Bohate solenie mokrych chodnikov

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Vyriešený

Dnes okolo dvanastej hodiny som bol svedkom bizarnej situacie. Pocas mojho presunu z Farskeho ulice (budova strednej skoly) smerom na Vlastenecke namestie sa po chodniku pohybovalo vozidlo zjavne vykonavajuce "zimnu udrzbu". Na tom by nebolo nic zle, keby nebolo 5 stupnov nad nulou a neprsalo. Navyse, mnozstvo distribuovanej soli zdaleka prevysovalo rozumnu mieru co i len pre situaciu skutocnej "mrazovej kalamity" (ktora sa vsak dnes v Petrzalke nekonala ani omylom). Mieni samosprava s takymto nezdovodnitelnym plytvanim pokracovat? Aky dovod stoji za takymto masovym nasadzovanim techniky v tak nekritickej situacii (obdobna situacia sa zopakovala len o niekolko minut pri budove OR OZ na Nam. hraniciarov)? Nepripravuje sa vo vsebecnosti nejaky predpis (opatrenie, VZN), ktory by pouzivanie posypovej soli pocas zimnej udrzby reguloval? Len okrajovo doplnam, ze tato prax nie je ani omylom setrna k obuvi, odevom, domacim zvieratam a uz vonkoncom nie k zivotnemu prostrediu.

09. január 2015

Odpoveď samosprávy

Vzhľadom k tomu, že uvedený občan svojim podnetom uvádza nesprávne až "bizarné" informácie, uvádzame veci na správnu mieru:
V pondelok 5.1.2015 v raných hodinách bolo viac úrazov na chodníkoch pri bežnej kontrole rajónu. Teploty do obeda boli s mínusovou hodnotou, v priebehu dňa začalo snežiť a zrážky sa ukladali na chodníkoch. Preto bol nariadený výjazd mechanizmov s posypom na miestach, ktoré si to vyžadovali, lebo boli pokryté vrstvou snehu a ľadu. Počas obedňajšieho času snehové zrážky prešli do dažďa s oteplením, ale okolo 14 hodiny znova bola snehová prehánka. Prognóza nočných teplôt bola v mínusových hodnotách. Pri takomto počasí bol zásah nutný, posypová soľ v zásobníkoch absorbuje vlhkosť, dávkovanie môže byť vlhkosťou zlepenej soli nepravidelnejšie. Zároveň pri zmene rýchlostného stupňa sa občas stáva, že vypadne viac posypového materiálu.

mestská časť BA-Petržalka
09. január 2015

roman

A co tak miesto soli pouzivat obycajny piesok? Kto je za, nech zdvihne ruku.
09. január 2015

Peter

piesok sa zrejme nerozpusti ze?
09. január 2015

roman

Presne tak. Piesok sa nerozpusti. Nezatazuje zivotne prostredie. Neznici pitnu vodu v zemi. Nemas z piesku znicene topanky, nezkoroduje Ti auto, netrpia zvierata ktore prebehnu po piesku.... Piesok ktory si na topankach donesies do bytu v pohode povysavas...
Piesok ktory nasypes na lad sposobi ze sa na lade urcite nesmyknes, a ked zasvieti slnko, pomoze tento lad roztopit..
09. január 2015

lol

Roman, máš pravdu. lenže vieš si predstaviť aké by bolo "náročné" ten piesok na jar pozametať? Ako by to naši technokrati zvádli? Radšej posypú celé mesto tonami soli, zničia životné prostredie a potrápia labky psov. O zničených topánkach nehovoriac.
PS: V Prahe už niekoľko rokov chodníky nesolia. Zistili že nevýhod je viac ako výhod.
10. január 2015

roman

Toho piesku ale netreba vela. Pozri sa. Kazdy rok sa kosia vsetky travnate plochy v Bratislave. A to niekolko krat. Tu by postacilo za malu odmenu zamestnat bezdomovcov alebo nezamestnanych aby pozametali na jar z chodnikov to, co neodfukol vietor..
10. január 2015

Peter NaCl

Fakt brutalne solenie po celom meste. Za toto by mali dostat pokutu za nicenie zivotneho prostredia!

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania