Parkovanie a jazdenie po chodníku, Nejedlého ul.

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Dúbravka

Neriešený

Dobry den pan starosta, zaujima ma, kedy a ako sa chystate riesit parkovanie a jazdenie aut po chodniku poza domy na Nejedleho ul., nakolko Mestska policia nema snahu to nijako riesit. Auta, ktore sa na tento chodnik dostanu a parkuju tu, porusuju dopravne predpisy. Bud porusuju zakaz vjazdu priamo z hl.cesty k ZS Saratovska (okrem vynimiek, ktore maju povolenie obce) alebo jazdou po chodniku od Nejedleho 1 az po Nejedleho 23. Uz sa stalo, ze pokracovali este dalej, dokonca popod okna sidla Policie. Co je ale naozaj drze je, ze takto po chodniku jazdia a parkuju aj svoje sukromne vozidla policajti ubytovani v ubytovni MV SR. Nie je ojedinele, ze auta uz jazdia aj po dvoch uzsich chodnikoch v priestore medzi Nejedleho 17 a 19.
Takze mna, ako aj mnozstvo inych ludi by zaujimalo Vase stanovisko a riesenie. Dakujem, Kramaricova Smolinska

17. január 2015

jana

Milá pani, pozrite si podnety s rovnakou problematikou po všetkých MČ a dozviete sa, že riešenie nebolo, nieje a ani nebude. Preto sa odpovede asi nedočkáte.
17. január 2015

Andrea Kramaričová Smolinská

Jana, riesenie je, nie je podla mna ani narocne (casovo ani financne) staci aby konali kompetentni (obec, PZ SR, Mestska policia). Takze predsa len budem v ocakavani, ze sa dockame ja, ale aj ostatni, ktorým to nie je lahostajne nielen odpovede od kompetentnych osob, ale aj riesenia.
20. január 2015

Miroslav Jablonický

Ja by som najal externu firmu, ktora nech vsetko odtahuje a uctuje si 1000€ za auto. Toto proste nie je mozne a vysmech ludom do ksichtu. Ked kocikujem, aby som sa citil ako na ceste + velakrat sa po chodniku ani prejst neda.
21. január 2015

Kamila

Dufam,ze sa s tým niečo bude robiť. Nie je to v poriadku,aby sme na chodniku museli davat pozor na auta,aj keď je siroky...A hned pri lekárni je detské ihrisko,ktoré býva plne deti.
22. január 2015

Andrea Mikulová

Dobrý deň. Mne sa konkrétne stalo, že som vychádzala z brány (Nejedlého 1) a takmer ma zrazilo auto, ktoré mimochodom vôbec nešlo pomaly. Samozrejme, že som riadne zahrešila a zrazu sa "pán" vodič vôbec neponáhľal. Zastavil, vystúpil z auta a dosť vulgárne mi vynadal : "No čo, ty pi*a, prij**em ti? Máš nejaký problém?"
Takže odvtedy, keď idem von z brány, vždy pozriem doľava a doprava, akoby som prechádzala cez cestu. Smutné :-( Je to len otázka času, kedy dôjde k nejakej tragédii. Možno potom sa začne niečo riešiť.
22. január 2015

Andrea Kramaričová Smolinská

Veru je to smutne Andrea. Aby si clovek daval pozor na chodniku, na ktory z cesty ani nie je vjazd. Mne tiez maly skoro vbehol pod auto, nastastie islo pomaly, vyslo spoza ZS smerom k Nej. 1 ... Skrikla som na maleho a on mi povie: "Maminka, vsak som na chodniku, preco tu je auto?" Na niektore otazky aj pri akejkolvek vyrecnosti nie su hodnoverne odpovede.
22. január 2015

Milada

bývam v Petržalke a na Nejedlého chodím často k rodičom. Problém ktorý opisujete a kritizujete máme aj v Petržalke. Súhlasím s Janou, že náš milý starosta doteraz nič neurobil a už je tam dosť dlho. Držím Vám palce aby Váš starosta bol iný riešil situáciu. Tiež ako Jana som v tejto oblasti pesimista.
26. január 2015

kamila

Ešte dodatok, napadol sneh,deti sa samozrejme tesia, ze sa pôjdu sankovat.Lenze jediný kopcek na sankovanie siroko-daleko, ktorý využívajú rodiny s malými deťmi je práve pred zdravotným strediskom na Saratovskej.A práve tam na chodniku,nad kopcom je vyznacene povolene parkovanie. Takže aj dnes sa tam plno deti muselo spustat medzi autami.Je to viac,nez smutne,ked niekto vydava povolenia na parkovanie na takýchto miestach.
26. január 2015

kamila

Ešte dodatok, napadol sneh,deti sa samozrejme tesia, ze sa pôjdu sankovat.Lenze jediný kopcek na sankovanie siroko-daleko, ktorý využívajú rodiny s malými deťmi je práve pred zdravotným strediskom na Saratovskej.A práve tam na chodniku,nad kopcom je vyznacene povolene parkovanie. Takže aj dnes sa tam plno deti muselo spustat medzi autami.Je to viac,nez smutne,ked niekto vydava povolenia na parkovanie na takýchto miestach.
26. január 2015

Simoneta

Pridavam sa k tejto teme. Kocikovanie po tomto "chodniku" bolo katastrofalne, kluckovanie medzi autami. Auta jazdia od zaciatku Nejedleho az po Statnu policiu. Teraz drobec podrastol a na odrazadle tam mozeme ist az vo vecernych hodinach, aby ho na chodniku nezrazilo auto! Sankovanie teraz pri autach, ktore nam dymili rovno do tvare. Tie parkovacie miesta su tam protizakonne, v zakone je jasne napisane, ze jazdenie po chodniku je zakazane. Ale toto mestska policia ignoruje a odvolava sa na to, ze auta nechavaju 1,5 m. Kto povolil vyhradenie tychto parkovacich miest? Pytal sa niekto obyvatelov, ci s tym suhlasia? Kto ma konat? - mestska cast Dubravka v spolupraci s Mestkou policiou, za to ich my obyvatelia platime!
27. marec 2015

Jakub

Mestský ani štátny policajti nemôžu tento problém riešiť lebo môžu postupovať len v súlade so zákonom. Chodník je totiž určený pre chodcov a iný účastníci cestnej premávky ho nemôžu používať a to neplatí ak sa jedná o zastavenie alebo státie vozidla a ak toto vozidlo nechá 1,5m miesta... Nikde sa nepíše koľko metrov či centimetrov môžete prejsť k tomu, aby ste to tam auto odparkovali. To nie je len môj výklad zákona ale aj MVSR http://www.scribd.com/doc/204493443/Chodniky-1-5m-Odpoved-MV
27. marec 2015

Andrea Kramaričová Smolinská

Jakub, ako sa hovori "kde je vola, tam je cesta" - takze aj tento problem sa da vyriesit, napr. stlpikmi, dopravnym znacenim. Staci, aby niekto mal tu volu.
27. marec 2015

Miro

presne tak. uz ako dlho sa o tom hovori a nikto nic. proste, ked tade chodia policajti a mestski, tak preco by to mai riesit, ze?
27. marec 2015

jakub

Neriesia lebo nemozu. Otazka je ci je vola zo strany obcanov. To ze je vola na tomto fore neznamena volu vacsiny. Ked sa vsak vyriesi parkovanie tak by to vyriesilo aj toto.
27. marec 2015

Miro

Parkovanie sa nevyriesi minimalne dalsich 5 rokov, zatial tam niekto zrazi male decko, co tam bude pobehovat.
27. marec 2015

Simoneta

S parkovanim je velky problem a musi sa to riesit. Ale nemyslim si, ze chodec ma cakat na vyriesenie problemu s parkovanim, aby sa citil bezpecne na chodniku. Ako dlho treba este cakat, kym niekomu nezrazia dieta, alebo dospeleho? Ak ma clovek nizky financny prijem, nemoze riesit zvysenie svojej zivotnej urovne tym, ze pojde kradnut. Ak vodici nemaju dost volneho miesta na parkovanie, nemozu to riesit tym, ze budu jazdit a nasledne parkovat na chodniku a ohrozovat tak chodcov.
Chodci sa tiez neproduciruju po cestach s tym, ze nemaju dost miesta na chodniku. Dopravne znacenie a neznicitelne stlpiky by snad stacili....
28. marec 2015

miro

Presne tak. Viac miest sa sem nenarve a kedze chodniky su zapratane autami a s kocikom sa neda prejst, mam chodit s kocikom po hlavnej ceste? Mozno ze by to bola originalna forma protestu ... samozrejme kociky budu bez deti. :-)
28. marec 2015

Jakub

Ak nevieš prejsť s kočíkom tak to auto čo tam stojí porušuje predpisy lebo tam nie je 1,5m miesta - vtedy môžu policajti zakročiť. S tým, že chodci nevstupujú na vozovku by som nesúhlasil, niekoľko krát sa mi ako vodičovi stalo, že dokonca aj dôchodcovia len tak utekajú cez cestu hlava nehlava len aby stihli autobus ktorý ide za 5 minút znovu. To, že o pár metrov ďalej je prechod nikoho netrápi. Keď vstupujem ako vodič na chodník za účelom zaparkovať alebo vyložiť náklad tak dávam sakramentský pozor na to aby som tým nikoho neohrozil a väčšinou sa nestretávam s tým, že by mi chodci niečo museli uvoľňovať ale skôr sa snažím ja vyhýbať maximálne ako sa dá - najprv nechám prejsť ich a až potom idem ja. A prečo by sa to nemalo vyriešiť? Keď budú peniaze na donekonečna sa opakujúce osadzovanie stĺpikov a prekážok mohli by byť peniaze aj na systémové celoplošné riešenia nie len pre túto časť - zavedenie rezidenčného parkovania, zjednosmernenie ulíc a tam kde je to možné urobiť ďalšie parkovacie miesta, vybudovanie podzemnej parkovacej garáže alebo parkovacieho domu, a vybudovanie ďalších parkovacích miest tam kde je to možné? Podľa nového návrhu zákona sa uvažuje o tom, že by autá mohli vstupovať na chodník len tam kde to bude povolené, prípadne na nevyhnutne potrebný čas na naloženie alebo vyloženie nákladu či osôb a pri údržbe. Myslím si, že celkom dobrý nápad. malo by to platiť od roku 2019. Prečo tak neskoro? No lebo aj samosprávy sa na to musia pripraviť. To nie je len tak, že zo dňa na deň zmiznú autá z chodníkov. A kde budú tieto všetky autá parkovať? Dobre, nech zmiznú autá z tejto časti čo tu spomínate, ďalší obyvateľ sa bude sťažovať na autá parkujúce zase inde na chodníku o 5 m ďalej a ďalší zase inde a donekonečna stále to isté toto nemá koniec! Jediné riešenie je vybudovanie nových parkovacích miest a zavedenie už spomínaného zákona!
28. marec 2015

Andrea Kramaričová Smolinská

Jakub, bohuzial, to ze nedisciplinovani chodci vbiehaju do cesty je sice pravda, ale ... ak ja idem po chodniku, a este aj tam musim byt v strehu, nehovoriac o tom, ze dietatu sa dost tazko vysvetluje, ze aj na chodniku sa musi bat, aby ho auto nepreslo ... prave tento spominany usek absolvujem dennodenne a nie vsetci vodici sa na chodniku spravaju ako Ty/Vy. Dovolia si este aj trubit, tlacia sa, zundru a su arogantni, namiesto toho aby sklapli a pockali chvilku. A urcite by sa nasli riesenia, keby bola snaha. Ale budem verit, ze sa to vyriesi, kedze pan starosta sa bol osobne pozriet na situaciu a nebol z nej nadseny. Napr. panom policajtom by mohli spristupnit parkovat v areali ubytovne, ktory je roky prazdny, a hned by zopar aut zmizlo z chodnika aj z parkoviska, kde by zase vedeli parkovat domacich. A osadenie stlpikov nemusi byt i ked je to lepsie podla mna, staci osadit dopravne znacenie.
28. marec 2015

Jakub

Ok, ja som sa len snažil povedať, že tým že sa bude stále zakazovať či už dopravným značením alebo stĺpikmi sa nič nevyrieši. Stále to bude o tom istom, autá sa len presunú z jedného chodníka na druhý a poprípade ak by sa hneď zvolilo radikálne riešenie zákazu parkovania na chodníkoch, tak by vodiči začali pakovať na tráve, čo by zase len vyvolalo ďalšie a ďalšie sťažnosti - keď raz niekde zaparkovať musíš tak musíš. Preto som skôr za nejaké celoplošné riešenie. A samozrejme, súhlasím, že existujú aj nedisciplinovaní vodiči.
28. marec 2015

Simoneta

Suhlasim s pani Smolinskou, ktora otvorila tuto diskusiu-tento problem. Treba riesit to, aby sa ten chodnik stal plnohodnotny chodnik pre chodcov (pesia zona), aby sa tam mohli deti v bezpeci nahanat, ucit bicyklovat, motorkovat, kolobezkovat a aby tam mohli rodicia v klude kocikovat svoje male ratolesti. Je to chodnik, ktory nema pozdlz cestu ani z jednej strany, deti by tam boli v bezpeci. Nesuhlasim, aby tam auta jazdili (ani pomaly) a parkovali. Parkuju na chodnikoch, ktore su pozdlz ulice Nejedleho. Mame prenechat autam aj tento chodnik poza Nejedleho, len aby mohli vodici v klude spat, ze mali kde zaparkovat? Na tomto chodniku mi takmer auto zrazilo dieta, takze urcite nebudem mat hlavu v smutku a trapit sa, kde budu tie auta parkovat. Dieta musim okrikovat, aby davalo pozor na chodniku na auta, aby tam nebehalo a neutekalo odo mna (mam ho mat na voditku?). Na travu chodit nesmie, lebo su tam psie exkrementy. Kam maju chodci este ustupovat? A ako spomina p. Smolinska, ubytovna pre policajtov nech otvori svoju branu a dovoli tam parkovat policajtom.
29. marec 2015

Jakub

Simoneta aj ja súhlasím nech tento chodník je pre chodcov, ale mesto by malo brať ohľad aj na vodičov! OK, nech sa zakáže X1 autám na tomto chodníku pakovať, ale nech sa vybuduje ďalších X2 parkovacích miest. Pričom nech je X2 väčšia alebo minimálne rovné X1 - takto by boli spokojní všetci a nie len niekto. Vám bude jedno že autá nebudú mať kde parkovať? Asi zato, že nemáte auto. Tak potom aj mne ako vodičovi môže byť jedno kde sa majú vaše deti pohybovať. Myslím, že takýmto rozmýšľaním a netoleranciou sa nikam nedostaneme.
29. marec 2015

Kamila

Pan Jakub,vy zas pre zmenu zrejme nemáte deti.Je to chodník,ktorým auta nechodili,neparkovali auta v takej miere ako cca za posledný rok.Parkovanie je obrovitansky problém,ale určite by sa nemal riešiť na ukor tohto chodniku.Mame k dispozícii parkovanie na chodnikoch pri cestách.Aut je veľa,treba to do budúcnosti riesit možno parkovacími domami.
29. marec 2015

Simoneta

Pan Jakub, mate to nejako pomylene, chodniky su pre chodcov. Pre nich boli vybudovane. Pre auta boli vybudovane cesty a parkoviska. Nie chodci su na vine, ze auta nemaju kde parkovat. Chodci ustupili a neprotestovali proti tomu, aby na nich stali auta-na vsetkych. Podaj prst, stiahnu ti celu ruku-uz po chodnikoch auta aj jazdia. Takze na vodicov sa ohľad berie. A mame auto a s tym aj spojene problemy s parkovanim. Vodici riesia, kde maju chodit chodci a kde sa maju citit bezpecne? Chodci maju byt tolerantni a vodici nie? "Slovnou prestrelkou" tu v tejto diskusii problem s parkovanim nevyriesime. Ja ako chodec sa mam teraz citit previnilo, ze chcem, aby auta nejazdili a neparkovali po chodniku poza Nejedleho a hladat riesenie, kam pojdu tie auta a pripadne cakat dalsie roky, ci sa nieco pozitivneho neuzakonni v prospech chodcov (mozno len docasne)? to snad nie....kto je tolerantny....
29. marec 2015

Jakub

Simoneta, kľukde už to tu po niekoľký krát hovorím. Kľudne nech zakážu na tomto miestne parkovať ale to nemá proste koniec. Kým sa situácia s parkovaním nevyrieši tak tie autá musia niekde zaparkovať. Ak to nebude na tomto mieste bude to zase inde kde sa bude zase niekto iný sťažovať a stále to isté dookola. Preto si myslím, že celoplošný zákaz parkovania na chodníku ktorý by má vstúpiť do platnosti v 2019 je lepším riešením ako neustále podávať nejaké sťažnosti ktorých je na tomto portáli až až. Vy ich teraz vyhodíte z tohto miesta a to že začnú parkovať susedovi pred bránou to Vás vôbec netrápi! Tiež Vám je jedno kde budú tí ľudia parkovať. Však čo. tu už neparkujú a nech si parkujú kde chcú - aspoň takto to prezentujete vo vašom príspevku. Tak toto za toleranciu ja nepovažujem! Ja osobne ak parkujem na chodníku tak si dávam veľmi veľký pozor, aby som nikoho neohrozil, nechám dostatočné miesto pre chodcov, aby mohli prejsť a rozhodne po nich nevytrubujem ani nič podobné. Ak by sa spojili záujmy vodičov a chodcov tak by sa sťažnosťami dosiahlo viac (viac ľudí, väčší verejný tlak) - keď sú však aj sami občania proti sebe tak potom si z toho mestská časť ťažkú hlavu nerobí. Vybudovanie parkovacích miest automaticky odstráni autá z chodníkov.
29. marec 2015

Simoneta

Suhlasim s Vami p. Jakub v jednom a to, ze ludia by sa mali spajat a tlacit na kompetentne osoby, ktore by mali konat v prospech obcanov, kedze su plateni z nasich penazi. Ludia by mali bojovat ZA nieco, nie PROTI niecomu. Ludia su vzdy rozdeleni na dva tabory, co je smutne.
No musim dodat, ze moja sloboda konci tam, kde sa zacina sloboda toho druheho.... Majte sa krasne.
13. apríl 2015

ivana

Cela pointa zakonu a jeho vykladu je, ze svojvolne si ho zacali vykladat tak ako sa komu hodilo... nakolko je podla môjho nazoru jasne uvedene, ze auto moze zastavit a stat ak... NIE JAZDIT - cize koli tomuto sa ide zmenit zakon, super....by ma zaujimalo, ci stat prispeje aj na obnovu chodnikov, , ked to toleroval tak dlho, a ktore nie su konstrukcne zhotovene na jazdenie vozidiel a preto vyzeraju, tak ako vyzeraju - hlavne obrubniky....Koniec koncov - znacky aj tak nepomozu - na Saratovskej pri zeleznej opache rozostavanej je prikazova znacka - chodnik pre chodcov, aj tak je to tam zapratane autami - a myslim, ze je tam situacia este horsia ako na Nejedlého - a tam by policajti pokutovat mohli......ale...
02. december 2019

U NAS TAKA OBYCAJ

“Parkovanie na chodníku je možné len na takom mieste, kde nebude dochádzať k jazde po chodníku, ale pôjde len o zaparkovanie na chodníku, ktorý je primknutý (susedí) s cestou”,
novela zakona platna od 1/1/2019

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania