Neoprávnený výrub s dozorom polície

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Ružinov

Uzavretý
meno
Jana Mácsadiová 21. marca 2012

V utorok 20. 3. 2012 investor IN DEVELOP, s.r.o. za pomoci súkromnej firmy Green Gruppe, s.r.o. neoprávnene spílil topole na bývalom školskom dvore ZŠ Vietnamská. Investor plánuje na ulici Na križovatách stavať bytový dom až so šiestimi podlažiami.
Výrub stromov bol nelegálny. Výrubové povolenie z roku 2007 umožňuje investorovi výrub až po nadobudnutí právoplatného stavebného povolenia, ktoré nemá.
Občania sa hneď po zistení, že sa vykonáva výrub obrátili na číslo mestskej polície 159. Polícia na miesto dorazila, no nezastavila nelegálny výrub a len sa mu prizerala s argumentom, že ide o súkromný pozemok.
Nebyť nahnevaných občanov, súkromná firma by vypílila stromy aj na pozemku MČ Ružinov. To sa jej však nepodarilo, vďaka fyzickému zásahu obyvateľov.
Aj napriek tomu, že občania nahlásili nelegálny výrub dostatočne včas, aby mu polícia zabránila, tá nezasiahla a pokračovalo sa v devastácii zelene. Športové ihrisko, kde sa kedysi hrali deti, sa tak zmenilo na obrovské pohrebisko stromov.

Obyvatelia zostali rozhorčení, čo však v žiadnom prípade neubralo na dobrej nálade pracovníkom, ktorí výrub vykonávali. Tí s úsmevom dokončili svoju prácu a obyvateľom na rozlúčku ešte aj zamávali.

21. marec 2012

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Tak ako uvádzate, výrub stromov bol nelegálny. Investor síce má právoplatné výrubové povolenie, ktoré je však vykonateľné až po získaní právoplatného stavebného povolenia na hlavnú stavbu. Nie sú teda ani pravdivé výroky investora, že má stavebné povolenie na vodoprávku, ktoré mu postačuje.

Ihneď po nahlásení výrubu od občanov naši pracovníci kontaktovali mestskú aj štátnu políciu a spolu s nimi išli na miesto konania. Žiaľ, výrubu sa už nepodarilo zabrániť.
Voči spoločnosti teda pokračujeme v správnom konaní a bude za nelegálny výrub sankcionovaná a tiež sme súčinní v trestnom konaní. Pracovník miestneho úradu už okamžite vypovedať aj na polícii.

Čo sa týka samotnej stavby, MČ investorovi neprenajala pozemok, na ktorom plánoval vytvoriť parkovacie miesta, ktoré musí dokumentovať ku získaniu stavebného povolenia. Starosta sa spolu s poslancami zaviazali, že pozemok neprenajmú do doby, kým sa investor s obyvateľmi okolitých domov nedohodne.

Zuzana Maturkaničová

riaditeľka kancelárie starostu
Miestny úrad MČ Bratislava - Ružinov
21. marec 2012

Viva

Čo to konanie Mestskej polície ?
--------
"Občania sa hneď po zistení, že sa vykonáva výrub obrátili na číslo mestskej polície 159. Polícia na miesto dorazila, no nezastavila nelegálny výrub a len sa mu prizerala s argumentom, že ide o súkromný pozemok."
--------
Dúfam, že im nedáte k náhrade zbytočne prejazdený benzín, lebo aj mimoriadnu odmenu za tento zákrok by si zaslúžili ...

Že by mali zabrániť páchaniu škôd na majetku je asi zbytočné sa zamýšľať. Však ?
Metská polícía je nám (občanom) zjavne na ...
21. marec 2012

jozafat

podla tej fotky mozu este poslat soferovi a spolujazdcovi pokutu za nepouzitie ochrannych pasov... su nepriputani...
22. marec 2012

Peter

Vazena pani starostka,

za najvaznejsi problem nepovazujem samotny ilegalny vyrub, ale ilegalny postup mestskej policie. Pretoze to druhe je pre obcanov navyse aj ponizujuce, a aj vnasa do ich zivota pocit strachu a neistoty, ze mestska policia bude konat rovnako zlocinne a arogantne aj v pripade ked bude ohrozeny ich majetok ci bezpecnost. Vo Vasej odpovedi ste sa tomuto vaznemu problemu uplne vyhli - zamerne? Ziadam vysvetlenie.

Peter (zo strachu po danej akcii mestskej policie chcem zostat v anonymite)
22. marec 2012

alext

Poučenie: teda pokiaľ páchame niečo ilegálne na súkromnom dvore, policia má oprávnenie len dívať sa cez plot. Zvláštne však je, že ak páchame niečo ilegálne doma, za dverami vlastného bytu, policajt je oprávnený otvoriť byt, vstúpiť doň a vykonať opatrenia na odvrátenie hroziaceho nebezpečenstva. Ak ma nabudúce pochytí nutkanie napáchať nejaké neprávosti, tak jedine na dvore.
22. marec 2012

mark

Nasi "bezni" policajti su vo velkom meradle arogantni amateri, tazko uz nieco povedat o mestskych policajtoch
22. marec 2012

Jozef Pollak

Miesto pomáhať a chrániť by mali mať mestskí na aute: postávať a hrabať sa v nose!
22. marec 2012

Odkazprestarostu.sk

Ospravedlňujeme sa za vulgárny komentár, ktorý na portál pribudol pred malou chvíľou a boli ste o ňom informovaní e-mailovou notifikáciou. Komentár bol odstránený, rovnako ako budú odstránené všetky podobné komentáre porušujúce zásady slušnej diskusie.
22. marec 2012

Boris

Mestská polícia stráca posledné štipky rešpektu. Sú to iba panáčikovia, ktorí vedia dávať pokuty za zlé parkovanie a to tiež len za určitých predpokladov. Česť výnimkám. To čo sa deje v tomto meste je nenormálne.
28. marec 2012

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

k naším základným úlohám podľa §3 ,zak. č.564/1991 Zb. o obecnej polícii v znení jeho noviel patrí aj zabezpečovanie verejneho poriadku v obci, ods.d/, dbá o dodržiavanie poriadku čistoty a hygieny v uliciach, iných verejných priestranstvách a verejne prístupných miestach .

Mestská polícia je poriadkovým útvarom hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislava, pôsobiaci pri zabezpečovaní vecí verejného poriadku.

Z týchto základných ustanovení vyplýva, že môžme riešiť iba na verejných miestach a verejne prístupných uliciach mesta.

Kedže súkromný pozemok strážila SBS, táto nepovolila hliadke MsP vstup na tento pozemok s tým, že sa jedná o súkromný pozemok a nemajú tam čo robiť. Následne hliadka MsP požiadala o súčinnosť Obvodné oddelenie PZ SR Trnávka, ktoré začalo vo veci konať.

S pozdravom

Ing. Ivan Lahučký
Veliteľ
Okrsková stanica Mestskej polície hlavného mesta SR Bratislavy - Ružinov
29. marec 2012

michal zelenak

zdravim vsetkych. som arborista. toto asi skoro nikomu nic nehovori, sme ludia, co sa zaoberame stromami. a aj podnikam v tejto oblasti.
nejdem obhajovat investorv, ani policajtov ani ludi, co pilia stromi, ALE!!!
denno denne sa stretavam s touto problematikou. a problem je v LUDOCH!!!! zakazdym, ked pridem na obhliadku k zakaznikovi, tak pocuvam reci ako: vypilte to, prec s tym, tieni, padaju z neho listy, bordel, chrobaky, orezte ho kolko sa len da, vyrubte ho atd... uprimne sa zamyslite, komu naozaj zalezi na stromoch, komu vam nevadi, ze vam tienia, spinia vam auta.... ludia radsej usetria peniaze a daju strom vyrubat, ako by sa zamysleli a investovali trochu viac do zachrany a starostlivosti stromu.
pokial ide o starostlivost o stromy, tak slovensko sa nachadza este v hlbokom stredoveku... stromy sa stali spotrebnym tovarom, ktory je nahraditelny a bezvyznamny, ale nie je to pravda...
nie je to o zlych a bezcitnych developeroch ale o lahostajnych ludoch!!!
vsade inde v europe pri velkych stavebnych projektoch sa stromy presadzaju ( aj velke!!!) a nerubu: taliansko, nemecko, chorvatsko, francuzsko...!!!! jasne, je to drahsie ako vsetky vyrubat a potom na betonovom parkocisku nasadit trapne gulate javory, ale agaty, o ktore sa potom uz nikto nestara a vacsina z nich uschne....
je toho este viac, ale aj tak to skoro nikoho v tejto krajine nezaujima...
ale ak ano, dajte mi vediet VELMI rad poradim!!!

Michal Zelenák, PRO arbor, Odborné práce na stromoch
Gessayova 47, 85103 Bratislava
Certifikát EAC: European Treeworker
Člen a vedúci slovenskej sekcie: International Tree Experts Group
Tel:+421 949 874 160
09. máj 2012

Viva

Nerozumiem tomu, ak Mestská polícia na mieste konania zistí, že nemôže zasiahnuť, pritom sa porušujú zákony, devastuje majetok, zeleň a pod., prečo hneď nevolá štátnu políciu, ktorá (snáď) v takom prípade zasiahnuť môže ?
Asi sa tak vystašili tej SBS-ky, že ...

Je tiež na zamyslenie pre poslancov a vedenia mestskej časti Ružinov, načo je nám takáto mestská polícia ?!
Ako som sa vyjadril vyššie, zjavne na nič.
Ani na tých verejných priestranstvách neboli schopní nastoliť poriadok a zabrániť bezdomovcom ničenie majetku a devastovanie verejných priestranstiev. Vieme, aká je situácia v parčíkoch v Ružinove, ktoré okupujú tlupy bezdomovcov, ako to vyzerá pri Kocke, kde obsierajú celé okolie.
Pred pár rokmi bezdomovci podpálili telocvičňu pri škole na Borodáčovej a teda požiar to bol poriadny (horúčava roztopila niektoré okná na najbližšej bytovke) - ohrozenie obyvateľov bolom zjavné.

Tak potom alibistické vyjadrenia metskej polície sú na zváženie, či vôbec takúto mestskú políciu potrebujeme ?
27. marec 2022

NaTrnavke

prosim uzavriet, na uvedenom mieste bola postavena bytovka, preto bol vykonany vyrub

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania