Sťažnosť na hluk vychádzajúci z areálu Zberného dvora Vajnory

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Vajnory

Vyriešený
meno
Emilia Vojcikova 16. apríla 2012

Dobry den,

Rada by som podala staznost na hluk vychadzajuci z arealu Zberneho dvora Vajnory. Sposobuju ho nakladanim vagonov kovovym srotom. Rozumiem tomu ze je nutne vyzbierany srot nasledne aj odniest avsak hlavnym problemom je, ze vagony nakladaju v blizkosti obytneho komplexu na prijazdnej 34 a to kazdy pracovny den dokonca aj cez vikendy (sobotu). Cele nakladanie je nesmierne hlucne aj pri zatvorenych oknach a kedze nakladky srotu su v skorych rannych hodinach sposobuje to problem so spanim. Riesenie tohoto problemu vidim v presunuti nakladania dalej od obytneho komplexu a blizsie k budove zberneho dvora (Parcela 2838 k.u.Vajnory) kde je na to dostatocny priestor a sposobeny hluk by bolo menej pocut. Myslite ze by ste sa uvedenej staznosti vedeli venovat a zabezpecit lepsi komfort byvania pre svojich obyvatelov?
Detailnejsi popis situacie je znazorneny aj na prilozenom obrazku.
Dakujem,
S pozdravom,
Mgr. Emilia Vojcikova

21. jún 2012

Emilia Vojcikova

Tak uz to vyzeralo velmi pozitivne minuly tyzden, ked sa stroje presunuli a zacali nakladat o 500 metrov dalej. Avsak tento tyzden uz je vsetko opat v straych zlych kolajach a nakladaju veselo dalej. Castokrat aj na starej aj novej lokalite naraz.
26. jún 2012

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, zasielame odpoveď Železníc SR:



S pozdravom

Ing. Ladislav Milincký
Referát životného prostredia a vodného hospodárstva
MČ Bratislava - Vajnory
20. júl 2012

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

na základe podnetu od občianky týkajúceho sa obťažovania hlukom, MČ Bratislava – Vajnory jednala so Železnicami Slovenskej republiky ohľadne preloženia miesta prekládky železného šrotu na nakládkovej a vykládkovej koľaji na ulici Pri mlyne.

Po preskúmaní dostupných možností bolo zatiaľ dosiahnuté aspoň kompromisné riešenie, keď nakládka a vykládka šrotu bola čiastočne presunutá na odstavnú koľaj mimo obytnú zónu do blízkosti Vajnorského cestného nadjazdu, resp. celý objem prekladaného šrotu sa rozdelil na dve polovice, kde jedna časť sa bude prekladať na pôvodnom mieste a zároveň druhá sa bude prekladať na novom mieste.

MČ bola ubezpečená, že na každé z týchto miest to denne vychádza priemerne na tri vagóny, čo by nemal byť problém uskutočniť v čase medzi 8:00-14:30 hod. V neskoršom čase je už problém s pristavovaním vagónov, rovnako tak počas víkendov. Teda prekládka prebieha v čase, keď je drvivá väčšina ľudí v práci. Nedochádza ani k porušovaniu nočného pokoja a ani hygienických hlukových noriem, čo bolo po podaní podnetu preverené meraním.

Snaha MČ dosiahnuť preloženie celej prekládky na nové miesto, kam sa presunula len čiastočne, nebola naplnená predovšetkým z dôvodu nedostatočnej kapacity lokality a stanica Východ, kam sme prekládku žiadali preložiť ešte úplne na počiatku, koľaje určené k nakládke a vykládke tovaru nemá k dispozícii a nedisponuje ani oprávnením na podaj vozňových zásielok.

Napriek tomu sme radi, že sa nám zatiaľ podarilo dosiahnuť aspoň kompromisné riešenie a budeme ďalej pokračovať v rokovaniach so Železnicami Slovenskej republiky aj so spoločnosťou ZSSK Cargo o preložení celej prekládky mimo územie Vajnôr.

S pozdravom

Ing. Ladislav Milincký
Referát životného prostredia a vodného hospodárstva
MČ Bratislava - Vajnory

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania