Zmätočné značenie cyklochodníka

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

V riešení
meno
Jozef 16. januára 2015

Chcel by som poprosiť samosprávu o zjednotenie dopravného značenia na Moste SNP. Západná lávka je totiž od strany centra značená ako zmiešaný chodník cyklista/chodec, avšak od Petržalky je to jasne značené ako cyklocesta. Takže od centra chodci môžu, od Petržalky by nemali.

Keďže cyklodoprava v tomto meste našťastie stále rastie a mesto deklaruje, že ju chce podporovať, chcem preto poprosiť samosprávu o vyhradenie tejto lávky pre cyklodopravu. Chodci totiž majú svoj chodník z druhej strany na východnej lávke, kde cyklisti nemôžu.

Sám som mal niekoľko kolízií, keď chodci chodia nevedomky zo strany na stranu a tesne pred kolesom častokrát zmenia smer. Bol som tam účastníkom toho, ako som obchádzal celú materskú škôlku a tesne pred koleso mi skočila sama pani učiteľka. Taktiež som mal nepríjemnosť, keď som zazvonil od chrbta na pani s dcérou a tie sa do mňa pustili ako svorka besných psov, že čo po nich vyzváňam, atď, atď... Myslím, že tieto problémy vznikajú najmä kvôli zmätočnému a nie jasnému značeniu.

Zo strany Petržalky je to značené dobre, ale zo strany mesta som častokrát videl aj cyklistov, ktorí vbehli na východnú lávku, pretože nie sú jasne navedení na západnú...

17. január 2015

Jaro

Pravdu vravis.
17. január 2015

R

Pán prispievateľ je veru riadny optimista, keď si myslí, že značenie budú chodci rešpektovať :) Ale samozrejme s podnetom súhlasím, ale neverím, že to pomôže niečo vyriešiť, možno len to, že keď tam budem zvoniť na chodcov a tí mi začnú nadávať, môžem ich oficiálne zniesť pod čiernu zem :D
21. január 2015

Lubos

Pán R je zase tak trochu pesimista :). To by sme mohli potom odstrániť takmer všetky značky ...
Naozaj tam treba dať značenie, výrazné, do očí bijúce, neprehliadnuteľné. Väčšina normálnych ľudí to bude rešpektovať. Tých, čo si ho nevšimnú môžeme tolerovať alebo slušne upozorniť. O tých, čo ho budú porušovať úmyselne si môžeme pomyslieť svoje.
Ale hlavne, budú z toho profitovať obe strany - chodci sa budú cítiť bezpečnejší, keď nebude hroziť stret s bicyklom a cyklisti prejdú rýchlejšie, keď nebudú musieť klučkovať medzi chodcami
21. január 2015

Netro

Vdaka Lubos, tvoj mail som zaregistroval.
Ono tam netreba davat obe znacky, lebo jedna vylucuje druhu (cesticka pre chodcov znamena ze tam nemozu cyklisti, cize zakaz bicyklov je zbytocny, detto na opacnej strane). Tiez tadial casto jazdim a viem ze cyklisti jazdia aj po tej chodeckej strane. Uz dlhsie som sa zamyslal ako to oznacit. Zakazy vjazdu bicyklov a chodcov mi pridu prilis tvrde, radsej by som to nechal na cesticku pre chodcov a cesticku pre cyklistov.
Nesuhlasim moc s tym, aby zapadna lavka bola cisto pre cyklistov. Myslim si, ze v tomto by sme nemali obmedzovat chodcov (hlavne turistov), ktori si chodia zo zapadnej lavky fotit hrad. Bol by som rad ak by vychodna stana zostala pesia a zapana strana zmiesana (chdoci+cyklisti) s tym, ze ked sa chodci nechcu "tlacit" s cyklistami tak mozu ist vychodnou lavkou.
Na strane Petrzalky je dobre znacenie (C8 cesticka pre cyklistov) na rampe, ale nie na samotnej spodnej casti lavky... tam v polovicke lavky (180-stupnova zatacka) by sa hodila C12, co by uz bolo v sulade s tym co je na strane Stareho Mesta.
Zaroven by bolo vhodne C9 doplnit na vychodnu stranu mosta (na petrzalsku i staromestsku stranu), a idealne domalovat piktogramy chodcov na asfalt. Na zapadnej strane by bolo vhodne domalovat poktogramy chodcov a cyklistov na asfalt, ako aj symbol bicykla od Rybneho po zapadnu stranu mosta, aby sa cyklisti iduci z centra naucili chodit zapadnou lavkou (proste naznacit im cestu nejakym koridorom pre cyklistov)

Netro
Cyklokoalicia
22. január 2015

Jozef

Netro, suhlasim, ze vela turistov si chce fotit hrad zo zapadnej lavky. Nepride mi ale rozumne v koridore, kde sa takto jednoducho a nenarocne vedia od seba bezpecne oddelit cyklisti a chodci robit pre mna uplne zbytocne zmiesanu prevadzku. Okrem toho odfotenia si hradu v tom nevidim iny zmysel. A ako som pisal, som fakt mierumilovny clovek a konflikty sa snazim nevyvolavat, ale napriek tomu som ich tam uz par mal... A tym nemyslim len verbalne konflikty, ale aj vznik nebezpecnych situacii, pretoze prave turisti s fotakmi pobehuju hore-dole a nepredvidatelne...
22. január 2015

Lubos

Plne súhlasím s Jozefom. Okrem toho odfotenia hradu tam tiež nevidím iný zmysel a to že sú na moste dve lávky vidím ako ideálny predpoklad oddelenia chodcov od cyklistov.
Je podľa vás/nás tá západná lávka dosť široká pre cyklistov v oboch smeroch + chodci v oboch smeroch presúvajúci sa z/do mesta + fotografi postávajúci na lávke (ktorých musia obchádzať aj samotný chodci). Pri chodcoch treba navyše myslieť na to, že si pod tým musíme predstaviť aj človeka so psom, mamičku s kočíkom (+ prípadne vedúca ďalšie dieťa) a aj páriky idúce vedľa seba.
A k tým značkám - podľa mňa nezaškodí, aj keby tam boli oba. Mnohým nemusí trknúť, keď vidia tú značku chodca, že tam nesmú bicyklom. Keď tam uvidia preškrtnutý bicykel, tak je to jednoznačné. Čiže podľa mňa dve značky (aj keď jedna implikuje druhú) nezaškodia a pomôžu.
22. január 2015

Karol

A čo variant (farby podľa obrázku) „zelená do Starého Mesta“, „červená do Petržalky“, tj. obe lávky pre všetkých, ale iba jedným smerom?
26. január 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, Váš podnet bol odoslaný príslušným oddeleniam, ktoré pvreveria situácie a poskytnú stanovisko.

Mgr. Marek Papajčík
Oddelenie marketingu a vzťahov s verejnosťou
Hlavné mesto SR Bratislava
26. január 2015

Jožo

Okrem turistické hľadiska je tu ešte poveternostné. V prípade, že vietor fúka z východu (prípadne SV či JV) a do toho ešte aj prší, tak je pre chodcov omnoho lepšie ísť po opačnej strane mostu, aby zbytočne nemokli.
Osobne som za režim, ktorý je tam bol doteraz: východná strana pre chodcov, západná strana aj pre chodcov aj pre cyklistov. Na bicykli jazdím po západnej strane dosť často a nemal som zatiaľ problém, že by mi chodec zavadzal. Chodci prirodzene aj tak chodia väčšinou po východnej strane a cyklisti po západnej, vidí sa mi zbytočné ich byrokraticky tlačiť do umelých koridorov.
13. apríl 2015

Jozef

Takto nejak to vyzera na cyklotrase uplne bezne... Odfotil som to len namatkovo, castokrat je to ovela hustejsie... Okrem toho, kazdy kto jazdi po meste na bicykli vie potvrdit, ze chodci si nedrzia pocas chodze rovny smer, ale podvedome chodia zo strany na stranu... Zazil som tam uz aj celu matersku skolku a particky ludi, ktori slapali vedla seba po celej sirke chodnika... O nekoordinovane pobehujucich ludich ani nehovorim...

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania