Bajkalská-osvetlenie-nevhodné (silné a pod.)

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

V riešení
meno
Michal Las 21. októbra 2022

Dobry den
Posledne dni prebehla na Bajkalskej ulici modernizacia verejneho osvetlenia.
Jeden s hlavnych zamerov bolo znizit svetelny smog v meste. Nove
LED znizuju sice svetlo smerom hore ale su podstatne silnejsie. Ak porovname na fotke stare osvetlenie na Trnavskej ceste a nove na Bajkalskej ulici rozdiel je znacny. Prispelo to urcite k lepsej viditelnosti na cestach a vsak svetelny smog sa niekolko nasobne zvysil a zneprijemnuje zivot v okoli. V nocnych hodinach je na cestach minimum dopravnych prostriedkov. Ma nove osvetlenie moznost stmievania v neskorsich hodinach? Usetrilo by to taktiez nemale financne prostriedky.
Stlpy verejneho osvetlenia su dost na husto osadene takze mozno by bolo dobre pouvazovat o plosnom znizeni vykonu.

Dakujem

Michal Las

21. október 2022

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
21. október 2022

NaTrnavke

podla mna bol zamer zvysit bezpečnosť v križovatke, nie znížiť intenzitu osvetlenia na najvyťaženejšom dopravnom uzle
21. október 2022

Michal Las

Nejedna sa iba o krizovatku ale o celu Bajkalsku ulicu. Postupne idu vymienat do roku 2025 vsetky stare osvetlenia takze sa podstatne zvysi svetelny smog popri vsetkych cestach v Bratislave.
21. október 2022

Boris

Zahraniční odborníci, ktorí sa zaoberajú osvetľovaním verejných priestranstiev a jeho vplyvom na dopravu, prechody medzi osvetlenými a neosvetlenými časťami, vplyvmi na človeka a zvieratá iba krútia hlavou nad Bratislavou.
22. október 2022

Michal

Stacila by polovica svietidiel alebo ubrat intenzitu vyraznejsie.
24. október 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za podnet, ktorého prijatie týmto potvrdzujeme. Pridelili sme ho kolegyniam a kolegom, ktorí majú riešenie danej agendy v kompetencii. O priebehu riešenia Vás na základe obdržaných stanovísk budeme priebežne informovať.

S pozdravom
Kto? Technické siete Bratislava

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
27. október 2022

Sebastian

Polovina problému je i barva světla, toto “denní bílé” by v takovém rozsahu být určitě nemělo. Ukázka vhodnější barvy je např. nově u Chorvatského ramena v Petržalce.
21. november 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

momentálne prebieha modernizácia osvetlenia, ktorá nie je ukončená. Jej úlohou je v čo najkratšom čase znížiť spotrebu elektrickej energie a aj rušivého svetla vyžiareného smerom hore, zvýšiť funkčnosť osvetlenia a bezpečnosť. Následne prebehnú merania, regulácia. Postupne sa budú meniť svietidlá v celom meste, budú sa upravovať nadmerné výšky stožiarov, nepotrebné vyloženie svietidiel, sklony a smerovanie, opravy káblových porúch a postupne aj nátery. Tam kde bude neefektívne modernizovať v celom rozsahu, prebehne následná rekonštrukcia resp. lokálna rekonštrukcia, alebo len výmeny stožiarov a svietidiel. Modernizácia si vyžiada dlhšie časové obdobie preto prosíme o trpezlivosť. Ďakujeme.

S pozdravom,
Kto? Oddelenie osvetlenia, sietí a energetiky

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
07. február 2023

Jano

Prosim vas to nove svetlo je strasne biele. Uz je dokazane, ze to je nezdrave pre ludi aj pre zvierata. Vecer sa maju pouzivat oranzove svetla.

Ano. To biele je peknucke. Ale ten dlhodoby dopad na zdravie nemusi byt uplne OK. Robme veci moderne.
09. február 2023

Pavol

Asi by bolo vhodné obrátiť sa aspoň na RÚVZ, či je takéto osvetlenie v poriadku. Lebo negatívny vplyv na ľudí môže byť v krátkom čase enormný a to ani nehovorím o ekosystéme.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania