Saratovská-rusenie nocneho pokoja

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Dúbravka

Uzavretý

Nočné zásobovanie predajne s autodielmi vo vnútrobloku dlhodobo spôsobuje rušenie nočného pokoja. Situáciu už považujeme za neúnosnú pričom si štátne inštitúcie tento problém medzi sebou pohadzujú. V noci sa tam vystrieda aj sedem dodávok pričom v úzkych cestičkách na parkovisku dochádza k neprimeranému hluku, ohrozovaniu chodcov, zároveň vzniká výrazný hluk pri manipulácii s tovarom.

18. august 2022

Odpoveď samosprávy

Na mestskú časť sa občania obrátili aj priamo so žiadosťou o vykonanie opatrení v lokalite - vnútrobloku, medzi ulicami Saratovská a Pod záhradami, kde píšete, že dochádza k pravidelnému a opakujúcemu sa rušeniu nočného pokoja vozidlami zásobovania a samotnou manipuláciou s tovarom.
Problémom je, že mestskej časti zákon v tomto smere žiadne oprávnenia nepriznáva, z toho dôvodu mestská časť nemôže zasahovať do podnikania a ani nemôže podnikateľom určovať, kedy môžu prevádzku zásobovať a kedy nie. Čo sa týka samotného hluku, tak Vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 549/2007 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prípustných hodnotách hluku, infrazvuku a vibrácií a o požiadavkách na objektivizáciu hluku, infrazvuku a vibrácií v životnom prostredí stanovuje prípustné hodnoty hluku vo vonkajšom prostredí, ktoré sú rozdelené na deň, večer a noc. Meranie hluku či už v dennej, večernej alebo nočnej dobe vykonáva príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva, /RÚVZ, Ružinovská 8, BA/, ktorý je oprávnený objektivizovať hladinu hluku a uložiť pokutu v takom prípade, ak hladina hluku presahuje limity stanovené vo vyhláške MZ SR č. 549/2007 Z. z. Ani v tejto oblasti však zákonodarca mestskej časti nezveril žiadne oprávnenia umožňujúce regulovať hladinu hluku. Podnety prešetrovala aj mestská polícia a dopadlo to rovnako, legislatíva nám nedáva žiadnu možnosť tomu zabrániť. Kontaktovali sme aj priamo prevádzku. Povedali, že im záleží na dobrých vzťahoch s obyvateľmi bytových domov v blízkosti prevádzky a pokúsia sa urobiť nápravu, ale nevedia určiť medzinárodným špeditérskym firmám kedy môžu dodávať tovar.

Ak niekto vie skutočne konať v tejto veci je to vlastník priestorov, ktoré prevádzka využíva. Nevieme či sú v spoločnom vlastníctve majiteľov bytov alebo súkromné.
Kto? Oddelenie územného rozvoja

Rastislav Bagar, prednosta MÚ BA-Dúbravka
19. august 2022

Boris

Ako vždy, práva a zdravie občanov sú menej dôležité ako zásobovanie predajne náhradnými dielmi do áut.
Občan pomôž si sám. Pomôžeme si a v októbrových voľbách vystavíme účet.
30. október 2022

Jana B

Skúšali ste ten RÚVZ? Mávame rovnaké problémy za Lidlom, niektoré kamióny nechávajú bežať motor, vraj tam majú mraziaky a niektorí pri vykladaní trieskajú, za polroka čo tu bývam 3x nám nedali spať v noci a mestskí neporiešili, podľa susedov sa podávajú sťažnosti odkedy to postavili...

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania