Svíbová-Termín výrubu-otázka

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Devín

Vyriešený
meno
it 17. mája 2022

Chcem sa spytat, ci je v poriadku tazit a rubat stromy v tomto majovom termine, kedy hniezdia vtaci a ine zivocichy vyvadzaju malde (napr veverice v dutinach stromov). Pri vodarenskej ceste Svibova a nad ul. Vetenicova. Vid foto z 12.5..
Poskodene kmene stromov pri vyvoze, vyzerat ako po tornade, kmene ponechane cez chodnik, vypadnute hniezdo. Pritom ta oblast a okolite lesy mali byt bezzasahove, urcene na rekreaciu. (realizovane asi 10.-12.5.)
Zateplenie BD sme museli robit napriklad az po vyhniezdeni zo strbin panelov, co bolo po juli.

18. máj 2022

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: MÚ Devín
20. máj 2022

Odpoveď samosprávy

Uvádzame vyjadrenie Lesov SR k danej problematike:

Dobrý deň, posielam vyjadrenie k podnetu Svíbová – Termín výrubu-otázka:
Lesná správa Bratislava dňa 9.5.2021 začala vykonávať spracovanie suchých, nebezpečných a vyvrátených stromov v okolí lúky Kráľova Hora a sídliska Dlhé Diely za účelom odstránenia potenciálneho nebezpečenstva ohrozenia života a zdravia návštevníkov lesa pádom stromov a konárov.
V mesiaci január sme identifikovali tieto nebezpečné stromy a riadne sme ich vyznačili. Porasty s vyznačenou náhodnou ťažbou nie sú súčasťou tzv. referenčných, bezzásahových plôch v zmysle Dohody s mestom Bratislava.
Plánované činnosti sme zverejnili na našej webovej stránke za účelom informovania verejnosti o plánovaných zásahoch už vo februári a následne každý mesiac až doteraz.
Povinnosť spracovať zistenú náhodnú ťažbu je v zmysle zákona o lesoch do 6 mesiacov od jej vzniku.
Pre klimatické a prevádzkové problémy sme nemohli vykonať zásahy skôr.
Čakali sme na vhodné klimatické podmienky z dôvodu čo najmenšieho vplyvu približovania dreva na terén.
Keďže sme sa v Dohode s mestom Bratislava zaviazali používať v najviac navštevovaných lokalitách šetrnejšie metódy približovania dreva, museli sme čakať na dostupnosť vhodnej technológie, v tomto prípade kombinácie kôň + traktor. Podľa mojich informácií sme jediný obhospodarovateľ lesa, ktorý v bratislavských lesoch používa na približovanie dreva kone.
Pri výbere termínu zásahov nás preto limituje dostupnosť vhodných technológií, klimatické podmienky a lehota na spracovanie kalamity zo zákona. Klimatické podmienky ovplyvniť nevieme a nedokážeme ani predvídať, preto využívame každú vhodnú chvíľu na vykonanie zásahov aby sme stihli spracovať všetky nebezpečné stromy v objeme cca 300 m3 v lehote 6 mesiacov a eliminovali riziko ohrozenia života a zdravia návštevníkov lesa čo najskôr.
K podnetu:
1. K termínu som sa vyjadril vyššie, počas výkonu prác monitorujeme výskyt chránených druhov, žiadny výskyt sme na stromoch určených na výrub nezaznamenali.
2. Poškodeniu kmeňov pri približovacích linkách sa pri práci v žiadnom ročnom období nevyhne žiadny obhospodarovateľ lesa, rany zatierame priebežne autorizovaným prípravkom na ochranu rastlín
3. K „tornádu“ – ukončené porasty vľavo od Svíbovej ulice v smere na lúku Kráľova Hora v najbližšej dobe upraceme formou samovýroby a každý ďalší ukončený porast bude po skončení taktiež uprataný
4. Kmene ponechané cez chodník boli kmene nahŕbkované koňom, pripravené na približovanie traktorom. Keďže sme ich vo štvrtok 12.5.2022 nestihli priblížiť do konca pracovnej doby a v piatok mal dodávateľ prevádzkové problémy (oprava traktora), nahŕbkované kmene boli priblížené hneď ako to bolo možné v pondelok 16.5.2022 ráno. V danom poraste je však množstvo ďalších chodníkov (ani jeden nie je značený), ktorými sa dá dostať na lúku, stačí si len vybrať. Taktiež sa stáva, že po silnom vetre sa na chodník vyvráti strom. Takéto stromy návštevníci lesa dokážu prekročiť alebo obísť.
5. Vypadnuté staré opustené hniezda môžeme v lese nájsť po každom väčšom vetre, nemusí ísť teda nevyhnutne o súvislosť s vykonávanými zásahmi.
6. Bezzásah – všetky porasty, v ktorých vykonávame zásahy sú mimo určených bezzásahových referenčných plôch. Nie je našim cieľom porušovať Dohodu s mestom Bratislava
Na záver chcem podotknúť, že pre nás je najdôležitejšia bezpečnosť návštevníkov lesa a preto sme začali vykonávať zásahy čo najskôr ako to dovolili podmienky, aby sa v našich lesoch neopakoval scenár z konca minulého roka, kedy v oblasti Kamzíka konár padnutý zo stromu zabil dieťa. A to verím, že nechce nikto z obyvateľov Dlhých Dielov.

S pozdravom

Ing. Martin KNUROVSKÝ
veduci lesnej správy

Lesy Slovenskej republiky, š.p.
Organizačná zložka OZ Karpaty
LS Bratislava
Pekná cesta 19, 831 52 Bratislava
Email: [email protected]
Tel.:
Mobil: +421918333041

RNDr. Peter Krempaský, referent ŽP, MÚ MČ Bratislava-Devín
20. máj 2022

it

Dobry den,
dakujem za obsiahlu odpoved a vysvetlenie.
K odpovedi 1 - chapem, ze mohli byt klimaticke podmienky, ktore znemoznovali skorsi zasah, ale pravdu povediac, nie celkom verim, ze kazdy strom bol skontrolovany pred vyrubom. Naviac, ak padal, padal cez dalsie stromy (vid podnet 3).
k odpovedi 2, 3 a 5 nemam co dodat
odpoved 4 - chapem a poznam okolie, viem ze je tam viacero (neoznacenych) chodnikov a daju sa pouzit
k odpovedi 6- samozrejme ze bezpecnost je na prvom mieste, ale neda sa spravit cely les bezpecnym. Nestaci len okolo znacenych chodnikov? Za pohyb a bezpecnost mimo si zodpoveda kazdy sam. Nepoznam presne miesto nehody na Kolibe, ci to bolo na oznacenej ceste, alebo inde. Les predsa ma a musi mat aj stare stromy, ktore sluzia "svojmu" ucelu, cize ukryt v dutinach pre drobnu zver, bio masa po padnuti atd ...
20. máj 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

nakoľko bola otázka obšírne zodpovedaná, podnetu prideľujeme v zmysel pravidiel portálu status Vyriešený, Váš komentár sme však preposlali samospráve.

Ďakujeme za podnet.

Barbora Peregrim
Odkaz pre starostu
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania