Pri vinohradoch-strom-napadnutý

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Rača

Uzavretý
meno
Lenka 22. septembra 2022

Stromy vyzerajú byt napadnuté červenými chrobákmi, vid foto, niektoré od umierajú.

22. september 2022

🌳

Cifruša bezkrídla (aka "električka") nie je škodlivá pre rastliny ani zvieratá či ľudí. https://sk.wikipedia.org/wiki/Cifru%C5%A1a_bezkr%C3%ADdla

A tie lipy tiež neumierajú, len sú obschnuté po dlhom období sucha začiatkom leta.
24. september 2022

Julo

Mozno tak aj zimuju, lebo na jar ich takto najdete tiez.
30. september 2022

Zuzana Mosná

ale veď je tam napísané aj, že: I když není z ČR prozatím hlášeno žádné škodlivé působení této ploštice, její sledování by se nemělo podceňovat. Ochranné zásahy proti blánatce lipové nejsou ve většině případů nutné. Tento hmyz ako je na fotke vidno sa tam nachádza v malom počte takže zásah nie je nutný, vo väčšom množstve sa tam nachádza ploštička lipová, tie červené chrobáky, o nej je písané toto: https://www.zahrada.sk/atlas/skodce-na-rastlinach/plosticka-lipova-chrobaky-na-lipe/ aj keď ich žije na strome veľa nespôsobujú veľké škody (skôr vo vegetačnom období cicajú šťavy z listov). A tzv. električky - cifruša bezkrídla https://www.skodcoviadrevin.sk/skodca/cifrusa-bezkridla tiež cicia šťavy z listov a pod. Tieto druhy hmyzu teda nie sú ani prospešné ale ani nedokážu zničiť strom, je teda na zvážení či postrek realizovať. Každopádne žiaden z týchto druhov hmyzu nerobí problémy na kmeňoch ale počas vegetačnej sezóny kedy cicajú listy.
10. október 2022

Odpoveď samosprávy

Ďakujeme za podnet. Vzhľadom na v diskusii uvedené skutočnosti budeme stromy nepravidelne monitorovať prostredníctvom inšpektoriek životného prostredia. V prípade zhoršenia zdravotného stravu stromov objednáme ich postrek.

Matúš Čupka, vedúci oddelenia životného prostredia a dopravy, Miestny úrad Bratislava - Rača

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania