Jégého-vandalizmus-rušenie nočného pokoja


Uzavretý
meno
Dante 05. júna 2022
https://bit.ly/3atRtDl

Dobrý deň,
majitelia uvedených stravovacích zariadení a ich kumpáni sa rozhodli v poslednej dobe často mávať súkromné zábavky veľmi dlho po zatváracích hodinách, počas ktorých robia veľa hluku. Posledné dve noci ako príklad:

1. Titulný obrázok- najbližší objekt je podnik "Kaliforňan", ktorý ma podľa ceduľky na ich vchode zatváračku vždy o 15:00, ale na zábere vidíte tento podnik fungovať ešte takmer o 22:00, vrátane obsluhy zákazníkov. Zariadenie vedľa má byť od 21:00 zatvorené, ale ešte po 23:00 tu boli všetci rozložení a bavkali sa.

2. Všetky ostatné obrázky + video- krátko po 23:00 si púšťali hudbu tak nahlas, že som od preľaku po zobudení sa takmer vyskočil z postele. Veľmi hlučný rehot, škriekanie, spievanie, hudba; žúr so skupinou babeniek trvajúci až do cca 2:00.

04. jún 2022

Dante

K tomu videu, pre istotu ho linknem aj sem do komentárov; je to skrátená adresa na video na Google Drive a dá sa zhliadnuť aj bez stiahnutia. Video bolo natočené včera (3.6.) o 23:30, a aj napriek krátkemu dosahu mikrofónu telefónu je počuť, že boli extrémne hluční.
https://bit.ly/3atRtDl

Rád by som sa opýtal Magistrátu, ktorý týmto ľuďom pridelil povolenie, aj keď nikto vlastne nevie na čo: je aj toto správanie uvedených podnikateľov podľa Vás v poriadku, schválené týmto "povolením"? Skutočnosť, že ignorujú nočný kľud, intervaly otváracích hodín, a že si tu robia čo sa im zachce ako v kontexte komerčných účelov, tak aj súkromných?

O aktivitách týchto ľudí mám vytvorený samostatný podnet z ďaleko širšej perspektívy, ale z dôvodu urgentnosti a vážnosti tejto situácie som sa rozhodol vytvoriť tento jeden dedikovaný len tejto veci.
05. jún 2022

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
05. jún 2022

somár rámos

Alighieri,prečo ty nevolať 158,159?
06. jún 2022

Peter Oravec

Dobrý deň, somár rámos,
už ste niekedy skúšila volať 158, 159? Máte s tým osobné skúsenosti?
Lebo kto nemá, tak nevie, ako to chodí.
S pozdravom.
06. jún 2022

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Mestská polícia hlavného mesta SR Bratislavy
06. jún 2022

Jakub

Peter Oravec, s mestskou policiou to chodi uprimne coraz lepsie, aktualne tyzdenne vykazuju o 50 percent priestupkov viac ako pred pandemiou pricom to robia s podobnym poctom policajtov ako za stareho vedenia a nie je to iba o pokutach z PAAS - treba vyskusat zavolat ked sa nieco deje a ziadat si vysledok. A nemat vycitky ich zavolat spat ak riesenie nesplni vase ocakavania.
06. jún 2022

Peter Oravec

Dobrý deň, pán Jakub,
ok. Takže navrhujem, že sa tam zídeme a spolu zavoláme 159, a budeme čakať, čo sa bude diať.
Môj predpoklad: Budeme najprv volať 159, potom asi hodinu a pol čakať, nikto nepríde, potom budeme volať znovu, potom budeme ešte asi hodinu čakať, a možno sa niekto objaví. Pol hodinu tomu niekomu budeme vysvetľovať, čo vlastne chceme a "čo nám vadí". Pripravte sa, prosím, na to, že bude potrebné citovať konkrétne zákony a paragrafy. Vyhraďte si na tieto úkony, prosím, odhadom tak 4 hodiny.
Prosím, ak súhlasíte, navrhnite termín, kedy sa tam stretneme.
S pozdravom.
06. jún 2022

Jakub

Neriadte sa iba predpokladom ale vyskusajte. a zbytocne ma hejtujete minuskami, mne ide o riesenie rovnako ako vam ;) Ono sa moze stat ze zavolate 159 alebo 158 v blbu chvilu a pred vami bude 30! oznamov (ano aj take uz bolo) a bohuzial to potrva s riesenim. Ale niekedy ste prvy v poradi a hliadka tam moze byt do 5 minut. Ja ked volam tak volam preto ze ratam s takou variantou ze mozno nic ine nemaju v poradi a rychlo sa to vyriesi ale nevzdam sa ak sa za dve hodiny nic nestane niekedy je to objektivne. Mate vyhodu ze to mate pod oknami takze mozte sledovat ci pridu co vyriesia a ako a sj to zdokumentovat pre potrebu staznosti. Ak tych stamgastov nebudete sikanovat vy koho obtazuju tazko to urobi niekto iny. A nemusite 4 hodiny nic studovat. Je tam ocividne porusena znacka zakaz zastavenia u vozidiel na chodniku, podozrenie na nedodrziavanie otvaracich hodin, podozrenie na zaberanie verejneho priestranstva vonkajsim sedenim a samozrejme rusenie nocneho kludu.
06. jún 2022

Peter Oravec

Jakub,
ja tam nebývam, takže to nemám pod oknami.
Mne osobne prekáža iba to parkovanie na chodníku.
Volať policajtov nebudem, pretože som to niekoľkokrát vyskúšal a nikam to neviedlo. Konkrétne na Židovskej ulici. Prebiehalo to opakovane a vždy tak, ako som vyššie opísal. Nemá to žiaden zmysel a iba to žerie čas.
Okrem toho ani nebudem dokumetovať zásah polície, resp. odmietnutie zásahu, pretože to som tiež kedysi robil a taktžiež to nemalo nijaký zmysel. Policajti zásadne a vždy urobia z občana tupca a kontrolný orgán sťažnosť odloží ako neopodstatnenú. Opakovaná skúsenosť.
Čo sa týka "mínuskovania", ak mám názor a je možné názor vyjadriť, tak to urobím a názor vyjadrím. Je na tom niečo zlé?
Záverom: Ponúkol som, že sa tam stretneme a spoločne budeme volať policajtom a skonfrontujeme si získané skúsenosti. Ak nechcete, v pohode, nič sa nedeje. Prajem všetko dobré.
S pozdravom.
06. jún 2022

Martin Uváček

Treba volať 159 alebo 158 aby sa urobil aspoň písomný záznam o zdokumentovaní priestupku.
06. jún 2022

somár rámos

P.Oravec ,skúšal ,je to tak pol na pol.Ale v tejto džamahírii,aby si sa niekam pohol ,musíš sa na 158 ,159, obrátiť.Ďalej je tu možnosť obrátiť sa so sťažnosťou na príslušný MÚ (áno ,aj keď z vyjadrení je vidieť ,že sa tomu zúfalo bránia, a odkazujú rôzne koniny),ale to je na ešte dlhšie ako so zelenými pánmi, a ďalšia možnosť -RÚVZ. Fšetko zle .A áno ,mám dĺĺĺhodobé skúsenosti s podobným bordelom, takže nie som sťažnostná panna.
06. jún 2022

Jakub Alt

Činnost v kavárně vedle a bordel až do rána nic neomlouvá, ale "Kaliforňan" sdílí provozovnu se "Spice Guys" které má na tomto místě otevírací dobu od 16:00 do 22:00. Chápu vaše rozhorčení nad bordelem z kavárny, ale vylívat si zlost i na vedlejším podniku, který naopak funguje přesně dle hlášených otevíracích hodin a táhne místní gastro o kousek výš (i když street foodovou formou) asi není úplně fér. Ostatně i vy sám vidíte, že oni opravdu pravidelně na tu desátou zavírají.
07. jún 2022

Stan !

Odporúčam prečítať toto VZN VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENI E mestskej časti Bratislava -Ružinov č. 15/2019 zo dňa 15.10.2019 o ochrane verejného poriadku v súvislosti s prevádzkovaním niektorých prevádzkarní na území mestskej časti Bratislava-Ružinov Miestne zastupiteľstvo mestskej časti Bratislava-Ružinov podľa § 4 ods. 5 písm. a) bod 5 v spojitosti s ods. 3 písm. n) a § 6 ods. 1 zákona Slovenskej národnej rady č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov a podľa § 15 ods. 2 písm. a) zákona Slovenskej národnej rady č. 377/1990 Zb. o hlavnom meste Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov sa uznieslo:
27. jún 2022

Dante

Dobrý deň,
nočná zábava statočne pokračovala aj v posledných dňoch, konkrétne v noci medzi štvrtkom a a piatkom (23. a 24.6.) a zo včerajška dodnes. Ako v mojom pôvodnom texte je uvedené, ide o veľmi hlučné rozprávanie a púšťanie hudby do veľmi neskorých hodín.
Buďte vy, kompetentní, už konečne takí láskaví, a s týmito prevádzkarmi niečo spravte. Áno, tí rušiči sú jedine oni samotní a ich kamoši, nejde tu o nejakú zakaždým celkom nesúvisiacu partičku, ktorí si tu často robia piknik rovno pred vchodmi do ich zariadení.

Fotografie z noci štvrtok/piatok aj s vloženým časom, konkrétne iba z piatka:
27. jún 2022

Dante

Pokračovanie.
27. jún 2022

Dante

Takmer na konci.
27. jún 2022

Dante

A o pol štvrtej zatváračka.
27. jún 2022

Dante

Fotografia zo včerajška, krátko pred polnocou sa zbalili.
29. jún 2022

Odpoveď samosprávy

Problémom nedodržiavania prevádzkového času prevádzkami a neprimeraným hlukom v ich okolí nie je problémom len tejto prevádzky , kde je tunajšia expozitúra vecne a miestne príslušná konať. Z toho dôvodu je táto problematika riešená príslušníkmi mestskej polície operatívne. Bezodkladne sú preverované podnety od občanov, ktoré sú oznamované telefonicky na linku: "159".

Ing. Marta Urbanová
01. júl 2022

Dante

Dobrý deň,
spomenutí podnikatelia túto noc opäť veľmi intenzívne rušili pokoj, ich zábavka končiaca až po polnoci. Do tohto času sa od nich ozývala veľmi hlučná hudba, rozprávanie, tancovanie, a pod.
Zopakujem, že tie bezohľadné individuá, ktoré tu pravidelne bránia ľuďom spať, sú stále tí istú ľudia, teda majitelia a zamestnanci stravovacích zariadení + príležitostní kamoši. Nejde tu o neustále sa meniace nesúvisiace skupiny, a ak by ste si porovnali moje doterajšie fotografie a videá na tomto podnete, videli by ste, že sa miesto a väčšina participantov stále opakuje.
Na tomto webe máte X podnetov o nadmerne hlučných krčmách, oslavách, atď. a vždy som zaregistroval iniciatívne riešenie zo strany mesta s pozitívnym vyriešením, ale títo konkrétni jedinci sú nejaká špeciálna kasta, pre ktorú zákony neplatia? Je mi jasné, že Magistrát chráni týchto podnikateľov ako oko v hlave (podľa mňa) za hranice zákona, logiky, slušnosti a spoločenských noriem po každej možnej stránke, ale aspoň toto by ste im mohli nemilosrdne zatrhnúť. Viete, keby tieto podniky neboli nám v okolí rovno pod oknami, ale boli by niekde na okraji mesta, nenamietal by som.

Samostatne chcem zdôrazniť pobúrenie z toho, že sa na nočné vyčíňanie predmetných podnikateľov sťažujeme už vyše mesiac, oni sami sú si toho určite vedomí, ale zvysoka na nás všetkých kašlú. Tu nejde o omyl. Nečinnosť kompetentných je takisto vlastná kategória.

Linky na videá, z minulej noci, všetky z 30.6. a umiestnené na Google Drive, čiže je to priamy odkaz, ktorý si nevyžaduje stiahnutie videa pre zhliadnutie:
https://bit.ly/3NB0tV6 30.6. 22:45
https://bit.ly/3yBiv5e 22:46
https://bit.ly/3NCoLOL 22:54
https://bit.ly/3bwY5RU 22:55
https://bit.ly/3y6fLvv 22:56
https://bit.ly/3bJ4Dgk 23:46

Každé z nich je veľavravné, stojace za zhliadnutie, a to najdlhšie má iba 41 sekúnd.
01. júl 2022

Dante

30.6. 22:29
01. júl 2022

Dante

1.7. 00:07
03. júl 2022

Dante

Opäť zdravím,
sotva ubehli dva dni a už som tu zas. Túto noc opäť to čo vždy: hlučné rozprávanie a hudba, tentokrát trvajúce "iba" do druhej rána, s rovnakým miestom a obsadením.
Prepáčte, ale toto už je skutočne výsmech.
V tomto okolí pohybujúcich sa/bývajúcich je nás viac než dosť, ktorým táto (aj všeobecná) situácia skutočne píli nervy. Je mi celkom jasné, že kompetentní nemajú žiaden problém podnety na túto lokalitu a problematiku mazať, označiť za neopodstatnené alebo ich rovno ignorovať + charakter bežného človeka si radšej potichu frflať pod nos aj celé roky radšej než by o nejakom probléme aspoň nahlas prehovoril značne skresľujú túto situáciu tak, že to vyzerá, ako keby tu veci prekážali len mne a možno trom ďalším. Ani zďaleka to tak nie je.

Fotografie sú z dnešnej časti skorého rána.
03. júl 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň Dante,

Samospráva nemá v rámci portálu OPS možnosť mazať podnety. Váš rozsiahly podnet na danú lokalitu obsahujúci viac problémov naraz som neprijal, pretože nespĺňal podmienky portálu. Pred zamietnutím podnetu som Vás viackrát kontaktoval emailom a tiež do vlákna podnetu, no nereagovali ste na to.

S pozdravom,
Daniel
Administrátor portálu Odkaz pre starostu
14. júl 2022

Dante

Dobrý deň,
predmetní podnikatelia aj túto noc žúrovali, tentokrát "iba" do takmer piatej rána. Opäť hlučné rozprávanie, hudba a nalievanie sa alkoholom. Okolo pol štvrtej sa pri nich zastavila policajná hliadka, neviem povedať či niekým privolaná alebo iba náhodou išla okolo, ale po približne dvoch sekundách si odšoférovali preč.

Link na video tohto policajného "zásahu": https://bit.ly/3yYFlDd

Fotka je z 13.7. 22:50
14. júl 2022

Dante

14.7. 2:50
14. júl 2022

Dante

"Zatváračka" o 4:42. Pokojne ten podnik mohli nechať otvorený.
14. júl 2022

Dante

@Administrátor OPS

Nikde v schránke som si Vaše emaily nenašiel, ale skúsim sa ešte v tom riadne pohrabať.
Email mi z radosťou dáva všeličo možné do spamu alebo iných zložiek.

Skúste sa však dať do mojej polohy; tento podnet je evidentne OK podaný, ale napriek
tomu to nikto nerieši, predmetní podnikatelia sa nám všetkým iba vysmievajú a po dlhom
čase sa nezmenilo nič. Asi majú na tieto veci taktiež od Magistrátu povolenie, ešte stále platiace.
14. júl 2022

somár rámos

Vieš čo ukradol Prometeus , na prospech luďom, bohom?
07. október 2022

Dante

Zdravím,
dovoľujem si opäť naivne a do vetra skonštatovať, že ľudia z podniku Meyora opäť začali so svojimi súkromnými nočnými oslavami. Túto noc hulákali a všeobecne nahlas rozprávali, zatiaľ čo sa nalievali alkoholom a pofajčievali; tentokrát do približne jednej rána.

Ako obvykle, všetko je v poriadku. Milí podnikatelia zvysoka na nás všetkých kašlú už celé roky, ale pravdepodovne je toto normálne u nich doma, tak tou 100% nečinnosťou samosprávy pravdepodobne dávaju najavo inter-kulturálnu toleranciu a porozumenie.
07. október 2022

Dante

Ak by sa našiel nejaký hlupáčik, ktorý mi by mi stále neveril, že ide stále o tých istých ľudí a z toho istého podniku.
07. október 2022

Dante

Dovolil by som si sem teraz uploadnúť fotografie z dvoch podobných nocí ešte v auguste, ale v tom čase som bol chorý a nemal som náladu to sem zbytočne písať.

Fotka zo 4.8.
07. október 2022

Dante

Vzhľadom na to, že sa znovu utrhli z reťaze, nech je jasné, že už to je skutočne X-tý krát od mája/júna, čo si tu dovoľovali po nociach robiť čo len chcú, kedy len chcú.
07. október 2022

somár rámos

Tento štát je o Ho.ne. Vieš čo onoho času povedal Stalin? Nie je podnik ,nie je problém. Músíš si zrejme pomôcť sám .Problém je ale ten ,že budeš prvý na zozname. To už budú orgány veľmo činné A ešte veľmo vtipné.Vraj stav riešenia podnetu -Uzavretý
18. október 2022

Daniel

Este by som podotkol ze pri tych posedeniach ,,močia za budu” do predzahradky bytoveho domu na Trnavskej. Miesto nejakeho umravnenia im mestska cast este vyhradila parkovacie miesto pre ,,zasobovanie” a zasobovaci mercedes pana podnikatela tam zasobuje cele poobedie kazdy den.
19. október 2022

Dante

Zdravím,
znovu by som sa celkom zbytočne chcel posťažovať na to, že túto noc OPÄŤ milí podnikatelia (hlavne) z Meyory organizovali súkromné nočné oslavy. Na veci je pár fascinujúcich faktov, ktoré vám najlepšie opíšem troma fotkami.

1. Včera doobeda si nechali doručiť niekoľko sudov alkoholu a iných produktov od 'Pilsner Urquell' do budovy (bývalej?) zmrzlinárne, ktorú si nejakým spôsobom zrejme prisvojili.
19. október 2022

Dante

2. Zmrzlináreň (?) v čase neskorého večera pretransformovali na alkoholovú nalieváreň a spolu s podnikom Meyora robili program ľuďom (zrejme) vracajúcich sa z akcie na Zimnom štadióne. Už od 20:30 nám pod oknami NAHLAS škriekali, spievali, púšťali hudbu, ale chlastanie a bavkanie sa trvalo až do cca 23:00.
Oba podniky fungovali HODINY po ich zatváračke, čo sa samozrejme všetkým zdalo byť celkom v poriadku- vrátane všetkého toho veľkého ruchu.
19. október 2022

Dante

3. Dozvuky trvali ešte po polnoci, ktoré takisto neboli práve najtichšie. Dovoľujem si podotknúť, že včera bol UTOROK normálneho pracovného týždňa, tak sa nám všetkým skvele oddychovalo po práci a prebúdzalo dnešné ráno. Táto zberba má vo zvyku väčšinou v strede týždňa páchať svoje vandalizmy, čo je však už iba čerešničkou na torte. Ako vždy, nedošlo k žiadnemu porušeniu zákona.

--------------------------------------------
Teraz trošku s nadhľadom:
Rád by som pripomenul, že INTENZÍVNE rušenie nočného kľudu tu riešime už od JÚNA, ktoré sa však evidentne naďalej často opakuje. Vy ľudia z OPS, Magistrátu a iní kompetentní na nás všetkých z tohto okolia zvysoka kašlete, a to nie iba v tejto veci.
Problémy s parkovaním/chýbajúce stĺpiky od Trnavskej cesty tú máte v podobe podnetu už SEDEM rokov, ale problém stále pretrváva.
Ilegálne parkovanie pred uvedenými podnikmi sa tu rieši už aspoň ŠTYRI roky, ale situácia je celkom rovnaká, ak nie horšia, pretože už dlhší čas tam zbesilo jazdia, rozťahujú sa aj po trolejbusovom obratisku a priestor na "námestí" zaberajú (pravdepodobne ilegálnym) stolovaním, ktorým na dennom poriadku takmer úplne blokujú chodník; nič, všetci kompetentní čušia.

Čo sa týka volania polície na tieto individuá, vysvetlím vám to najlepšie na tom ako to je s parkovaním: zavoláte hliadku, tá rozdá pokuty a niekedy aj papuče, vykáže zaparkované autá, potom je na pár dní kľud, ale znovu sa vrátia (nie iba) tie isté autá a častokrát po novom parkujúce ešte absurdnejšie než predtým. Dvojitý zákaz vjazdu mimo MHD + jeden zákaz parkovania, ale denne máte všade možne strčené autá (už nám dokonca začínajú parkovať na rezidenčnom sídlisku), čo evidentne vôbec nikoho netrápi.

Tí predmetní podnikatelia, ako som sa už snažil dlhšie vám odkomunikovať, sú typy, ktoré sa pohnú až keď im políca klope na dvere. Už sme im stokrát posielali odkazy, sťažovali sa na tomto webe, volali policajtov, ale oni sa nám iba vysmejú do tváre a správajú sa ako keby boli čistí ako ľalie a nič sa nezmení.

Nedávno bolo obdobie, kedy som "spamoval" takmer denne do iného podnetu správy o tom, ako to v tom danom dni v tomto okolí vyzerá, s cieľkom dať JASNE najavo a pripomínať, že ide o dlhoročné takmer každodenne sa vyskytujúce problémy, a nech sa to už konečne urýchlene dá do poriadku. Zablokovanie komentov a "stanovisko" od OPS radšej komentovať nebudem, ale buďte takí láskaví a skúste sa vžiť do našej polohy:
-Úrady sa na nás vykašlali a sedia si na rukách.
-OPS nám nedovoľuje sa o tom poriadne porozprávať a to dovolené aj tak nikam nevedie.
-Polícia v praxi nijako nepomáha, lebo spomenutí chytráci si iba zaplatia tie (zrejme) smiešne pokutičky a robia všetko ako predtým.
-Komunikovanie priamo s podnikateľmi sa preukázalo na celej čiare ako zbytočné.
-Ubehli roky a je to jedine horšie po každej stránke.

Aké sú teda naše možnosti okrem (aspoň) ozývania/pripomínania sa? A ešte aj v tomto nám hádžete polená pod nohy; tak sa nečudujte, prečo si myslíme, že z nejakého typu zaujatosti buď všeobecne vy, "kompetentní", toto okolie ignorujete alebo sa veľmi 'kamarátite' s problémovými podnikateľmi, a kamaráti by si navzájom predsa zle nerobili, však?

Pripomínam, že ja reprezentujem značný počet ľudí, ktorým už títo "susedia" a celková situácia už ROKY právoplatne lezie na nervy, ale každý nás ignoruje. Úprimne, naozaj neviem, aký význam majú vôbec táto stránka a samosprávy (odvodené od "občan, sprav si sám"), keď už iba absolútny základ ako parkovanie a rušenie nočného kľudu je pre vás proces na roky rokúce; mám pocit, že miestne úrady tu skutočne sú iba ako PR oddelenie pre developerov a iných oligarchov, ich reálna funkcia až na možno desiatom mieste. Je síce pravda, že stromčeky alebo trávičku nám skosiť viete, ale viac tu naozaj nezažiť.

Takisto, vôbec nerozumiem tomu, prečo práve MHD nie sú tými najaktívnejšími (alebo vôbec) aktérmi v tejto veci, keďže milí podnikatelia ich autami a stolovaním bežne chutne zavadzajú jazde trolejbusom alebo vystupujúcim cestujúcim. Je priam k neuvereniu, že takto otvorený a prístupný priestor, okolo ktorého denne prejdú tisícky ľudí, nenájde sa jediný kompetentný, ktorému by pri pohybe v tejto oblasti napadlo samému od seba iniciatívne niečo s touto situáciou spraviť- keby išlo o nejakú vidiecku perifériu, a nie o plochu v strede hlavného mesta SR, možno by som uveril výhovorkam o nevedomosti alebo nízkej priorite na riešenie. Odporúčam si každému predstaviť, že by takéto niečo mali rovno pod oknami; spoľahnite sa na to, že by vám to takisto vadilo viac než dosť.

Nech sa už ďalej bude diať čokoľvek, môžete vziať jed na to, že vám to spočítame v najbližších voľbách- o toto široké okolie ste si dlhé roky ani nos neutreli. Nemáme s vami už dlhé roky jedinú pozitívnu skúsenosť.
19. október 2022

somár rámos

Dante ,keď som ti vyššie bol napísal ,že Prometeus ukradol bohom oheň ,dal si mi červenáka .Si zadubený tak ,že by si mohol byť politik.Ešte ti to nedošlo ,že na ľudí každý ... .Jeden prepitý preceda,a aj prezident napísali ,že Slovensko nie je právny štát. Kolko vás obťažovaných je ? , a len ty konáš? Takže si to zaslúžia tí ostatní.Viac nemôžem

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania