Riešenie pre chodcov, chodníky, vodičov a parkovanie

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Vyriešený
meno
Jana 22. januára 2015

Nedá sa upraviť tie neúmerne široké chodníky tak, aby bola jeho časť len pre chodcov a oddelená!!! časť chodníka pre vodičov, ale s osobitným prístupom, aby nemuseli vodiči jazdiť po zeleni? Ak by sa dali na chodníky biskupské klobúky alebo ich lacnejšia verzia určite by to chodcom pomohlo aby neboli ohrození. Kedy sa tejto problematike budú mestské zastupiteľstvo venovať? Pred voľbami to boli sľuby všetkých uchádzačov o miesto v tomto zbore. Už sa zabudlo? Lokalizácia problému je názorná. Týka sa celej Petržalky.

24. január 2015

lejdy

Nie, nebudeme zužovať chodníky, aby si ty nemusela autom jazdiť po zeleni. Škoda že si neuvidela aj svoju ŠPZ, mohli sme na teba poslať zelených. Chodníky sú pre chodcov, parkuj na vyhradených miestach. Už by bolo konečne načase zakázať parkovanie na chodníkoch!!! Dovolila by si si toto vo Viedni napríklad?
24. január 2015

Juraj Turčan

pre lejdy:máš moje sympatie,schvaľujem Tvoj názor.No mám návrh,aby sme sa začali e-mailami obracať priamo naposlancov NR SR,aby zmenili zákon ktorý povoľuje parkovanie na chodníkoch( nezmyselných 1.5 metra).Ich e maily si vyguuglime včítane mien,takto tu len kecáme,hromžíme a efekt nulový.Pozdravuje Juraj.
24. január 2015

Juraj Turčan

Ešte v tejto súvislosti sa obráťme na ADMINA,či by oni nemohli v tejto veci priamo intervenovať u predsedu NR SR o zmenu cestného Zákona,určite by to malo väčšiu váhu ako naše roztratené jednotlivé žiadosti.
24. január 2015

Juraj Turčan

Ešte v tejto súvislosti sa obráťme na ADMINA,či by oni nemohli v tejto veci priamo intervenovať u predsedu NR SR o zmenu cestného Zákona,určite by to malo väčšiu váhu ako naše roztratené jednotlivé žiadosti.
25. január 2015

angela

OK. Asi je lepšie aby tie široké chodníky zaberali autá a pán, pani "lejdy" bude naďalej aj keď na širokom chodníku ale medzi autami s kočíkom kľučkovať. Poslanci ani MZ, ani NR SR zákon nezmenia! Oni taký problém nemajú pri svojich vilách nemajú preto naň zvysoka kašlú. Len si nenamýšľajte že sa ho podarí zmeniť. Ale fajn, budeme mať široké zapratané chodníky.
26. január 2015

Martin

"..aby bola jeho časť len pre chodcov a oddelená!!! časť chodníka pre vodičov, ale s osobitným prístupom.."

haha, toto je predcasny prvoaprilovy vtip, nie? mam tiez napad, co takto 100%nu cast CHODnikov pre CHODcov, hm? a za jediny "osobitny pristup" povazujem vozidla zachrannych zloziek a tie uz to maju poriesene
04. február 2015

Odpoveď samosprávy

Problém jazdy motorových vozidiel po chodníkoch nie je spôsobený šírkou chodníkov v mestskej časti. Napriek tomu, že mnohé z nich sú komfortne široké (nad rámec normy) a tým zvyšujú štandard verejného priestranstva, nie je jazda po chodníkoch dovolená. V tomto zmysle nie je možné uskutočniť navrhované úpravy v tomto podnete na cca 150 km sieti chodníkov, ktoré spravuje mestská časť. Takéto úpravy neumožňuje legislatíva a ani rozpočet mestskej časti. Celý problém sa začal výrazne prejavovať po roku 2009, kedy bol do Národnej rady predložený zákon č. 8/2009 o cestnej premávke, ktorým bolo upravené státie motorových vozidiel na chodníkoch. Dôsledky tohto rozhodnutia nikto nevyhodnocuje, aj napriek viacerým žiadostiam aj zo strany obyvateľov, aj zo strany obcí a miest. Navyše konštrukcia chodníkov nie je uspôsobená na jazdenie a odstavovanie motorových vozidiel, čoho dôkazom sú “poprepadané a polámané“ chodníky a zničené s nimi súvisiace zelené plochy.
Aj na základe nečinnosti iných inštitúcií, ako napr. mestskej polície patriacej hlavnému mestu či štátnej polícii, mestská časť BA-Petržalka bude už v r. 2015 realizovať prvé kroky k zavedeniu novej parkovacej politiky, ktorá – podľa nás – môže byť jediným systémovým krokom, ako zaviesť isté pravidlá a aj poriadok na verejných priestranstvách a ako vrátiť chodníky chodcom a zároveň ako chrániť zeleň. Bude to chcieť veľa trpezlivosti, ale aj pochopenia zo strany vodičov a ostatných obyvateľov, ale veríme, že ideme správnym smerom.

mestská časť BA-Petržalka

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania