Kataríny Brúderovej-reklama-vizuálny smog

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Vajnory

Uzavretý
meno
Martin 26. júla 2022

Na plote na Ul. Kataríny Brúderovej 4 sa objavila pripevnená veľká reklamná plachta propagujúca istú reštauráciu. Doslova zahnusuje ulicu, vidno ju už od okraja Parku pod lipami, od Baničovej a od domu kultúry.
Je neuveriteľnou aroganciou a drzosťou, že si rôzni podnikatelia dovolia hyzdiť svojimi reklamami akýkoľvek kúsok verejného priestoru.
Prosím o zabezpečenie odstránenia reklamy, ktorá tam nemá čo robiť.
Ďakujem.

27. júl 2022

cobhc

reklama je na sukromnom plote pozemku...
27. júl 2022

Martin

Nerozumiem argumentu pána Filipa. Reklama je umiestnená síce na súkromnom plote, ale obrátenom do verejného priestranstva a zahnusuje - doslova zahnusuje a zohyzďuje - tento verejný priestor. Ešte k tomu tak blízko centrálnej časti Vajnor, pekného Parku pod lipami, domu kultúry a okolitých ulíc.

Výraz "vizuálny smog" je len veľmi miernym eufemizmom na takéto počínanie niektorých podnikateľov.

Budeme mať celé Vajnory obvešané veľkými reklamnými plachtami, plagátmi a bannermi - na súkromných plotoch? Kam nás potom povedie takáto arogancia a ignorantstvo?

Túto situáciu určite treba ihneď riešiť. Obrovská reklamná plachta na Ul. K. Brúderovej tam nemá čo robiť, žiadam Miestny úrad o zabezpečenie jej odstránenia. Je nehorázne, že si majiteľ reštaurácie dovolil vôbec ju tam umiestniť.
02. august 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za Váš podnet.

V danom prípade sa nejedná o reklamnú stavbu, nakoľko PVC plachta, ktorá nemá charakter stavebnej konštrukcie, nie je postavená stavebnými prácami a nie je vyhotovená zo stavebných výrobkov, nemožno považovať za reklamnú stavbu podľa platného stavebného zákona. PVC plachta sa nachádza na súkromnom oplotení. Z uvedeného dôvodu nemá stavebný úrad kompetenciu na začatie konania o odstránení reklamnej stavby. Súhlasíme však, že plachta pripevnená o oplotenie nepôsobí vizuálne esteticky a napriek tomu, že sa nejedná o reklamnú stavbu vyvinieme maximálne úsilie o odstránenie tejto plachty spolu v súčinnosti s Krajským pamiatkovým úradom.

Ďakujeme za pochopenie.

Mgr. Jana Suchá
Oddelenie stavebné, ÚP, ŽP a dopravy
Mestská časť Bratislava – Vajnory
Roľnícka 109
831 07 Bratislava
č.t. 02/21295224
[email protected]
02. august 2022

Martin

Ďakujem Miestnemu úradu za vyjadrenie. Úprimne oceňujem, že prirodzený záujem Vajnorákov o estetiku prostredia sa stretáva s pochopením Miestneho úradu a verím, že v spolupráci s Krajským pamiatkovým úradom už zakrátko príde k odstráneniu nevkusnej reklamnej plachty.
31. január 2023

Javor

Vidim, ze podnet bol uzatvoreny, ale nevidim, ziadne vyjadnerie ci vobec doslo k naprave. Prosim administratora, aby podnet znova otvoril a poziadal kompetentnych o vyjadrenie.
01. február 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

ďakujeme za komentár. Radi by sme vás odkázali na odpoveď samosprávy z augusta 2022, kde sa samospráva vyjadrila, že "stavebný úrad kompetenciu na začatie konania o odstránení reklamnej stavby".
Z tohto dôvodu bol podnetu udelený status "uzavretý".

S pozdravom,

Lenka Makarová
Odkaz pre starostu
[email protected]
01. február 2023

Javor

Avsak, zaroven uviedli: "vyvinieme maximalne usilie o odstranenie plachty v sucinnosti s Krajskym pamiatkovym uradom". Samosprava vie, ze je to v kompetencii pamiatkoveho uradu, pretoze sa jedna o pamiatkovu zonu. Preto prosim o znovu-otvorenie podnetu, aby mala samosprava moznost nas informovat ako ich snaha dopadla. Alebo ak chcete tak znovu-otvorit a preposlat Krajskemu pamiatkovemu uradu v ktoreho kompetencii je tieto veci riesit. Ale prosim vas neuzatvarajte nevyriesene podnety bezdvovodne. Dakujem S uctou J.
02. február 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom,

Lenka Makarová
Odkaz pre starostu
[email protected]
28. február 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Tak ako bolo už v predchádzajúcej odpovedi spomenuté stavebný úrad nemá kompetenciu na začatie konania o odstránení reklamnej stavby, nakoľko sa nejedná o stavbu. Podnet bol zaslaný na vybavenie Krajskému pamiatkovému úradu, nakoľko podľa pamiatkového zákona § 42, písm. 1 g) sa ten kto osadil reklamnú plachtu na oplotenie dopustil priestupku.
„Priestupku na úseku ochrany pamiatkového fondu sa dopustí ten, kto... umiestni reklamu, reklamné, informačné, propagačné alebo akékoľvek technické zariadenie na nehnuteľnej kultúrnej pamiatke, v pamiatkovom území alebo v ochrannom pásme bez rozhodnutia alebo bez záväzného stanoviska krajského pamiatkového úradu alebo nedodržiava podmienky určené v tomto rozhodnutí alebo v záväznom stanovisku,“
Krajský pamiatkový úrad v danej veci koná. Na základe uvedeného nie je v kompetencii Mestskej časti Bratislava Vajnory tento podnet riešiť.

Mgr. Jana Suchá
Oddelenie stavebné, ÚP, ŽP a dopravy
Mestská časť Bratislava – Vajnory
Roľnícka 109
831 07 Bratislava
č.t. 02/21295224
[email protected]
28. február 2023

Martin

Ďakujem Miestnemu úradu Vajnory za zasiahnutie a verím, že Krajský pamiatkový úrad vyrieši tento priestupok pozitívne pre zachovanie estetiky Vajnor. Nech je to príkladom nielen pre podnikateľov, ako je pán z prvej reakcie na podnet (pod pôvodným menom "Filip", neskôr zmenené na "cobhc"), ktorý je zjavne podľa všetkého majiteľom daného pozemku (plota) a zároveň majiteľom či prevádzkovateľom danej reštaurácie, ale aj pre nás všetkých, aby nám záležalo na jedinečnom pôvabe našej mestskej časti.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania