Nadmerne solenie komunikacii

Zodpovednosť za riešenie: Dopravný podnik Bratislava, a.s.

Uzavretý
meno
Matej Hloznik 06. januára 2015

Dobry den,

po celom (najma starom) meste sa brodime s problemom nadmerneho solenia. Toto sa vykonava aj ked su cesta / chodnik suche, dokonca v plusovych teplotach. Pani, ktori maju tuto cinnost na starosti, pouzivaju tento pripravok tam, kde je co i len "mikroskopicka" vrstva snehu. No nezriedka uz laikom lahko posuditelnym nadmernym sposobom. Za nasledok to ma sice roztopenie snehu, ale aj fakt, ze vacsina soli zostane v krystalickej forme na ceste / chodniku.

Ak aj opomeniem nicenie aut a topanok, toto spravanie je mimoriadne necitlive k zivotnemu prostrediu a nezanedbatelne aj k nasim psim milacikom. Niekedy treba doslova kluckovat medzi ohniskami soli, ktora bude na mieste este pekne dlho, pretoze na metri stvorcovom sa jej niekedy zbytocne nachadza hadam aj kilogram, vid "iilustracne" foto (v meste sa ich daju nazbierat desiatky).

Za vsetko hovori prispevok mojhopriatela na Facebook-u:
3:30 rano, +1°C, suche cesty, nikde ani vlocka snehu, nefuka, obloha typu "roztrusene mraky". Ale posolit prisli.

06. január 2015

ivan

Uz davno som si to vsimol a dost mi to vadi.
Normalne nemam slov ked vidim ako bez rozmyslu rozhadzuju tie tony soli a ano,nepoviem im nic lebo je to zbytocne, tu sa to tak roky rokuce robi a nezmeni to nikto.
(Jedine vacsie ekologicke povedomie ludi buducej generacie ktora studiom a cestovanim po svete uvidi ze sa to da aj inac...)
Generacia 30+ je podla mna stratena.(mam 32)
06. január 2015

Martin Auxt

Ten status o pol stvrtej rano bol moj - 3:30 rano prisli solit pred Zaporozsku 1 v Petrzalke - pred budovu magistratu alias Generalny Investor Bratislavy. Teplo, sucho, oblaky mizli, takze ani predpoklad na snezenie nebol ziadny - do hodiny sa obloha uplne vycistila a ostala jasna pocas celeho dalsieho dna, teplota tiez len stupala.. tie kila soli na suchej ceste vidno doteraz aj z balkona (je druhy den, 15:30).
06. január 2015

Matej Hloznik

Bol som upozorneny ze zastavky zrejme spravuje niekto iny, tak prosim neriesit tento podnet ako zamerany vyhradne na zastavky. Ako pisem v popise jedna sa najma o chodniky (na cestach sa to "rozjazdi"), co denne vidam na uliciach Marianska, Heydukova, Spitalska, Obchodna, Kollaovo nam, Nam. Slobody... Atd. Podla komentarov mojich znamych sa to deje aj v dalsich mestskych castiach a vzhladom na fakt ze je to environmentalna zataz a aj nicenie majetku a zdravia je potrebne to plosne aj riesit. Dakujem.
07. január 2015

lol

V Prahe je už niekoľko rokov zakázané sypanie soli na chodník, nielen kvôli labkám psov ale aj kvôli nadmernej korózii mestského mobiliáru.
07. január 2015

Jaro

Jo, prazakum je hej....
07. január 2015

Matej Hloznik

Dnesna "nadielka" na prechodoch Obchodna / Kollarovo. Bola tma, ale tie kopy stali za to, aj ked to az tak dobre nevidno. Neviem na co to je dobre. Zvlast ked to zajtra splachne odmak a o dva dni lejak, ako tvrdi SHMU.
08. január 2015

Matej

Dnesne / nocne zbytocne a nadmerne solenie na Heydukovej, vecer bol len poprasok, ked to dotycny robil, sypal sol na suchu zem.
08. január 2015

Matej Hloznik

Dnesne zbytocne a VELMI nadmerne solenie na Rajskej. Na niektorych miestach niekolko cm vysoka vrstva soli. Chodniky takmer suche, solenie uplne zbytocne.
09. január 2015

roman

a ja ked vidim solicov v mojej mestskej casti Nove mesto tak sa s nimi vzdy hadam ze ci su ochotni si takto solit doma koberce...
09. január 2015

Matej Hloznik

ako som spominal je to plosny problem, moji rodicia su v novom meste a nie je to o nic lepsie. lenze niekomu sa to musi priradit.. som zvedavy na vyjadrenie, ak by to mal napriklad rovnaky realizator "pod palcom" v celej BA, bolo by to "idealne" lebo sa da tlacit priamo nanho.
10. január 2015

Peter NaCl

Fakt brutalne solenie po celom meste. Za toto by mali dostat pokutu za nicenie zivotneho prostredia!
16. január 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

správcovia komunikácií na ceste a vlastníci budov na chodníkoch pred domom sú povinní udržiavať ich tak, aby sa zabránilo škodám, t.zn. udržiavať ich prechodné, bez ľadu a vrstvy snehu. V prípade, že by si niekto na takomto chodníku ublížil (napr. si zlomil nohu) môže žiadať náhradu škody od správcu.
Je zrejmé, že sa každý snaží takejto situácii predísť. Solenie má samozrejme zmysle aj pred tým, ako ten sneh napadne, aby sa neusadil a nezľadovateľ.
Vaše výhrady do istej miery chápeme, na druhej strane je množstvo sťažností na to, že sa solí či odhŕňa neskoro, pomaly a pod...

Asi by bolo ideálne, keby nesnežilo vôbec, to však nevieme zariadiť. Vyššie mocnosti / príroda sa však postarali o to, že tento rok nesnežilo až tak veľa.

Hlavné mesto vykonáva údržbu na cestách I. a II. triedy, na ostatných cestách je to vždy príslušná mestská časť, resp. správcovia a vlastníci domov na chodníkoch pred budovou, na zastávkach MHD je to Dopravný podnik.

Mgr. Marek Papajčík
Oddelenie marketingu a vzťahov s verejnosťou
Hlavné mesto SR Bratislava
16. január 2015

M.J.

Jaro, P.V. by sa to neľúbilo, takže oprava:
Pražákům, těm je tu hej,
ty nikam nezablouděj,
29. január 2015

Matej Hloznik

Dakujem samosprave za odpoved. Moja otazka teda znie, ako chce mesto motivovat tychto decentralizovanych posypacov k tomu, aby sa zdrzali takehoto konania?

Dnes napadol jeden centimeter noveho snehu ktory sa sam od seba okamzite topi. Napriek tomu vid prilohy. Je zrejme ze sa to deje na rovnakych miestach a ze ide o psychopatickych posypacov ktori s tym sami len atk neprestanu. Pred lekarnou na Marianskej to teda bude nejaky spravca nehnutelnosti, ale kto to robi potom napriklad na rohu kollarovo namestie / obchodna, kde na 2 metroch stvorcovych boli asi 3 kila soli dnes rano?

Od samospravy je krajne nekorektne zbavovat sa zodpovednosti za verejny priestor. Uz samotny fakt ze majitelia budov maju povinnost upravovat mestsky majetok je na povazenie. Ked si tam ako obcan chcem umiestnit kontajner ci lesenie, automaticky musim platit. Posypanie a odpratavanie je ale riesene majitelom ci spravcom budovy. Potom je lahke konstatovat, ze mesto s tym nic nema.

Takze opakujem, ako chce samosprava v tejto veci konat?
29. január 2015

Miloslav

Barbari! Tomu sefmanazerovi solenia by som najradsej posypal jeho majetok. A hned dvom kyblami.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania