Exnárova-Zeleň a životné prostredie-iné

Zodpovednosť za riešenie: Iné

Uzavretý

Bude sa v rámci boja proti klimatickým zmenám nejako revitalizovať táto panelová plocha? Pri takejto peknej fontáne by sa žiadala trávnatá plocha, stromčeky, kvety a lavičky.

10. jún 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, situáciu preveríme a budeme Vás informovať.

Komunikačné oddelenie

Miestny úrad Ružinov

V prípade ďalších podnetov alebo otázok nás môžete kontaktovať na [email protected].
Ďakujeme
11. jún 2022

Michal

Zelene namestie sa spravi same😄
12. jún 2022

Haky

Aspoň tie panely by bolo treba dať preč. Aby sa zvýšila retenčná schopnosť pôdy.
13. jún 2022

Tomáš K

ak sa nemylim, tak 4in planuje pod tymto "namestim" spravit podzemne parkovacie miesta, cim ratam ze sa cela plocha skulturni a bude mat lepsiu uroven. Upravy by neuskodilo spravit aj pri fontane pri Bille.
13. jún 2022

Haky

Hmmm, tak to asi bude na dlho. Aspoň tie panely by mohli dať preč a zatrávniť. Dažďová voda nech ide do pôdy a nie do kanála. Navyše to vyzerá ako stavenisko.
28. august 2022

Michaela Pavelková

Exnárova-trávnatá plocha-vyschnutá

Vážený pán starosta,

obraciame sa na Vás ako ľudia žijúci v Ružinove, presnejšie v časti Pošeň (Exnárova 39). V blízkosti nášho bytového domu sa nachádza fontána s názvom Lipový kvet, na ktorej sme si všimli oznam, že sa fontána rekonštruuje. Táto správa nás teší, no zároveň sme názoru, že aj okolie fontány si zaslúži náležitú pozornosť. Obraciame sa na Vás preto s požiadavkou o zveľadenie tohto prostredia. Sme názoru, že postačujúca by bola výmena betónových kvádrov za trávnik, výsadba stromov a osadenie niekoľkých lavičiek. Transformácia na zelený priestor by bola z nášho pohľadu efektívna a vhodná i vzhľadom na klimatickú krízu, ktorej čelíme.

Veríme, že sa s nami zhodnete a vyviniete úsilie na realizáciu zmeny.

Michaela Pavelková a Michal Chrastina
28. august 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

Podnet bol opätovne preposlaný.

S pozdravom,
Admin.
09. február 2023

Haky

Ako je možné, že pozemky v okolí tejto fontány (aj medzi panelákmi) vlastnia - hádam okrem ciest a chodníkov - súkromné (aj české) firmy? Predalo sa to a teraz je výhovorka prečo sa to nemôže upravovať, sadiť stromy, založiť trávnik, opraviť parkovisko....? Ako MČ teraz môže v tomto priestore občanom zvýšiť kvalitu života?
01. marec 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

pozemok s parcel. č. 1236/12, ktorý tvorí okolie fontány na Exnárovej ulici je v súkromnom vlastníctve. Mestská časť nemôže na ňom vykonávať žiadne investičné práce, ktoré by viedli k odstráneniu panelov a následne k zatrávnení plochy.

Komunikačné oddelenie

Miestny úrad Ružinov

V prípade ďalších podnetov alebo otázok nás môžete kontaktovať na [email protected].
Ďakujeme
01. marec 2023

Odpoveď samosprávy

Samospráva uviedla, že zodpovedným subjektom je: súkromný vlastník
01. marec 2023

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Iné
03. marec 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

momentálne nevieme pokračovať v riešení podnetu, nakoľko nemáme kontakt na vlastníka pozemku. Preto bude stav podnetu zmenený na Uzavretý.

Administrátor portálu Odkaz pre starostu
03. marec 2023

Peter Oravec

Dobrý deň.

Všeobecne by som chcel konštatovať, že zo strany samosprávy je nezmyslom vyhovárať sa na to, že obec nie je zodpovedná za riešenie podnetu.

Podľa zákona o obecnom zriadení "obec zabezpečuje výstavbu a údržbu a vykonáva správu miestnych komunikácií, VEREJNÝCH PRIESTRANSTIEV ... "
Podľa toho istého zákona je verejné priestranstvo definované ako "ULICA, námestie, park, trhovisko a iný priestor prístupný verejnosti BEZ OBMEDZENIA, ktorý BEZ OHĽADU NA VLASTNÍCKE VZŤAHY slúži na všeobecné užívanie."
https://www.zakonypreludi.sk/zz/1990-369

Z uvedeného vyplýva, že aj tento podnet má a musí riešiť priamo obec, teda v Bratislave magistrát a/alebo mestská časť. Tejto svojej zákonnej povinnosti sa obec nemôže zbaviť.
Zodpovedným subjektom v takýchto prípadoch je VŽDY obec. Podnet by preto mal ostať otvorený a jeho riešenie musí v zmysle zákona zabezpečiť obec.

Okrem toho platí stále aj stanovisko ministerstva financií:
https://www.mfsr.sk/sk/media/tlacove-spravy/informacia-obce-vyssie-uzemne-celky-k-vydavkom-do-cudzieho-majetku.html
Citujem:
"Zákon č. 583/2004 Z. z., ani iná legislatíva v pôsobnosti ministerstva financií, neobsahuje žiadnu reštrikciu, ktorá by zakazovala použitie prostriedkov obcí a VÚC do cudzieho majetku, t. j. ponecháva v tomto smere plne v kompetencii príslušného subjektu územnej samosprávy autonómne rozhodnúť o použití vlastných finančných prostriedkov."

Z uvedených dôvodov nesúhlasím s uzavretím podnetu.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania