušenie blikavej zelenej bolo určené cestným správnym orgánom v roku 2013.
V krajinách EU nie je tento spôsob ukončenia zeleného signálu pre vodičov rozšírený. V Rakúsku blikavá zelená nahrádza žltý signál, pretože žltá je tu chápaná ako STOJ. Na Slovensku je za istých okolností, vymedzených v zákone, možné vojsť do križovatky aj na žltú. V našich normách, ktoré sú harmonizované s európskymi, nemá blikavá zelená oporu. Nikde nie sú definované technické parametre pre blikavú zelenú (dĺžka, frekvencia...) a ani pokyn, ako sa má v tomto prípade vodič správať.
Pripomienka o nevhodnosti najvyššej dovolenej rýchlosti 70km/h v tomto úseku Dolnozemskej cesty je namieste. ODI pripraví návrh úpravy dopravného značenia, ktorý predloží na určenie príslušnému cestnému správnemu orgánu.

Mgr. Marek Papajčík
Oddelenie marketingu a vzťahov s verejnosťou
Hlavné mesto SR Bratislava
22. január 2015

Peter

spravne (je to na tom "obchvate" mesta, tusim ta krizovatka, co ide na slimaka (a oproti na Strane))

inde som to odpocitavanie (na SK) este nevidel

a k tomu zruseniu blikania - to je zly vtip
a tie argumenty - to je katastrofa (zvrzali nastavenie, a teraz to pouziju ako argument?)

raz sa Slovensko pokusilo byt rozumne, ale zial taketo "novoty" sa tu zjavne nesmu zavadzat

inac, napriklad v Dubravke sa priepustnost podla mna vyrazne zhorsila (cakat 3-5 min na zelenu, hoc je clovek prvy v pruhu, tak to uz je na nervy)
22. január 2015

Mimar

Ďakujem pán Papajčík za vysvetlenie.
07. február 2015

Michal

Bolo by tam inač dobré aj dať značku Zmena organizacie dopravy. Lebo Veľa vodičov je zvyknutých na blikanie.
09. február 2015

rasto

a ja ze to kvoli vyburaniu pokut od pz. podla mna im klesli vybery za prejazd . ked sme pri tom na patronke aj pri tescu je oranzova naraz z dvoch smerov. zeby tam preto boli havarie caste???

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania